Dievcata prosim vas taka trapna otazka, ale nikdy mi to nebolo uplne jasne - do saciku s tekutinami mam vlozit aj veci gelovej konzistencie, napr. Fenistil? Pripadne zubna pasta moze byt mimo? Nikdy som toho nemala vela, tak som neriesila a vsetko tam dala, ale teraz sa akosi nazbieralo a neviem, ci to mam ratat do toho litra, alebo nie. Mam len small bag na palubu. Dakujem
@tanyan a autorka ono je to ako kde majú zvyky 🙈 na niektorom letisku ti povedia nevykladaj nič, majú dobré skenery len to mrkne celý kufor v sleneri.. na ďalšom je im šum a fuk či máš priesvitný sáčok a balenia, a len to vyložíš.. a naposledy sa mi stalo, že mi preložil z kozmetickej taštičky do plastového sáčku ale len reálne tekuté veci - napr krém na tvár a pastu nepreložil ani krém na ruky 🙂 v tvojom prípade - ja by som bola ready tak, aby ti nič nevyhodil a aby ťa nezaskočilo, dala by som si to všetko spolu do kozmetickej tašky alebo sáčku - krémy, pasty, micelárna voda, ja tam k tomu dávam aj make up atď..isto nebude rátať liter to by si musela mať veľmi veľa produktov, aby sa im to nezdalo.
ano, rataju sa, zubna pasta tiez patri do toho uzatvaratelneho sacka. Ak nejdes na viac ako 2 tyzdne, tak ti postacia aj miniatury (50ml) - napr dmka predava sprchace, sampony, kondicionery, kremy rozneho typu, odlakovac, male zubne pasty (20ml), a pod. ...a ked ich minies, nadobky nechat a znova doplnit zo svojich velkych baleni.
Ja na dovolenky takisto nosim fenistil aj voltaren, ale odoberiem si ich do toho skrutkovacieho puzdra na sosovky 🙂
a na oblecenie uz roky pouzivam packing cubes (ikea, decathlon, thule..), to sa zbalim aj na 2 tyzdne do palubneho small bag :D
zalezi na koho padnes. Vsetko tekute, gelove a pod. Zubna pasta musi byt mala. A naprikald na Fenistil potrebujes ofiko kopiu receptu...
Dakujem baby, hej, tiez som to vzdy davala vsetko tak, ale teraz sa mi toho ozaj nazbieralo viac, ako liter, preto zvazujem... ale dobry napad napriklad z Fenistilusi odobrat do mensej nadobky, ved toho treba kvapku na jeden stipanec, netreba celu tubu 🙂 @cookie29 na Fenistil nemam recept, je to volnopredajne
@autorka citaj prosim s porozumenim. Ja som nikde nenapisala, ze to nie je volnopredajne... ale normalne podla predpisov na kazdy liek potrebujes recept. Zalezi od osoby na ktoru padnes, ale odo mna chceli uz recept aj na homeopatika alebo na paralen/nurofen pre dieta. A raz sme mali problem aj s respiratorom pre muza, hoci mal nan vsetky papiere... je fakt, ze v najhorsom pripade ten fenistil zahodis na letisku, takze ziaden problem. Ja som len posuvala informaciu.
Keď sa toho nazbiera a chceš niečo zredukovať, vieš zobrať tuhé mydlo namiesto sprchaca, tuhý deodorant namiesto guličky, tieto tuhé veci môžeš dať mimo sacka. Potom sú veci čo vieš kúpiť v supermarkete aj tam.
@cookie29 vobec nie je potreba ziadneho receptu ani papiera od lekara na bezne uzivane lieky… odkial mate tuto skusenost? Paralen/Nurofen pre dieta je zvacsa tekuty a aj vacsie balenie, tam by som chapala ze by s tym mohol byt teoreticky problem ak natrafite na - teraz skutocne uznam - premotivovaneho detekcaka…
@kacusik69 Pariz CDG napriklad, Vieden a uplne pravidelne...... neviem odkial lietate vy...
