Ahojte 🙂 Chcem sa opytat, co si myslite o napade ist na dovolenku s dietatkom, ktore ma 1 rok. Nas malicky sa len nedavno narodil, no na dalsi rok planujeme ist s nim k moru. K moru chceme ist s manzelom kazdy rok, no vzdy sme skoncili v praci a nedostali sme sa nikdy na ziadnu dovolenku, nie to este k moru. Toho roku mame babatko, takze to nepojde, no na dalsi rok bude mat malicky rok a ja sa uz teraz tesim ako tam spolu vsetci 3 pojdeme.
Co sa mi vsak stalo. Z kazdej strany od vyssich rocnikov pocuvam, ze ist ina dovolenku s 1 rocnym dietatom je hlupost. Ze dovolenku si vobec neuzijeme. Ze deti su z toho tepla nervozne. Ani do chladku, ani do vody s nimi. A zlaty klinec na zaver - ved oni isli na dovolenku po 25 rokoch. Samozrejme, ze isli po tolkych rokoch, ked zili v inej dobe. Dnes sa da dovolenka vymaknut za 200 e komplet aj s polpenziou na osobu, len treba ist vlastnym autom, co my aj tak chceme.
Myslite, ze skutocne sa taka dovolenka neda uzit? Ze je to len trapenie? Nechcem tomu verit. A kedze sa uz teraz velmi tesim, tak by som rada mala realny obraz uz teraz. Nerada by som sa tesila na dalsie leto a nasu prvu dovolenku, a potom zistila, ze to nepojde. Rada by som sla asi zaciatkom alebo koncom sezony, ked nie su este take horucavy. Asi skor koncom, lebo na zaciatku sezony nebude asi este teple more.
Dakujem za vase skusenosti 🙂
A prečo by sa nedalo? My ideme na dovolenku s našou 14 mesačnou dcérkou letecky do Bulharska a jediné čoho som sa bála, boli časy odletov a či sa pobalíme do 2 kufrov... 😀 Prvú dovolenku (Piešťany) sme absolvovali už s 3 mesačnou a super, susedia ani nevedeli, že majú vedľa na izbe malé bábätko. Dovolenku sme si užili, ona tiež... Za mňa určite áno... 🙂
Moj maly ma teraz za mesiac rok a v auguste ideme na dovolenku pri more... Vobec nepocuvam ludi okolo seba, je to vase rozhodnutie co sa ma kto do toho starat :D ... Kludne chodte, sice maly si to pametat nebude ale urcite aj on si uzije more a fotky su predsa vecne 🙂)
My sme boli s prostredným, keď mal 8 mesiacov a potom najmladší, keď mal 11 mesiacov a bolo to super. Jediné, čo by som menila bola izba s klímou. My sme nemali a teda trpeli sme riadne. Ale deťom nevadilo. Cez obed sme boli samozrejme na izbe a ráno a večer sme si užívali. Nedajte sa odradiť.
@hviezdickka o veru ja som bola kazdy rok na dovolenke, ci uz s velkym bruchom, alebo par mesacnym dietatom a vzdy bolo super. Samozrejme s dietatkom je ina dovolenka ako sami, ale vies ako je fajn hrat sa na plazi a clapkat vo vode?
@hviezdickka My sme išli do Chorvátska s malým prvý krát keď mal 9,5 mesiaca. Necítili sme sa nijak obmedzení. Cestu (vnoci) prespal, boli sme v septembri takže ani teploty už neboli závratné. Dovolenka je taká akú si ju urobíš, videli sme tam rodinky už aj s menšími deťmi ako náš. Dnes už nie je doba keď dieťa obmedzovalo komfort- nemusíš so sebou ťahať látkové plienky na pranie. Sú to prežitky.
@hviezdickka akože išla by som v pohode, len určite nie autom, radšej letecky, ale záleží aj od dieťatka ako znáša cestu autom, lebo niektoré deti revú v sedačke a to by ste si fakt tú cestu "užili" moj prostredný reval v autosedačke do 2 rokov pomaly, manžel na mrtvicu, povedal, že do 5 rokov s ním na žiadnu dovolenku nejde 😀 ale aj tak išiel samozrejme, no každé dieťa je iné, tak uvidíš, aký bude a podľa toho sa už zariadiš
My sme boli s 10 mesačnou v Chotvátsku v apartmáne, sami sme si varili, lebo malá ešte nejedla všetko a bolo super. Malá spala doobeda aj poobede na pláži v kočíku v tieni borovíc, dali sme naň protihmyzovú sieťku a bolo. Cez obed sme boli vnútri. More sa jej páčilo, cľapkala sa o106.
