Exotická dovolenka s vyšším hygienickým štandardom

5. jún 2024

Ahojte. Skúsim sa spýtať tu, či mi poradíte. Veľmi túžim ísť na dovolenku do exotickejších destinácií, avšak mávam problém s jedlom. Mám citlivý žalúdok a ak je niečo iba trochu pokazené, vraciam. V extrémnych prípadoch až tak, že musím byt hospitalizovaná. Stalo sa mi to v Španielsku a raz dokonca aj na Slovensku pri Hamburgeri. Vracala som až tak, že som odpadávala a skončila na niekoľko dní v nemocnici. Takže momentálne cestujem Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, Taliansko. Raz som bola v Grécku a to bolo v poriadku, akurát som si dávala pozor na stravu, nič majonézové a vodu iba balenú. Ovocie som normálne konzumovala. V oboch prípadoch otravy jedlom jedol manžel to isté a bol bez tráviacich ťažkosti. Čiže pre mňa nepripadá do úvahy žiadny Egypt,Maroko,Tunis atď. Prosím viete mi poradiť ako je to napr. s Tureckom, Kubou, Spojenými Arabskými Emiratmi? Sú tieto krajiny z hľadiska hygieny rizikové? Túžim ísť niekde ďalej, ale doteraz som sa neodhodlal. Ďakujem.

melanta
5. jún 2024

Kuba je problém aj pri 5* hotelov, tam nie je ľahké medzi 5* hotelmi vybrať naozaj niečo špičkové. To skôr v Egypte nájdeš tip top hotel ako na Kube. Ak ťa pustí rozpočet, obzeraj sa po konkrétnej hotelovej sieti bez ohľadu na krajinu. Napríklad Four Seasons či Ritz majú nastavený štandard naozaj vysoko a musia ho dodržiavať všetky hotely v sieti bez ohľadu na krajinu. Nuž a mimo hotela záleží kam človek ide. Takmer všade si vieš vybrať low cost podnik aj luxury. A zase nie každý luxury je naozaj luxury aj vo vnútri. Napríklad ja Emiráty veľmi často, aj pracovne, ale poviem, že všeobecne sú služby v Saudskej či Katare asi lepšie.

katkaseiner
5. jún 2024

Turecko je za mna top... boli sme sice v rezortoch, ale strava na jednotku. Sice nemavame zaludocne problemy ale boli sme s detmi a ja som teda obi dvakrat mala v egypte faraona... takze verim tomu ze ak by bolo nieco zle v Turecku tak zistim minimalne na zachode.
Urcite ale odporucam len 5* hotely a pozerat recenzie. Sesterka sa ulakomila na 3* a stravili na zachode podstatnu cast dovolenky aj v Turecku - cize nema dobre spomienky.

laurita285
5. jún 2024

Kuba je prepadák po každej stránke. Spomínaný Four Seasons je super, alebo aj Soneva. Six Senses, Raffles a nebude to určite krok vedľa. Kuchyna bola vždy hygienicky čistá, používali rukavice, varili pomerne lokálne a svedomito.

andrejka1974
5. jún 2024

My sme boli v rôznych destináciach a práveže nám bolo zle zjedla čo sme zjedli v grecku varil tam vtedy nejaký divný kuchár a jedla som aj na malých divoch aj v dominikanskej a nič nám nebolo

nikha2809
5. jún 2024

Úplne mimo toho čo sa pýtaš, moja 8 ročná dcéra má presne toto isté.Mozes mi prosím ťa napísať ip, chcela by som sa popýtať niečo viac, nech nezahlcujem túto diskusiu 🙏

