Istanbul v marci

dominik2795
29. nov 2024

Zdravim zvazujem navstivit istanbul v marci. Je to dobry napad pocas ramadanu a nebude ste chladno?

ariannazara
29. nov 2024

Bola som 6.marca počasie bolo super.

ariannazara
29. nov 2024
jenn7
29. nov 2024

Istanbul je velkomesto s obrovskym navalom turistov, takze ziadne obmedzenia pocas ramadanu tam urcite nebudu. My ideme cez vianoce. Ze bude chladno, s tym pocitam😀

vevesh
29. nov 2024

@jenn7 no, urcite nejake obmedzenia budu, kedze je to mesto moslimske...

@dominik2795 treba si pozriet cas ramadanu- sice pocas dna s obmedzeniami, ale pocas noci to bude zit ako nikdy -ramadan je totiz speci cas, kedy sa cez noc oslavuje a zije....

jenn7
29. nov 2024

@vevesh a ake napriklad? Cez den nebudu otvorene restiky, muzea, pamiatky? Ved ziju z turizmu…

vevesh
30. nov 2024

@jenn7 napriklad tie muzea budu otvorene vecer a nie cez den. Jedenie na ulici je no-go. Takisto ziadna muzika cez den. Restauracie budu otvarat na vecer a pojdu az do rana, len minimum ich bude otvorenych cez den, ak budu. Na toto sa treba pripravit -jednoducho cez ramadan sa ide inym rezimom ako normalne.

jenn7
30. nov 2024

@vevesh to je kolosalna blbost co pises a dufam ze si autorka statusu nevezme tvoje slova k srdcu.

vevesh
30. nov 2024

@jenn7 bola si pocas ramdanu v istanbule? Ak ano,napis tvoju skusenost. Ja som bola viackrat pocas ramdanu v moslimskych krajinach a takto to fungovalo vsade..🤷‍♀️

jenn7
30. nov 2024

@vevesh zijem v multikulti krajine a na kazdom rohu mam moznost sa spytat ako je to pocas ramadanu v ist. Co som aj urobila. Obmedzenia minimalne, restiky otvorene cely den, muzea, pamiatky takisto, vyzaduje sa od turistov aby sa prisposobili situacii a neboli napr hlucny na ulici, nespievali atd. Najvacsie obmedzenia maju nocne disko kluby. A cely cas sa bavime o Ist., ostatne moslimske krajiny ma nezaujimaju a tusim sni autorku prispevku.

vevesh
30. nov 2024

@jenn7 ja tiez, a takisto som si aj pred par rokmi vyskusala. Prave preto viem, ze obmedzenia su- nie az tak radikalne ako v saudi, ale su a na to som upozornovala, nech si to pozru vopred! Pretoze aj pamiatky sa zatvaraju skor, restauracie otvaraju neskor, nemas jest a pit na ulici (v istanbule ta ako turistu upozornia/vyhresia/vynadaju, zalezi aky nabozensky ne-fanatik ta stretne). Niektore obchody budu komplet zatvorene (co neznamena, ze vsetky a vsade). Jednoducho cez ramadan je iny rezim, a vsetko zije hlavne v noci a na toto som upozornovala. A nie, nemozes to porovnavat s akymkolvek multikulturalnym mestom, hlavne ked turci teraz tenduju viac k islamu ako pred 10 rokmi...

jenn7
30. nov 2024

@vevesh ja si dokonca viem predstavit ze pocas ramadanu ma to mesto uplne ine caro, urcite maju vyzdobene ulice, restiky, vecer v meste su cele rodiny, oslavuju….ja by som sa nebala pocas tohto obdobia vycestovat. Ale to som ja, niekto radsej ide radsej na istotu.

laurita285
30. nov 2024

Boli sme cez Ramadán v Istanbule, všade sa dalo ľahko nažreť počas dňa, v hoteli tiekol aj alkohol potokom počas dňa.

riyadh
30. nov 2024

@jenn7 neviem ako tutecko, ale ked som pracovala v saudskej arabii, obchody boli pocas dna zavrete,otvara li az poobede cca 16-17, na verejnosti sme nemohli Ani len vodu pit pred domacimi pocas Ramadanu kedze oni museli postit do zapadu slnka tusim, a kto z miestnych nemusel, nepracoval. Pred kolegynami sme cez den Ani kavu nemohli pit, a vodu na tajnasa.

vevesh
30. nov 2024

@jenn7 ale presne toto som napisala, pocas ramdanu je v noci mesto carovne, len cez den mas obmedzenia a na tie sa treba informovat = prisposobit program (my sme jednoducho cez den spali🫣🫣🤷‍♀️). Nie, ze nemaju ist, ci maju mat strach- to vobec nie! Je to normalne bezpecne mesto.

vevesh
30. nov 2024

@laurita285 hotely prevadzkuju v inom rezime- tam mas "vsetko" dovolene - a to v akejkolvek moslimskej krajine. Mimo hotela /
= v uliciach je iny zivot a tam mas mat respekt voci domacim a postu..

laurita285
30. nov 2024

@vevesh hovorím ,, všade sa dalo nažreť" tým som nemyslela hotel.

vevesh
30. nov 2024

@riyadh tak to ma takmer kazda moslimska krajina, dokonca mimo Istanbul to funguje tiez takto ako si opisala. Len Istanbul je trocha rozdiel...

vevesh
30. nov 2024

@laurita285 ja mam inu skusenost🙃 "nase restiky" boli zatvorene (a otvarali az od 18.00...). Potraviny tiez v inom rezime, ale tak prisposobit sa je to najmenej...

laurita285
30. nov 2024

@vevesh veď ale aké tvoje reštiky? moslimské kde servírujú jahňa? :D normálne medzinárodné alebo " pre turistov" reštaurácie, ktorí nechcú jesť kadejaké východné žbrndy boli normálne otvorené. Medzinárodné reťazce tiež.

vevesh
30. nov 2024

@laurita285 no, ja medzinarodne retazce typu mekki nepovazujem za jedlo, nejem v kazdej restike , len preto, ze to ma oznacenie restauracia a nahodou je to otvorene, a vyraz "vychodne zbrndy" akurat poukazuje na tvoju inklinaciu a charakter...

jenn7
30. nov 2024

@laurita285 vychodne zbrndy? Turecko ma fantasticku kuchynu a taketo oznacenie je fakt cez ciaru.