@hviezdickka riesis zbytocne skoro, ale budiz. na dovolenku s rocnym dietatom sa da ist, ale naco? ja som mamina 3 deti a teda viem, ze take male si more este neuzije, ty tiez nei, lebo budes pod slnecnikom. mozno tvoj muz. dovolenka s dietatkom nie je uz to iste ako dovolenka bez, je to o inom, hlavne o potrebach dietata a take male dieta este , priznajme, nema potrebu ist na dovolenku k moru. kludne sa poclapoce na dvore v bazeniku, kde ma svoje pohodlie, ked je unavene das ho do vlastnej postielky. ja osobne by som take male dieta nebrala. my vela cestujeme, z nutnosti a teda trepat dieta taku dialku, ked to nei je nutnost, tak je to zbytocne. vyckate troska, nie 25 rokov, ale aspon 3-4 a potom si aj dieta bude vediet uzivat aj more atd, a dokonca uz nebude potrebovat tolko oddychu a budete si moct robit program.
Určite sa dá. My sme boli tiež so synom,mal vtedy presne rok. Veľmi sa mu páčilo more,aj piesok. Do hotelového bazéna som ho nedávala vôbec,aby nahodou nič nechytil... jediné S čím bol problém bolo,ze v hotelovej reštaurácii aj v hale bola dosť silná klíma a na konci pobytu z toho malý dostal silný zápal stredného ucha aj napriek noseniu čiapky.... ☹ takze na to pozor,inak odporúčam.
kamaratka bola minuly rok s dietatkom v chorvatsku, a to nemal ani rok, este ani nechodil.... strasne si to maly uzival, aj rodicia, vsetko bolo dobre (bola som tam s nimi). Rezim babatka dodrziavali aj tam, takze organizacne to zvladli. Ja sama by som sla. Je to ale asi aj na babatku, ake je typovo. Kamaratkino dieta je neskutocne dobre dieta, vydrzi hocikde. Oddychli si aj rodicia, aspon zmenili prostredie. Skor netreba hladat prekazky, ako sa to neda, ale pozitivne sa naladit. 😉
@hviezdickka náš mladší syn mal 20 m. a dcérka necelé 4r., keď sme s nimi po prý krát na dovolenke pri mori - boli sme letecky v Turecku a bolo super🙂 ... odvtedy chodíme každý rok niekam k moru a vždy stretneme rodinky s takými malými detičkami🙂 ...takže nevidím v tom problém ...ak si pekne všetko pripravíš, čo treba a zorganizuješ ... 😉 kľudne aj letecky a môžete využiť aj akcie pri bookovaní leteniek (hotelov) dieťa do 2r zdarma🙂
aj autom sa dá ...napr. Chorvátsko niekde hore - cca 8 hodín cesty, v noci, keď bude drobec spať v autosedačke ...
PS:...inak sa mi to páči, že sa informuješ takto v predstihu, keď plánujete ísť až o rok 🙂...či treba spracovať manželíka, aby ti to odsúhlasil😉 milé🙂
@hviezdickka my ideme teraz zo 6 mesačným, určite sa aj trochu obávam ale idem, potrebujem zmenu. Určite sa všetko da
Od cestovania s malymi detmi by ma odradil jedine nedostatok financii. Je to ina dovolenka, ako bez deti, ale moze byt rovnako krasna. My sme boli s malym, ked mal 3,5 mesiaca na horach, ked mal 14 mesiacov pri mori. Absolutne ziadny problem. Ak su rodicia pozitivne naladeni na cestovanie, tak si to uziju aj s dietatom. Robili sme vzdy aj celodenne vylety po pamiatkach a pohoda. Maly pospal v aute alebo v kociku. Aj muzeum sme si pozreli. Niektore aj s malym a v niektorom sme sa prestriedali, najprv jeden, potom druhy. Treba len chciet a sposob sa najde, aby boli vsetci spokojni. Takze kludne sa tes na dovolenku. Ak na nu naozaj pojdete, tak vobec nebudete jedini a zistite, ze je bezne cestovat aj s malymi detmi.