autor
5. jún 2024

@melanta
@laurita285 ďakujem veľmi pekne za rady ☺️. Kubu teda ani nejdem pozerať. Rozpočet som si dala tak 2000 eur/osoba, úplný strop 2500 aj so stravou a letenkami (na 1 osobu). Ja si práveže až tak nepotrpím na luxus, len mi záleží na kvalite stravy. Bohužiaľ sa to bije, lebo v týchto lokalitách tie nižšie cenové kategórie nemajú až takú hygienu 😅. Mám rada aj turistiku, tulanie sa po meste, na hoteli väčšinou netravime veľa času. Uvedomujem si, že SAE/Turecko sú skôr dovolenky na trávenie v rezorte, ale nikdy som takto nebola 😅. Preto si hovorím, že vyskúšame rezort. Pozerala som spomínané hotely, v septembrovom termíne mi booking ukazoval šialené sumy 😂 Za rozumnú cenu som našla iba v Sature Ritz s polpenziou, tak ešte musím porozmýšľať, či sa mi to vôbec oplatí. Minulý rok sme mali super dovolenku v Chorvátsku, ubytovaní sme boli v 4* hoteli v Chorvátsku s polpenziou, strava bola vynikajúca, jedla som tam všetko, obed vždy v nejakej reštaurácii na pláži.

autor
5. jún 2024

@katkaseiner ďakujem, áno pozerala som 5* hotely iba, tie boli v septembri ešte v dostupných cenách. Ešte sa rozhodnúť, či to risknúť či nie ☺️

miadi
5. jún 2024

Kuba je znama tym ze jedlo tam nie je priorita aj hoteli su starsie tam mm nikdy nedostanem. Ale suseda tam bola 25x a bola spokojna. V mexiku mas dobry standard ked ides do novych 5* . V Omane mali dobre jedlo . Vsetko bolo kvalitne z dovozu z australie a inych krajin . V exotike by si mala dat frtana vodky a nedostane ta ani faraonova pomsta.

h2
5. jún 2024

@andrejka1974 "... na malých divoch..." 😂 Chvíľu mi trvalo, než mi došlo, o čom je reč.

autor
5. jún 2024

@miadi No to som si myslela aj ja 😅. Ja vždy minimálne týždeň pred dovolenkou beriem probiotiká a pri tej konkrétnej dovolenke som mala aj demanovku so sebou, ale nepomohlo 😅. Stalo sa mi to na Menorce, ktorú som povazovala za bezpečnú destinaciu, však Španielsko je civilizované. 2 dni som musela byť na JIS, tak mám veľký rešpekt.

miadi
5. jún 2024

Ja som cestou z Mallorca dostala salmonella Myslim ze jedlom v lietadle. To bolo ale pred 24r . Dala som si taky pofiderny slahackovy kolacik. Spanielsko zas tak civilizovane nemusi byt . Ale ten burger si nedavaj hocikde. Pred par rokmi jedno dieta 3r v usa zjedol burger a zomrel. Do par hodin na to nebolo mu pomoci .

miadi
5. jún 2024

Raz som videla z dvora do kuchyne restiky ako kucharovi padli hranolky na zem a ich dal spat na tanier a poslal to zakaznikovy take 😳na Svk by si si myslela ze civilizovana krajina. Clovek nikdy nevie aky standard ma dany kuchar. Taka dovca kde by ste mali prenajaty dom kde si navarite ta nelaka?

sisaka
5. jún 2024

@miadi súhlasím. Hnačku z pokazeného jedla môže dostať v hocijakej, aj civilizovanej krajine. Keby som mala takýto citlivý žalúdok, prenajala by som si nejaký byt/dom a varila si sama z čerstvých ingrediencií.

Autorka - čo sa týka Kuby, problém je so stravou čo sa týka vyberu a nižšej kvality, ale hygienické štandardy sa tam dodržiavajú, ja som bola len raz, jedlo bieda, ale nikomu zle nebolo, kolegovia chodia pravidelne, tiež bez žalúdočných problémov a známy po tom, čo bol minuly rok v Turecku povedal, že nehrozí, že to pôjde radšej na Kubu a aj išiel.
Ja mám skúsenosti s Mexikom a Dominikanskou republikou - bez problémov, ale osobne nejaké mleté mäsá v rezortoch nikdy nejem, pri ostatnom jedle sa neobmedzujem.
Na Kube si pozri hotel Kempinski, veľká spokojnosť podľa známych a kvalitné, chutné jedlo. (Keby si už chcela tú exotiku), ale ako píšem vyššie, ak si super citlivá, tak radšej niekde prenajať domček a variť si.

