Milé maminky, rada by som sa vás opýtala na vaše skúsenosti s cestovaním vo vlaku aj s vaším pokladom🙂 Sme z Galanty, v polovici júla sa chystáme do Tatier, čiže nás čaká 4,5 hodiny cesty vlakom aj s našou neposednou dcérou🙂 S manželom premýšľame nad tým, že si priplatíme za miestenky v 1.triede, je známe, že v tom vagóne býva menej ľudí, väčší komfort....pre nás asi ideálne, možno by sa pritrafilo aj to, že by sme mali celé kupé pre seba, to by bolo asi najviac super...prípadne by ma zaujímalo, ako ste to vyriešili s 2. triedou. Viem že existujú vagóny pre deti do 10r., no tie bývajú aj tak napráskané, či cestujúci majú deti alebo nie a nerada by som si skazila začiatok dovolenky hádkou s nejakým cestujúcim, čo nám odmietne uvoľniť miesto. Mne by napr. nevadilo ani to, keby sme si kúpili miestenky do 2.triedy, v kupé sú však poobsadzované vždy všetky miesta a dcére by to možno aj vadilo, možno aj ona im, keďže je to živé striebro.... Ďalej ešte jedna otázočka - čo s kočíkom??? Môžme ho vziať do kupé? je skladací, nemá veľké rozmery...či ho nechať na chodbičke? Či požiadať sprievodcu o odloženie? Vôbec neviem, čo mám robiť, ako to vyriešiť, preto budem rada za každú cennú radu od vás!!! Vopred Ďakujem!!!!!!!! 🙂
@kikuskkka ja som min. rok s malým do BA cestovala, to mal rok a pol, cesta trvala 2,5 hodiny... tiež neposedný, živý, zvedavý... zvládli sme to, bola som na neho sama, ale ku konečnému dôsledku ho najviac prebavili ľudia, čo sedeli v kupéčku 🙂 šla som klasicky, druhou triedou, bez miestenky, je to zbytočné si myslím 🙂 vzala som mu najobľúbenejšie hračky, pol cesty sa kukal iba z okna, hodinku prespal 🙂
@kikuskkka s kočíkom ti neporadím, ja som šla vlakom s mojou mamou a so staršou dcérou - mala 2 r a 10 mes vtedy...kúpili sme si lístky do toho vagóna pre rodiny s deťmi 2.trieda..bolo tam milión ľudí, strašný puch, žiadna klíma, horúco ako v pekle (šli sme v júni)..tak sme hneď šli za sprievodkyňou a dokúpili si lístky priamo vo vlaku do 1.triedy...tam super, málo ľudí, klíma, parádička. Ja by som šla s malým dieťaťom už len 1.triedou.
@kikuskkka ja bezne cestujem vlakom s oboma detmi a sama ale tak dlho sme este nesli.Kocik si beriem do kupe lebo v chodbicke zavadzia,snazim sa zobrat detom oblubene jedlo,nejake mlsky....ale my cestujeme max 3/4 hodinku.Urcite by som si prikupila 1.triedu a zobrat jej oblubene veci,omalovanky,u nas by tiez zabral prenosny DVD prehravac s oblubenymi rozpravkami.
Obcas stretneme cestujuceho ktory sa mraci a hundre lebo starsia dcera celu cestu spieva a mladsi stale nieco vykrikuje,ale nastastie celu cestu sedi na zadku lebo sa boji ze spadne 😀
Ako pise @vefi89, bude asi pozerat z okna a komentovat. Na kazdej stanici pozerat, ako vystupuju a nastupuju ludia, pozerat vypravcu a cakat na zapiskanie... Ratat tunely a pod.
