Boli ste na dovolenke autom s 2,5 ročným a 2 mesačným dieťaťom?

janka9898
2. júl 2012

kedze diskusiije tuneurako takpolozim otazku (TEDA VIAC🙂
boli ste stakto starimi detmi autom v chorvatsku myslim hned na zaciatku chorvatska nie nejak daleko na juh
ak ano ako to zvladali deti resp to mensie
maly spinkaju vaute pekne
je lepsie ist vecer alebo okolo polnoci?
STRASNE BY sme chceli ist aj koli starsiemu ma exemi dost tk morsky vzduchby mu vraj pomohol
dakujem za odpovede

janinah
2. júl 2012

neboli,na tvojom mieste zvažujem viac možnosť- ocko a staršie dieťa k moru /zo zdrav.dôvodov/ a mamka s drobcom v pohodičke doma 😉

katren
2. júl 2012

kedze je diskusii neurekom, zalozim otazku.....to je fakt ze normalne rozmyslanie 🙄 mam problem, tak nepozriem odporucania a nespytam sa tam, budem cakat na odpovede na otazku, ved sa same pohrnu

anjelicek26
2. júl 2012

2 mesacne dieta by som prepravovala len letecky... ak sa teda da, nie taku dlhu cestu.. pokial je vo väcsej sedacke, je to uz ine, ale vo vajicku si tlaci na branicu, co stazuje dychanie, v teple hrozi prehriatie, ked mate klimu, tak zasa sok teplo/chladok.

Ak ma starsi ekzem - nech zbali manzel syna a ide. Skutocne najlepsie riesenie.

Co sa tyka cestovania, my vzdy len cez den. Ano riskujes zapchu a plne cesty - ale neriskujes zaspateho vodica. Navyse - ak si deti chcu pobehat, v noci na parkovisku asi tazko :(

stanislavao
2. júl 2012

no s dvojmesacnym by som v ziadnom pripade na dovolenku nesla. to nema ziadnu imunitu, moze vam tam dostat nejaku chorobu, dlha cesta. este ani doma babatko nema poriadne svoj rezim a nie to ho trepat niekam zas prec. rozmyslite si to a radsej pockajte rok.

mircalla
2. júl 2012

@janka9898 V ziadnom pripade nie. My sme dlhsiu vzdialenost isli prvy raz, ked mal maly rok a aj to bolo podstatne menej km.
@katren Vidim, ze si nepoucitelna.....riesis, kritizujes otazky, uz Ta na to viac ludi upozornilo, nech sa nestaras, ale budiz...Dovolujem si Ti pripomenut, ze ty si uzivatel, nie admin.

keiko33
2. júl 2012

Ja by som na tvojom mieste pockala do septembra, ked uz chces ist. Babetko uz bude vacsie, nebudu az take horucavy a more bude est teple a aj ubytovanie zozenies lacnejsie. My sa chystame tiez tohto roku po prvykrat, najmladsia bude mat pol roka. Chceme ist v noci, kedze cez den s polrocnym babetkom, by som neriskovala, aby sa neprehrialo, a cez noc mi spinka, s dennym spankom uz je to horsie. Tiez chceme ist, kvoli detom, teda hlavne kvoli dcere, odkedy nastupila do skolky vsetky bacili vychyta, tak dufam ze sa jej imunita posilni.

kvetinka211
2. júl 2012

@janka9898 nedavno ked havaroval ten cesky autobus v chorvatsku, tak auta hodiny stali na dialnici a nikto sa ich nepytal ci maju dost vody alebo nemaju nejaky problem .. nechcela by som byt v takej situacii s 2 mes dietatom 😖 ... vonku ak mas smolu tak moze byt aj takmer 40°C, klimu nemozes mat stale pustenu lebo dochadza benzin a nevies kedy sa odtial dostanes ...

cicimotinka
2. júl 2012

...tak si myslím, že my - Slováci sme v tomto smere trošku zaostalý národ, iní cestujú hore-dolu po svete, lebo je to pre nich normálne... my sme takí domasedi, sme malý štát a všade je "blízko", nie sme naučení cestovať... ja by som šla, možno v septembri, kvôli horúčavám a tiež asi nie na noc, skôr tak ráno okolo 2,00-3,00... a teda my aj ideme od 8.9.... no a samozrejme zvoliť taký hotel, kde bude všetko v pohode, čo sa týka vody a jedla... a nad takými udalosťami, ako havarovaný autobus, netreba premýšľať...ak sa nedajbože stane, bude sa to riešiť...

