CK mi odmieta vyplatit storno dovolenky

susana13
4. máj 2020

Ahojte žienky, prosím vedeli by ste mi poradit? V decmebri som kupovala dovolenku a priplatila som si 120 e za storno cim sa mi navysila aj cena dovolenky. CK tatratour(koala tour) sa tvari ako keby nic.... nechcu mi 100 per. storno vyplatit pretoze pandemie v tom nie su zahrnute ale pani v CK mi jasne povedala, ze ak nepoletia lietadla a letiska budu zatvorene peniaze mi musia vratit a tlacila ma do odstupenia od zmluvy, pretoze vraj budu asi krachovat.. uctuju si 30 per. storno ak odstupim od zmluvy a zaroven si este raz k mojmu stornu zapocitali poplatok 120 eur poistenie strona,ale ved mi ho uz zaratali pri kupe zajazdu cim sa mi navysila dovolenka tak preco to mam platit aj 2x. a k tomu mi povedali ze sa mam odvolat na poistovnu ale ved CK mi vybavovala poistku.. Nijako som v tej CK nepochodila. Mam sancu ze sa mi aspon tych 120 e vrati?? NIKDY VIAC DOVOLENKU KUPOVAT VOPRED NEBUDEM!!!!!! prisla som o 900 eur ☹(( mate nejake skusenosti?? dakujem

amelia000
4. máj 2020

@susana13 vyskusaj aj skupinu pravne poradenstvo. Drzim palce

deti95060810
4. máj 2020

skús napísať na nick draik
tiež nie som za vopred vyplácanie dovoleniek...😉

jaron
4. máj 2020

@susana13 pravdepodobne by to malo byť takto:
- nemala by si určite rušiť dovolenku ty vopred, napriek tomu, že stále platia ešte opatrenia voči koronavírusu, ale nemôžeš rušiť na základe toho, čo ešte len bude. Inak si môžu bežne uplatniť bežné storno podmienky. (Neviem, čo znamená tých 120 € príplatok, je to poistenie stornovania - že pri stornovaní z akýchkoľvek príčin na tvojej strane ti musia vrátiť celú platbu?)

- Je však druhé riešenie, nemala by si stornovať, ale čakať do poslednej chvíle. Pokiaľ ti nemôže CK zabezpečiť služby v plnom rozsahu, musia ti vrátiť celú platbu.

amelia000
4. máj 2020

@deti95060810 draik nechce sukromne spravy :D je v skupine pravne poradenstvo

adamadent
4. máj 2020

Ahoj my sme tiež na tom podobne.... Vianočný darček pre celú rodinu 6 osôb .. Sumu ani nejdem písať... Chceli sme si to užiť vypadnúť a dopriať si.... Najskôr prišiel mail z CK že uhradenu zálohu nám nevrátia nakoľko skutočne náklady prevyšujú už uhradené takže nám nič nevrátia. Pani v CK nám poradila nedávať storno ale počkať do poslednej chvíle ak nebudú otvorené hranice a lietadlá nebudú premávať vrátia nám peniaze pretože prekážka je na ich strane. Veľmi tomu nerozumiem... Nam aj keby vrátili polovicu budem happy.

deti95060810
4. máj 2020

@amelia000 OK...

deti95060810
4. máj 2020

@adamadent problém medializovať by nepomohlo? Na blesk.cz sa veľa venujú problému cestovky, len u nás je ticho ....

adamadent
4. máj 2020

@deti95060810 možno áno... Zatiaľ to riešime s cestovkou.

sense
4. máj 2020

Pockat... ak nebude mozne cestovat tak musia vratit komplet vsetko...prekazka na ich strane

jaron
4. máj 2020

@adamadent to je presne to, čo som písal: "Pani v CK nám poradila nedávať storno ale počkať do poslednej chvíle ak nebudú otvorené hranice a lietadlá nebudú premávať vrátia nám peniaze pretože prekážka je na ich strane."
To má svoju logiku. Lebo napr. dovolenka má byť v júli, ja ju chcem zrušiť kvôli koronavírusu, ale nemôžem vztiahnuť príčinu, ktorá je teraz na to, čo bude o dva mesiace. Inak je to klasické storno aj s poplatkami. Musím počkať naozaj na ten čas, keď mi jednoducho službu nebudú môcť poskytnúť a musia vrátiť celú platbu (nie storno na mojej strane, ale príčina na ich strane). Aj keď chápem, že je to nepríjemné, človek má neistotu (čo ak už CK nebude mať peniaze a pod. otázky).

fokuska
4. máj 2020

@susana13 Sama pises, ze tvoje poistenie, ktore si zaplatila nezahrna storno pre pripad pandemie.
Cize ak teraz chces dovolenku stornovat, tak si mozu uctovat ten 30% poplatok - alebo kolko to maju v zmluve napisane. Je to rovnaka situacia ako keby si si proste len tak rozmyslela, ze ty vlastne tu dovolenku nechces.