Ako hracky odporucam magneticku tabulku na kreslenie: to pero je na snurke, nemusis potom hladat rozkotulane farbicky po celom vagone 😀 Do telefonu si nahraj nejaku oblubenu rozpravku, aby ste v pripade nudze mohli pozerat, nejake oblubene pesnicky. A zober tiez knizky, mozno nejaku novu o vlacikoch 🙂
A maj po ruke vlhke utierky na utieranie, papierove vreckovky a sacok na odpadky 😉
A priprav sa aj na to, ze budete nosit kociar plus batozinu po schodoch, lebo nikde nie su vytahy ☹
Ale ked si pripravena a nie si sama, tak je to v pohode.
ahoj, tak ja myslim ze ked budete dvaja tak to zvladnete 🙂 My sme cestovali prvykrat vlakom ked dcerka mala asi 14 mesiacov a to sme sme nocakom cez cele slovensko. Nastastie sme mali len sportovy kocik, lebo s klasickym by sme cez chodbu nepresli. Aj so sportovym to bolo len tak tak. A pred asi dvoma mesiacmi sme sli kupeckovym voznom. Pytala som si listok do vozna pre matky s detmi, ale dostala som do normalneho, odôvodnenim ze aj tam je dost miesta na kocik. Tak sme ho teda nechali na chodbe, ale potom prisiel sprievodca, ze tam nemoze byt lebo zavadzia. Cestou naspat sme si uz miestenky nekupili a sli sme rovno do vozna pre matky s detmi, a kocik nechali v priestore pre kociky, takze problem uz nebol. A este jedna vec - neviem ci vies ale aj ked pre malu listok nepotrebujes, miestenku jej kupit mozes. Takze aj ked nebude chciet cely cas sediet, tak bude mat aspon miesto, kde sa moze hrat alebo si kreslit 🙂 Inak ja som po nasej prvej ceste vlakom povedala, ze uz nikdy viac 😀 ale kedze sa inak nedalo, tak sme cestovali znova a uz to bolo lepsie.
@kikuskkka, my sme tiez cestovali vlakom, keď sme mali ešte iba jedno dieťa pomerne často. zhodou okolností tiež aj z GA do Tatier. golfáč sme mali zo sebou, keď nebolo veľa ľudí mali sme ho v kupé, inak na chodbe, ale asi lepšie je ho odložiť, keď je veľa ľudí, lebo zavadzia v chodbičke. Vo vlaku býva kupé pre matky s deťmi do 10 rokov a myslím, že takmer vždy je spojený s tou nákladnou/batožinovou časťou - inak miesto tam zabezpečí sprievodca, ak by bolo obsadené, myslím, že nikto sa hádať nebude. Je fakt, že my sme sa snažili vyhýbať cestovaniu v piatok/ nedeľu, príp. ešte pondelok, to bývajú najviac vyťažené vlaky. Ale išli sme aj plným vlakom, v ten deň sa nedali zohnať miestenky a my sme museli domov - končila Pohoda a to bola číra katastrofa teda. našťastie sme teda šli len 2 zastávky ale aj tak. Neboli tam kupé a malú som držala na rukách, nenašiel sa nikto z tých pubišov, kto by nechal malú sadnúť si...No a prvá trieda - určite väčšie pohodlie, tak sme tiež cestovali, malá by mohla aj poležkať na sedadlách (my sme dávali deku alebo bundu) 2,5 ročné dieťa je už v úplne v pohode, my sme začali cestovať vlakom, keď mala nejakých 8 mesiacov. vždy sa našla nejaká spolucestujúca, ktorá bola očerané bábätkom/batoľaťom, malá sa s nimi hrala, skúmala šperky, hodinky, kabelku 😀 o zábavu bolo postarené. vezmite hračky, super by bola nejaká nová kniha - my na cesty vždy berieme nejakú odloženú knihu, ktorú nepozná, takže novinka ju na čas zabaví. potom časť cesty strávi jedením a pitím. často cestujú aj deti, tak spolu sa trochu zabavia...nie je to nič strašné, prajem peknú dovolenku.