andreaka11
2. júl 2012

my sme cestovali so 4mesacnymi dvojickami 1250 km (na sr) s prestavkami. odsoferovali sme to na jedenkrat. isli sme za mojimi rodicmi na slovensko. chorvatsko nie je koniec sveta a ak by ti babatko prechladlo/ochorelo, tak zozenies doktora/tabletky.....

silvia.t
2. júl 2012

janka9898 podla mna kludne mozte ist, ty sama poznas svoje deti najlepsie a vies ci to vydrzia a zvladnu... My cestujeme strasne vela a fakt ,slovaci su v tomto neskutocne zostali 😅 😝 Autom sme isli z SK do NL cca 15hodin a to mala dcerka 2mes.(narodena precastne,tak to bola ako novopeceny novorodenec,ale bola v autovanicke) a syn mal 2,5roka a prezili to obaja bez ujmy ...tak male babatko ti aj tak celu cestu a aj celu dovolenku este prespi a starsieho zabavis.. ak mate moznost chod!!! Teraz si tu dovcu uzijes kym mas male babo o mesiac ,dva uz nebude tolko spinkat 😉

lucinka1104
2. júl 2012

ano boli sme s dvomi a to daleko a ideme aj tento rok ja sa toho nebojím da sa to zvládnuť nie každý ma na lietadlo a z autobusu by nas vyhodili..... 😀

katrinka8
2. júl 2012

Ahoj, ja osobne by som s tak malickym babatkom nesla - mala by som strach z toho, ze predsa len je to takmer este novorodenec (6 tyzdnov - 8 tyzdnov...), imunita nevyvinuta, rezim nestaly, nevies dopredu, ake bude prostredie, podmienky... Ale tak ako tu uz bolo spomenute, pockala by som do septembra, babatko predsa len podrastie, kazdy mesiac dobry 😉 Ani horucavy snad uz nebudu take velke, vzduch bude lepsi, cesty menej plne... Isla by som urcite na noc (my tak ideme s 22-rocnou dcerkou), aby deticky co najviac spali a tiez preto, aby som nemusela pouzivat klimu v aute. A este by som vyrazila niekedy v strede tyzdna, ked chodi menej ludi a nie vtedy, ked sa menia turnusy a vsade je vela aut 🙂

jahodka11
2. júl 2012

-u nas sa tiez osvedcilo cestovanie cez den a je to aj zabava pre nas dospelych..a nie je to len o tom prezit cestu,ved dovolenka zacina uz cestou tam 🙂
ak sa vam chce a trufate si...chodte..my tento rok vynechame...nechce sa nam...vyslovene sa nam nechce....ale urcite vela prestavok, je to este malice babatko..treba opatrne, ale da sa to.....mozno prespat niekde po ceste..a urobit si tak vacsiu pohodu 🙂

edie63
2. júl 2012

Moja dcera prvy krat cestovala autom 10 hodin, ked mala 9 tyzdnov a znasala to uplne super. Ale bolo to v zime, neviem, ci by to bolo take iste aj v lete. Teraz ma takmer 2 roky a cestovanie je stale horsie a horsie, niekedy jej nic nevyhovuje.

liv1
2. júl 2012

Uz to tu niekto spominal, sme my tu na Slovensku trocha zaostali, ozaj Chorvatsko nie je daleko, niekedy ides z
Blavy dlhsie do Kosic ako tam, a ked tam mas rodicov ( ja nie nastastie), ktori nemozu prist tak si vnuca neuvidia az do neviem kedy? Klima v aute? No tak si ju nastavim na viac stupnov a je to. Cestovanie zvladaju deti dobre? No tak fajn. Ano, aj ja by som sla asi az s takym 4 mesacnym ale je to na tebe. Keby sa stala nejaka nehoda?... no tak chcem vidiet tych hlupych rodicov co by sa poriadne jedlom a pitim nenabalili ked cestuju s detmi. Treba byt pripraveny na vsetko. My sme isli s 10mesacnou dcerou 11 hodin s 1 prestavkou pre nu, a druhu prespala a nebudili sme ju. Isli sme totiz v noci. Zvladla to perfektne. Zalezi od vas aki ste soferi, resp ci sa aj vystriedate a tak...

