Zdravim zvazujem navstivit istanbul v marci. Je to dobry napad pocas ramadanu a nebude ste chladno?
Istanbul je velkomesto s obrovskym navalom turistov, takze ziadne obmedzenia pocas ramadanu tam urcite nebudu. My ideme cez vianoce. Ze bude chladno, s tym pocitam😀
@jenn7 no, urcite nejake obmedzenia budu, kedze je to mesto moslimske...
@dominik2795 treba si pozriet cas ramadanu- sice pocas dna s obmedzeniami, ale pocas noci to bude zit ako nikdy -ramadan je totiz speci cas, kedy sa cez noc oslavuje a zije....
@jenn7 napriklad tie muzea budu otvorene vecer a nie cez den. Jedenie na ulici je no-go. Takisto ziadna muzika cez den. Restauracie budu otvarat na vecer a pojdu az do rana, len minimum ich bude otvorenych cez den, ak budu. Na toto sa treba pripravit -jednoducho cez ramadan sa ide inym rezimom ako normalne.
@vevesh zijem v multikulti krajine a na kazdom rohu mam moznost sa spytat ako je to pocas ramadanu v ist. Co som aj urobila. Obmedzenia minimalne, restiky otvorene cely den, muzea, pamiatky takisto, vyzaduje sa od turistov aby sa prisposobili situacii a neboli napr hlucny na ulici, nespievali atd. Najvacsie obmedzenia maju nocne disko kluby. A cely cas sa bavime o Ist., ostatne moslimske krajiny ma nezaujimaju a tusim sni autorku prispevku.
@jenn7 ja tiez, a takisto som si aj pred par rokmi vyskusala. Prave preto viem, ze obmedzenia su- nie az tak radikalne ako v saudi, ale su a na to som upozornovala, nech si to pozru vopred! Pretoze aj pamiatky sa zatvaraju skor, restauracie otvaraju neskor, nemas jest a pit na ulici (v istanbule ta ako turistu upozornia/vyhresia/vynadaju, zalezi aky nabozensky ne-fanatik ta stretne). Niektore obchody budu komplet zatvorene (co neznamena, ze vsetky a vsade). Jednoducho cez ramadan je iny rezim, a vsetko zije hlavne v noci a na toto som upozornovala. A nie, nemozes to porovnavat s akymkolvek multikulturalnym mestom, hlavne ked turci teraz tenduju viac k islamu ako pred 10 rokmi...
Boli sme cez Ramadán v Istanbule, všade sa dalo ľahko nažreť počas dňa, v hoteli tiekol aj alkohol potokom počas dňa.
@jenn7 neviem ako tutecko, ale ked som pracovala v saudskej arabii, obchody boli pocas dna zavrete,otvara li az poobede cca 16-17, na verejnosti sme nemohli Ani len vodu pit pred domacimi pocas Ramadanu kedze oni museli postit do zapadu slnka tusim, a kto z miestnych nemusel, nepracoval. Pred kolegynami sme cez den Ani kavu nemohli pit, a vodu na tajnasa.
@laurita285 hotely prevadzkuju v inom rezime- tam mas "vsetko" dovolene - a to v akejkolvek moslimskej krajine. Mimo hotela /
= v uliciach je iny zivot a tam mas mat respekt voci domacim a postu..
@vevesh hovorím ,, všade sa dalo nažreť" tým som nemyslela hotel.
@laurita285 ja mam inu skusenost🙃 "nase restiky" boli zatvorene (a otvarali az od 18.00...). Potraviny tiez v inom rezime, ale tak prisposobit sa je to najmenej...
@vevesh veď ale aké tvoje reštiky? moslimské kde servírujú jahňa? :D normálne medzinárodné alebo " pre turistov" reštaurácie, ktorí nechcú jesť kadejaké východné žbrndy boli normálne otvorené. Medzinárodné reťazce tiež.
@laurita285 no, ja medzinarodne retazce typu mekki nepovazujem za jedlo, nejem v kazdej restike , len preto, ze to ma oznacenie restauracia a nahodou je to otvorene, a vyraz "vychodne zbrndy" akurat poukazuje na tvoju inklinaciu a charakter...
@laurita285 vychodne zbrndy? Turecko ma fantasticku kuchynu a taketo oznacenie je fakt cez ciaru.
Bola som 6.marca počasie bolo super.