Ma niekto skusenost ? Viete poradit ci sa to oplati a ci to stoji za to.. ci sa clovek pri tom vela nachodi? A ako daleko to stoji od jednotlivych pamiatok? Chceme ist s rodicmi a velmi chodit uz nevladzu.
Dakujem
@sissy27 my by sme chceli vidiet len sixtinsku kaplnku, a baziliku sv Petra. Muzeum ani nie ja s manzelom sme v nom uz boli a bolo to vela chodenia to by nezvladli. Koloseum staci vidiet z vonku a fontana di trevi a spanielske schody vobec nemusia rodicia vidiet.. mozno by ich zaujal este kostol kde je koliska teraz neviem presne sv magiare ci ako to bolo
Sixtinska kaplnka - kupuj listky vopred, tam je sialena rada a myslim, ze sa ani neda samostatne len kaplnka, musis prejst cele muzea. Samotna kaplnka je jedna miestnost kde je natlacenych kopu ludi a ochranka v pravidelnych intervaloch vykrikuje “ticho! a zakaz fotenia”. Urcite to nie je miesto, kde sa v klude pomodlia. Skus pozriet ake su podmienky dostat sa tam na omsu, ci sa to vobec da.
Bazilika sv. Petra - no vela stastia. Asi jedina interierova atrakcia zadarmo, takze je tam rad na par hodin. Mimo sezony by to mohlo byt lepsie, ale urcite to nie je bez cakania.
Hop on hop off je v kazdom meste must have. To je vzdy prve co objednavam ked niekam ideme. Prejdes cele mesto, kde chces vystupis, popozeras, nastupis. Obzvlast s detmi a starsimi.
My sme sa v nedeli vratili po vyse dvojtyzdnovej okruznej jazde Talianskom. Rim je o nervy. Ziadny hop on hop off, to sa neoplati. Len ak chces sediet a pocuvat. My sme mali ubytko priamo na hranici s Vatikanom, auto v prvy den odstavili pri dome a vsetko pochodili peso, busom, metrom. Pamiatky na poslednu chvilu aj online tazko, to treba planovat vsetko dobredu. Sixtinska kaplnka sklamanie na plnej ciare. Celkovo musim prejst celu budovu a je to o nervy plne. Nastastie mame szber dcery (8 a 4 roky), tie bez väcsieho mrkotania vsetko presli. Ale mi sme si dali na Rim 4 dni. 1-2 dni je utopia.
Ja chodim rada tymito autobusmi, nsplanujem si co chcem vidiet a tam vystupujem. Ak su rozne trasy beriem na viac dni. Cenovo sa to pohybuje okolo 25-30 EUR na den na osobu.
@yanni evidentne ste mali ine ocakavania a ina bola realita. Do talianska sa koncom augusta a zaciatkom septembra nechodi. Vtedy je najviac ludi vsade lebo domaci vela cestuju tiez.. my nechceme prejst vsetky pamiatky a cely rim. Ja som v rime s manzelom uz bola. My sa pytame na skusenosti s autobusom ktore nemame. Ja ked som bola v sixtinskej kaplnke bolo nas tam asi 20. Asi sme mali stastie alebo co. Bol zaciatok marca. To rima nechcem ist zajra, neviem preco si myslite ze na poslednu chvilu.
Kedy ste boli naposledy v Rime. Ja som tam uz bola viac krat a predstav si aj v zime a VZDY bol Rim plny. Jednoducho je to mesto s pamiatkami, ktore chce vidiet takmer kazdy cudzinec. aA sprievodkyna vravela, ze je to vzdy tak. Jedno kedy tam ides. my sme isli teraz len koli tomu, ze muz v Rime este nebol a chcel hlavne Forum Romanum a starsia dcera sa tiez zaujima dost o historiu. HOHO berieme tam, kde je to nutne. V rime HOHO nepotrebujes, kedze je tam super verejna doprava a a planujes si to ako chces. Vyklad nepotrebujem, nastudujem si to co ma zaujima a idem pozriet. Sprievodcu do forum Romanum sme mali len koli Ticket, Cez oficialnu stranku musis bukovat pol roka dopredu aby o pasovalo na tvoj termin a cas. My sme si vsetko pochodili v pohodicke sami ako to nam pasovalo. Apropo, na dovolenky sa chodi vtedy, ked ti to praca/cas/skola dovoli. Cize nepojdem vo februari, ked deti maju skolu a nemaju prazdniny. My mame stastie, ze prazdniny mame este aj v septembri. Okrem Rima boli ostatne mesta a miesta v uplnej pohode, nepreplnene a vstupenky si dostala aj na mieste. Sice sme takmer vsetko bukovali dopredu online ale napr. Benatky absolutne nebol problem, cakali sme v rade tak 5 min. Inak domaci po pamiatkach velmi nechodia. Taliani sa bud zdekuju niekde do zahranicia alebo odchadzaju k moru na juh. Oni nemaju nejaky extra vztah k vlastnej historii a ani len k vlastnej domovine. Plus tiez ich nejak nelaka Jadran. Najviac su v Kalabrii.
