Ahojte. Naše dieťa strašne túži vidieť more. Keďže hračiek má viac ako dosť, uvažujeme, že "pod stromček" dostane práve spoločnú dovolenku. Hľadám preto nejaké odporúčania, kam so štvorročným. Na geografickej polohe príliš nezáleží, pokojne počká do leta.
Máme zhruba predstavu, čo by sme chceli a čo by sme nechceli a ak má niekto osobné skúsenosti, budem rada ak sa podelí. More je teda základ. Rozhodne nechceme rušné letovisko, radšej nejaké malé pokojné miestečko. Ideálne, ak by bola dostupná aj piesková pláž, ale prežijeme aj bez nej. Pred dlhokánskymi preplnenými plážami uprednostníme malé zálivčeky. Pred tropickými horúčavami dáme prednosť trocha chladnejšiemu moru, možno na hranici toho, kedy by väčšina Slovákov už zvažovala vstup do mora kvôli chladnej vode. Rozhodne je pre nás dôležitá bezpečnosť - nech sa bez strachu môžeme sami aj s dieťaťom potulovať po okolí. Rozmanitosť je absolútne vítaná, ak sú na jednu stranu dostupné pieskové duny a na opačnú skalné útesy, tak super! Malý je dobrodruh, takže ak je v okolí sopka, kráter, hory, veľký vodopád, staroveké vykopávky, hrad, nálezisko dinosaurov, historické, technické, prírodovedné múzeum, alebo čokoľvek ďalšie, ešte lepšie. Polihovať týždeň na jednej pláži by nás nudilo, určite chceme vidieť viac vecí. Nepotrebujeme (nechceme) plnú penziu, animátorov ani nič podobné. Viem, mám veľa požiadaviek a ešte radšej by som bola, ak by sa dali splniť za rozumnú cenu. Existuje pre nás nejaké vhodné miestečko, alebo si nevynutne budeme musieť načrieť hlboko do vrecka? Má niekto dobrý tip?
Fiha, tu sa pridám. Skús možno na facebooku skupinu outdoormamas
V chorvatsku najdete vela takych malych mesteciek. Upravena plaz, bezpecne a aj zaujimave skaly, hory, vodopady (narodne parky), aj historicke archeo náleziská, múzea
inac my sme tam boli pred troma rokmi v decembri...bolo super...sice mam uz velke deti, ale ta zoo - loropark je super...a hlavne tam treba ist na cely den
My sme boli s 2 rocnym tento rok, autom v Taliansku. Oblasť Igea Marina, v blizkosti Riminy. A aj ked nam prve 2 dni neprialo pocasie tak sme mali plny program, boli sme v Safari, morskom akvariu na delfinej sou, na lodi, proste bolo toho v okolí dost. Ale jedine autom lebo vsetko bolo do tych 20 km od nasho hotela. V Taliansku su oblubene aj kempy kde su take mini domcrky a vsetko je to v uzavretom komplexe.
@annm81 Myslim, ze tvoje poziadavky sa daju aj za rozumnu cenu, hladala by som teda mesta kam lieta ryanair a wizz air, co usetrite na letenkach mieniete na vyletoch.
Za seba co by mohlo splnat vase poziadavky odoporucam Malta, Fuerteventura, Sicilia + Liparske ostrovy, pripadne Portugalsko. Ale v zasade vies zazit aktivnu dovolenku vsade ked si to predom dobre naplanujes.
No... Takých miest je Chorvátsko plné. Napr. Stari Grad Paklenica. Nie je to ďaleko, je to menšie mestečko, je tam jeden veľký hotel a viac menších, penzióny, apartmány. Pláže sú kamienkové, upravené. Za chrbtom má človek národný park Velka Paklenica, plný nádherných skalných útvarov. Mimo iné sa tam natáčal Vinetou. Loďou sa dá ísť na výlet do ústia rieky Zrmanja, kde sa natáčal tiež, výlet končí pri peknom vodopáde. Autom sa dá ísť cca 50km do mesta Zadar, kde je morský organ a kopa iných pekných pamiatok.
FU, ja Ti môžem napísať naše - dlhoročné - miesta ak , tak . Chorvátsko - Umag, tam je aj piesočnatá pláž, úplne krásna, poďalej stromy s ihriskami ... destinácia v pohode, nieže samý rozruch. Promenáda super s rôznymi atrakciami - obchodiky trošku k šľapaniu na dlhšie, ale úplne super. Síce more otvorené. Potom Chorvátsko - Crikvenica, ale tam treba šľapať do hotelov, keďže je to strmé, kamenisté pláže, záliv. Promenáda - samé obchodíky. Na oboch miestach sú trhoviská šatstvo, zelenina, ovocie od výmyslu sveta.