ja som chodila s malou, ked mala 2,5 roka sama.....2 triedou bez miestenky cca 3 hodky cesty s jednym prestupom....ked nepocitam schody na nastupisko tak uplne bez problemov. Mala do teraz miluje cestu vlakom 😀. Na stanici som poprosila sprievodcu, ktory mi pomohol s kocikom (golfac), mala som ho kupe. Dokonca sa ma spytal kam cestujem a prisiel mi pomoct pri vystupovani... 😀. Nabalila som jedlo, sladkosti 😉, a vela vody. Hraciek som nebrala vela. Polovicu cesty sme pozerali von oknom a druhu behali po vagone a bavili ludi, alebo oni nas 😀. Ja som mala stastie vzdy na dobrych ludi, ktori mi pomohli... 🙂 Teraz cestujeme dlhe trate (cca 8 hod.), ale to chodime lozkovym. Uz teraz drobec odpocitava, kedy pojde spikacim vlacikom.... 😉 😀
My chodíme z BA do PP minimalne 2x do roka vlakom. Ked bol syncek menší, tak aj viackrát, keďze sme ešte vtedy nemali auto. Podla mna sú detské vozne v pohode. 80% naších ciest sme v ňom boli sami. Treba si však na cestu vybrať vhodný deň. Ak pôjdete smer východ štvrtok-piatok, tak je dosť možné, že v tom kupé sami nebudete...to isté platí o opačnom smere v nedeľu, či pondelok, keď sa východ sťahuje späť do BA 😀 . Ak už ideme napríklad späť v nedeľu, tak najskorším IC, to nebýva až také plné. Vždy si na cestu pribalíme notebook, pri rozprávke sedí aspon chvíľu na zadku 😀 . ak už nezaberá notebook, tak máme so sebou knižku, či omalovanky 🙂
cestovala som teraz v sobotu vlakom z bratislavy do humenneho. v detskom vozni, ak je aj vsetko obsadene, jednoducho pred kupe oznamite, ze cestujete s dietatom, dospeli vam musia uvolnit miesto. ak sa vam podari byt vo velkopriestorovej casti v kupe, tam nie je problem mat rozlozeny kocik cely cas. ak budete v uzsej casti, ak by mala chcela spat, rozlozite kocik a vtesnate ho do kupe medzi nohy. pochybujem, ze ludia budu protestovat, ved, napokon, sedia v detskom vozni. inak ho zlozite a mozte odlozit v uloznej casti, sprievodca vam poradi. ja osobne odporucam cestovat v case spanku, cesta dietatku rychlejsie ujde.
Mam deti vo veku 4r. a 17mes. Cestujeme vlakom z BA do Popradu dvakrat rocne, tomu predchadza hodinova cesta na letisko a 2 hodinovy let... Deti to zvladaju v pohode, lepsie ako my dospeli. Vzdy si kupime miestenku do detskeho vozna. Ked mas miestenku tak sa s tebou hadat nikto nebude. Jednoducho im ju ukazes a poprosis ci by ti neuvolnili miesto. Nikdy sa nam nestalo, ze by odmietli. Raz sme dokonca nemali ani miestenku do detskeho ale videl nas sprievodca a ten isiel poprosit cestujucich (dospelych bez deti) nech nam uvolnia miesto. V detskom sa deti zahraju s inymi detmi.... behaju z kupe do kupe. Poziciavaju si hracky.... dakedy aj trochu pospia. Treba nabalit jedlo, dajake chrumky a dobroty pre deti... hracky su asi dolezitejsie ako voda 😀 pexeso hravame, karty, citame knizky, spievame...
@kikuskkka odporucam ti ist IC-ckom (je to rychlejsie) a urcite do vozna pre deti. Nestane sa ti, aby ti niekto obsadil, toho sa bat nemusis, IC je povinne miestenkove. Mala bude moct behat po chodbe, okuka ostatne deti, bude to fajn. Ja tak teraz chodim, sice len trasa BA-Zilina, to su dve hodky ale ubieha to krasne a maly v absolutnej pohode sa prehra, pobeha. Uz sme boli aj s troma dalsimi detmi v kupe a bola to fajn.