@yanni ok ak nemas co viac k autobusu v rime povedat tak nemusis pisat. Dakujem, lebo to ze mas deti a nepojdes tam vo februari je sice fajn ale mna to vobec netrapi.
Ps: nikdy nikde som si pol roka nekupovala dopredu listky ani rim pariz londin a nikdy som nemala problem. A nebola som tam pred 20 rokmi ale v roku 2019 co si myslim ze sa nic strasne a radikalne nezmenilo.
Nikde si nepisala kedy tam chces ist. Tak mi nepis, ze do Rima sa nechodi v auguste a septembri. Ja ti pisem, na dovolenky sa chodi vtedy, ked to tebe vyhovuje. Cize ak ty nemas skolopovinne deti alebo velke alebo ich neberies so sebou, tak si chod kedy chces. Pytas na na cerstve infosky. Tak cerstve infosky som ti dala. Rim plny a jedno ci september alebo december, lisky na pockanie dostanes do Vatikanskych muzei ci Forum Romanum na pockanie len ked sa vystojis v dlhociznom rade a aj to je otazne, ci sa na rad dostanes. Cez oficialne stranky su cakacky aj 2 mesiace (aj dlhsie) ako kedy, kde , ake muzeum atd. A tiez je rozdiel ci potrebujes jeden alebo 3-4 listky. Zvysne 1-2 na urcitu hodinu sa najde v online bukovacom systeme. Tiez ak ti nevadi ist so sprievodcom, ktoremu zaplatis za totalne blby vyklad nekrestanske prachy plus ten ticket, tak ok. Bus v Rime,t ak ako aj v inych velkych mestach po svete, to musis vediet ty, ci sa ti to oplati. Tam tiez si to musis zorganizovat inak sa nastojis. Nemozes totiz naskocit na hocijaky. V Rime mas vela tychto busov a nemozes naskocit na bus inej spolocnosti. Cize sa ti moze stat, ze za den stihnes mozno 2 pamiatky, ak si chces dokladne popzerat, tak jednu. Ako vravim, my sme tiez fanusikova Big Bus (len tento) ale v Rime sme od toho upustili, lebo ta premavka v meste je neskutocna a nic by sme poriadne nestihli. Plus Tickets na pamiatky mas vzdy na urcitu hodinu, cize sa to casto nestiha. My sme si kupili za lacny peniaz viacdenny listok na MHD a v uplnej pohodicke bez nahanania sme si poobchadzali na co sme mali chut. Pri pamiatkach mas vzdy zastavku. Co je vyhoda sa vsade vozit mhdckou (ked sa da), ludia sa prihovoria. A dozvies sa viac. V Big Buse mas samych cudzincov, sluchatka do usi a ziadne ine reakcie.
@yanni a ty mi nepis nic o svojich detoch manzelovi a o tom ze kedy tam mam ist a o listkoch.. pytala som sa na autobus. Napisala si ze ten v rime nevyuzivas. Teda si mi vela ani nepomohlo.. to mi od teba staci.. tvoje odpovede vobec nie su o autobuse..
@yanni a fakt ma nemysis poucovat o tom kedy mam kde chodit a kedy kupovat listky.. a mimochodom mam deti.
pri hop on- hop off sa nenachodíš vôbec, proste sedíš v buse a pozeráš sa, prípadne počúvaš audiosprievodcu, vôbec nemusíš vystúpiť.
Či to stojí za to netuším, nikdy som neskúšala. Ale teda všeobecne sa v Ríme nachodíš dosť, ono tie pamiatky sú relatívne blízko seba, že sa ti neoplatí ísť busom / metrom, ale ak už rodičia nevládzu, tak to bude pre nich dosť náročné. A teda mysli na to, že ak chcete ísť do nejakých múzeí či pamiatok, tak určite lístky kúpiť vopred online, inak strávite pol dňa v nejakej šóre. A všetko sa zatvára tak o 18:00.