Dovolenka s ročným dieťaťom

bejulka
21. jún 2016

Ahojte, nechcelo sa mi tu pátrať po starších diskusiách, preto sa narýchlo opýtam takto. Chceme ísť na dovolenku so 14 mesačným dieťaťom. Zvažujeme let lietadlom. Chcem sa opýtať ako Vaše deti zvládli let, to čakanie- prípadne meškanie letu. Prípadne ak aj niektoré žienky boli v prvej triede lietadlom, či to nieje lepšie a tak. Chceli by sme ísť lieradlom max. 4 hodiny to je strop. A chcem sa aj opýtať kam by ste odporučili, prípadne konkrétny názov hotela alebo miesta kam ste boli a boli ste spokojní. Hľadáme niečo poriadne 5+. A ešte posledná otázka, či nebolo pre take dieťa a rodičov skôr "trápenie" dovolenka ako užívanie si. (myslím teploty, let, presuny, iné jedlo a pod. ) ďakujem všetkým za odpovede 🙂

danieli
21. jún 2016

Z vlastnej skusenosti, dovolenka s takym drobcom je skutocne o kompromisoch, pripadne nabalit svokrovcov (nas pripad zo vsetkych stran 😀 ), let by som odporucila do 3 hodin, ale dolezita je aj vzdialenost na letisko a z letiska do hotela, nam sa osvedcil Sunset Resort5* - Bulharsko (aaaano ziadna preslavena destinacia) z letiska do hotela je to 10 minut, hotel ma apartmanove izby, priestranne, samostatna chodba, kupelna, spalna, obyvacia izba s kuchynkou a jedalenskym stolom, balkon, sucastou je PRACKA (na nezaplatenie pri rocnom dietatku) niezeby som bola zastanca domacich prac na dovolenke, ale toto bol komfort s ohladom na potreby dietatka, isteze ako par sa mozete vybrat aj na kraj sveta, pri dietatku clovek zvazuje, aby mu bolo dobre a toto skutocne bolo dobre, nuz a byt tam co najdlhsie 🙂

zuzanaete
21. jún 2016

Toto vsetko je tak velmi individualne. My sme boli, ked mal maly tiez 14 mesiacov na Mallorce a pohoda. Let tam sa prehral s hrackami, co sme zobrali a let spat takmer cely prespal, lebo sme leteli neskoro vecer. Na vzlietanie a pristavanie som mu dala mlieko. Aj sme polenosili na plazi, aj si prenajali auto a pochodili ostrov. No ale tieto moznosti zavisia aj od povahy a temperamentu dietata. Nas je kludnejsie dieta a dlho sa vydrzi hrat s hrackami alebo s vecami, co ho zaujmu. Napr. zobrala som staru penazenku plnu kariet (bud uz starych alebo takych, ze ak by sa stratila, tak si ani nevsimnem) a to bola super hracka.

bubelko
21. jún 2016

@bejulka my sme boli so 16m na mallorce a totalna pohoda. aj sme vyletovali, aj sme sa okupali. let - uplne v pohode. a pobyt - my sme boli na fince, stravovali sme sa kade-tade. mala som len nejake pohare pre dieta ako istotu, ale inak som mu objednavala v restike - ryzu, mäso so zemiakmi, skratka veci ktore mohlo. a mali sme kocik, vecer na veceru sme isli tak, ze maly uz v pyzame, po veceri do kocika a zaspal. len sme prelozili do auta a z auta do postielky. totalne super dovolenka, rada na nu spominam 🙂

ena1903
21. jún 2016

My sme sice neboli letecky, len v Chorvatsku s presne rocnym a bolo nam s nim skvele (pocasie nevyslo, ale inak bolo super). Maly zvladol cestu famozne a tam sa nam krasne hraval, na moje prekvapenie krasne papal v restauracii (plus sa kojil), spinkal nam v kociku, hral sa v piesku, kupat sa velmi nechcel. Jasne, bolo to omnoho menej oddychove ako ked sme ho este nemali, ale obidvaja s MM na to s laskou spominame a na buduci rok sa chystame so 4-rocnym a s rocnou.

