Sú tu nejaké dobrodružne ženy,ktoré sa reálne zbalili a išli cestovať po svete, nie dovolenka na 2 týždne, cestovanie na pár mesiacov. Išli ste samé,alebo s nejakou kamoškou,partiou,kde ste išli, v akom veku, ako ste riešili financie, prácu.
Pocas studia staz v lete niekde na 2 mesiace. Na dlsie potom uz len s tym, ze som si v krajinach nasla pracu. Naj cas je pocas materskej- z tych penazi a nemusis riesit pracu. Napriklad porod v random krajine je super sposob, ako ju spoznat. Keby som chcela dalsie dieta, tak si to zopakujem
Ja som bola mesiac a pol, na "skratenej" ceste okolo sveta (nebolo viac volna), super to bolo, drahe to bolo
túžim po tom, ale pri 25 dní povolenej dovolenky ročne v otroctve sa to nedá, iba ak sa raz dostanem k peniazom a odídem z práce
Z toho čo som videl, keď som pár krát robil také 2-3 mesačne výlety po juhovýchodnej Ázii môžem povedať, že som videl minimálne taký istý počet sólo cestovateliek, ako cestovateľov. Ubytko na spoločných hosteloch, väčšinou mladí ľudia v tzv. gap year kedy si medzi strednou a vysokou školou zoberú rok voľno a cestujú. Ale aj starší v rôznych fázach života, sabatical leave a podobne. Je to výborná skúsenosť, sám mám 2 malé dcéry a ak budú chcieť, určite ich podporím v takej veci, ideálne aspoň vo dvojici z bezpečnostného hľadiska.
Ja osobne som to riesila iba pracami a stazami a vopred urcenych miestach (a bola som sama), ale mala som v okoli ludi, ktori bud isli ako dobrovolnici do krajin sveta (a popri tom precestovali) alebo ked uz boli pracujuci, tak si v praci vybavili "sabatikal". Slovensko to nema velmi podchytene, ale nadnarodne koncerny na sk ano. A cestovali stylom 2-6 tyzdnov praca a posun, znova 2-4 tyzdne a posun.
Tiez by ma zaujimalo, ako sa financuje tento zivotny styl. Ludia su na cestach po svete nonstop. Aj kazdy mesiac inde. To je take jednoduche vsade prist, zamestnat sa, uzivat si a odist zas o krok dalej? Vazne by ma
To zaujimalo ako to funguje
Workaway ubytko a steavu mas zadarmo v nejakej rodine na oplarku im pomozes par hodin denne (3-5,pon-pia) u mna vacsinou strazenie deti, upratanie domu, zehlenie, vencenie psika a pod.... Mozes takto cestovat donekonecna, hradis si ale naklady na cestu a vreckove... Pripadne som na malorke ucila online angl (mam statnice z angl) klientelu som mala uz z sk vybudovanu denne 1-2hod... Super skusenost odporucam 👍
Ked som zila v angl tak som do jednej miestnisti zamkla vsetky moje osobne veci a oblecenie prenajala byt na 2-3mesiace a zila z toho kym som cestovala... Moznosti je ozaj vela a ano nestoji to tisice eur niekedy ti ozaj staci iba letenka v akcii a par eur vreckove... Podla toho kam cestujes 🤷♀️
@juliacenc bud cestujes lowcost- to znamena, ze si najdes akcie na lacnu cestu (bus, vlak, lietadlo, etc.) a zabookujes ubytko- vies si to naplanovat dost dlho dopredu a minas dovolenku (to je skor pre rodiny). Ak si studujuca, tak sa jednoducho zbalis a ides pocas semstralnej pauzy. Ak uz pracujuca, tak bud neplatene volno, sabbatical, alebo si dobrodruh a zbalis par veci a ides po svete. A ano, mimo eu krajiny nebaziruju tak na papierovackach- kludne prejdes hranice na viza, najdes si pracu, zijes z platu. Alebo si nasetris a potom utracas nasetrene😀 (mam znamenho, pol roka v nemecku maka od svitu do mrku, pol roka lehni v thajsku uz asi 10 rokov takymto stylom...). Alebo ides dobrocinne- znamena za strechu nad hlavou a jedlo, robis veci pre komunitu - moznosti je mnoho a zalezi, co kde kto chce precestovat a ako....
@mk1111111111 napísala "mesiac a pol, na "skratenej" ceste okolo sveta"
Prepáč, ale to sú také Bubo oblbováky. Za mesiac neprejdem ani národné parky v Norsku alebo v Kalifornii, nieto ešte s nejakými zážitkami okolo sveta. Krása cestovania je práve v tej pohode na cestách. 😉
@fido69 ved pisem, presla som vsetky kontinenty v tom casovom useku jeden a pol mesiaca a tam som si vybrala to zakladne, co ma zaujimalo, ktory stat z kontinentu, nesla som do kazdej krajiny, to by mi ani cely zivot nestacil, ja som nekempovala v narodnych parkoch, mna take veci nebavia, ani to nebol ciel, netreba mi prejst cely narodny park, pozriem pekne miesta a idem dalej. Ciel bol obletiet zemegulu , nejake lustrovanie konkretnych miest to teda nemalo byt. Nie som dobroduh, my byvame vzdy v hoteloch, ja som vysadena na hygienu a postata je vidiet hlavne mesto statu, co si vyberiem a nejake zaujimavosti v okoli. Zistit, ako ludia ziju. Napr. V australii sme pobudli cez 2 tyzdne, nakolko je to daleko a druhykrat sa mi tam letiet nebude chciet, tak sme toho presli viac naraz, ale do ameriky je na skok, tak tam staci na zapadnu cast aj 1 tyzden, a druhy, treti krat, zasa inu cast, ale opakujem, nesturam sa v narodnom parku 2 tyzdne, neviem, naco by som to robila. Kazdy ma ine priority na cestovanie.
@mk1111111111 napísala "presla som vsetky kontinenty v tom casovom useku jeden a pol mesiaca"
Určite všetky? Severná a južná Amerika a aj Antarktída?🤔
@fido69 ano, aj na mesiac som stihla....
Toto by zaujímalo aj mňa, keďže zatiaľ som vždy ostal v cudzine 3 týždne čo mi príde niekedy veľmi kratky čas na spoznanie a pochopenie súvislostí danej krajiny alebo regiónu 😉