mirka285
2. júl 2012

@liv1 ako zaostali??mna by na dovolenku autom nedostal nikto ,moja dcera neobsedi v aute ani cestu k svokre ktora trva hodinu 😒 kym tam prideme,cela som z toho jej mrncania a pistania unavena a vynervovana,neda sa nijak zabavil,silou mocou si dava dole pasy,ak je nahodou unavena,tak to je nasa spasa,vtedy sedi a pozera dvd..takze moja rada pre @janka9898 ty si najlepsie poznas svoje deti,takze urob tak ako ty myslis,sama musis vediet ako zvladaju cestovanie,takze podla toho sa rozhodni 😉

adriana7
2. júl 2012

janka, kľudne choďte, ak to ty tak cítiš a trúfate si 😉 , na severe chorvátska ste za 6 hodín, mne deti prespali vždy celú noc,povinné zastávky sme robili len pre nás a kávu 😀 ...môj syn do 4 mesiacov nevedel spať inak ako vo vajíčku...vždy som ho po zaspatí dala do postieľky, do hodiny sa prebral...ja teda neviem, ale v brušku sa leží na doske? 😀 ...ad teplo...dnešné teploty v splite 31, v ba 36 😀 o vlhkosti vzduchu ani nehovorím (čo tak ju zmerať na betónovom parkovisku pred hociktorým supermarketom (a nakupovať chodíte, či nie?)...
ad ubytovanie... niektoré hotely sú doslova špinavé, môžu sa schovať pred "sociálkami" v priemernej marine...dieťa vníma len tvoje psychické rozpoloženie, pohodu, ak si o.k, tak aj tvoje dieťa bude happy, a to aj na dovolenke v drevenici v spišskom podhradí 😉
moja známa už roky trávi 3 letné mesiace v chorvátsku non stop, bola tam tehotná, o rok už s kojencom, dnes s dvoma deťmi...je to civilizovaná krajina v európe...cestovky tomu hovoria "slovenské more"
...inak, nikdy som nestretla za jeden deň toľko známych zo slovenska, ako v jeden večer na promenáde na makarskej 😵

nurili
2. júl 2012

Ja sa chystam s dvoj mesacnym mimim na 1200 km cestu a neobavam sa toho...mame kvalitne auto a mm je super sofer.....budeme cestovat vecer a skoro celu noc a nad ranom sme v cieli.....netreba byt zabedneny.... a suhlasim s adrianou7.... 😉

mamavera
3. júl 2012

treba si pred cestou uvedomiť, že pri dopravnej nehode je diaľnica zablokovaná dlhé hodiny, pri nedávnej havárii českého autobusu to bolo jedenásť hodín. To už nie je sranda ani pre dospelého, čo deti v aute na rozpálenej diaľnici, radšej ani nehovorím. 😒 😒 Nie je sa kde ponáhľať, možno to vidím katastroficky, ale zažili sme to v rodine, zničený dojem z celej dovolenky.

kytykenka
3. júl 2012

🙂 ja mam rocne dvojicky a bojim sa este teraz ist s nimi a myslim ze urcite by som z dvojmesacnym na dovolenku nesla, to je podla mna preto zdravemu rozumu 😠

vieruna
3. júl 2012

Ja by som isla. Ale ked sa bojis ist do Chorvatska, tak skuste porozmyslat nad Tatrami. Hovori sa ze pre alergikov je tyzden v horach ako dva pri mori. A si skoro doma. Neviem to posudit, ja dovolenku v horach nepreferujem, ale mozno by to stalo za zvazenie, ked si nerozhodna.

anazuz19
3. júl 2012

Ja by som s tak malými deťmi neišla.
2,5 ročné dieťa musíte neustále sledovať, bude v cudzom prostredí, neustále byť v pohotovosti, aby sa mu niečo nestalo, niekde neodbehlo, záleží aj koľko tam bude ľudí, aby sa "nestratilo"... teda, keby som mala len jedno takto staré dieťatko, tak v pohode, no v tvojom prípade k tomu staršiemu máš aj 2-mesačné bábo, ktoré potrebuje niečo úplne iné...
Totiž na jednej našej dovolenke vo vedľajšom apartmáne boli rodičia s asi 3-mesačným dieťatkom, ktoré celý týždeň preplakalo - doslova... príliš teplo, nebolo mu dobre ani vonku v kočíku ani vnútri, matka síce dojčila, vravela, že doma boli v pohode, no tá zmena prostredia mu nejako nezapasovala... Po pár dňoch boli rodičia úplne zničení...
Nie, ja by som s tak malým dieťatkom neriskovala... ak by som potrebovala dovolenku, resp. zmenu prostredia, radšej by som zostala na Slovensku...