liza68
22. jún 2016

@bejulka syn mal 14 mesiacov a išli sme na Tenerife. Všetko bolo v pohode aj na ceste aj na dovolenke. No ja som po tej ceste tam Budapest-Madrid a potom Madrid- Tenerife som bola taka unavena, že na druhy deň ked sme išli kupovať plienky, stala som v supermarkete a nad tym som rozmyšlala že kde som v Chorvatsku alebo Taliansku som bola uplne mimo!

zuzanaete
22. jún 2016

@bejulka Ubytovanie 5+ priamo neporadim, do takych nechodime. 🙂 Ale nase kriterium pri vybere s tak malym dietatom bolo, aby hotel nebol priamo zamerany na deti, cize aby v danom komplexe nebolo milion atrakcii pre deti (tobogany, lodky ....). V tom veku nasmu drobcovi stacilo vedierko, lopatka a mala lopticka. Na plazi sa vyhral az az. Hotely su aj tak dost rusne miesta a nechceli sme byt obklopeni santiacimi sa detmi cele dni v hoteli 🙂 Ale to je nas pohlad na situaciu, zalezi od rodiny, co im viacej vyhovuje. A este odporucam vybrat plaz s promenadou. Vecerne prechadzky s kociarom po piesku su nerealne. 🙂

horana1
22. jún 2016

Iba s jednym malym je to polahoda. Popravde uz teraz zo spatneho pohladu. Kym to clovek zaziva prvy krat zbytocne riesi milion veci. Ale to mu dojde az po rokoch, je to neprenosna skusenost.
My sme boli s 15 mes. pri mori v Grecku, chodila predtym na baby plavanie. Let v pohode, vyhoda bol cumel, pri vzlete a zosadani sa dal do ustociek a nezaliehalo az tak v usiach. Trosku pomrncala, take nic. Cesta do ubytka cca 2 hod z letiska uplne OK. Tam ziadne 5+ ale uplne jednoduchy apartmanik, uzivala si to, nasla si kopu zakuti, dietatu konfort neprijde, bola cela stastna. Varili sme si, kupovali, ked sme videli ze ma dobru naladu chodili do taverny. Nadstandartne tam spala, morsky vzduch ju unavil. Vecer prechadzky s kocikom kde uplne natvrdo spala (doma skor ju zobudil kazdy such).
Do mensich vln sa v pohode vrhala, bola zvyknuta z toho baby plavania, nebala sa mora vobec. Splaskala sa tam, piesok, pri slnecniku, jeden zivel.
Ked sa to pozeram omnoho tazsie su dve deti povedzme v predskolskom veku, to uz vymysla. Jedno a k tomu male je "zavazadlo".
Jasne ze priebeh dovce bude iny ako za slobodna, takze na pocit je to pre mnohych narocne, ze je tam obmedzenie. Ale jednoznacne sa oplati prevetrat hlavu. Dalej to uz bude totiz stale o tomto, co si treba uvedomit asi najvaic, do 18tky to lepsie nebude 🙂, a cim skor si dieta naucite na cestovanie a co k tomu patri tmskor bude to brat uplne v pohode. Co poznam ludi, cakali prve roky a potom deti vyburane ze co. Dieta sa lahko prisposobi.

zuzanaete
22. jún 2016

@horana1 Presne tak, ja tiez nevidim jeden dovod, preco uz aj s malymi detmi necestovat. Zvyknu si na vsetko. Je to ina dovolenka, ako bez deti, ale je tam zase kopec inych fajn veci.

