Cestovali by ste teraz do Turecka?

8. feb 2023

Cestovali by ste teraz do Turecka? Viem Istanbul je na druhej strane ako kde bolo zemetrasenie ale aj tak.

cristina7171
8. feb 2023

Momentálne radšej nie kvoli tym zemetraseniam môžu byť aj v Istanbule boh vie kde sa môžu objaviť, keby ze tak tak niekedy v lete podľa situácie..

autor
8. feb 2023

@cristina7171 ja som zase počula,že ak bolo také jedno silné že vraj by malo byť ticho veľa ďalších rokov...no neviem

mirkava
8. feb 2023

Ja som bojko, určite by som nešla.

tenerifka
8. feb 2023

Ano, do Istanbulu uplne v pohode

maria200981
8. feb 2023

ja zijem v İstanbul - zemetrasenie ktore sa odohralo pri Gaziantep je na inej lytosferickej doske- preto nema ziadny vplyv na İstanbul ako taky.
Avsak velke zemetrasenie caka İstanbul opat nesuvisiace s touto zasiahnutou oblastou.
Vedci uz teraz vedia ze velke zemetrasenie bude v blizkosti İstanbulu. Len nevieme cas
moze to byt zajtra, dnes, o mesiac o rok o desat mozno i o 100 ale pride…

autor
8. feb 2023

@maria200981 hmm veď vedci vraj o Tom pondelkovom vedeli 😭😭veď už nikde nie je bezpečné

annm81
8. feb 2023

Že bolo jedno silné zemetrasenie rozhodne neznamená, že je na nejaké obdobie zaručený pokoj. Dokonca tesne po veľkom zemetrasení sa bežne vyskytujú pomerne silné dotrasy. Zvážila by som cestu ani nie tak kvôli strachu zo zemetrasenia a nejakému bezpečnostnému riziku, ako skôr pre možný chaos, problémy s hotelmi a letiskami. Predsa len sa teraz krajina sústredí na odstraňovanie škôd a ostatné ustupuje do úzadia.

simona20201309
8. feb 2023

Nie. Istanbul očakáva oveľa horšie a silnejšie zemetrasenie. Očakávalo sa v najbližších 20r, ale vraj to príde oveľa skôr - do 5r. Boli sme tam nedávno, a túto info sme sa dozvedeli až tam od domácich. Keby to vieme skôr, asi by som cestu zrusila.

julish
8. feb 2023

V istanbule hrozí zemetrasenie už dlho. Tektonicky je to veľmi výbušná krajina a aj terajšia sieť zemetrasení bola netypicka... Nešla by som

simona20201309
8. feb 2023

@maria200981 môžem sa opýtať, ako sa k tomu staviate, ti co tam žijete? Nemáte strach? Mate nejaký postup, čo robit keď to príde? Ja viem, že len tak všetko nechať a odísť sa nedá, ale robia sa nejaké opatrenia? Je to hrozne, že sa to očakáva a môžu prísť o život milióny ľudí.

annm81
9. feb 2023

@simona20201309 Ja som nejakú dobu žila priamo na tektonickom zlome (Ring of Fire) a pár citeľných zemetrasení som zažila (našťastie nikdy nič horšie, ako pár rozbitých pohárov). Pripraviť sa na to dá len obmedzene a zabrániť vôbec nijako. Reálna príprava je len o tom, ako stavať domy čo najodolnejšie, v tom sú asi úplní majstri Japonci, o edukácii obyvateľstva, čo robiť až to príde a príprave záchranárov. Tiež som si kedysi kládla otázku, prečo ľudia žijú napr. pod aktívnym vulkánom. Teraz viem, že v každodennom živote toto človek vôbec nerieši. Žiješ na pobreží, kde hrozí po zemetrasení tsunami - vieš, že keď sa ozve siréna, máš čo najskôr opustiť dané miesto, zhruba poznáš nejaké evakuačné koridory a vieš, kde sa po evakuácii máš hlásiť. Ale ako ide deň za dňom, žiadna siréna sa neozýva a nejaké povinné cvičenia ako opustiť budovu berieš buď ako vítané spestrenie nudného dňa alebo ako väčšina ostatných - otravuje ťa, že musíš zdvihnúť zadok zo stoličky.

