Ahojte, rozmýšlam, že by sme tento rok skúsili dovolenku cez rakúsku cestovku neckermann. Čítala som si len samé pozitívne ohlasy, čo sa týka dovolenky cez rakúske cestovky. Avšak mám obavy, nakoľko sme na Viedenskom letisku nikdy neboli a ako to bude celé prebiehať. Prosím tí čo zvyknete takto cestovať ako to je s parkovaním? Prípadne je lepšie ísť z Blavy busom? A čo fakultatívne výlety? Nemecky nevieme, takže asi cez cestovku ťažko... Dá sa pripojiť napr. k delegátom zo Slovenkska? A čo nejaké info na schôdzach keďže budú v nemčine, myslíte že nevadí ak im nebudeme rozumieť. Máte niekto skúsenosť dovolenky cez rakúske cestovky bez znalosti nemčiny? Ďakujem za prípadné rady 🙂
Anglictina bude stacit....
Este k parkovaniu:pri bookovani Ti ponuknu i parking,vies si vybrat z niekolkych moznosti i mimo letiska.My sme parkovali v hoteli Hahn vo Schwechate,v cene je i odvoz z/na letisko.Ale uz sme isli i aitobusom,jazdia kazdych 30min,stoja priamo pred priletovym terminalom😊
@michala11111 my sme teraz poslali cez rakusku cestovku rodicov, ktori nevedia ani po nemecky, ani po anglicky. Ale v principe to nie je take zlozite. Je pravda, ze na letisko do Viedne sme sli s nimi. Zaparkovali sme s nimi na letisku a sli s nimi na check-in. Vsetko sme im do predu vysvetlili, ako to bude prebiehat, ze maju sledovat tabule s ich cislom letu. Ako tu uz bolo pisane, staci sledovat tabule, piktogramy. Po prichode na letisko hladali tabulu s logom cestovky, ukazali m voucher, poslali ich do autobusu. Dokazali sa aj sami prihlasit v hoteli, ocino vyuzil zvysky rustiny, ktoru si este pamatal a bola som prekvapena, ale fakt spravne pochopil, co mu hovorili. Problem bol trochu stretnutie s delegatkou, nevedeli sa pochopit s odletmi. Ale tam je princip vzdy rovnaky. Niekde pri recepcii byvaju knihy kazdej cestovky a den pres odletom tam vlozia informaciu o odlete a vyzdvihnuti z hotela. Takze ked clovek v danu hodinu stoji pred hotelom a caka na bus, nemoze to zmeskat.
Ja si myslim, ze to ide aj bez znalosti nemciny. Nie je to sice az take komfortne, ale da sa.
S nasimi rodicmi sme to vyriesili este tak, ze keby mali nejaky problem, tak sme ba telefone a ja im to vydiskutujem v anglictine.
Poistovne ponukaju aj moznost tlmocnika, takze treba si vybrat take cestovne poistenie ktore toto ponuka a ak sa nieco stane, viete to vyuzit 😉
@michala11111 ak si z BA, tak najjednoduchšie a najlacnejšie sa dostaneš na / z viedenské letisko busom, cena jednej cesty na osobu je 5€. Najlacnejšie parkovanie na VIE je Mazur parking, vygoogli si, stránka je v slovenčine.
Na letisku nemčinu nepotrebuješ, stačia základy angličtiny alebo zdravý sedliacky rozum, sledovať situáciu okolo seba - neviem si predstaviť, že by cez viedenské letisko cestovali len tí, čo ovládajú nemčinu.
Na dovolenke som snáď nikdy nevyužila služby delegáta. Ak chcem napr. vymeniť izbu alebo by som potrebovala lekára alebo čokoľvek, tak to riešim priamo v hoteli na recepcii, nebudem čakať hodiny na delegáta. Výlety sa celkom určite dajú zariadiť priamo na mieste a pravdepodobne aj za lepšiu cenu, keďže odpadá provízia pre delegáta.
Čas odchodu býva takisto k dispozícii na recepcii, nie každý chodí na stretnutie s delegátom.
@amel a co bolo lepsie? Mne sa to zda busom pohodlnejsie ze nemusim bludit vo viedni, po parkoviskach...ale neviem nesli sme tak...
@amel a vedia vsetci rakuski delegati anglicky? Myslim ze na hotely sa yz bude dat anglictinou, len s tymi delegatmi...
@patrica8 aaale to som netusila a to vsetky? Pripadne vies konkretne odporucit?