reluska
23. jún 2016

min leto s 13m. v turecku, podotýkam že máme veľmi akčné dieťa, a v pohode, treba vyberať dobrý hotel, tento rok ideme opäť,

katkakovac
23. jún 2016

Boli sme z 8 mesacnym na Tenerife a ked mal 16 mesiacov v grecku. Syn let zvladal dobre, je dost aktivny, tak sa hral a orechadzal v ulicke a zobral o jedlo😀 dostal 2 horalky a chipsy.. Let trval 2,5 hodiny do grecka, 5,5 bolo Tenerife.. Boli sme na krete v hoteli Creta Maris a rozhodne odporucam. Plny rodin z detmi, personal mili a ochotni, ked maly nechcel jest varili mu co si zaziadal. Raz sa tam urcite chceme vratit.

rica1
23. júl 2016

Ahojte, chcem sa opytat , neviem prečo ale napadlo ma to až teraz ☹ cestujeme bud tyzden k moru do chorvatska s ročnym dietatom a ako je to s ochranou očiek my dospelí máme okuliare a deti , dávate takýmto malým detom tiež viem že existuju pozrela som si to na nete len nestihne to prist a neviem či zozeniem niekde v predajniach aj detske lebo som sa o to doteraz nezaujmala.. ale podla mna im musia očka dost trpiet takto pri vode a na slnku

ena1903
23. júl 2016

@rica1 My sme to sice neriesili,ale v DM som videla velky vyber detskych okuliarov,myslim,ze aj vratane takych s gumickou pre malicke deti.

rica1
23. júl 2016

@ena1903 no musim zajtra pozriet, som chcela skusit, lebo naozaj to moze byt problem pre tiemale očka kukat na vodu ktora odraza slnko aj pieosk odraza slnko a aby nahodou aj ked si myslim že to asi nebude chciet mat na hlavičke hm

ena1903
23. júl 2016

@rica1 No ved vyskusas- uvidis.

zuzanaete
23. júl 2016

@rica1 Jedna ocna doktorka na SK mi povedala, ze davat okuliare aj malinkym detom. Na mk som natrafila v diskusii na nazor, ze nie, lebo sa im este oko stale vyvija. Dlhsie som zila v Australii a malym detom tam okuliare nedavaju a to maju slnko este agresivnejsie ako u nas. Na plazach su deti navlecene do uv oblecenia a na hlave maju siltovku/klobucik s poriadnym siltom. Pred slnkom sa naozaj chrania, ale nie okuliarmi pre male deti. Takze asi ani odbornici nemaju jednotny nazor. My to riesime poriadnym siltom.

rica1
23. júl 2016

@zuzanaete šak toto a teraz babo rad že ☹ no ja som bez okuliarov pri mori k.o , ono šilt je šilt ale ked pozera do dialky alebo na hladinu, jaj neviem veru

zuzanaete
23. júl 2016

@rica1 Presne tak. Ja musim mat niekedy okuliare aj ked je zamracene, co mam velmi citlive oci. Ale nebolo to tak vzdy. Ale aj napriek tomuto faktu drobcovi okuliare nedavame, ale mozem iba dufat, ze je to spravne rozhodnutie, lebo ved ked ani odbornici nie su jednotni, tak co uz my laici. 🙂

michala11111
24. júl 2016

neviem čo písali ostatné baby... no my sme sa dnes vrátili z Kréty, moja bude mať 3 roky a let trvalo 2,5hodiny všetko v pohode mali sme golfáč takže spala celý čas či na letisku v lietadle, nakoľko odlet bol o 1 hodine ráno ale bola tam jedna rodinka čo s nami cestovala a mali dvoch chlapčekov jeden asi 4 ročný ten spal celý čas ako naša a druhé asi ročné a ten chlapček celý čas na letisku plakal veľmi mi ho bolo ľúto. Čiže za mňa s dieťaťom na dovolenku keď má už aspoň 2 ale to je môj názor 🙂 🙂

reluska
24. júl 2016

@michala11111 ono záleží od povahy dieťatka, niektoré kludné presnpinká, príp. prehrá sa, a iné akčné - preplače, pretoto chodíme už len s rakúskymi cestovkami, kde si vieme napr. do turecka vybrať odletový čas.. ideál okolo obeda, ked náš najmenší chodí spinkať,

martuska2
26. júl 2016

@bejulka ako ste nakoniec dopadli? Šli ste?