Ak chces aby ti cestovka vratila plnu sumu, tak musis pockat do terminu dovolenky - ak budu stale platit obmedzenia, nebude sa lietat, nebude povoleny vstup do krajiny a pod. tak cestovka ti nevie poskytnut objednnu sluzbu a tak ti musi vratit peniaze.

V pripade, ze sa cestovat bude moct a teda dovolenku budes moct absolvovat, ale ty sa rozhodnes ze sa stale bojis a ze cestovat nechces, tak zas plati to co pisem na zaciatku - nemas pravo na vratenie celej sumy, ale musis sa riadit ich platnymi storno podmienkami. Poistenie ti kryje len to, co je uvedene v poistnych podmienkach.

To je rovnake ako keby si si platila poistku pre pripad urazu a budes ziadat plnenie pri chorobe. Ked to nemas poistene, tak sa na to poistka nevztahuje.

adamadent
4. máj 2020

@jaron áno. Dúfam len ze sa hranice neotvoria. Lebo pravdupovediac sa mi už ani nikam nechce. Ďalšia vec je ze cestovka môže nevyplatit sumu zájazdu ale bude držať peniaze do 12-18 mes a môžme si vybrať iný zájazd na budúci rok. Lenže nám by teraz tie peniaze dosť pomohli do rozpočtu... Ina ponúkaná alternatíva je vrátiť aspoň časť peňazí formou poukazu na dovolenku na Slovensku... Chápem ze cestovkam hrozí krach ale v momentálnej situácii ani toto nieje pre mňa vhodná alternatíva nakoľko sa jedná o dosť vysokú sumu. 🙄

jaron
4. máj 2020

@adamadent rozumiem, je to nepríjemné, tiež by som to podobne prežíval.
Dúfajme, že to dopadne pre teba dobre. Veľa šťastia želám.

n_i_ka
4. máj 2020

Nenechajte sa a ak ti môžem poradiť určite to ries cez nejakého právnika. My sme mali zaplatené dve dovolenky na tento rok a za obe nám vrátili peniaze. Dlho však trvali na svojom, že si máme vybrať iný termín alebo iný zájazd, dokonca kredity v hodnote 120%.

sapetka
4. máj 2020

Myslim si ze peniaze v cashi ziadna cestovka nevrati za uz zaplatenu dovolenku. Skor budu davat vouchery ,ak v case kedy sa ma vycestovat na dovolenku to situacia neumoznuje. To znamena ze sa nelieta alebo krajina do ktorej sa ma dovolenkovat ma uzavrete hranice

miroslava21
4. máj 2020

Ja len k tym 120eur. Pravdepodobne ide o poistenie, a ak sa sama rozhodnes stornovat dovolenku tak poistne sa nevracia. Problem je v tom, ze hoci mas poistene storno, v podmienkach storna nie je zahrnuty korona virus. Cize zaplatene poistne prepadne, nechap to tak ze si ho znova zapocitavaju.

kikulienkadd
4. máj 2020

@susana13 ahoj,storno máš pripoistené v nejakej xy poisťovni, musí byť súčasťou zmluvy s ck,neskúsila si kontaktovať poisťovňu?

lenuliatko84
4. máj 2020

Tak sa ich spytaj ci bude dovolenka rovnako komfortna ako v roku 2019?pretoze byt v rusku na plazi a nevyuzit restauraciu a ine atrakcie nie je dovolenka ale tyrania

draik
4. máj 2020

@susana13
Ak poistenie storna nezahŕňa pandémiu (čo je pomerne bežné), tak nemáte nárok na vrátenie celého plnenia. Podstatné je teda znenie poistnej zmluvy, ktorú však spravidla nikto vopred nečíta. Z vlastnej iniciatívy nerušte, možno ešte príde legislatívna úprava pre CK (=vouchery).

@amelia000
@deti95060810
je lepšie písať verejne do skupiny právne poradenstvo, pretože rady môžu poslúžiť aj iným. V súkromných správach sa dá poradiť len jednému, navyše nie vždy sa to dá stíhať, keďže sme tu vo voľnom čase.

hettinka
4. máj 2020

@susana13 toto vznikne, ak si ludia PORIADNE neprečítajú podmienky poistenia. Poistenie storna naozaj nezahrňa prípad pandémie, ani napríklad vojny, prírodnej katastrofy a tých 120€ si platila poistku, z tohop CK nedostala vôbec nič, išlo to poisťovni.
Tvoj problém momentálne riešia tisíce ľudí a je už dnes jasné, že o časť svojich peňazí nejakým spôsobom prídu. 30% je super storno, sú CK, ktoré si účtujú 60-70% nákladov.
Ja by som nerušila a čakala, či to zrušia oni. V prípade krachu však nemusíte dostať aj skoro nič (napriek poisteniu insolventnosti, CK sú poistené na 25% sumy predaných zájazdov).

susana13
autor
4. máj 2020

Ďakujem pekne za vaše rady.. už dom sa dozvedela ze nijako nepochodim ..nevratia mi nic.. odstupila som pretoze mi rovno v CK povedali ze vouchery neponúkajú a obavaju sa ze sa CK zatvorí. Myslím že to nie je fér voči všetkým ľuďom... poisťovne na tom zarobia pekne a tvária sa že ich nemaju... je smutné že mnoho ľudí si šetrí peniaze ako my 2 r na rodinnú dovcu a prachy a dovca sú fuk a im je to jedno hl. Ze peniaze maju. Cakat som nechcela tym by som prišla o velku sumu peňazí... ezte raz dakujem vsetkym.

