Čo vybaviť, ak berieme na dovolenku cudzie dieťa?

senilu
26. jún 2019

ProsimVas surne o radu.Cestujeme na dovolenku do Talianska.Berieme i dcerinu kamarátku,ktorá má teraz 16st rokov.Treba pre ňu pisomny súhlas rodicov o Tom,že môže s nami vycestovať?

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hadecka39
26. jún 2019

Nie, Už m občiansky, takže to už nie je potrebné

zabka1987
26. jún 2019

Ja som potrebovala na brata keď mal 16, ved nebol plnoletý.... Nam bolo povedané, že je treba.

meluela
26. jún 2019

@alenah31 to splnomocnenie prosim musi byt od oboch rodicov ci staci jeden zakonny zastupca (normalne manzelstvo bez specialnych uprav)? sama totiz lahko zajdem overit podpis na matriku, kebyze tam musi aj muz tak je to ovela komplikovanejsie ...

zafir01
26. jún 2019

Si krajiny ktoré vyžadujú splnomocnenie rodičov (niekedy oboch). Aj u neplnoletej osoby. Informuj sa na min. Zahraničných vecí. https://www.mzv.sk/cestovanie-a-konzularne-info...

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eko22
26. jún 2019

V Taliansku by to nemal byť problém ale možno pre istotu by nebolo zlé keby ste to mali pri sebe 🙂

kristina2412
26. jún 2019

Skúsila by som sa tam informovať,či to platí aj na neplnoleté dieťa...

montemotherone
26. jún 2019

@senilu pre istotu by som si vypýtala od rodičov splnomocnenie. Má občiansky, ale nie je plnoletá. Načo sa potom kdesi na úradoch naťahovať 🤷

lubina
26. jún 2019

@senilu na tom linku co som prave poslala sa o Taliansku pise toto
Taliansko
Maloletí občania členských štátov EÚ pri ceste do Talianska sú povinní mať pri sebe platný cestovný doklad alebo iný platný identifikačný doklad. Ak do Talianska necestujú v sprievode rodičov, alebo cestujú len s jedným rodičom, musia mať aj úradný dokument (úradne potvrdený) svojej domovskej krajiny, podpísaný rodičmi alebo opatrovníkmi, alebo druhým (necestujúcim) rodičom, v ktorom sa uvádza, že tento/títo dáva/jú súhlas spolucestujúcim na sprevádzanie svojho dieťaťa počas cesty a pobytu v Taliansku.

xili99
26. jún 2019

@senilu má občiansky netreba jej, ale ak chceš byť v klude tak si to daj od rodičov podpísať. A ako čítam aj si tak urobila, aspoň bude klud keby niečo 🙂

lululilien
26. jún 2019

Žijem v IT, moj syn má len sedem rokov, teraz išiel s mojou mamou lietadlom do SR a vybavila som mu všetko potrebné. Inak by ho nepustili. V Taliansku sa splnomocnenie pre talianske deti vybavuje na polícii. Náhoda je blbec. Raz sme boli kontrolovaní keď sme cestovali autom. Pre SR občanov sa vyplní splnomocnenie v slovensko anglickom jazyku a u notára sa overia podpisy rodičov.

hettinka
26. jún 2019

@senilu ja by dom splnomocnenie vzala. Na hraniciach vás asi ani nebudú kontrolovať, skôr pre prípad choroby, úrazu, aby ju vyšetrili aj bez rodičov.

senilu
autor
27. jún 2019

@alenah31
@hadecka39
@zabka1987
@meluela
@zafir01
@alenah31
@kristina2412
@eko22
@kristina2412
@montemotherone
@lubina
@xili99
@lululilien
@hettinka Tak nám bolo doručené tlačivo aj v slovenčine,aj angličtine.Nie je to nutné,ale dostali sme odporúčanie,aby sme to mali pre prípad nehody,ošetrenia a podobne.Podpísané stačí jedným rodičom,nemusí byť notársky overené.Ale platí to pre nás na ceste do Talianska.V iných krajinách si treba zase overovať.Iny kraj,iný mrav ☺️