Skúste pozrieť Baltské more, sever Poľska. My sme boli konkrétne v meste Gdansk. Pieskové pláže, more super, pieskové duny v okolí, kopa zaujímavých múzeí, hrad, morské akvárium, fokarium. A cenovo je to tiež priaznivé.
Malorka ? Pláže ako Sa Coma, Cala Milor
Nemám síce deti ale chodíme tam a vždy je na pláži kopec detí aj s menšími deťmi.
Pláže sú vačšie ale pieskové a Malorka má v mori siete takže žiadne ryby, žraloci ani medúze v mori nie sú.
Hotely sú tam rôzne aj blízko pri pláži aj dalej. Sú tam napr Dračie jaskyne, safari zoo a určite aj viac.. v hlavnom meste kt je od tychto pláži do 1h cesty autom je marinaland (vystúpenie delfínov, tuleňov a tuším papagájov).. 🙂
@miskin8787 ahoj, prepáč, môžem sa opýtať, nebolo more chladné? ako voda
@miskin8787 toto ma zaujalo... Ako ste išli? Autom, či letecky? Aké bolo more? Dalo sa kúpať? Počasie bolo "letné"? Či bolo chladnejšie?
Jednoznacne Sicilia, kratky let ( do 2 hodin ) a my sme boli Fountain bianche. Biely piesok a more ako z katalogu ( fakt ako maldivy a to som na nich bola) , prenajali sme tam Auto a isli aj na Etnu. Alebo mozes ist na Stromboli. Nadherne nieco
Kanarske ostrovy
Balearske ostrovy
Sicilia - aj piesok, aj vykopavky, aj sopka 😀
Kreta
ale aj Talianska "pevnina" - pri Napoli sa da ist na Vezuv, pozriet Solfatara - blatove "sopky", vykopavky na kazdom kroku 😉 a dostatok mensich plazi, nie len letoviska.
nam sa pacilo aj v Dansku, videli sme skor juh a stred, vted yna kupanie neboli teploty, ale je tam toho dost na pozeranie. V Kodani odporucam Experimentarium (akoby technicke muzeum pre deti). Je jedna "nekonecna" pieskova plaz, vidno az do Nemecka na Sylt,... daju sa pozriet rozne majaky, a samozrejme Legoland, 4-rocny si ho uz pekne uzije 😉
Poviem ti, skor co nie. Malta nie. Krasna, vela sme pochodili, nadhera, ale este aj v polke septembra tam bolo bezne 34 stupnov. Osobne by som Istriu, sever CHorvatska. Alebo neuveris, mne sa pacilo Dansko, Severne more, Jutsky poloostrov. Krasne severne more, krasne plaze, rovnako sa mi pacil aj Balt. Pre deti, ale najlepsie bude fakt na uvod Chorvatsko. Niekde okolo Pula, tam je aj amfiteater aj malicke akvarium a je to blizko. A malych mesteciek najdes plno. Ale skor sa opztaj ako si maly rpedstavuje more. Ci piesok, alebo kamienky, nieco divoke vlny, ci rovne ala jazero ako v Chorvatsku...ked uz ide o jeho sen. :D
@elenka.k voda bola práveže super, teplá
@jankalukasova my sme šli vlakom, nie je ale problém aj letecky. More bolo teplé, v pohode sa kúpali aj deti, počasie tam samozrejme nie je také stabilné, nám asi dva dni pršalo, inak krásne slnečno a teplučko
@annm81 boli sme na severe Poľska neďaleko obce "vladislavovo". Piesočné duny, národný park, zábavky park s dinosaurami a rôznymi expozíciami, aqua show s tuleňmi a múzeum podmorského sveta, vojenský poloostrov hel s výstavami vojenskej techniky, a môžeš sa prechádzať vo vojenských bunkroch a vojenské múzeum, veľmi veľa majakov, plavby loďou po otvorenom mori, a potom mesto Gdansk samo o sebe veľmi krásne.
Cenovo to bolo super. Za 6 noci sme minuli toľko ako za víkend na Liptove. Takze ak záleží aj na cene, odporúčam.
@miskin8787 no tak to je ideálne. Mne by skôr vyhovovala cesta autom, tá vzdialenosť nám až taký problém nerobí. Jedine musíme pozrieť koľko z tej vzdialenosti sú diaľnice a koľko okresky.