Nemusi byt premotivovany detekcak, ako pisete... za normalnych okolnosti do kabinky si mozete vziat lieky nevyhnutne na let. Nie na pobyt, tie idu do batoziny, ktoru autorka neberie. Treba davat aj pozor na mnozstvo a zlozenie. Su lieky, ktore su v krajinach zakazane a podobne... a na Slovensku su bezne, priklad liek/sprej/kvapky do nosa obsahujuce pseudoefedrin... Co sa tyka liekov, odporuca sa mat so sebou recept/predpis, idealne nie nazov lieku ale ucinnu latku a vzdy si ponechat originalne balenie aj s pribalovym letakom. Jasne v 99% vam to prejde. V zavislosti od krajiny.... Ak sa vyberiete do Japonska napriklad s niecim ako je Nurofen ci Actifed... ste trafikant... inde napriklad kvapky proti kaslu typ Pleumolysin alebo lieky obsahujuce kodein, Neviem ci na Slovensku dostat Dafalgan. V Bali napriklad su nelegalne lieky na spanie. A ked sa bavime o blizsich krajinach, kamaratkin syn ma poruchu pozornosti a berie lieky. ADHD je dnes relativne bezna diagnoza. A na jeden z liekov potrebujete specificke povolenie. Sli len do Talianska.
@cookie29 do prirucky nie je obmedzene mnozstvo liekov - lieky dokonca musia byt v prirucnej batozine (v pripade straty/omeskania podpalubnej) samozrejme ale malo by byt primerane mnozstvo pre osobnu spotrebu… ak sa jedna skutocne o viac liekov, papier od lekara je na mieste, ale inak na bezne uzivane lieky na teplotu, od bolesti a podobne, nemam skusenost ani “cestovatelsku” a ani pracovnu ze by bol problem… nevyvraciam vasu skusenost, ale nemusi byt vobec aplikovatelna na kazdeho… autorka pise o Fenistile, na ten urcite recept ani papier nepotrebuje, dokonca ani na kvapky (myslim zdokladovat kontrole)
Neviem ja cely život cestujem so silnými liekmi na reumu a astmu len v blistri nikdy neodkladam ani krabicky, plus všetko čo existuje voľnopredajné a nikto nič nikdy neriešil v živote som nemala recept v žiadnej krajine. Inhalatory aj lieky mam vždy v príručnej nikto sa ešte nad tým nepozastavil.
Sáčky uz tiež roky nenosím tiež som myslela ze to je už zrusene. Naposledy som aj minerálku zabudla vyhodit a išla som s nou az na palubu kde som to zistila. Tiež myslím ze záleží akí aktívni zamestnanci budú.
V Ríme sa mi pravidelne stava ze ma povyzuvaju aj z ponoziek lebo iba tam im vkuse pipam ale lieky u mňa nikdy nikto neriešil
@kacusik69 super. Pokial sa vám nestane pruser raz…
Fenistil nie je na predpis. Super pokial lietate na Slovensku. Ste si istá, že nie je na predpis inde?
Vezmem príklad Xonvea. Bežný voľnopredajný liek roky rokuce. A ajhľa na Slovensku : R, Viazaný na lekársky predpis. A je to len obyčajne antihistaminikum rovnako ako Fenistil…
@lakebabe hej to sa stalo aj mne kedysi v Tunisku. Prešla som kontrolu s 2L fľaškou vody pod pazuchou a spamätala sa až na palube a nikomu to nevadilo. Žiaden extrém nie je Dobry ale teda určite som sa necítila v tom lietadle dobre s tým že ktokoľvek vezme čokoľvek na palubu.
@cookie29 obzvlášť v arabských krajinách nejakú bezpečnosť neriešia. Z Kapverd kamoska letela v prirucke asi s 5 velkymi parfumami nikto nic
Ja nad tým nejako nerozmýšľam, pokiaľ niekto chce spáchať nejaký teroristický útok urobí ho hocikde aj pred letiskom. A s liekmi v kabelke alebo parfumom toho moc neurobím
nielen gelove a tekute, daj si pozor na vsetko co je uvedene v ml 🙂 mne takto na letisku zhabali deodorant s spreji
Baby tak vo Viedni sme mali stastie na babu, ktora nam vytriedila Fenistil, balzam na stipance, tuhe deodoranty a opalovak s faktorom 50 bokom a zvysok (nie som si uz ista pastami) nam dala premiestnit do litrovych sacikov, co je taka vtakovina, lebo kvoli obalom sa to tam tazsie zmesti, ale zmestilo sa, cize sme nic nemuseli vyhadzovat. Cestou nazad v Palme som uz mala tuhe deodoranty mimo a do sacikov som dala len zvysok a tam to tusim ani nepozerali. Cize ozaj asi zalezi, kde na koho natrafite
Nebola tá "sáčkovacia" povinnosť už zrušená?
Minulé leto už odo mňa nikto tie vrecká necvyžadoval...
Predtým som tam dávala aj balzam na pery, aj gély.