Doprava v Londýne

zuzinr
3. aug 2015

Kocky potrebovala by som poradit, super by bolo tie kt. to osobne poznate. S MM sa chystame na 5 dni do LOndyna a ako pozeram tak pozeram nejako sa neviem vysomarit z dopravy v Londyne. Ako je podla vas najlepsie a najvyhodnejsie si kupit listky na tich 5 dni?. Byvat budeme niekde v blizoksti Golders Green, mala by to byt cierna linia metra ( Northern line) - vobec nemam predstavu kt. to je linia ci 2,3 tak by som bola rada keby mi niekto skuseny poradil. Este neviete nahodou ten London Pass co je aj s tou dopravou oplati sa to vobec?

sunnyfunny
3. aug 2015

Ahoj,skus napisat na fcb na stranku Cesi a Slovaci v UK 😉

buba1993
3. aug 2015

Žijem v Londýne, napíš mi správu.

buba1993
3. aug 2015

Golden green by mala byť tretia zóna. Odporúčam si kúpiť 7 days travelcard, vyjde cca 40 libier a môžte cestovať metrom zona 1-3 a autobusy/vlaky po celom meste.
To o čom hovoríš je ,, Oyster card " kúpte si ju určite, stojí 5 libier /záloha/ pri odchode ju môžte vrátiť a peniaze Vám za ňu vrátia.

anega79
3. aug 2015

Golders Green je zona 3, Nothern Line. Myslim, ze metro si musis kupit aj tak zona 1 az 4, aspon minule sa mi to nedalo inak kupit. London Pass som nikdy nemala, mozno sa to oplati, ked chcete navstevovat pamiatky. Ja som vacsinou vzdy pouzivala pri cestovani Oyster Card, kupis na kazdej stanici metra, ako aj v tych malych obchodikoch /maju samolepku na obchode nalepenu vzdy/. Ak letite na letisko Stanstead ide Vam autobus National Express linka A6 priamo na Golders Green. Oproti autobusovej stanice je aj stanica metra.

fantaghirobezkona
3. aug 2015

@zuzinr Ahoj, velmi zalezi na tom ako chces stravit tych 5 dni, podla toho si zaplatis cestovne. Londyn je rozdeleny do asi 6 zon pricom zona c.1 je centrum mesta (vsetky tie zname turisticke miesta a pamiatky su tam) dalej od centra je zona c.2 (dookola celej zony c.1) Este vacsi okruh za dvojkou je zona 3. Logicky najdalej od centra je zona 6. Golders Green je zona 3.
*Ak chces toho vela vidiet je lepsie si kupit tyzdenny listok pre zonu 1-3. To je 37,70 libier a cestujes z Golders Green hocikde do centra, aj v ramci centra len, kazde metro a autobusy v cene. A mas volnost v tom kam chces ist. To by som ti poradila je to najlacnejsie riesenie. Pochybujem ze by si sla za zonu 4 a dalej, pokial tam nemas znameho ktoreho chces navstivit, su to len obytne casti. To doplat jednorazovym listkom potom par drobnych ak pojdes nahodou.
*pre priklad - JEDNODNOVY listok zona 1-3 je 12 libier (co je asi 3x cesta metrom keby si platila kazdu zvlast ale takto mas neobmedzene pocty jazd za 12 libier v centre a potom domov)....cize ides na 5 dni, ak z toho dva dni chces pozerat centrum tak kup celodenne listky na ten den a pochod toho co sa da. To mas spolu 24 libier. Ale aj tak by som ti radila ten tyzdenny lebo nikdy nevies kam pojdes, hoc len blizko golders greenu alebo do parku 2km daleko....bus je 2.70 a metro do centra 4.80 cca. To sa nakopi.
A ano, do Golders Green ide Northern line (cierna farba metra) ale mozes napriklad v centre pouzivat hociktoru farbu metra v ramci zon 1 2 a 3.
Tyzdenny listok si vies uz kupit aj na letisku vo forme papiera s kodom a pouzit ho mozes hned co dorazis do Golders Green. Alebo potom na kazdej metro stanici si ho mozes kupit a taktiez znamu a velmi pouzivanu OYSTER CARD avsak za 5 libier (hodnota asi tej plastovej karticky) a cez automat na stanici si na nu kupit tyzdenny listok, platit sa da cash alebo kartou. A potom uz len kade chodis tade prilozis kartu ku snimacu a ides..

V prilohe mas tie zony oddelene farebne. Cele to biele je iba CENTRUM. I ked velke ako cele Kosice hehe... Snad si ma pochopila a uz tomu trosku roumies lebo niekedy sa vyjadrujem jak puk 😀 sorry no, a teraz idem dalej hladat typy na dovolenku v Grecku 😎