Ahojte, onedlho nás čaká prvá dovolenka so psom - ideme autom do Chorvátska. Pes má vybavený pas, je čipovaný a samozrejme má platné očkovanie proti besnote. Viete mi prosím povedať ako takáto kontrola na hranici prebieha? Keď sme chodievali bez psa, pozreli nám občianky a to bolo všetko. Funguje to aj pri ceste so psom rovnako alebo sa kontrola vykonáva nejako inak? Ďakujem.
@colsami ďakujem. Tým "všetku dokumentáciu" myslíte pas? Alebo je potrebné mať ešte niečo ?
Na 99% ti pas psa vrati,ani ho neprelistuje. Som presvedcena ze na vacsine prechodov hadam ani citacky cipu nemaju. Mame so psom prejdetu Europu aj mimo EU.
Mimo EU potrebujes potvrdenie o protilatkach proti besnote. Inak podla poziadaviek konkretnej krajiny,napr.potvrdenie v pase o zdravotnom stave alebo o odcerveni.
@sarandon ďakujem, popravde dúfam že nebudú robiť žiadne drahoty. Pes má splnené všetky náležitosti čo má mať, tak hádam to bude v poriadku. Cestujeme aj s batoľaťom, tak by som naozaj nerada ak by robili zbytočne problémy.
Určite nie. Nás nekontrolovali ani raz a to sme boli aj v Srbsku, Macedónsku, Čiernej Hore. Navyše Chorváti sú už v Schengene...
Autorka: ano, vo vasom pripade do chorvatska iba pas.
Ako to myslíš hraničná kontrola? ... Chorvátsko patrí do Schengenu od januára minulého roka, hraničné kontroly sú zrušené...
@ivett1 v chorvátsku som nebola teraz asi 3-4 roky, dovtedy stále bola na hranici kontrola OP, tak som myslela že je to takto stále, nevedela som že sa niečo menilo
No, áno, je to ešte " čerstvé" 😊
To že sú v Schengene a nekontrolujú neznamená že nemôžu námatkovo skontrolovať.
@sarandon tak tým že máme všetko splnené je mi to v podstate jedno, mne skôr išlo o to že už dosť sa človek zdrží na hraniciach aj bez psa, nie to ešte s ním. Preto som chcela vedieť ako to prebieha 🙂 Samozrejme psík má splnené všetko čo potrebuje mať. Zvykne však niekedy vyvádzať keď sa zastaví autom na dlhú dobu a nevystupuje sa, ešte keby prišiel niekto cudzí k oknu, no neviem neviem čo za divadlo by to bolo 😀čiže mi trošku aj odľahlo že ak náhodou bude kontrola, tak len námatková. Cestujeme totiž v noci kvôli maličkej, tak nám ju aspoň nebude mať príležitosť zobudiť. Inak je to veľmi pokojný cestovateľ 🙂
@ivett1 som rada že ste dali vedieť, ďakujem 🙂 hneď budem cestovať pokojnejšia
Aj my tak, s dietatom a psom. Ale pes teda v prepravke v kufri kvoli bezpecnosti.
@sarandon my máme mini maltezaka, zistili sme časom že mu býva zle kdekoľvek inde ako vzadu pod stredným sedadlom, čiže máme preňho pás do auta (akceptuje ho aj polícia) a je v podstate na zemi vzadu pripútaný tým pásom o postroj. Tým že ja tiež sedím momentálne vzadu kvôli malej, tak mám aspoň oboch pekne pod kontrolou 🙂 Obaja zvyknú celú cestu autom bežne prespať, tak veríme že aj teraz to bude podobné 😀
Ja som si tak minule išla do Rakúska, sama v starom aute, pohodička, slnko na nebi, mier v duši, pred colnícou je 30km/h, tak som spomalila, pri tej búdke majú STOP, väčšina vodičov na nej nazastaví, ja hujerovsky sa vždy snažím - skrátka ukážková návšteva zo Slovenska sa im tam hrnie. 🤩🤪😂 A tak som už skoro stála, spokojná sama so sebou, ako to krásne plynulo ide, že všetko dodržiavam, rešpektujem a teda nebude žiaden problém a ako sa ja rýchlo dostanem do obchodov v Kitsee. Colníčka mi niečo hovorí a ja taká zvyknutá, že oni len ukážu rukou, že mám pokračovať v jazde… tak zrazu zosynchronizovať “zvyk, že hneď zas ísť ďalej” so “zaznamenaním niečoho neštandardného” - automaticky som začala pridávať plyn, že teda veselo idem po nákupoch. Colníčka mi ale rukou a zvýšeným hlasom naznačila, že mám stáť. 😳 No milión myšlienok v mikrosekunde… 🤯 Niečo mi povedala, ja som nerozumela. A už som sa videla, ako vystupujem z auta, riešia ma colníci - hádam za moje nie príliš vypulírované staré dieslové auto. Lebo za čo iné? A colníčka, keď zaregistrovala môj nechápavý výraz, len ukázala, že nemám zapnutý bezpečnostný pás… 🫣😯🤦🏻♀️😂😂😂 Zo mňa vyšlo len hlasné a úľavové “ďakujem”, ona ukázala, že mám pokračovať v jazde a ja som bola šťastná, že na tú “drobnosť” ma uporozornila ona a nie prípadná policajná cestná kontrola. 😅😅😅
@mijunik - nás takto minulý rok v Bohom zabudnutej dedinke v nejakom horskom priesmyku, kam nás poslala navigácia z Ľubľany do Klagenfurtu, na hraničnom prechode zastavovali v nedeľu na obed colníci výkrikom "HALT!. Tiež sme nepochopili na prázdnej colnici, že nám ukazujú, že máme ísť ku tej búdke a nie sa plynule pobrať svojou cestou 😂😂😂 Chceli len otrčiť pasy.
Ahoj, mame precestovanu europu zhora zdola - faktom je, ze zavisi od konkretneho cloveka. Niekto iba pozrie na psa a nezaujima ho a neriesi ho. Niekto vypyta vsetku dokumentaciu a aj nacita psovi cip.