bejulka
autor
27. júl 2016

@martuska2 no tak nesli sme, lebo som zistila ze som tehotna a je mi velmi zle takze sme to posunuli na september a pojdeme do egypta 🙂 ked uz nebude tak teplo a maly zvladne cestu dufam. 🙂 dakujem za prispevky a rady koniec koncov kazde dieta je ine a neviem posudit ci vydrzi ci nevydrzi no vyskusame to lebo za rok nikde nepojdeme 😁 dakujem za opytanie 🙂

martuska2
27. júl 2016

@bejulka jadne peknu dovolenku. Urcite si si zvazila risk letiet v tehotenstve...
My asi jikam lebo cez tehotenstvo mi neodporucaju priame slnko a teplo radsej horynpre tehulky...a inak v egypte v sept je este brutal teplo..aj v oktobri..

martuska2
27. júl 2016

@bejulka juj a to aj s malym do egypta? Nechcete radsej grecko ci ine ked je taky maly a aj tak budes letiet? Ja milujem egypt bola som vela krar ale ore male babo to jieje vhodne..

mirusssss
27. júl 2016

My sme boli minulý rok v zložení starý rodičia, krstný rodičia a rodičia. A bolo to super všetci sme si oddýchli aj zabavili malú (vtedy mala 14 mesiacov) hlavne keď spolu nebývame často, kedže brat býva v zahraničí tak sme to v pohode zvládli 🙂
boli sme v Chorvátsku na Makarskej a mala v pohode zvládla aj tu dlhú cestu.
Ale do Egypta by som určite nešla predsa len aj voda je nepitná a tie horúčavy. Európa mimo sezóny jún alebo september je podľa mňa ideál pre deti.

bejulka
autor
27. júl 2016

@martuska2 uz sme v egypte boli a co sa tyka vody, tak nepili sme vodu z kohutika ani salaty a pri ranajkach nam davali 2 l mineralok tak z toho sme si napr umyvali zuby a pili a pocas dna sme vonku pili coctaily bez ladu a ani nam nejak nevadilo, ze sme nepili vodu z kohutika. A ak by nahodou bolo zle, tak su k dispozicii lekarne aj lekari. My sme s egyptom boli velmi spokojny, akurat ze pojdeme teraz az v septembri. Moj maly by zase nezvladol dlhu cestu autom. Neznasa sediet v aute tak lietadlom je mi proritnejsie. A nebojim sa tehotna cestovat. V druhom trimestri som sa citila najlepsie a pobyt na slnku budem regulovat kedze aj maly nebude moct byt az tak na slnku. A v com je podla Teba lepsie Grecko oproti Egyptu koli dietatu? 🙂)

martuska2
27. júl 2016

@bejulka jasne to co pises o egypte je OK, aj my sme tak boli. Bola som tam 6x a raz sa mi stalo že som mala hnačky, pomohli mi infuzie v nemocnici a večer som sa vratila ana druhy deň už bolo Ok. Ja len že akokoľvek dodržíš to čo píšeš, že balená voda, bez ľadu atď..môže sa stať že sa ta hnačka dostane...a male babo, no neriskovala by som. Predsa v europe to hrozi menej. Preto som spomenla Grecko. Rodos a Kreta sú dos5 južne a bola som tam v septembri a bolo super teplo. Bola som od 1.9. Predsa je to menší risk kvôli bábu. Ono vieš nemusí sa nič stať, ale je tam vyššia šanca ...Preto egypt a tunisko keď až tak od 3 r. Aj v Turecku menej hrozí problém, aj keď žiaľ teraz to málo ľudí riskne kvôli situácii v Turecku :( Veľká škoda turecka

reluska
27. júl 2016

@bejulka peknú dovolenku, ale egypt s drobcom by som nedala... jednak dlhý let a po druhé hnačky.. mne pomohol ich antinal, a to som nepila ich vodu, zuby len s minerálkou, žiaden lad, ani dzuse, ani ovocie len ich flaškovú, s drobcom lepšie európu