Dovolenka vlakom k moru

13. jan 2024

Ahojte, chodievate niekto vlakom k moru? Chceli by sme tento rok ísť, ja ani muž ale nie sme na takéto veci, prosím ak by ste mi vedeli poradiť ako si vy hľadáte dovolenku? Chodíte na dovolenku aj vlakom? My sa chystáme prvýkrát a vôbec neviem, ako mám dovolenku zabezpečiť. Pozerala som regiojet a ubytovanie cez booking ale čo ďalej? Vystúpime npr v chorvátsku a ako sa dostaneme na ubytovanie? Viem ze moje otázky sú pre niekoho trápne, ale ešte sme nikdy neboli v zahraničí pri mori, autom ísť nechceme, najradšej by sme išli vlakom. Prosím poraďte, ako to robíte vy?

vevesh
14. jan 2024

Tak idete na to dobre- treba si urcit destinaciu hrubo (aspon mesto), kupit vlak a zarezervivat ubytko. Cez booking sa da vyhladat podla adresy (napriklad pozries si, co je nablizsie tomu, co preferujete-ci moru alebo stanici, aby ste vela nechodili). A potom pozeras bud prenajom auta, verejnu dopravu, dopravu ti moze zabeupecit aj majitel (samozrejme na poziadavku a extra priplatok) alebo taxi na ubytko. Uz som videla aj na elektrickych kolobezkach viezt kufor k ubytku🤣🤣🤣alebo klasicka metoda peso, pokial je to v schodnej vzdialenosti. Napriklad v taliansku mas stanicu dost casto blizko plaze, a aj ubytko tak vies zohnat, ze sa da ist vsade pesky - samozrejme pre ubyzovanie v rezortoch to neplati, ale stale niekde maju shuttle busy k rezortom, na plaz, do mesta...

bluka2
14. jan 2024

Medzi stanicou a ubytovaním: taxík, uber, mhd - možnosti uvidíš aj cez Google Maps

ivankamirka
14. jan 2024

Do chorvátska chodil vlak z Prahy cez Bratislavu do Splitu, odtiaľ už autobusy rozvážali do rôznych destinácií.

lelelienka
14. jan 2024

Nemusi to byt len Chorvatsko, pokojne aj Taliansko napriklad Liguria ci Toskansko, vlakom z Viedne, aj nocnym, do vacsieho mesta (Milano, Florencia…) a odtial lokalny vlak, mnohe stoja pozdlz pobrezia a fakt ze vystupis a z vlakovej stanice v pohode prides na plaz. Ubytko hladat najlepsie na bookingu. My sme tak boli 2x, nie sice vyslovene na “kupacej” dovolenke, ale poznavacke, no da sa aj na plaz.

chichua
14. jan 2024

@lelelienka takto do Talianska vlakom by som chcela ísť aj ja s deťmi nakoľko auto nemáme spoľahlivé a Taliansko sa mi viac pozdáva ako Chorvátsko. Zatiaľ som si pozerala ten nočný vlak z Wiedne ale netuším ešte destináciu, keďže je strašne veľa možností a vôbec nemám skúsenosti s takýmto cestovaním, riešením ubytovania a podobne.

ivetz
14. jan 2024

Presne ako tu bolo napisane, vlakom napr. aj na Rimini. Ubytko cez booking. Zo zeleznicnej stanice az po letovisko Riccione premava v takom vyhradenom koridore Metromare - trolejbusy. Z kazdej zastavky je to k plazi pohodlna prechadzka - uplne v poho aj s batozinou. No a ak by ste sa nevedeli hned zorientovat, taxi to isti. Ale cez google je to uz celkom jednoduche kdekolvek - zadas si odkial - kam a vyznaci ti to trasu pre pesich, a najde aj miestnu dopravu.

namornicka
14. jan 2024

Treba si prepočítať či sa viac oplatí kúpiť low cost letenka alebo vlak. Je to asi od prípadu k prípadu. Samozrejme ak človek nechce vyslovene vlak z ekologických dôvodov alebo že nerád lieta.

slovenka753
14. jan 2024

My sme boli z manzelom, chceli sme to vyskúšať. Išli sme nočným vlakom, mali sme svoje kúpe. Na sedenie by som to na 100 percent nedala. Príšerná cesta, vôbec sme nespali, cesta trvala 16 hodín (o dve viac ako bolo avizované) lebo vlak mal meškanie. A to ani nehovorím že lístok na vlak nás vyšiel 4x toľko ako letenka späť. Za mňa teda nikdy viac.

autor
14. jan 2024

Ďakujem všetkým za radu, lietadlom nechceme ísť, ja by som možno aj šla ale muž nechce. 🙂

autor
14. jan 2024

@chichua prosím môžem sa opýtať cez čo ste pozerala vlak do talianska? Regiojet mi to nechce nájsť asi pozerám niečo zlé.

chichua
14. jan 2024
chichua
14. jan 2024

https://m.cp.hnonline.sk/vlak/spojenie/detail/?...

