Dieťa má iné priezvisko. Bude to problém, keď budeme letieť z Viedne?

7. nov 2023

Ahojte, chcem sa vás opýtať ako to chodí ak matka a dieťa nemajú rovnaké priezvisko budú okrem pasu pýtať aj rodný list ? Plánujeme cestovať z Viedne do zahraničia nie eu. ĎAKUJEM

horvathova_ja
7. nov 2023

Je dobré si pred cestou overiť aké doklady daná krajina či letecká spoločnosť vyžaduje. Vo všeobecnosti ak maloletá osoba cestuje v sprievode jedného rodiča, je potrebné mať rovnaké splnomocnenie od druhého rodiča. V prípade, že dieťa nemá rovnaké priezvisko s rodičom, ktorý ho sprevádza, je potrebné mať so sebou originál rodného listu dieťaťa alebo jeho notárom overenú kópiu.

darkswan
7. nov 2023

Uz som cestovala viackrat a ziaden problem, dokonca s dvoma s rozdielnym priezviskom;)ale len v ramci EU

lenkakoc444
7. nov 2023

Ja by som si pre istotu vzala kopiu RL a splnomocnenie od otca v AJ. Ak s Vami neleti.

yanni
7. nov 2023

Vieden problem nie je, ale zisti si ako to je v tej dalsej krajine.

lavender273
7. nov 2023

No ja som prave vo Viedni mala problem. Rodny list nestacil, dost arogantnym stylom si pytal ci mam povolenie cestovat s dcerou. Nastastie som to mala pisomne. Poucila som sa ked aj v Holandsku to po mne chceli.
Asi mam ksicht ako bandita.

katarinaba
7. nov 2023

Sesternica mala problem a to paradoxne vo Viedni. Priletela z Dubaja. Tam nic a vo Viedni ju komplet prelustrovali. Urcite rodny list, ja by som ho dala aj prelozit do AJ a overit.

vroni
7. nov 2023

Moje deti majú mužovo priezvisko. Mimo Londýna po tom za skoro 18 rokov ani pes nestekol a to sme cestovali ozaj hodne. Paradoxne, v tom Londýne bol s nami, ale decka ešte nemali biometrické pasy, tak museli ísť cez inú branu

hsara99
7. nov 2023

Tiež som mala vo Viedni problém, nechceli ma bez rodného listu pustiť

aliziana
12. nov 2023

My sme šli z BA, to v pohode, ale v Londýne pýtali RL, mala som aj splnomocnenie, ale to nebolo treba

hrabovo
12. nov 2023

@darkswan ja som letela do EÚ s. Dieťaťom s iným priezviskom a veru pýtali rl. Dokonca do takého talianska treba písomný súhlas overený notárom od druhého rodiča, takže tam sa pozrieme po synovej 18tke, dovtedy sú aj iné krajšie štáty 😂

hrabovo
12. nov 2023

https://www.mzv.sk/sluzby/ak-cestujete-do-zahra...
Tu si pozri, kam a ako môžeš cestovať

darkswan
12. nov 2023

@hrabovo ako ja som megaprekvapena, ze doteraz nikoho nezaujimalo ci uz na letisku, v hoteli ze mam dve deti a kazde s inym priezviskom (ani jedno nie je totozne s mojim)

mclissa
12. nov 2023

Znama bola 24h odobrata od 3 rocnej dcery, dokedy jej manzel potvrdil, ze su naozaj rodina a dcera je jej. Maju ine prezviska. Vezmi si vsetko pre istotu.

hrabovo
12. nov 2023

@darkswan keď som išla domov s dieťaťom, nikdy nás nekontrolovali, ale keď sme išli preč (hlavne Viedeň) tak áno