Čierna Hora

6. jún 2024

Ahojte, boli ste niektorá na dovolenke v Čiernej Hore? My sa chystáme - Kotor. Chcela by som sa opýtať ako ste boli spokojné, aké boli cesty, pláže, za akékoľvek postrehy budem rada. Vopred ďakujem!😊

veklipo
6. jún 2024

Boli sme minulý rok. Zaujímala ma ta krajina. Pomer cena služby fajn, ale uz by som tam na rodinnú dovolenku nešla.

fajnova
6. jún 2024

Boli sme pred pár rokmi dozadu. Najlepšia dovolenka pre nás. Boli sme autom a po vlastnej osi sme pobehali celú krajinu, aj vnútrozemie. Je tam nádherne, pomerne
lacno a veľa mačiek a psov 😁 určite odporúčam navštíviť pútnické miesto Ostrog, nie to chrám v skale, pláž s čiernym liečivým pieskom Velika Plaža, staré mesto Bar, ešte sme boli v nejakom nádhernom zlatom chráme, ale to si nespomínam, kde bolo. Určite nebuďte len na pláži, ale preskúmajte krajinu, stojí to za to. Úplne vám závidím 😁

lelelienka
6. jún 2024

Cierna hora je jedna krasna krajina, my sme boli taky roadtrip aj so zastavkami pri mori, bola to cast nasej “balkanskej” cesty. Kotor je nadherne historicke mesto, cely zaliv je velmi pekny a urcite si nenechajte ujst pohlad nan z pevnosti, vyslapes sice asi tisic schodov, ja som skoro umrela v tom teple 😁 , ale stalo to za to. (Nezlakni sa, pevnost samotna je v hroznom stave) Odporucam vylet clnom na kupanie do jaskyne, robia ich rozne spolocnosti staci si vybrat. Inak ak budete mat cas, urcite sa zastavte aj v narodnom parku Durmitor, je to tam uzasne, dychberuce vyhlady. Dalej klastor vytesany do skal Ostrog, to je naozaj posobive ale pozor preplnene turistami. Budva dalsie mestecko s krasnym historickym jadrom. Urcite je co pozerat.

cukroska
17. jún 2024

Boli. Naša prvá spoločná rodinná dovolenka. Takže sa nám páčilo a veľmi 😊 Od vtedy sme sa tak namotali,že sa snažíme každý rok niekam k moru .Na ten čas veľmi lacno. Nádherné more ,stála teplota (tam naozaj málo keby sa strane,že počasie nevyjde) 😊 Ale je to krajina kontrastov. Sú to dosť veľký bordelári (ale s tým sne sa stretli aj v iných krajinách). Štýlom čo nie je moje ma nezaujíma. Rovnako ak pláže našli sa smeti,špaky to nebudem klamať. Ale zase pláže neboli platené a ľudia sme rôzny. Ale naozaj nám nič s toho nepokazilo dovolenku. Boli sme na rôznych plážach aj krásnych v okolí aj plavbe aj Albánsku nz výlete. Tam nás veľmi nadchol nočný život. Teda promenády kopec jedla,stánky hudba a radi nato spomíname .Ale cesta veľmi dlhá kedže sme boli autobusom. Ale prežili sne v pohode.

cukroska
17. jún 2024

@lelelienka áno áno si mi yo pripomenula. Ja som uz ak zabudla. Za mňa rozhodne stojí to vidieť.

zuzudrnda
17. jún 2024

Boli sme. Porovnávam 12r dozadu a potom o 8r neskôr. Veľa turistov / výstavby pribudlo. Pre mňa šok. Na rodinnú dovolenku by som tam asi nešla napr. na 10 dní. Ale Kotor je krásny, krajina nádherná...stojí za to vidieť.

zuzudrnda
17. jún 2024

@zuzudrnda ako bolo vyššie spomenuté, určite ísť do vnútrozemia a navštíviť Durmitor a starobylé mesta...bez toho to nie je ono 😉

zafir01
17. jún 2024

@cukroska do bodky súhlasím . My sme boli v okolitých Budvy sla svätého Štefana 14 noci .
Jedla na obrázku , slavky a tanier morských plodov šli v obycajnejsich restikach 7-12€ . No vedľa bola reštaurácia,kde pýtali ,za to isté dvojnásobok 🤔 .
Trochu som bola zaskočená ,keď sme chceli z denného menu , a čašník mi povedal ,že už nie je ,že si mám vybrať z ala carte , a tam už bola cena jedál vyššia .a chvíľku na to prišli srbskí turisti ,a pre nich menu bolo .