Podľa toho článku by to mal byť tento vlak. Ide do Janova. Ako z Janova ďalej som zatiaľ nepatrala

ivetz
14. jan 2024

Napr. na Rimini si vlakom nieco malo cez 12 h - o 5.16 h z Petrzalky s prestupom vo Viedni o 6.24 a dalsim v Benatkach o 15 h. Prichod do Rimini o cca 17.30. Ja by som radsej sla cez den - predsa len clovek aj nieco vidi... Ale jasne, ze niekto zasa preferuje nocnu jazdu...

lilyianka
14. jan 2024

Ja ešte ako mladé dievča som bola takto na dovolenke vlakom aj s otcom. Cesta BA-Split. Potom trajektom na ostrov a busmi k ubytku.

hellwant
23. jan 2024

prepáč, ale ziadny vlak z Regiojetu do Chorvatska nejde. Vlaky zrušili na tuto sezonu, meskali a potrebovali inde spoje, cize fakt neviem, co si pozerala. Asi si si pomylila ikonku, je to autobus.

ibatanecnica
23. jan 2024

@ivankamirka vraj už nebude, ale treba si to overiť, z Rakúska ide

autor
23. jan 2024

@hellwant aha tak super. ☹

hellwant
23. jan 2024

tiez sme chceli skusit, co uz....

vevesh
23. jan 2024

Od 3.maja 24 do konca sezony ide z bratislavy/viedne vlak priamo do splitu, normalne bez sezony chodi vlak z mnichova/stutgartu do rijeky, a z zürichu, stutgartu a mnichova do zagreba. Takisto mnichov(asi aj vieden) ide vlak la spezia alebo benatky v taliansku atd. Treba si prejst stranky zahranicnych zeleznic a popozerat tie spojenia a kde stoja (kde by sa tebe najlepsie oplatilo nastupit na vlak).

ivankamirka
23. jan 2024

@ibatanecnica máš pravdu, toho roku nepôjde vlak,vraj autobusy budú rozvážať.

veronicka1901
25. apr 2024

Akurát pozerám možnosti cestovania do Chorvátska vlakom. Regiojet skončil, ale ak sa nemýlim, dá sa dostať vlakom cez ZSSK trikrát do týždňa. Tiež to zvažujeme. Najmenšia dvojročná v aute nevydrží. Aj keby vlak trochu meškal, nevadí, však aj na ceste sú v kuse zápchy.

bzovik
5. máj 2024

Ja som už kúpila lístky na nočný vlak BA-Split , potom trajektom a asi nás švagor odvezie. Oni idú autom. Ja vlaky milujem, deti sa tešia, máme lôžkové kupé 3 a 2-ku. Na konci zrátam, koľko nás to vyšlo. Letenky by boli za 1000 eur bez batožiny.

hrpavlus
23. máj 2024

Já teď koukala na ZSSK a cena Bratislava -Split pro čtyřčlennou rodinu je 390 EUR jedna cesta v lůžkovém voze, takže nějakých 800 EUR celkem. To je docela dost, když koupím nízkonákladové letenky přes Wizz s kabelkou Vídeň-Split, vyjde mě to na nějakých 160 EUR pro celou rodinu...tak tedy nevím. Ráda bych jela vlakem, ale ta cena mi přijde přemrštěná na to, jak dlouho člověk cestuje 15:26-8:20...😕

veronicka1901
23. máj 2024

@hrpavlus my sme to tiež nechali tak. Ideme autom, s tým, že prespime v Maďarsku. Tým vlakom je to nekonečné. Navyše odchod má o 17:29, doobeda sa človek musí vysťahovať, tak si neviem predstaviť, čo by sme tam robili celý deň s batožinou a deťmi v horúčave.