Tiež by ma zaujímalo, ako to s prípravou a povedomím obyvateľstva v nejakej chudobnej vidieckej oblasti Turecka.

kvetinka75
9. feb 2023

nie, ďalšie zemetrasenia ešte majú prísť. Tiež som zvažovala Turecko, ale tento rok určite nie. Nestojí mi to za to.

simona20201309
9. feb 2023

@annm81 máš pravdu. Aj po vypuknutí vojny na Ukrajine známy nechápal, prečo neutekame za nimi do USA. Naozaj to nie je také jednoduché. Len v ich prípade je to otázka času. Na nas atomovka na 98% nespadne. U nich na 98% ničivé zemetrasenie príde. Toto je desivé. Aj nám tvrdili ze v Istanbule sú zemetrasenia úplne bežné, aj nas varovali, aby sme sa nevyľakali, keby sa trochu s nami zatriaslo.

maria200981
10. feb 2023

vedci vedia predpovedat miesto ze bude … ale nepoznaju cas cas moze byt v rozmedzi desatroci az storoci … takze ano vedci vedeli ze tam bude len sa nevie kedy vtom je ten problem

maria200981
10. feb 2023

@simona20201309 istanbul je vyse 20 mil. mesto rozlohou vacsou ako cele Slovensko.
Turecko je zvyknute na to ze su tu zemetrasenia caste tak ako u mas su zvyknuty slovaci ze nas kazdu zimu zasype sneh . Ja som zazila uz asi 3 mensie zemetrasenia kde ta pohubka a ide sa dalej. Tak silne devastacne zemetrasenia sa vyskytuju zriedkavo - raz za 100 200 300 rokoc dajma tomu. İstanbul caka velke zemetrasenie kedy to bude sa nevie presne … stare bytovku burajı stavaju sa nove, na skolach deti ucia ako sa spravat povas zemetrasenia, kazda domacnost ma mat doma rupsak nachystany prvej pomoci- mam baterku pistalku oblecko, jedlo vodu, nozik… veci ktore sa zijdu… stat sa pripravuje ale vzdy je to nedostacujuce…
nie cely istanbul je nebezpecny … ta doska ktora sa zlomi je v marmarskommori bilzko İstanbuku preto iste casti najblizsie k moru su najnebezpecnejsie …
tak ci tak pri tak velkom nebezpecentve by straty na zivotoch by boli vysoke- uz len z preplnenia hustoty obyvatelstva, stale je mnoho budov ktore su stare atd atd…
ludia vedia kde byvaju, a v akej bytovke byvaju to je najdolezitejsie… zemetrasenie nezabija- zabijaju budovy.
Jasne nie kazdy ma sancu sa odstahovat je to nadlho

simona20201309
10. feb 2023

@maria200981 ďakujem za odpoveď. Pevne verím, že to nepríde tak skoro. Ideálne by bolo, keby to zasiahlo najmenej obyvanu časť (najlepšie neobývanú, viem ze je to nemozne)
Tak sa držte, prajem vám nech vás to obíde ❤

maria200981
10. feb 2023

@simona20201309 neobyvana cast v İstanbule neexistuje a ani malo obyvana bohuzial, opat to bude tak ze to postihne najviac chudobnych kedze nemaju moznost sa stahovat kupit nieco ine atd

simona20201309
10. feb 2023
juzanka151
12. feb 2023

inak ked je tu rec o zemetraseniach v Tv hovoril Profesor z UK ,ze aj na Sovensku sa ocakava vacsie zemetrasenie kedze posledne bolo okolo roku 1920 ale ta magnituda ma byt tak do 5 a tiez nevedia kedy presne a teraz co ako 🙂

annm81
12. feb 2023

@juzanka151 Do magnitudy 5 je to len slabé zemetrasenie. Môže byť citeľné a môže dôjsť k veľmi malým škodám, ale veľké škody a obete na životoch sú len málo pravdepodobné.

juzanka151
12. feb 2023

@annm81 ano

maria200981
12. feb 2023

@juzanka151 magnita do 5 je pohodka- pocitis par sekundove zakmytanie sa