nice202
3. júl 2012

Autom by som do chorvatska s tak malym dietatom ako je 2 mes. nesla. isla by som niekam letecky, ak chcete cestovat.

zoozkha
3. júl 2012

Mám rovnako veľké deti, ako ty a do Chorvátska sa v auguste chystáme 🙂 Prvýkrát ideme na dovolenku autom a to práve kvôli malej. Neletela by som s takým malým dieťaťom, pretože ak by sa náhodou niečo zomlelo, cesta s5 by bola komplikovaná. Zvolili sme hotel, na ktorý sme mali skvelé referencie od rodín s deťmi, ktoré tam chodia každý rok.
Priznám sa, že väčší strach som mala z leteckej dovolenky so synom, keď mal 10m a balila z domu jedlo na každý deň. S len kojeným dieťaťom je to oveľa jednoduchšie, pretože odpadnú tieto starosti. Ide s nami aj sestra s rodinou a babka, takže si určite aj oddýchnem 🙂
Držím palce, nech sa rozhodnete správne a ak sa rozhodnete ísť, užite si dovolenku 😉

lulana79
3. júl 2012

Tiez si myslim, ze ak dobre znasa cestovanie v aute, tak nie je problem... Ten jeden den cesty tam a jeden naspat zvladne aj babatko, ved ho nebudete takto navazat kazdy mesiac, ide o dovolenku raz do roka... A ked si pri mori strazenie deti rozdelite, babatko ty, manzel starsieho, da sa to... Len si urcite neoddychnete tak, ako sa vacsinnou na dovolenkach oddychuje...

zvedavamt
3. júl 2012

My sme prvykrat s 2,5r letecky do Grecka cca 1,5h, ale horšie bolo dostat sa od nas vlakom a busom a taxi na letisko. V lietadle to zvladla v pohode, zabavili sme ju. Mala pre istotu plienku,ale sa hambila a tahala ju dolu. Co uz tam ist na wc s deckom je zazitok. Len kožna lekarka ma riadne zhukala, ze ci mi nesibe brat take male decko na take silne slnko. Do 3 rokov by deti nemali byt vystavovane priamemu slnku v lete v case od 11-15h u nas,tak mi vtedy povedala. My sme sli k moru hned rano a pred obedom naspat, podriemat a potom az poobede vonku. Ale ustrazit ju bola fuška, 50 faktor opalovak z lekarne trochu pomohol,ale ked prisli 40st horucavy a 80% vlhkost vzduchu,to bol iny zabijak na dospeleho,nie to este na dieta. Autobusom do Grecka sme ties mali tu cest cca 31 hodin tromi spojmi od nas, no viac si to nezopakujem. Ako za trest. Sestra chcela z Grecka k nam ist s detmi /3r a 1r/ teras 20ho autom,ale kedze im nejde klima,tak sme to hned zavrhli. Ani si neviem sestru predstavit ako ustrazi dve deti , ktore nekcu byt v sedackach 16-20h. Si poviete, ze ved v noci prespia, ale prd.Od nas sme sli o 6h rano. Najhorsie bolo,ze v nasich slovenskych spojoch nie je WC. Z blavy sme sli o 15h a zaspala kolo osmej az a to nas furt budili colnici kvoli pasom, raz nas aj s detmi vyhnali s busu o druhej po polnoci. A po dvoch nehodach /defekt na moste v noci s burkou, prudke brzdenie nadranom kvoli predbiehačovi/ autobusu mi ozaj stacilo.
Nakoniec naši idu letecky, prvykrat drobci,tak budu mat zazitok. 🙂