vevesh
5. jún 2024

Na spinu su dost haklivy cinania- cize nejake tie lepsie cinske restiky by mohli byt v pohode. Ako mna naucilo cestovanie a kontakt s cezpolnymi, ze vsade sa da najst dobra hygiena, len ju treba hladat- niekde menej, niekde viac. Cize ja by som si vybrala destinaciu, co chcem vidiet, a pohladala nejaky medzinarodny hotel, ktory si na standardy potrpi- a to potom nie je ani problem v indii (co je podla mojho sukromneho zazitia asi "najspinavejsia" kuchyna- myslim to tak, ze im je jedno mucha sem, mucha tam, spadne na zem, nevadi, ochutna sam lyzicou a strci naspat do kotla...🫣🫣🫣🫣🫣🫣)...

autor
5. jún 2024

@miadi aj na Slovensku mi bolo raz tak zle, že som skončila hospitalizovaná 😅. Ale áno, väčšinou chodievame tak, že si prenajmem apartmán, väčšinu času varím. Ale vždy ideme aj niekde sa najesť. Boli sme v Taliansku Caorle, Lignano Sabbiadoro, Bibione, Chorvátsko na Krku, Pula, Rovinj, tu sme boli 2x v hoteli a raz apartmán, Slovinsko Portoroz, v PL Chodievame Zakopane a Krakow. Česko sme boli v hoteli na Morave a v Prahe. Len tým pádom, že viem, že mám citlivý žalúdok, pozerám recenzie a v týchto krajinach som sa nebála. Predsa len celkovo baktérie sú iné v Emirátoch ako v Maďarsku pri Balatone ☺️. Ale nevylučujem, že budeme chodiť hlavne takto do okolia. V týchto lokalitách vždy ideme autom, ubytko mám cez booking, reštauráciu pozerám cez tripadvisor. Len mi prišlo ľúto, že by som išla aj niekde ďalej, len sa bojím skrz tu stravu.

autor
5. jún 2024

@sisaka ďakujem ☺️ áno, zvažovala som aj možnosť prenajatia apartmánu s kuchyňou/domu, konkrétne Mallorca alebo Rhodos/Kréta s tým, že tam budem variť. Vo vzdialenejších destinaciach si zatiaľ sama netrufam. Len moja tajná túžba je ísť niekam trošku ďalej.

cafelatte
5. jún 2024

kamarátka bola v Turecku v 5*hoteli a vracala a dcerku museli dokonca hospitalizovať.

miadi
5. jún 2024

Tak mne sa paradoxne v exotike ani detom nikdy nic nestalo zato na Svk vo vodnom parku sme taky rotavirus chytili ze som jednu noc zdochynala s mamou na chodbe pred wc 🚾 kde sme sa pretekali ktora ktorym koncom ten tron obsadi ( pred 2r) Ja zas o polskych produktoch nemam vysoku mienku co sa tyka potravin dost smejdi robia a ty mas odvahu tam jest .😃to uz mozes kludne na tu kubu 😉. Mozno sa aj trochu bojis tej exotiky celkovo ?

luccija
5. jún 2024

Moja kamarátka ma na každej dovolenke zažívacie problémy či Turecko, Taliansko, USA.Z každej dovolenku mi pošle fotku s infúziu na izbe.Ona už ma pred dovolenkou stres z jedla, herpes na ústach ako je vystresovaná.Ale chce cestovať, tak to absolvuje.To môže byť aj zmenou stravy, klimy, miešanie jedál nemusí to byť zrovna zle spravené jedlo.Ja som bola Tunis, Turecko, Egypt a nebolo mi nič boli ľudia čo celý týždeň ležali s teplotou a hnačkami a na posledné 3 dni vyšli von zúboženi.
Buď to risknes, alebo choď do takých miest kde ti nič nebolo.Nejaku baktériu môže mať akýkoľvek kuchár.