A minuly rok sme boli s ročným krsnatom, neuveriteľne si to užíval, síce sme porušovali režimy a všetko prispôsobovali jemu ale bolo superrr nelutujeme
Ahoj tiez som toho nazoru ze zalezi aj 9d povahy dietatka (ako zvlada cestovanie) a tiez vela inych faktorov.
z mojej skusenosti by som nesla uz druhykrat.
Isli sme letecky do spanielska za Ba . V lietadle cestou tam kusok prespal. Docestovali sme v noci na recepcii nas este nechali dlho cakat.Maly uz bol uplakany chcel spinkat vo svojej postielke.Ubytovany sme boli na poschodi pre rodiny.Za mna hotel viac nepojdem.Kazda narodnost ma ine zvyky aj urovne hlasitosti .nepojdem do detailov.
Nas vedel v 11mesiacoch chodit nie vsak za rucicku a golfovy kocik bol pre neho triedny nepriatel.Prechadzky na vecer pri mori sme si neuzili.Pri hotelovom bazeniku ho bavilo len chvilku.Za tyzden dovolenky mu vysli 4 stolicky takze ktosi prezil s dietatkom zubky vieme o com hovorime.Dovolenku sme vyhrali teda moj partner .ale keby sme tam oplachli 2500e nasich tak by som ich lutovala .Takto sme mali skusenost zadarmo.A este som zabudla ze let naspat do Ba bol nocny a ked sme sa blizili k letisku a lietadlo zostupovalo nizsie malemu robil zle ten tlak.Straaaasne mi tam plakal na cele lietadlo.Ale ako vravim kazde dieta je ine inak zvlada cestovanie .Keby sme isli o rok cize teraz ked ma 2rocky urcite by to bolo ine.Aha a este som zabudla ze mi aj dost vadilo zhanat jed.stolicku a pripadne na nu cakat kym ine dieta dopapa.kedze to bol obrovsky hotel a pre deti a mali len 6 ci 7 stoliciek .takze dufam ze sa spravne rozhodnete aj pre destinaciu aj obdobie.😊
@hviezdickka Záleží len a len od teba a od tvojho manžela a od vášho dieťatka - keď to chceš všetko sa dá. Mňa minule veľmi pobavila známa (ale ona je taká "divná" vo všetkom, takže ju beriem s rezervou) - keď som sa jej spýtala, či sa chystajú na dovolenku (majú pomaly 2-ročného syna), tak sa na mňa pozrela ako by som spadla z mesiaca a v štýle, že "či som sa zbláznila, že ona si predstavuje dovolenku, že bude len ležať na pláži a nič nerobiť, takže to nehrozí".... 😀 😀 😀 😀 Tak som len poznamenala, že to teda minimálne do 18-stky jej syna nikam nepôjde.... 😀 😀 😀 😀
@stvura ano ja som vsak nedojcila uz a davala som vodicku aby preglgal .no cim islo nizsie tym horsie ani dudka nepomohla.ja verim tomu ze teraz by to bolo uplne ine,nas chlapec je taky maly zivel neposedny ,strasne rad beha a deti deti.a smeje sa podava ruku kazdemu.vtedy to vobec nevnimal akosi bol este malicky.
Boli sme v Chorvátsku keď mala dcérka 3 mesiace a bola to úplne normálna príjemná dovolenka. Ale teda my nie sme typy čo cely deň ležia na plazí, skôr výlety, pozeranie okolia, ochutnavanie miestnej kuchyne... A to všetko sa úplne bez problémov dalo, kedže mala bola kojená tak to bolo úplne jednoduché lebo jedlo pre ňu bolo vždy a všade s nami pripravené kedykoľvek 😀
@evittam lezat na plazi a nic nerobit😂dobre som sa pobavila😊
@waikikiijuri "Matka roka"...... 😝
@hviezdickka Urcite sa to da. My sme pred mesiacom dali 4-dnovy poznavaci vylet Barcelony (ja, manzel a 10 mesacny syncek) - letecky. A v sobotu cestujeme do Chorvatska aj spolu s nasimi starsimi detmi (11r a 9r) na 2 tyzdne. Hlavne pozitivne 🙂. Ako si to urobite, tak to budete mat 😉
dakujem za vase skusenosti 🙂 informujem sa, aby som sa zbytocne netesila rok na nieco, co bude v konecnom dosledku hlupost. manzel s dovolenkou problem nema, tiez sa tesi. vyssie rocniky, ktore chodia k moru vobec nechapu, ako mozeme planovat dovolenku pri mori na dalsie leto s rocnym babom. ze oni to vidia kazdy rok - deti placu, su nervozne, rodicia su nervozni. dieta nechce byt pod slnecnikom ani v mori sa clapkat, je mu horuco, nechce spinkat a pod.