strakovakatka
3. júl 2012

Ja som bola s 2,5 ročnou v chorvátsku autom (prvykrát autobusom ked mala 1,5 roka), zvládla to v pohode, spala, robili sme prestavky. Možno by som si trufla ist aj s 2 mesačným, detičky auto uspáva takze asi bude spinkat. Letecky by som s takýmto malým nesla, už len z toho dôvodu, ze v lietadle cirkuluje vzduch v uzavretom priestore a do toho klíma a bábo veľmi lahko môze ochorieť. Ja osobne som soro vždy po lete bola soplava. Výhoda cestovania autom s takýmto malým bábom je, že zastavís kedy potrebujes, (v chorvátsku na dialnici je vela odpočívadiel) a nakojíš bábo. Na letisku niekde na check ine ho asi tazko budes kojit, prebalovat...
Do chorvátska chodíme autom uz asi 6 rokov po sebe. Osvedčilo sa nám ist okolo 21,00 (sme z BA) kým je svetlo sa lepsie ide, sofer do tej 1-2,00 nie je moc unavený, potom sme niekde v chorvátsku na odpočívadle odparkovali a pospali sme si 2-3 hodiny. (ked sme sa dostali na dialnicu A1 smerom na split, lebo po Zahrebe je velká mýtnica, tvoria sa tam kolóny a chceli sme to mať radsej za sebou kým je málo aut) Potom sme pokračovali, o 4-tej sa už rozvidnieva a zase sa lepsie ide. Sofér je odýchnutý a je menšie riziko mikrospánku. Muž je sofér z povolania, ale aj tak bolo pre neho únavne tahat cca 10 hodín vkuse.
peknu dovolenku 😵 😵 😵

simsalabim
3. júl 2012

My sme boli s mladsou dcerkou v Chorvatsku (Sibenik, cize stredna Dalmacia) ked mala 10 tyzdnov. Cestu zvladla uplne v pohode, isli sme v noci, zobudila sa 1x na kojenie, potom az rano...rano sme aj dorazili na miesto. Dovolenka bola perfektna, naozaj som si oddychla. Byvali sme v sosnovom haji, morsky vzduch+sosny=uuuuzasny vzduch. Mladsia, len co sme vysli von, hned v kociku zaspala. Aj v noci spinkala v pohodicke. Manzel sa jasil so starsou dcerou, prestriedali sme sa pri plavani, jedlo nam dali v hoteli...no proste super. O rok sme sli k moru opat,ale to uz bolo ine kafe, kedze dieta je v tom veku mobilne 😝
Je ale fakt, ze so starsou dcerou by som si v takom veku netrufla ist k moru, bola uvrieskane, hrozne narocne dieta. Mladsia bola tazky pohodak, skoro nikdy neplakala, pekne spinkala. Inak do cesty s takym babom nas odhovaral skoro kazdy. Ake bolo moje prekvapenie, ked sme prisli do poradne asi 3 dni pred cestou a s malou dusickou som o tom povedala detskej lekarke. A ta nam to schvalila, povedala, ze morsky vzduch urcite vsetkym prospeje....proste bola za vsetkymi desiatimi. Inak anspat z dovolenky sme isli poobede a tam sme museli viac prisposobit cestu mladsej dcerke. Robili sme si velmi casto prestavky, rozlozili deku a slnecnik, aby sa mohla ponatahovat a cca o hodinku sme sli dalej. Starsiu to dost nudilo, ale dalo sa.

svetluska4
3. júl 2012

myslim ze sa nemusis bat, pokial decka radi cestuju autom. my sme scestovani az az, ratam to na tisice kilometrov, a to aj s detmi. Male babo prespi vacsinu cesty, hlavne aby bolo napapane a suche. Starsi ked sa bude nudit tak mu treba najst nejaku zabavku.My sme nasim kupili prenosne auto-obrazovky so zabudovanym dvd, pustime rozpravky a vydrzia cestovat aj do tramtarie 😀

najmama
3. júl 2012

Je normálne, že máš obavy, aj ja mám, my tiež ideme do Chorvátska, ale južnejšie. Takisto sa trápim, ako zvládneme s dcérkou (2R)cestu, keď nebola na svete, chodili sme autobusom. Ale tentokrát pôjdeme autom, prispôsobíme sa deckám, pôjdeme v noci, decká dáme cez deň k babke my si pospíme, aby sme boli fit. A ohľadom toho ekzému je to určite dobré rozhodnutie, manžel má tiež tieto problémy a po dovolenke v Chorvátsku mal vždy niekoľko mesiacov s kožnými problémami pokoj, keďže aj mladšia dcérka má ekzem, tak dúfam, že jej to pomôže. Takže odvahu.......držím palce a prajem krásnu dovolenku ....Luba