Určite odporúčam benalmadena v Španielsku ak pôjdete na prelome sept/október stále super teplo takmer žiadny turisti kopec atrakcií. Ja som bola s dcérou keď mala 2r 3mes na mesiac a teda mali sme kam chodiť. Je tam nádherné morské akvárium, krásny prístav kde sme chodili kŕmiť ryby, piesková pláž dosť dlho plytké more, pre nádherný park s volne sa pohybujúci mi zvieratkami, kúsok autobusom cca 30min je Mijas nádherné mestečko, motia farma zatiaľ najlepšia akú som zažila a to som ich pár videla, lanovka na vyhliadku kde je show dravcov, delfinarium... Nekonečné možnosti ubytovania v hoteloch alebo cez Air bnb.... Za mňa úplná topka 👍👍👍
@annm81moj nazor je taky, ze to az prilis prezivas. 4-rocne dieta bude spokojne vsade tam, kde jeho rodicia. Zaklad je vybrat apartman pomimo velkych hotelov(pises, ze nechcete animacie), hocijaky ostrov v Grecku splni vase poziadavky, vlete dostupne kratkymi letmi ci uz z Ba alebo Viedne
Inak obdivujem tu schopnost riesit nieco v oktobri, co bude az na rok v juli/auguste
Rodos, Kolymbia
@tenerifka Nuž, to možno platí o tvojom dieťati. Ak by sme boli ako rodičia spokojní na lehátku na pláži, on by spokojný nebol. Rovnako by nebol spokojný v rezorte poskakujúc s animátorm, tiež by nebol nadšený z celodenného pozerania architektúry. Má svoje záujmy a tomu prispôsobujeme program. Minimálne dvakrát mesačne trávime deň v múzeu, zoo, zábavnom parku - a on skôr ako po 8 hodinách nie je ochotný odísť. Teda áno, ak ideme s ním, chceme program, ktorý pre neho bude zážitok. Riešime to teraz, lebo sa blížia Vianoce. Ak sa rozhodneme pre miesto na južnej pologuli, príp. blízko rovníka, možno poletime v decembri, čo je za chvíľočku.
@tenerifka Ah jaj, takéto najmúdrejšie čo všetko vedia, mám najradšej. Áno, safari by bol zážitok a snáď raz aj bude, momentálne to hodnotíme ako že je príliš skoro vzhľadom na jeho vek. Áno v múzeách trávime stovky hodín, sme radi, že naše dieťa s nami zdieľa časť našich záľub. Nie všetky záľuby , preto hľadáme program, kde sa nebude nudiť nik z nás. Dostala som tu zopár tipov, za ktoré ďakujem. Na čo ale boli dobré tvoje príspevky? Pre mňa úplne zbytočné a pre teba snáď tiež zbytočne vynaložený čas.
@tenerifka Inak "on príkaze, ty splnis" tiež odvodzuješ od svojich detí? Čo spravia, ak mi niečo zakážeš? Hodia sa na zem a robia cirkus? Vieš, môže to byť aj ináč. Môj ma jednoducho poprosí, či ešte môžeme ostať, alebo či môžeme prísť nabudúce. Prosím neposudzuj iných podľa seba a nespamuj. Je tu zjavne viac žien, ktoré zaujíma rovnaká otázka ako mňa. Zatiaľ čo o čítanie tejto hádky nemá asi záujem nik okrem teba.
Ahoj my sme boli v JÚNI pred koncom na 7 dní na Mallorce v Calla Millor bola to nauzasnjesia a najkrajšia naša dovolenka proste brutálna odporúčam všetkými 10 timi môj drobec 4 ročný doteraz o tom básní kedy tam znova ideme lebo si to tam zamiloval miluje more bol tam úžasný, odporúčam ale naozaj s deťmi ísť niekedy v júni na dovolenku nie je tak horúco ešte pritom ale my sme mali už peklo ale ide o to ze je tam MALO LUDI!! 🙂 A TO NÁM veľmi vyhovovalo že bolo malo ludi keď sme odchádzali bolo 3 júla a to už bol masaker koľko ľudí prichádzalo hlava na hlave hotel plný boli sme radi ze zdrhame, inak my celý týždeň kľud pokoj malo ludi super skvelé 🙂 aj na plazi všade lehátko sme mali aj o 10 doobeda, mali sme all inclusive a išli sme letecky z BA
https://dovolenka.sme.sk/i/kanarske-ostrovy/ten...