vzdy hladam sposob, ako sa veci daju urobit. nevidim nic tragicke na takej dovolenke. a vobec nechapem, preco ma maju za "nenormalnu"
urcite zalezi na prioritach rodiny a na povahe rodicov aj babatka..za mna ale nie...ja sa priklanam k nazoru, ze male babatko nepotrebuje more ( ak vyslovene nie je nejaka zdravotna indikacia) ani horucavy na plazi, klimu v izbe, tlak v lietadle, kopec hluku, bacilov a kadecoho...pre take male dieta je potrebne mat klud, zname prostredie, rezim, svoju postel...my sme si na prve leto ked mal syn pol roka uplne odpustili akukolvek dovolenku, ked mal rok a pol, tak sme sli na 2 predlzene vikendy u nas na Slovensku....a potom na mensie vyletiky prisposobene maleho spanku a zdravotnemu stavu, zubom a vsetkemu...inak stacilo napustit bazenik v zahrade, pozerat zvieratka, sediet v travicke, hrat sa na okoli a pomaly sa oboznamovat s cestovanim...keby sa nieco stalo zdravotne, tak sme blizko, dojdeme domov, nie su bariery ani nic..a aby som musela fotit na FB a ukazovat ze syn aky maly bol uz neviem kde je zas o nicom.
Prvu dovolenku k moru sme spravili ked mal 4 roky a bolo to uz super..vydrzal aj cestu, uz mal zuby von, uz nebyval tolko chory, uz si uzival ze sme sli na piratsku lod, ze sa kupal v mori, zbieral musle, sli sme aj na vylety ...videla som samozrejme vela rodin co cestuju s babatkami, ale pre mna osobne nie...babatko v horucavach, cez obed niekde na izbe, riesit stravu, take rocne uz nepije len mlieko, riesit spanok, vecer v tych strediskach vsade je hluk, diskoteky ...nas chodil spat o 20:00 stale, cez obed mal tiez svoj spanok, neda sa to poriadne zabezpecit..a pre dieta je to nanic...mam kamaratky co dosli s crevnymi problemami babatka, so zapalmi ucha z klimy, po dovolenke rovno na ATB...tiez zalezi ale aj aku mas pomoc..lebo mnohe mamicky len ze silou mocou k moru, lebo si oddychnem od varenia...tak ok, nevari, ale kmita okolo dietata ktore nie je v svojom znamom prostredi...a manzel ma dovolenku, lebo on si musi oddychnut od roboty....to mozem aj doma si povedat ze idem cely tyzden bojkotovat varenie a budem sa stravovat v restauracii..nemusim sa trepat k moru.....pre mna to je proste take nieco, ze musim, musim...pricom rok-dva sa da vydrzat aj bez toho mora a neviem akej dovolenky, ked dietatko podrastie, este sa to da uzit a ovela lepsie...nech ma aj ono z toho zazitok...
@hviezdickka ja som tam nic take nevidela...teda, videla, ale deti naozaj obcas placu...aj rocne, aj patrocne, ked im nieco zakazali 🙂
so zdravym babatkom uplne kludne mozete ist na dovolenku.
@hviezdickka Asi chodime na dovolenky na inu planetu. 🙂 Nepamatam si, ze by sme boli obklopeni placucimi, nervoznymi detmi. Skor mame opacne zazitky. Alebo to zavisi aj od mentality naroda? 🙂 Pri mori sme boli v hoteli plneho najma Nemcov, po Slovakovi ani stopy.
Na dovolenke s dietatom urcite povinosti ostavaju - nakrmit, prebalit, okupat ... Ale mne vzdy velmi pomoze zmena prostredia a nakopme ma to. A verim, ze aj maly si to pamata kdesi hlboko v podvedomi, pocitovo, ze mame a tatovi bolo super a mali sme cela rodina pohodu.
všetko sa dá len treba chcieť....otázne naozaj je, ako tvoje dieťa bude tie teplá zvládať...ale v tom čase už bude minimálne sedieť, čiže bude schopné sa v tej vode trošku počľapkať a tak....ak chcete, tak choďte, len asi nerátajte s nejakými veľkými výletmi po pamiatkach a tak ;)