kikulienkadd
4. máj 2020

@susana13 😥
My sme boli raz s koalou a už nikdy viac,reklamovali sme,čo bolo v skutočnosti na dovolenke inak ako nám bolo predané a prezentované. Jednanie,aké som v žiadnej inej ck nezažila, nič nám neuznali. Fakt je,že táto dnešná situácia je nečakaná a preto na ňu nebol nikto pripravený. Tiež som takmer zajednala dovolenku tam isto ako min.rok - boli sme s Aeolusom na ostrove Kefalonia,paráda, syn ma už lámal,aby sme si to zopakovali... a vidíš,tí už skrachovali.
Každopádne, ti do budúcna prajem,aby si si mohla dovoliť vysnívanú dovolenku podľa svojich predstáv. Dá sa aj bez cestovky napr.cez booking.com a nájdeš si len ubytká s bezplatným stornom. Zrušíš bez udania dôvodu do termínu,kt.máš vopred stanovený.

katulienkax
4. máj 2020

toto je celkovo koniec pre cestovky v tomo formate, normalni ludia uz nebudu platit zalohy v decembri bez zabezpeky - bud vznikne na to pripoistenie alebo nejaka zaruka, myslim ze drviva vacsina ludi si rozmysli ci zaplati dopredu za nieco co nedostane
Ja uz dlhsie chodim len tak ze platim priamo v hoteli ale viem ze casto sa take neda. Aj moji rodicia si tento rok kupili vo februari ako naschval, myslim ze uz v zivote taku chybu neurobia, este sme im kupili cez zlavomat pobyt vikendovy, uz mi mama odkazala ze take darceky nemame kupovat. Myslim ze vela hotelov toto zlikviduje aj ked korona pominie uz ludia nebudu dlho ze dopredu zaplatim za nieco

susana13
autor
4. máj 2020

@katulienkax presne tak 🙂 suhlasim aj ja ... a ako na potvoru zacnu otvarat v lete hranice uvidis... nikdy sme nekupovali nic dopredu..ale kto mal vediet ze sa nieco take ocitne.. co uz.. vsetci mame ponaucenie...

abbey1
4. máj 2020

@susana13 Hlavne si mala počkať, ako sa bude ďalej situácia vyvíjať. Už to bolo dookola opakované, ako a za akých podmienok môžeš získať peniaze späť. A to si skutočne uverila, že tak veľká cestovka skrachuje? Nekupovala si zájazd len u predajcu, čiže v nejakej cestovnej cestovnej agentúre? Ts skrachovať môže. Aké nie tak veľká cestovka a hlavne, ak by k takému niečomu malo dôjsť, nebude ti to pani vykladať na pobočke.

susana13
autor
5. máj 2020

@abbey1 neverila som že skrachuje...voucher na budúci rok neponúkajú buď storno 30% alebo mi povedala že môžem prísť o celú sumu čo je okolo 3000 e a to si nemôžem dovolit...bohuzial... čím bližšie k dovolenke tym vyššie storno.

miroslava21
5. máj 2020

@susana13 ak neveris ze skrachuje tak preco si potom stornovala zajazd? Ked pride den odchodu dovolenky a ck ti nezabezpeci sluzby ktore si si objednala tak musi vratit peniaze alebo ponuknut voucher na buduci rok.

hettinka
5. máj 2020

@abbey1 potom, čo skrachoval Thomas Cook, Aeolus, kľudne môžu krachnúť aj ďalšie "veľké" cestovky. Práveže si myslím, že tie veľké, ktoré majú zazmluvnených veľa kapacít, lietadlá, drahé hotely, môžu teraz byť na tom horšie, ako tie, ktoré predávajú pár zájazdov do vlastných apartmánových domov a lacnejších hotelov. Tieto majú drahé hotely "na vyžiadanie", teda ich nenakupujú vopred, ale až ked je záujem.

abbey1
5. máj 2020

@susana13 Ako som už písala, neviem, kde si zájazd kupovala, či priamo CK alebo len v agentúre.
V každom prípade, storno bolo z tvojej strany, bohužiaľ. V takomto prípade skutočne treba počkať, ako bude situácia pokračovať. Ak sa zájazd nebude môcť uskutočniť, nie je to z viny zákazníka. Takto to bolo tvoje dobrovoľné rozhodnutie. Voucher bude ponúkať väčšina CK.

abbey1
5. máj 2020

@hettinka V žiadnom prípade by jej pracovníčka nerozprávala o možnom krachu, ak má čo len štipku rozumu. Jasné, že krachnut môže zle fungujúca spoločnosť, alebo keď sa jej vlastníci jednoducho chcú zbaviť. ;)
Avšak, nebude o tom podávať radový zamestnanec na pobočke. Ten sa o tom dozvie posledný. ;)