Bol niekto na dovolenke (kuba a pod.exotika) s dvomi detmi cca 9 mes. a 3,5 roka? Chceme sa spytat, ohladom par veci, napr. ci brat kocik, ci sa da pripadne zobrat do lietadla, ci nebude zbytocny, pripadne zobrat deku a pod... Ako je to s postielkou, zobrat tiez skladaciu vlastnu, alebo pouzit hotelovu, myslela som, ze by v nej maly spal na plazi... Potrebujeme niake rady, tipy, kto uz takto cestoval. Dakujeme!
@lucia123 je tu vela tem na MK ohladne cestovania s malymi detmi, co do lietadla, do hotela (je jedno ako daleko letis). Ako pise @miluska.h (ahoj, cestovaleka 😉 ), velmi zalezi kde stravite dovolenku. Tak isto suhlasim, kocik zobrat, deku tiez hoci v lietadle je k dispozicii, postielku nebrat ak budete v hoteli, tak vam ju na vyziadanie pripravia. Neviem si predstavit, ze by dieta spalo na plazi v postielke, kazdy dobry hotel ma lehatka, moze spat v kociku a pri vysokych teplotach to ani nie je vhodne aby bolo tak dlho vonku.
Cesta je narocna aj pre dospeleho aledeti to zvladaju celkom dobre. Urcite by som isla minimalne na 12 az 14 dni. Deti potrebuju viac casu na aklimatizaciu. Osobne by som letela hned 😉 , nas maly je zvyknuty na cestovanie, lietanie lietadlom, takze to nie je problem. My ho tahame od jeho 6 mesiacov na cesty.
@miluska.h @trixi dakujem za rady. Ideme na 28 dni. O kocik som sa bala, ci ho nebudu hadzat ako kufre 🙂 Tak ako pisete, ked mi ho hned daju, tak super. Este sme neboli s detmi lietadlom, tak sa pre istotu pytam znalejsich 🙂 trixi, kde ste mali maleho, ked ste leteli, na kolenach, alebo v takej vanicke co vraj maju v lietadlach? Pojdeme rakuskou aerolinkou, do slovenskej by som uz nesadla (ked sme boli kedysi davno v egypte, tak som zistila, ze tie nase liedadla su uz davno vyradene z nemecka, ako sroty a u nas este veselo niekolko rokov lietaju, stale ich opravuju) a bolo to aj vidiet na urovni cestovania. Som bola rada, ze sa ten serbel nerozpadol po ceste 🙂
Este raz dakujem za rady, pripadne popiste este co vas napadne, na co si dat pozor a pod.
@lucia123 jeeej, na 28 dni, aj ja chcem 😀 😀 😀 . To bude pre deti super. Ano, ked bol maly malicky tak sme sedavali hned za tou predelovacou stenou (zalezi od typu lietadla, predpokladam, ze to bude velky boeing alebo airbus), tam po vzlietnuti letuska doniesla taku zavesnu postielku, vankusich, deku. Na dlhom lete davaju vankus a deku pre kazdeho. Ked si vypytas, tak Ti daju aj 2.
Co sa tyka kocika, dietatko mas v nom az kym neprides uplne k dveram lietadla, tam ho musis zlozit, stoji tam zriadenec, ktory ho bocnymi schodami znesie do batozinoveho priestoru. Po pristati, ked vystupis za dvere lietadla tak si ho tam vypytas, alebo hned ho tam najdes. Zalezi, ako rychlo sa dostanes z lietadla. Ak nie je na vystupovanie taky ten rukav-chodba, ale schody, tak Ti kocik daju pod tie schody a uz mozes ist s kocikom do pristaveneho autobusu. To vsetko zalezi od toho kde lietadlo pristane, ci ku gate alebo na plochu. Ak by tam kocik nebol, oslov letusku, pozemny personal, ktory sa mota okolo lietadla, ze potrebujes kocik. Su pripady, kedy Ti ten kocik vylozia tak, ze ho najdes az s batozinou. Ale to je skor vynimka. Ale moze sa stat.A ci kocik nebudu hadzat, to nejde vylucit.
Pri boardingu do lietadla maju prednost rodiny s detmi a stary imobilny cestujuci. Mne sa stalo, u rakuskych aeroliniek je to pravidlo, ze prisla pre nas letuska a nastupovali sme vzdy do lietadla medzi prvymi. Takze s dietatom ziadna fronta, ziadne pomale nastupovanie. Uplne super. Este mi letusky pomohli. Co sa tyka stravy pre maleho vzdy nosim vodu (Lucku ruzovu), caj, dzus. Ked bol miminko tak este presnidavky, keksiky. Este nikdy mi nic nevzali, len pozreli ze je to voda pre dieta a bolo to OK. Tento rok sa mi stalo, ze sme sa vracali z dovci ja som isla s malym cez jednu security a mala som vodu, dzus, caj pre maleho, nic mi nevzali. Segra isla so synom cez vedlajsiu security a vsetko jej vyhadzali. Asi to zalezi aj od personalu a cara osobnosti 🙂 . Preto sa musis pripravit na to, ze Ti nieco pri security mozu vziat. Ale nie je to tragedia pretoze za security su obchodiky a da sa voda kupit a bez problemov potom vziat do lietadla. Este pri tej security musis zlozit kocik a dat ako prirucnu batozinu na ten pas, ktory prechadza cez rontgen. Uz tu bolo vela pisane, ze pri starte a pristavani je treba davat detom pit aby im nezalahlo v uskach a neplakali. Na to treba davat obzvlast pozor. Tvoja slecna je uz velka, ta by to mala zvladnut bez problemov (nas maly uz vie prehltat a chytit si nos a fuknut aby mu odlahlo), dolezite je to pre mrnuska, bud ho pri starte a pristavani kojit, alebo mu dat pit vodu, caj.