@sissy27 tie vylety sa urcite daju aj bez delegata no ak chceme ist napr. Pozriet nejake mesto a kecy okolo historie, pamiatok mi v nemcine asi nedaju nic. ... Preto ci by som sa mohla napojit na slovenske cestovky pri vylete
@michala11111 ja mám skúsenosť, že delegátky vždy vedeli jazyk konkrétnej krajiny kde sme boli, nemčinu a angličtinu. A dalo sa ísť na výlet so slovenskou cestovkou. My sme túto možnosť nevyužili, išli sme pramo cez rakúsku TUI.
@michala11111 ak si tam tie výlety zaobstaráte sami, tak možno bude aj sprievodca v slovenčine / češtine 😉 skús pozrieť na nete, prípadne napíš, kam sa chystáte a možno niekto bude mať kontakt.
my sme isli cez rakusku cestovku a nas delegat nevedel po anglicky. Vobec to vsak nevadilo, na case odchodu sme sa nejako dohodli 🙂 fakultativny vylet sme riesili v meste kedze bol o polovicu lacnejsi ako cez cestovku a ked bol nejaky problem, tak sme ho po anglicky riesili priamo s hotelom (klima, lekar...).
@michala11111 no pozriet mesto s vykladom si mozes aj lacnejsie a konfortnejsie. T.j. ziadny delegat popr. vyckavanie na dalsich ludi. Takmer vsade existuju hop on-hop off. Tam mas sluchatka a prennes si na jazyk aky potrebujes. casto je aj cestina, ci rustina, anglina je vzdy. Vystupis, kde sa ti bude pacit, pokukas, nastupis na dalsi bus a tak dalej.
NIKDY sme neboli na dovolenke cez cestovku a uz vobec nie s delegatom. Individualna organizacia nadovsetko. A anglictinou sa dohovoris takmer vsade.
My chodime aj sme boli s rakuskymi,nemeckymi CK,nevieme nemecky iba anglicky,angličtina bola nam na nic ked delegatky nevedeli po anglicky,ale nasli sme vzdy cestovku inu v hoteli napr. Cechov ak nue slovakov a ak sme chceli vylet s delegatom tak v cez nich. Odlety sme sledovali na informačnej tabuly,nebol problem
@michala11111 určite vie delegát AJ,NJ veď s nemčinou by napr v Turecku, Egypte nepochodil
To v dnešnej dobe sú delegáti, či sprievodcovia čo nevedia po anglicky? Z vlastnej skúsenosti z karibských krajín - delegát hovoril vždy anglicky, francúzsky a španielsky, to iste sprievodcovia. Na začiatku výletu sa spýta ľudí, akými jazykmi hovoria a podľa toho ide. Raz sme mali v Dominikanskej sprievodcu, ktorí hovoril po španielsky - reč krajiny, po francúzsky, pôvodom bol zo susednej krajiny - Haiti, anglicky, to tam hovorí asi každý sprievodca a dokonca po nemecky, lebo v Nemecku študoval na univerzite. Ja som v buse sedela a v nemom úžase počúvala - chalan mlel plynule vo všetkých jazykoch! Mne sa ešte nestalo, žeby som sa v Rakúsku, či Nemecku nedohodla po anglicky (nemecky mám nejaké základy - rozumiem čosi, ale nehovorím) ešte aj na blbej pumpe vie obsluha po anglicky o letiskách ani nehovoriac, neviem si fakt predstaviť, že delegát nevie po anglicky ....
Urcite vedia po anglicky.
@michala11111 neviem ci vsetky a neviem najst s akou sme isli my naposledy, ale teraz sme zacali pozerat pre nas a Axa to ponuka 😉
@michala11111 My sme boli tento rok cez CK Verne leteli sme z Viedne, tiež nevieme po nemecky a nebol to žiadny problém. Ne letisku si nájdeš svoj let (teda destináciu kam letíš), všetko je označené. A keď už budeš v hoteli, na tie sedenia s delegátom chodiť nemusíte stačí si nájsť čas odletu a potom čakať pred hotelom na autobus.
@michala11111 my jazdime cez nemcov a Neckermann je top.Ne letisku jazyk nepotrebujes,intuitivne a podla davu zistis,co kde a ako.Vsetko je navyse oznacene i piktogramami,cize to je uplne v pohode.Nuz...v hoteli je to horsie..nebudete si vediet nic vypytat..objednat...na stretnutie s delegatom urcite treba ist,mimo ineho sa staraju i o odchod a hlavne vyzdvihnutie na letisku.Ale ak viete po anglicky,nebudete mat ziaden problem.
No v principe obidete i bez jazyka.No treba mat na zreteli,co v pripade napr stratenej batoziny???