adelaide1710
21. aug 2024

My sme sa teraz rozhodli pre predčasný návrat bohužiaľ. Dali sme presne na niektoré hodnotenia tej krajiny ako sú aj tu, že úžasná krajina, je tam čo vidieť, balkánsky vibe, krásna príroda, perla Balkánu a podobne. Ubytovali sme sa v štvorhviezdičkovom hoteli na pláži v Sutomore, (boli sme 1. krát bez detí a o tomto meste písali ako o romantickom stredisku) malo to byť naše východiskové miesto na výlety a keď sa nám nebude niektorý deň chcieť, tak zostaneme na lehátkach na súkromnej pláži, ale kultúrny šok som dostala hneď pri hoteli, keď ma ovanul smrad z kopy odpadkov na ktorej sa pásli mačky, a tie odpadky boli všadeprítomné. O čistom mori sa vôbec nedalo hovoriť, plávali tam sáčky a iný bordel, plesnivé lehátka, všade špaky, ale personál milý, vyzeralo to, že my sme tam jediní komu sa nezdá byť všetko ok. Aj chuť na výlety nás rýchlo prešla, keď sme do 53 km vzdialeného Kotoru išli 3 hodiny, kvôli infraštruktúre a kolónam. A zas odpadky, popri ceste, na parkoviskách, na chodníkoch...Kotor bol pekný, môžem odporučiť pevnosť, ale zas...dve hodiny nám trvalo dostať sa autom z mesta a tri hodiny na hotel, neviem si predstaviť toto absolvovať s malým dieťaťom. Pekná bola aj pláž Svati Stefan kúsok od Budvy. Na výlete do Národného parku Skadarské jazero, ktoré na fotkách vyzerá nádherne, plavíte sa loďkou medzi leknami, tak ano, medzi leknami a plastovými fľaškami, mala som sa otočiť hned na parkovisku, keď sa nám snažili agresívne predať lístky na loďku zatiaľ čo som sa snažila z nohy striasť zvyšok vlhčeného obrúsku (alebo nechcem ani vedieť čoho), čo sa mi tam prilepil. Za mňa nikdy viac, po troch dňoch nám stačilo, keby som s deťmi, nevydržím ani toľko. Pochváliť môžem jedlo, to ozaj vedia. Podotykam, že vôbec nie sme nejaké rezortove typy, naopak, máme radi aktívne dovolenky, ale za mňa teda do Montenegra nikdy viac.

magic08
22. aug 2024

@adelaide1710 asi len treba trafit na spravne miesto 🙂
My sme boli v Ulcinj a nič z toho o čom píse @adelaide1710 tam nebolo. Odpadky, asi ako u nas, tiež sa najde sem tam pohodeny papier alebo plastova flasa.
Pláž bola čista, sem tam špak. Sluzby, restauracie super a more čiste a teplé.
Za mna Montenegro ano, ale uz iba letecky. Ta cesta je fakt zahul

lelelienka
22. aug 2024

@adelaide1710 tak ja mozem tiez povedat ako komentar vyssie, ze nic z toho co opisujes sme nezazili. Bud velmi prehanas, alebo ste mali taku smolu na vyber miesta. Skoda, lebo je to naozaj krasna krajina. Ale inak zapchy su v sezone takmer vsade pri mori 😉

zafir01
22. aug 2024

@magic08
@lelelienka tiež si myslím ,že zlý výber miesta . Sutomore sme napríklad my zavrhli . A sústredili sa aj s ubytovaním od sv.stefana po Budvu. Áno ,ťa cestná infraštruktúra je nanič medzi mestami . A aj odpadky boli . Napríklad cez krásny voňavý háj cestou na pláž ,vrecia s odpadkami . Odpočívadlá bol jeden humus . Ale napríklad pláže vrátane sv.stefana boli čistucke ( ako hore na mojich fotkách )
Mne ten Balkán nejako neucaroval ,a to ,že sa miestny nestarajú o svoje okolie k tomu prispelo . No nebol to nejaký extrém , avšak tiež sme s mužom povedali ,že stačili dva týždne .

adelaide1710
23. aug 2024

@lelelienka tak povazujem sa za dost scestovaneho cloveka a rozhodne zapchy tohto druhu nie su vsade pri mori. Precestovala som velku cast Spanielska autom, sama s detmi az po Gibraltar a uplne pohoda. Tiez nie je bezne aby hotel za 200 eur noc vyzeral ako hnoj. Ako som napisala...Svati Stefan bol ok, Kotor tiez pekny, ale to vsetko okolo mi uplne kazi dojem z tej krajiny, takto peknych miest je vsade na svete dost, dostanes sa k nim bez tazkosti a vidis ze narod v tej krajine si aspon vazi co dostal do vienka. Co sa o Ciernej Hore povedat neda. Na dovolenku s detmi je podla mna vela inych, krajsich destinacii. Ta krajina skratka za mna nestoji za tolko hodin cestovania.

magic08
23. aug 2024

@adelaide1710 ja napr. mam na vlas rovnaku skusenost, ako ty s Ciernou horou, ja s Bulharskom. Nikdy viac 🙂 je to len o tom, na aku destinanicu natrafis.