zzuunnaa
5. jún 2024

a čo takto si v rizikovejších krajinách namiesto hotela nájsť apartmán aj s kuchyňou a niečo si uvariť? toto je podľa mna jedine 100%

lakebabe
5. jún 2024

Ja mam to iste a uz som aj na Slovensku skončila grcajuca a odpadavajuca na infuzkach. Za mňa Turecko nie bola som viac krát aj minulý rok a v luxusnom rezorte a žalúdok v prdeli po príchode som skončila u doktora. Grécko tiež bol problém ale nie až tak veľký. Záhadou mi je ze chodíme aj egypt aj teraz sme prišli a nič. Ale mali sme fakt super hotel hygiena všetko a dala som si pozor co jem , ale jedla som aj vonku v meste aj na výletoch a nic. Ale tam by som išla úplne len do top hotela žiadne lacné akciové. Aj Djerba bola v pohode na žalúdok nic ale tiež veľmi dobrý hotel. Z Kuby každý kto sa vrátil okolo mňa nadával na žalúdok tak radšej neriskujem. Bezpečne je pre mňa ešte taliansko Španielsko a tieto okolo

miskamilka
5. jún 2024

Napr. v Dubaji to vobec nemusi byt o rezorte, prave naopak, je tam vela co pozerat, zazit, skoda byt iba v rezorte. Potraviny su tam vybavene snad lepsie ako u nas, cize apartman s kuchynou sa da bez problemov poriesit aj tam. Vysoky standard maju urcite rezorty na Maledivach, lepsi servis asi nenajdete nikde na svete. Ak ide o hygienu, urcite by som vylucila azijske krajiny aj Afriku (Thajsko, Zanzibar atd). Karibik ok, to su skor americke standardy, ale je to individualne, ja som sa priotravila krevetami aj v Mexiku, aj v Chorvatsku vo vychytenej restauracii.
A suhlasim, ak je na to budget, zamerat sa na kvalitnejsie hotelove siete kamkolvek idete (aj ked nie vzdy je to 100% zaruka).

miadi
5. jún 2024

@luccija niekedy si za to ale mozu aj ti ludia v exotike . Jeden ujko si v Egypte na lodi hoteli dal preventivne lieky proti hnacke ktore zapil vodou z umyvadla v kupelni v kajute 😜a Jasne ze tutanchamon ho drapol . Alebo si ludia kludne s tou vodou umyvaju zuby .. tie bakterie su vacsinou vo vode.

mk1111111111
5. jún 2024

Ved jedz len overene veci, ja mam tiez gastro problem, ale uz viem, co mozem a co nie. Ak treba som na suchych balenych rozkoch. Zial, treba sa prisposobit, ak chces cestovat. Ziadne napoje vonku, len balene. Ziadna zmrzlina, len z obchodu. Ja nemozem tie tzv.spinave destinacie, ako Egypt, Tunis...., v klasickych destinaciach volim najvyssi level hotelov a som v pohode. Tam mozem aj do jedalne, ale tiez jem len to, co uznam, ze je kvalitne upravene a nic mi z toho nehrozi. Majonezu a rozne dresingy, slahacky, kolaciky s plnkami nejem na dovolenke, ani ked su z obchodu. V europe mame overene Turecko, ale, zial, tie najdrahsie hotely. Na ostatnych kontinentoch tiez len luxusne hotely

reddflowerlife
6. jún 2024

Urcite neodporucam bulharsko - ja som tam taku hnacku spojenu s vracanim dostala ze som doma po prichode prelezala tyzden.

miskasiska
6. jún 2024

Aj ja mávam podobné žalúdočné problémy, aj doma sa mi to stalo a doteraz neviem z čoho. Každopádne cestujeme do Egypta a čo môžem odporučiť, je hotal Xanadu Makadi Bay, vysoká úroveň stravy, ubytovania aj služieb, patrí pod tureckú sieť hotelov. Za mojich 10 náštev Egypta som mala problém iba 1x, v inom hotely a teda zdravotníctvo tam bolo na úrovni, do 24 hodím som fungovala ako predtým.