Nesla by som do ineho vozna ako toho pre deti, ale to preto ze moj maly je taky aky je - za kazdym ide, obzera, nadvezuje kontakt a tym padom musim aj ja. Plus ak by aj mala tvoja mala zly den a cesta jej vadila, holt ste vo vozni urcenom pre deti a tam to proste musia vsetci predychat, lebo vsetkym je jasne, ze je to dieta a do vlaku isli s tym ze vozen bude plny deti.
ako zvladate ak mate deti vo vlaku dve??? a ste na ne sama?
no ja s malou cestujem nocakom vzdy z ba na vychod k nasim.zaplatim si prvu triedu,lozko,mame kupe len rpe seba a pohodicku...v auguste sa chystame s manzelom a malou tiez vlakom....IC ....mala ma 18 mesiacov,snad to zvladne....
@lucikan co stoji IC PRE DVE dospele osoby plus jedno 18 mesacne dieta?dakujem
@lentilka29 viem ti napisat tu moju trasu, BA-Zilina, dospely 12 eur, dieta 5. Zavisi ale aj od kategorie IC, delia ich podla toho, ci ides v spicke alenbo nie. Raz som sla rano o 5 a platila som dokopy tusim 12 eur za seba a dieta.
no baby, stále v tom nemám jasno.... 🙂 ale ako tak premýšľam, možno nám nahráva fakt, že budeme cestovať v nedeľu ráno smerom na východ, to by teoreticky mohli byť vlaky aj trošku prázdnejšie žeby sme sa tej 1.triedy aj vzdali, no...neviem, ja osobne mám s 1. triedou dobré skúsenosti, väčšinou sme boli v kupé sami... v každom prípade vám veľmi krásne ďakujem, a kľudne píšte naďalej, každú radu dôkladne zvažujem🙂 potom dám vedieť, ako sme dopadli🙂
Baby ja a moje dve dcéry jedna má 5 a druhá rok . Platím aj za deti lístok na vlak? Ideme večer z východu do Trnavy v lôžkovom vlaku platím aj za deti či nie?
@kikuskkka:
Ja som sla zatial "iba" s jednym dietatom vlakom, ale za to 8 hodin a 3 krat prestupovat 😉
Prvy krat som bala moj "nakladny" kociar, aby som si pohodlne odviezla veci. V rakuskom vlaku som bola vo velkopriestorovom, kde som ho mohla zaparkovat a mat na ociach. Do slovenskeho vlaku, ICka, som sa dostala sice do vagona, ale nie dalej... Takze, este stastie, ze som nebola sama, mama mi prisla naproti: odniesla do kupe najprv ruksak, potom naklad z kocika a potom syna. Ja som zlozila kociar a niesla som zlozeny kociar do kupe, kde sme ho mali a tym padom blokovali kupe 😒 Podotykam, ze sme si pytali miestenky do vagona pre deti. Az pri vystupovanie sme videli, ze polovica vagona bolo velkoprestorova, so sirokymi dverami a miestom aj pre vozickarov, aj pre kociare. Ale my sme dostali miestenky do kupe v druhej polovici vagona...
Druhy krat som sla s golfacom, prave kvoli uzkym cestickam. To uz sme nesli ICckom, kedze cenovou politikou sa snazia o co najmenej cestujucich 😝 V Rakusku mal vlak uprosted vagona ulozne miesto, dala som tam ruksak aj zlozeny kociar. Na Slovensku sme boli v otrasnom starom 8 miestnom kupe, s tymi umelohmotnymi potahmi, navyse bol vlak plny... Ale nastastie sme boli v kupe "iba" 5 dospeli a moj 2,5 rocny syn. Koiar som mala zlozeny hore na policke, aj ruksak. Pri vystupovani sme blokovali chodbicku, lebo sme vystupovali s kociarom v rozlozenom stave a so synom sediac v kociari.
Nastasie nam nikto nic nekecal a nekomentoval. Kto si nechce preisadnut do kupe s malym dietatom, nemusi. Ked mas miestenku, musis si sadnut tam, kde ju mas. Aj ked bude vedla teba niekto uhundrany...
Nezabudni na dost zabaviek, jedla a pitia. A hlavne pevne nervy, ste dvaja, to pojde.