Cestovali ste do Viedne bez detského pasu?

dzoan
21. júl 2014

Ahojte mamicky,chcela by som sa vas velmi pekne opytat, zajtra by som chcela cestovat s 11 mes dietatkom do viedne vlakom ,bolo mi povedane na vlakovej stanici,ze potrebujem cestovne listky nie pasi,cestovali ste uz do viedne bez detskeho pasu???
Totiz to ja ho este len vybavujem, ist ci neist????

dakujem vsetkym
pekny den xx

kikushka2386
21. júl 2014

@dzoan ahoj.urcite nie bez cestovneho pasu.musi mat pas

seahorse27
21. júl 2014

Podla mna potrebujes nejaky doklad pre dieta, ked cestujes do zahranicia - pas asi musi byt. Cim preukazes, ze dieta je tvoje?

ada1313
21. júl 2014

URCITE ANO - od 15 rokov OP, do 15 rokov pas. AK sa ti tam strati, ako dokazes, ze je tvoje?

ichbinich
21. júl 2014

Uz asi dva roky plati v celej EU ten isty zakon, ze za hranicami statu, v ktorom clovek byva, potrebuje PAS. Aj male dieta, aj babatko, vsetci.
Kontroly na hraniciach v ramci Shangen-u uz sice nie su, ale kazdy musi mat preukaz totoznosti. A to je v zahranici pas.

ukulela
21. júl 2014

pas jednoznacne potrebujes - a dieta ho musi mat vlastny - ako preukazes, ze dieta je tvoje a "neukradla" si ho? na blink bez pasu urcite nechod, nahoda je blbec a nikdy nevies, co sa moze stat.

l3yla
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
havana_frost
21. júl 2014

@ukulela @ada1313 @seahorse27 Ako pas dieťaťa preukáže, že je moje? Nebodaj keď sa dokonca inak volá? Ale aj keď sa volá rovnako alebo keby sa rovno aj preukázal príbuzenský vzťah rodným listom, dieťa môže byť výlučne zverené druhému rodičovi, napríklad. Pas nepreukazuje vzťah rodič-dieťa, ale totožnosť dieťaťa. A musí ho mať každý cestovateľ od narodenia.

stanislavao
21. júl 2014

@dzoan samozrejme, ze treba pas. sa divim, ze este stale sa tu objavuju tieto otazky. kazde dieta aj 1 tyzdnove kamkolvek do zahranicia, i ciech, potrebuje cestovny pas.

sissy27
21. júl 2014

Podľa mňa neváhaj a choď!! snáď sa nenecháš obmedzovať nejakým zákonom? A potom si prosíme aj príspevok o tom,ako si to vysvetlila rakúskym policajtom, koľko si dostala pokutu a aký to bol "skvelý " výlet!
Nevychádzam z údivu, že ešte stále treba niekomu vysvetľovať, že aj Rakúsko je zahraničie a každý musí mať doklad totožnosti...

velkacica
21. júl 2014

@ichbinich treba však doplniť, že u mladtstvého (15-18) a dospelého (18+) cestvný pas alternuje občiansky preukaz. Platí to pre cesty do/vr ámci Schengenského priestoru a pridružených štátov (Nórsko, Švajčiarsko).

"Voľný pohyb osôb", "Schengen", "ne/členstvo v EÚ" a "oprávnenie cestovať len na OP" nie sú totožné javy; situácie a podmienky sa automaticky neprekrývajú.

rebeka7501
21. júl 2014

Načo by ti bol preboha pas ? Veď je to "len" malé dieťa.
Od JÚNA 2012 MUSÍ MAŤ KAŽDÝ CESTOVNÝ DOKLAD BEZ OHĽADU NA VEK !!!!!!!!!!!!
Asi si ešte nemala opletačky s policajtami.
A teraz sa bež postaviť do rady na doklady medzi ostatných, ktorí si na poslednú chvíľu spomenuli, že namajú pas. A samozrejme kto je na vine, že je veľa ľudí ? Všetci zodpovední a na poslednú chvíľu vybavujúci nervózni ľudia.

siusinocka
21. júl 2014

no ja by som to neriskovala... také odobratie dieťaťa v zahraničí nie je sranda!!!

elise
21. júl 2014

Mozes zobrat rodny list ale neriskovala by sim porusenie zakona keby moje dieta nemalo pas, aj ked je to iba vieden

tilly
21. júl 2014

nam sa zopar krat stalo, ze sme vybehli do viedne bez pasov, normalne pre istotu so sebou pasy beriem, ale obcas padlo rozhodnutie, ked sme uz boli mimo domu, ze sa napr. ideme najest do nasej oblubenej restiky do viedne, alebo do pratru a uz sme sa domov pre pasy nevracali... nikto nas nikdy nekontroloval...

tehula
21. júl 2014

Bez platneho cestovneho dokladu sa mozes bezstarostne hybat len na uzemi SR. Bez pasu nechod do zahranicia, lebo sice v Schengene nie su pravidelne kontroly cest. dokladov, ale namatkovo mozu byt. Rodny list ti nepomoze, jedine, ze by si mala uradne ho prelozeny do nemciny. Kedze uz nemozu byt deti zapisane v pase rodica a nemaju vlastny OP, tak mozu cestovat jedine s vlastnym pasom

hori
21. júl 2014

necestovala som s dietatom bez pasu a ani by som to neriskovala...

bonaqa2013
21. júl 2014

My sme často s dieťaťom cestovali do Čiech. Konkrétne do Olomouca, rehabilitačné stredisko Corpus. Pas sme ani raz nemali, vo vlaku nebol problém, ani na stanici, nikde. A to sme chodili do Olomouca po dobu 1,5 roka. Zo začiatku každé 3 týždne. Pas nemá dcéra doteraz. Ani sme o tom nevedeli že niečo také treba. Jedine sme jej vybavili preukaz poistenca - medzinárodný. Ja by som išla do Viedne, kľudne .....

niki101988
21. júl 2014

Ahoj tak skús cestovať bez pasu a spoliehaj na strýčka náhodu, že nič. Nikdy nevieš čo sa kde udeje a budeš potrebovať zdokumentovať, že dieťa je Tvoje. Neviem prečo sa na takéto veci vôbec niekto pýta príde mi nefér, že my nášmu dieťaťu vybavujeme doklad vždy keď skončí platnosť a niekto si pendluje len tak. Alebo sa drž múdrej rady @bonaqua2013 a daj vedieť ako ste pochodili