Cyprus - juh verzus sever

7. jún 2023

Ahojte, zvazujeme v oktobri na mesiac ist bud do Paphosu alebo okolie Aiya Napa, prip. Protaras. Pojdeme s rocnou dcerkou a preto hladam nejaku cistu plaz s pozvolnym vstupom kde by sme sa v blizkosti ubytovali. Avsak zaroven by som chcela aby sa dalo lahko ist niekam do hor napr. na turistiku, preto mi skor vychadza Paphos, kedze tam su v okoli aj nejake kopce. Z toho co pozeram tam tie plaze vsak nie su nic moc. Bol tam niekto , a vie mi odporucit oblast kde by bola pekna plaz a nebolo to uplne pomimo mesta ? Alebo by ste zvazili radsej ten sever ? Neviem sa rozhodnut....

tanyan
7. jún 2023

Pridaj sa do skupiny "Cyprus - perla stredomoria" https://www.modrykonik.sk/group/11205/
Je tam veľa recenzií...

draik
7. jún 2023

Na peknú pláž rozhodne východ, teda Ayia Napa resp. Protaras. Nie je jasné, čo očakávate od turistiky, ale ako také kopce, Troodos mountains, nie sú extra blízko ani z jednej destinácie.

autor
7. jún 2023

@draik ja skor podla mapy vidim ze z paphosu je blizko nejaky Paphos forest, zatial co z aiya napa v podstate nic na tej cyperskej casti 🙂 vybehli by sme aj radi niekam do hor, ale trepat sa zo severu 2ho. autom tam a naspat nepripada v uvahu kvoli malej...

autor
7. jún 2023

@draik a teda co pises Troodos mountains je teda o dost blizsie z paphosu podla mapy... cize napriklad aj tam by sme mohli zajst...

autor
7. jún 2023

@tanyan vdaka tak tam skuspim napisat

draik
7. jún 2023

Stále ste nenapísali, čo od tej turistiky očakávate. To nie sú Vysoké či Nízke Tatry. Btw. Protaras je na východe, nie severe.

autor
7. jún 2023

@draik aha pardon, ja som to tak brala ze je to vyssie ako paphos tak je to sever :D ....od turistiky ocakavam prechadzku v prirode do mierneho kopca , idealne s koncovym bodom a vyhladom...neviem co ine by som mala ocakavat ?

kaktusik007
8. jún 2023

prechadzka? na cypre? akoze dobre, v oktobri je tam chladnejsie, ale stale je tam teplo... osobne by som si vybrala plaz v Larnaca, Dhekelia uplne do bodky splna tvoje poziadavky... a na troodos by som sla v ramci jednodennej turistiky - tam nemas ani co ine robit... tie kopce tam sice su, ale osobne ti doporucujem pohybovat sa autom iba na cestach 1 triedy - aj tak tam viac ako 50tkou nepojdes, su fakt uzucke... a tie co su vyznacene v automapach ako najmensie, tie nepouzivaj vobec -- u nas cesta tretej triedy je vyrazne luxusnejsia ako tato 🙂

autor
8. jún 2023

@kaktusik007 vdaka za tip, pozriem to 🙂 no tak uz neocakavam teraz to co som ocakavala po tolkych info od ludi co tam chodia :D takze sa budeme asi len kupat a prechadzat po promenade ako to tak vidim ;) s autom tiez dobre vediet, aj ked neplanujeme si pozicat asi...uvidime este.

autor
8. jún 2023

@kaktusik007 btw. to dhekelia je oblast, je tam konkretne nejaka plaz ktoru odporucas ?

kaktusik007
8. jún 2023

no ja by som Paphos neriesila, tam mi pride ze je takmer nic, akoze je tam pekne, ale vzdy si tam spravime vylet tak na jeden den, pozrieme zapad slnka a koniec 🙂 co sa Agia Napy tyka -- toto je centrum oddychu aj pre cypercanov, takze aj ked tam pojdes v oktobri, minimalne cez vikendy tam bude zurovat mladez a tiez neviem ci to je zrovna to co chces - kedze mas rocne dieta 🙂 Za mna velmi hlucne stredisko. Ja uz Cyprus riesim stylom ze z letiska poziciavam auto na celu dobu (nezabudni automaticku prevodovku!!!! radit lavou rukou asi nebudes chciet 😀 ) a pojazdime si kompletne celu juznu neokupovanu cast ostrova.

