Ahojte, otázka, ohľadom cestovania s deťmi dcéra má 6 rokov, s jej otcom žijeme volne, nemáme za sebou súd ani nič podobné ( zatiaľ) avšak chcem dcéru zobrať na týždeň na dovolenku, potrebujem od neho súhlas na papieri? Vyhráža sa, že dieťa somnou nepusti, čítala som na internete, že pokiaľ sa jedná o výlet, nie je to únos a stačí ho informovať správou, vďaka za rady
@kristen1999 veď nemáte žiadne nariadenie súdom, budeš mať doklad o cestovaní, môže riešiť, keď sa s dieťaťom nevrátiš.
Napíš mu správu, aby si mala dôkaz, že si mu dala vedieť. "od-do idem s dcérou na dovolenku tam a tam, nemusíš písať konkretne miesto, len napríklad Grécko" a viac nerieš. Nemôže ti nič zakázať, ani prikázať, jedine, ze to bude prípad ako tu jeden, že v rozvodov konaní "museli" ísť obaja na dovolenku, lebo jeden z nich nedôveroval druhému 😁
Nepotrebuješ súhlas keďže nemáte žiadne zverenie môže on urobiť to isté.
@kristen1999 na vycestovanie zo Slovenska na dovolenku s dieťaťom súhlas druhého rodiča nepotrebuješ, len mu dáš vedieť kedy a kde budete.
Na vstup do cudzej krajiny s dieťaťom musíš pozrieť pravidlá danej krajiny čo vyžaduje nájdeš to na https://www.mzv.sk/staty/staty-sveta-a-z
Niektorá nič, niektorá vyžaduje podpísaný súhlas
@kristen1999 zavisi aj od toho, do akej krajiny chces s dietatom ist, pozri si na ministerstve zahranicnych veci co o tom pisu - https://mzv.sk/web/sk/sluzby/ak-cestujete-do-za...
@kristen1999 zalezi kam chces ist..do bulharska ti netreba tam ani doklady neukazujes po pristati. Na cyprus sa odporuca nrmala som nikto nepytal..ak pojdem niekde mimo eu tak si zaobstaram pre pripad
Už ti dobre napísali.
Ak predpokladáš priblemy od otca, nehovor mu vopred dátum a krajinu. Až v deň odchodu alebo až po prekročení hraníc pošli sms, kde mu oznamiš miesto a dátumy.
Pories si všetky právne veci, nikdy to nie je na škodu, práve že veľmi potrebné.. totiž to isté ti môže spraviť aj on, že zmizne s dieťaťom a ty sa to dozvieš až keď budú za hranicami.
Prečo nemáš dieťa zverené do svojej starostlivosti? Vieš, že tak ako ty, tak aj on môže dieťa zobrať a ísť s ním hocikam na týždeň? Do akej krajiny ideš? V niektorých krajinách potrebuješ súhlas, aj keď v rámci Slovenska nie. Ak máte medzi sebou konflikty, riešila by som zverenie dieťaťa a potom by som dovolenkovala. Načo zbytočné peripetie, ak sa otec dieťaťa takto správa.