Viac ma nenapada.
@lucia123 vela mamiciek a aj starsich lekarov je proti cestovaniu dietata do 1 roku. Bohuzial nepostrehli (hlavne ti odbornici) ze sa doba zmenila a ze deti nie su brzdou. Naopak, vlastne vsetko co robime sa snazime robit pre ne. Niekto mi moze oponovat ze polrocne dieta si z takej cesty nic nepamata, mozno ma pravdu, ale podla mna sa mu to uklada niekde do podvedomia, ze ste spolu, ze ste niekde kde je vam dobre spolu. Ako som pisala, nasho maleho tahame vsade so sebou, nerobi mu dnes problem cestovat lietadlom, autom, vlakom, lodou, kratke ci dlhe cesty. Vzdy sa tesi, ze niekam vyrazame. Citi, ze je to pocas nasich dovoleniek, vyletov vsetko ine, ini su rodicia, pohodovejsi, bez stresu, ine je prostredie, a ja si myslim, ze to vsetko si tie deti pamataju.
Este sa vratim k dovolenke na Kube, co sa tyka zdravotnej starostlivosti. Mame skusenosti, bohuzial. Moja mamina tam velmi vazne ochorela a teda s takou starostlivostou sa nestretla ani na Slovensku. Samozrejme to musela zaplatit na mieste, ale kedze bola komercne pripoistena, vsetko jej poistovna obratom po zaslani preplatila do posledneho centu.To Ta chcem ukludnit, aby si sa nebala, keby mali nedajboze deticky nejake zdravotne problemy. Ale nezabudni sa aj komercne poistit.
@lucia123 este poznamku k cestovaniu v zime do letnych krajina opacne, ja to osobne velmi zle zdravotne znasam (otestovala som sa este ked som nemala maleho) preto v zime chodime do Alp lyzovat a v lete (na jar alebo jesen) k moru aby som nemala take teplotne soky. Ja na to velmi zle reagujem. Preto je mozne ze mozu deti ochoriet, ale to riziko choroby je aj keby ste ostali doma. A navyse vy planujete na dlhsiu dobu, takze mate dostatok casu na aklimatizaciu. Na to som pozabudla 🙂 .
@trixi dakujem za postrehy, musim sa len pousmiat, ze ja na tie "rady" alebo "akozerady" lekarov/odbornikov vobec neletim, nemame chore deticky, aj vdaka tomu, ze ich nedavame ockovat, to je jedna z hlavnych pricin chorob a aj stravou, toho sa vobec nebojim. Iba verim, ze nebudeme musiet "pouzit" nemocnicu, lebo vsade je ta starostlivost velmi podobna, vsade pouzivaju jedy a tvaria sa, ako cloveku veeelmi pomohaju 🙂 Su to pre mna mafia v bielych plastoch, takze tak, ale to by sme sa dostali uz do inej temy...
To mas pravdu, s tym pocasim, ale na teplo sa ryyychlo zvyka, skor sa netesim, na ten navrat do zimy 🙂 Brrr.
@lucia123 ahoj, predpokladam, ze chcete ist do hotela... myslim, ze treba vziat vsetko, co by si brala na akukolvek dovolenku k moru. kocik by som urcite brala, pre 9 mesacne dieta nie je zbytocny, da sa s nim ist az priamo k lietadlu kde ho letusky ulozia do batozinoveho priestoru a po prilete ti ho hned daju. detsku postielku by som nebrala, ak pojdete do hotela, urcite tam bude k dispozicii. na plazi by mohol byt maly na deke alebo na lehatku.
pred par rokmi sme boli s manzelom na kube, vtedy sme este nemali dieta, ale priznam sa, ze s tak malymi detmi si taku dovolenku neviem predstavit. uz len ta cesta a casovy posun... dospeli sme to dost tazko znasali, pamatam, ze som sa z toho spamatavala este dalsie 2 dni. boli sme vacsinou v hoteli, pripadne v okoli na varadere, ale dva krat sme navsttivli havanu. prvy krat to bol organizovany vylet a kedze sa nam tam velmi pacilo, museli sme sa tam vratit. pozicali sme si auto a sli sami. bolo to sice super, ale miestami az trosku nebezpecne, takze s detmi takyto vylet neodporucam. daj potom vediet, ako ste sa rozhodli, drzim palce 🙂