Cestovanie do zahraničia - dieťa s iným priezviskom

7. aug 2024

Mám dieťa z prvého vzťahu. Má moje meno za slobodna. Následne som sa vydala, druhé dieťa, ja, manžel máme iné priezvisko ako prvé dieťa (meno matky za slobodna). Pýtam sa na konkrétne skúsenosti s rovnakým zložením rodiny. Mala takáto matka problém vycestovať na dovolenku s dieťaťom? Môže nastať nejakú problém na letisku? Informovať otca, žiadať jeho súhlas nepripadá do úvahy, nikdy by ho nedal, roky ma vláči po súdoch ..nikde by sme nešli...skrz to rozdielne priezvisko mal niekto skúsenosť že nastal problém?
Ďakujem

pininka1
7. aug 2024

Píšeš ze ma dieťa tvoje meno za slobodna, teda nie biologického otca,teda co s tým má. Sesternica ma dve deti takto, každé s iným otcom, iné mená, ale keďže na letisku dávaš pas dietata, nikdy s tým nebol problém. Možno pre istotu by som si zobrala jej rodný list.

nikpa
7. aug 2024

Treba si vziať rodný list. Ale nikdy to odo mňa nikto nežiadal. Takže neviem keby nastal problém, či by mi stačil alebo možno treba ho mat aj preložený a notársky overený. Ale s týmto by som neriskovala keď máte s bývalým také vzťahy, poriadne si to pozisťuj na príslušných orgánoch nie na koňovi. Lebo potom na letisku už bude neskoro keby niečo...

autor
7. aug 2024

@pininka1 pýtam sa zisťujem si radšej teraz ako riešiť nepríjemnosti a zrušenú dovolenku na letisku 🙂 nevyznám sa v Tom, pre istotu, právnik akurát nedvíha má dovolenku ..ďakujem

autor
7. aug 2024

@nikpa čo myslíte príslušným orgánom po pravde ma reálne nenapadá kde by som mohla zavolať

maranco
7. aug 2024

Podľa SK zákonov na opustenie SR pre krátkodobú dovolenku súhlas otca nepotrebuješ, stačí ho len informovať.
Iné podmienky na vstup detí do krajiny môže mať každá krajina pozri si na https://www.mzv.sk/web/sk/cestovanie

nikpa
7. aug 2024

Ministerstvo zahraničných vecí, tam by som začala. Maju aj stránku, preluskaj tam.

autor
7. aug 2024

@nikpa tam som našla že potrebuje dieťa pas, ale samozrejme sa tam nepíše o takýchto špecifických prípadoch preto som sa obrátila sem pre reálne skúsenosti

autor
7. aug 2024

@maranco ďakujem to som čítala podľa toho potrebuje len pas žiaden súhlas

nikpa
7. aug 2024

Ale ved treba si tam napísať email alebo zavolať. Jasne, ze tam nenájdeš rovno odpoveď na tak špecificku situáciu akú máš ty. No keď si ochotná vycestovať na základe rád z modrého koňa, to je samozrejme tvoja vec.

lonely66
7. aug 2024

nečítam diskusiu. ak som to však správne pochopila, rodný list ti bude na figu, lebo na ňom máš stále pôvodné meno, ale už nie nové. to skôr sobášny list.
ja som to urobila následovne, lebo som v rovnakej situácii s rozdielom, že moje dieťa má otcovo priezvisko, takže ešte väčší guláš. brávam so sebou kópiu aj RL aj SL. a čuduj sa svete, práve tento rok na SK letisku slečna požiadala o to, či viem zdokladovať, že je to moja dcéra. a to má už takmer 15 😀 takže kópie vezmi, to ťa nezabije.... a ešte záleží, do ktorej krajiny cestuješ, či ide o klasickú dovolenku alebo vycestovanie kdesi do prdele na víza apod.

mandzula
7. aug 2024

Mali sme to trosku inak (ja rodne priezvisko, dcera otcovo, vtedy este len priatel svoje) a na letisku sa priatela pytali, kedy sa dieta narodilo, samozrejme sa netrafil, chlapik sa na nas pozrel, obe sme sa rehotali, dcery (11-rocnej) sa po anglicky opytal, kto je ten ujo, netusim, ci mu nieco odpovedala, no pustil nas bez problemov dalej.