baby moj maly ma dva mesiace a na buduci tyzden sa chystame do Polska na nastevu ideme cela rodina a maleho nechcem nehavat u znamich ak ho chcem vziat musim mu vybavit pas kedze ja nemam ???? nebude stacit iba moj obcanak a jeho karticka poistenca ???? ak nie da sa spravit preneho pas na pockanie a kolko by to stalo ???? je to moc suuurne vdaka za info
bacha, do pasu uz se neda dopsat
http://www.sme.sk/c/6334107/rodic-si-uz-nebude-...
Ale az od 26.6., to este stihate v pohode 🙂
my chodime do polska bežne teraz to je už tak že ideš ako napr do čr netreba mu žiaden doklad lebo sme v šchengene takže stači že bude mať pri sebe napr kopiu rodneho listu +samozrejem kartičku poistenca ale nie koli hraniciam ale ak by ich zastavili policajti a chceli by sa utvrdiť či je to dieťa jej ale na hraniciach sa netoji a nieje tam žiadna kontrola nema ťa tam kto kontrolovať 😉
@fopardi riadna blbost co pises, dieta musi mat vlastny pas alebo zapisane v rodicovom pase, lebo to su medzinarodne uznavane doklady a na jej vydanie je potrebny suhlas oboch rodicov.
Karta poistenca alebo kopia rodneho listu su len nase slovenske doklady, ktore nic neznamenaju pre nejakeho polskeho ci rakuskeho alebo ineho policajta v state Schengenu ... on si to nema ako prelozit a tak pokial nu nepredlozis medzinarodne uznavany doklad tak bez pardonu ti moze dieta odobrat lebo ho bude povazovat za unesene a ty mozes mat riadne opletacky v zahranici.
To, ze nestoja colnici na hranici neznamena, ze ta nikto nebude kontrolovat. Kontrola moze byt aj v ramci vnutrozemia.
A este ak dieta cestuje s inou osobou ako so svojim rodicom tak ta dospela osoba musi mat splnomocnenie na sprevadzanie dieta cudzou osobou pri ceste do zahranicia a to ako v slovenskom jazyku tak aj v anglickom.
Od juna prichadza aj uprava, ze aj dieta do 5 rokov bude potrebovat svoj vlastny pas, teda zapisanie v pase rodica bude nepostacujuce.
Chodim s malou na nakupy do Madarska, ale VZDY mam zo sebou pas, lebo s prepacenim by som sa dosrala, keby nas skontrolovala colna hliadka vo vnutrozemi a ja by som nemala dokazat ze mala je moja.
Je neuveriteľné ake rady poniektore damy na modrom konikovi rozdavaju bez toho, aby si boli vedome ich nepravdivosti..Dieta, ktore nema obciansky preukaz (ten sa vydava v 15.roku zivota) musí mať cestovný doklad (pas) alebo moze byt zapisane v cestovnom doklade zakonneho zastupcu (rodica), pokial nemá viac ako 5 rokov.
Teda Schengen Neschengen bez zapisu v pase alebo vlastneho pasu dieta do 5r cestovat nesmie!!!!
@pemimigo
@fopardi
dieťa do 5 rokov pri ceste mimo územie SR, musí byť buď zapísané v cestovnom pase rodiča, alebo mať vlastný pas.
Dieťa od 5 rokov už musí mať vlastný cestovný pas.
Ja mam slovenske obcianstvo, moj syn slovensky rodny list, ale zili sme cely rok v CR a cestovali medzi SR a CR velakrat. Je pravda, ze dieta do 5 rokov musi mat vlastny pas prip. byt zapisane v pase rodica (co uz onedlho platit nebude a vlastny pas bude potrebny) Synovi som vybavila pas na ambasade v Prahe az ked mal tusim pol roka.
Nemyslim si, ze vas ale bude niekto kontrolovat. Nam sa teda nestalo, ze by sa policajti pytali, ci dieta, ktore mi sedi v autosedacke, je naozaj moje. Ak vam to suri a cestujete do Polska, by som sa nebala a isla aj bez toho, aby dietatko malo ine doklady ako karticku poistenca a rodny list.
@pemimigo
Môžete niečo urobiť 100krát bez postihu, ale stačí jedna hlúpa náhoda a máte problém ako vyšitý. Stačí malá autonehoda, potreba lekára, alebo bežná kontrola.