autor
8. jún 2023

@kaktusik007 pisem akurat s jednou mamickou ktora si aiya napa chvali ze na nissi beach fajn, maly sa jej tam vyhra vecer idu do mesta, na kazdom rohu supermarket...ty zas ine vravis :D ....no my ani auto neplanujeme nakolko chceme ostat len v jednom ubytku cely mesiac, a preto hladam nieco co ma idealnu polohu pri plazi, supermarketoch atd...kam bude treba vezmeme taxik...co myslis tym ze juznu neokupovanu cast ?

autor
8. jún 2023

@kaktusik007 a co teda napr. Protaras ? ani to nie ?

kaktusik007
8. jún 2023

no nissi beach je TOP ale --- mne tam stacilo byt tri hodiny, viac som nedavala, tam je natresk jak fras..... ale ano, je to povazovane za jednu z TOP plazi na cypre... mne skor vyhovuje ale zase Lady's Mile -- tu bez auta nedas 🙂 je v Limassole.,... Musli neskutocne mnozstvo.... Proste kazdy ma to svoje, ale je pravda ze ja mam radsej take pokojnejsie plaze, nie hlava na hlave.... Pod Dhekeliou som myslela v podstate akukolvek cast plaze od tejto cesty smerom k moru zacinajucu na Voroklini Public Coastal Walkway a konciacu CTO Public Beac - to si najdes cez google maps, dalej je uz potom britska zakladna...

co myslim tym juzna neokupovana cast? Ved Cyprus je nasilne rozdeleny od 1976 - kedy Turecko obsadilo severnu cast Cypru a vyhlasilo si tam svoju republiku.... Ja si pamatam casy, ked som bola na Cypre kedy v priamom prenose Turci zabili greckeho Cypercana a boli tam dost vyrazne nepokoje, potom si pamatam casy kedy sa uz v Nikozii dalo priblizit k zelenej linii, ale stale Ta mali ostrelovaci pod palcom, potom ked to uz bolo o cosi volnejsie a najnovsie sa dokonca v Nikozii da prejst peso na okupovanu cast ostrova, co este 25 rokov dozadu bolo scifi.

Na Cypre mas doteraz britske zakladne, nie tak davno sa este na zelenej linii navzajom este ostrelovali cypercania navzajom - myslim z tureckej a greckej casti.

kaktusik007
8. jún 2023

protaras ma nicim neohuril, ja tam max Cape Greco v tejto casti a fakt jednodnovy vylet 🙂 a vychod slnka. Toto si musis ale ty dat ze ake mas preferencie -- ci ti vyhovuje rusne stredisko, alebo by si rada cosi pokojnejsie.

autor
8. jún 2023

@kaktusik007 ano chapem uz ako si to myslela s tym neokupovanim, ja som to pochopila najprv tak ze je tam asi menej rusno alebo cosi v tom zmysle 😀 samozrejme viem ze je to rozdelene ale az takto do detailov som nevedela...no predpokladam ze viacej narvate ako na akejkolvek plazi v chorvatsku to nebude (myslim tu nissi)...tak ja by som chcela nieco kludnejsie, ale to si zas odporuje s tym ze by sm aj chcela mat v dosahu nejaku promenadu restiky, supermarkety, cize asi si musim vybrat ci chodit x km nakupovat potraviny a prechadzat sa po meste, alebo chodit x km na plaz😀

autor
8. jún 2023

@kaktusik007 a co napr. macronissos beach ?

kaktusik007
8. jún 2023

tak tam km k plazi nemas takmer nikde 🤷🏼‍♀️ ;) si hlavne premysli co chces - ci pokoj, alebo rusny zivot. ak nebudes mat auto, na dekhelii nemas co robit... tam je prazdnejsie aj v hlavnej sezone pomaly ;) potom skor predsa len ta agia napa....

autor
8. jún 2023

co myslis tym ze km k plazi nemam takmer nikde ? akoze vsade je to od plaze daleko , ci blizko ? :D prepac asi som torchu nechapava 🙂 .... no vsak pisem ze to odporuje tomu ze chcem mat zaroven v dosahu potraviny atd. takze asi pokoj na plazi mat nebudem ked budem v takej oblasti kde mam vsetko po ruke...asi teda nejaku oblast v agia napa zvazim...

kaktusik007
8. jún 2023

vsade je to blizko ;)

autor
8. jún 2023

@kaktusik007 aha :D oki, tak pre mna je blizko ze vyjdem z ubytka v plavkoch a som na plazi :D>...

kaktusik007
8. jún 2023

dobre, tak nie az tak blizko ;)