Nechápem, v čom môže mať niekto problém dať urobiť pas pre dieťa, alebo si ho zapísať do pasu. A ak niekto nemá potrebu dodržiavať zákony, nemal by aspoň dávať scestné rady. 😉
@fopardi to si odkiaľ zobrala? veď dieťa ti môžu policajti v zahraničí normálne zobrať a ty budeš musieť dokázať že je tvoje, rodný list ti k tomu stačiť nebude, a zaplatíš aj pekne mastnú pokutu napr. v Maďarsku je to 100 000 forintov
@pemimigo dieťa ešte môžeš dať do pasu sebe alebo manželovi, len bude to platiť iba do 25.06.
pozri aj:
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/mozem-ist-s-dietatom-do-viedne-bez-pasu/
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/do-ceska-s-dietatom-ake-potrebujeme-doklady/
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/treba-cestovny-pas-pre-rocne-dieta/
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/musim-mat-zapisane-dieta-v-pase-po-21-12-2007/
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/mozem-ist-s-dietatom-do-viedne-bez-pasu/
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/cesta-do-rakuska-je-potrebny-pas/
@fopardi tu nejde o to kolkokrat kde kto bol, ale o to, ze ako to uz chodi, nahoda je svina, clovek pojde prvy krat, stopne ho polsky policajt, lebo maju zrovna nejaku kontrolnu akciu, alebo dnes vybral malo pokut, alebo nema rad slovakov, alebo proste do vas niekto nahodou tukne, .............. a zrovna to bude taky do puntika dokladny, co si vypyta doklad dokazujuci totoznost dietata ( je to aj jeho povinnost ) - karticka poistenca a slovensky rodny list mozu ist do haja. Ak bude mat clovek stastie, tak ho uprosi a vysvetli, ze to je urcite jeho dieta, ved hold, manzelka ho pred panom policajtom aj nakoji, aj jazvu po cisarskom ukaze ak treba, len aby cela spotena na pokraji nervoveho zrutenia dokazala, ze to je jej dieta - lebo v tom momente ako nemas dieta v pase, vas policajt berie a bude sa vysetrovat odkial to dieta mate a kam ho veziete.......... takze asi tak, nahoda je svina a zivot je pes ...........
neviem naco tak totalne zbytocne riskovat jeden velmi neprijemny a kto vie ako dlhy zazitok, lebo tak najpravdepodobnejsie s dietatom bude matka tvrdnut, az kym jej manzel neotoci autom domov a nedonesie pas - len aby sa mu cestou nepokazilo auto, ze? ale ked sa niekomu chce, nech si to cele riskuje, len aby mal kabelku lahsiu o par gramov.
@pemimigo ten zápis robia na počkanie
@pemimigo na tvojom mieste by som sa opýtala tých, ktorý by ti na to mali odpovedať a nielen hádať.
@egyptanka
@euphoria
@mamutka majú pravdu.
Keby sa niečo nebodaj stalo, tak neviem, ako by riešili, že nemajú žiaden pas, alebo doklad totožnosti. Nám povedali (šli sme do ČR), že keď sme takí múdri, tak nemusíme nič vybavovať a keď policajtom v ČR rupne, tak prídeme domov bez malej, či to chceme. 😲
A @martina2001 má pravdu, zápis ti urobia raz-dva.A nateraz ti to stačí, a keď budeš mať čas, tak vybavíš pas. 🙂
@pemimigo Rozhodne ju musíš mať zapísanú v svojom pase, po novom - včera bola o tom reportáž na JOJ v novinách musí mať svoj pas, ktorý jej platí 2roky.
Poplatky nie sú až také vysoké, ale kartička poistenca ani Tvoj OP rozhodne nestačí pre dieťa...
Stačí Ti na to deň, aj zajtra Ti to na polícii vybavia. 😉 😉 Zober si tam rodný list a budeš potrebovať kolok, myslím že vo výške 5EUR. Na zápis do Tvojho pasu boli 3EUR. Ja som tam malú dala zapísať minulý rok, no teraz to zmenili - platí to od konca tohoto mesiaca... - dieťa musí mať svoj vlastný pas, ktorý do 5tich rokov dieťaťa platí 2 roky - pozri si tú reportáž na novinytvjoj.sk
Jeden pár, ktorý siel iba za hranice SK do Hainburgu si zabudol pas, v ktorom mali zapisane dieta a cuduj sa svete, pri beznej kontrole policajti tento "nedostatok" zistili a tí ludia dostali pokutu...Tak neviem ci to stoji za ten risk a vyhlasovat, ze chodim pravidelne a nikdy ma nikto nekontroloval je nezodpovednost..
Obcas sa stane, ze aj na polskych hraniciach ta stopnu, pripadne rakuskych. Je jedno v akom Schengene sme ide o princip beznej kontroly. Daj si to overit na pasovom, pripadne ti pas spravia pre dieta aj na pockanie. Tebe staci OP. Ak chcete riskovat, tak vam staci pre dieta rodny list a poistenecka karticka. 😉
My sme vystihli beznu pasovu kontrolu a kontrolu batoziny aj na PL ci AT hraniciach, takze je to osobne na kazdom cloveku.
A este jedna vec, nezijeme na SK, takze cestujeme stale resp. pendlujeme hore a dole po Europe, takze k pasu dietata nosim aj jeho rodny list a uz som ho nie raz musela vytiahnut ako proof 😉
@pemimigo dieta musi mat bud vlastny pas alebo byt zapisane v pase rodica - karticka poistenca ako doklad v zahranici nestaci
http://www.pasy.sk/ziadost-o-vydanie-cestovneho...