Bezbariérové chodníky vo Vysokých Tatrách

gilmorka
7. aug 2012

Ahojte. Teraz v auguste planujeme ist do Tatier na tyzdennu dovolenku a chcem sa spytat, ake mate skusenosti s tymito chodnikmi. Mame dvojrocne dieta, same toho vela neprejde, a chcela by som absolvovat aspon nenarocne prechadzky / tury. Boli ste tam v poslednej dobe, v akom su stave, aky je povrch? Pripadne nejake foto, ak mate. Na webe je par vseobecnych clankov, ale ziadne konkretne foto,ako to vyzera, ani skusenosti mamiciek. Napr. ako sa ide do kopca,alebo ci je to skor rovinka, ci je to narocny teren. mame X-lander sportak, tak ci sa to s takym kocikom da v pohode zvladnut. Nie sme nejaky turisti, ale napr. na Popradske pleso ze je aj bezbarierovy chodnik a su to tak 4 km k nemu. Alebo z Hrebienka do Stareho Smokovca. Proste napiste sem skusenosti, ak mate, ktoru trasu ste isli, ako dlho to trvalo, aky bol narocny teren, ako je udrziavany povrch chodnika a podobne, urcite to pomoze nie len mne. Turisticky nosic nemame a ani o nom neuvazujem, moj chrbat nie je bohvie co a ani manzelov. Ale ak by sa dalo a pocasie dovoli, chceli by sme sa prejst aj inde ako len okolo Strbskeho plesa.
Za kazdy prispevok vopred dakujem 🙂

lenka311
7. aug 2012

@gilmorka Zle, Tatry sú veľmi zničené, je tam veľa popadaných stromov, chodníky sú neudržiavané, odporúčam Ti zobrať si turistický nosič, s tým kočíkom budeš mať skôr problém ako pohodu...
Ceny za lanovky či pozemné dráhy sú neskutočne vysoké, len lanovka na hrebienok tam a spät stála 7EUR...
Tatry sú stále krásne, oplatí sa tam ísť, no nechápala som prečo to po tej veternej smršti čo sa tam pred dvoma rokmi prehnala nechali tak.
Bola som mesiac dozadu. Tiež mám 2ročnú. Ale najviac sa jej páčilo v Aquacity Poprad. 😉 - túru sme absolvovali len na Hrebienok a Zamkovského chatu. A bez túry autom len pzrieť na Štrbské pleso /odtiaľ na to kúpko/...Viac som nestihla, bol to len predĺžený víkend.
Peknú dovolenku...

bleee
7. aug 2012

moj typ: na hrebienok zubackovou lanovkou a odtial kocikom na Reinerovu chatu po kamienkovom chodnicku. S kocikom som tamad nesla, ale chodi tam kopa rodicov s drobcami v kocikoch. Trva to cca 30 min. tam a 30 min. spet slimacim tempom po skoro rovinke a ci miernom kopci.

vonicka
7. aug 2012

Minule som nasla jeden link, ktory sem vlozila nejaka mamicka, uz ho nemam ale skopirovala som si text z toho clanku:
BEZBARIEROVÉ TÚRY
(vhodné pre invalidov – vozíčkarov a aj mladé rodiny so športovými kočíkmi)
Podbanské – Tichá dolina po rázcestie pod Tomanovou - dlhá túra, ale možnosť kedykoľvek vrátiť sa na Podbanské - asfaltový povrch
Podbanské – Kôprová dolina po Kmeťov vodopád - podobne asfaltový povrch
oblasť Štrbského Plesa (okolo plesa, lyžiarsky areál) – asfaltové, resp. spevnené cesty a chodníky
Starý Smokovec – Hrebienok – Reinerova chata – (asfaltová cesta, potom spevnený povrch)
Štrbské Pleso – zastávka TEŽ Popradské Pleso - Popradské pleso (asfaltová cesta)
Tatranská Javorina – Javorová dolina – pod Muráňom – (spevnený povrch)
Lysá Poľana – ústie Bielovodskej doliny po Bielu vodu – (spevnený povrch)
Žiarska dolina (ústie doliny - Žiarska chata – (asfaltová cesta)
Zverovka – bývalá Tatliakova chata- (asfaltová cesta)

bleee
7. aug 2012

@gilmorka na Popradske pleso su to naozaj 4 km po asvaltke, ale je to riadny stupak, navyse takmer stale po slnku, okolo cesty su dost vyrubane stromy. Tlacit tamad este kocik, neviem neviem... A cestou spet by si sa poriadne ponamahala, lebo by si ho musela pridrziavat, aby ti neusiel dolu. To iste plati z Hrebienka z/do Stareho Smokovca. To su asvaltky urcene pre zasobovanie chat, s turistikou nemaju nic spolocne, vyhlady ziadne...
Este ma napadlo, v Tatranskej Lomnici je botanicka zahrada, nie je nejaka extra, ale poprechadzat sa po nej da. Tiez tam nechodte na obed, lebo vas specie. V Tatranskej Lomnici sa da poprechadzat aj tak po upravenom parciku v centre dediny, potom skocit na obed alebo na veceru do Humna /vyborne tam varia/. T Tatranskej Lomnice sa vyvezte lanovkou na Sklanate pleso, je tam bufet, da sa tam najest, popozerate, pofotite sa a rovnako sa zvezte dolu. Hrat sa na extra turistu s malym dietatom sa neoplati, hlavne aby ste boli v pohode a oddychli si 🙂

gilmorka
autor
19. aug 2012

Tak nakoniec sme si pozicali aj nosic, s nim sme zo Smokovca vybehli na Hrebienok a k Studenovodskym vodopadom. A kocikom sme pobehali Strbske pleso a vysli na Popradske pleso. Malemu sa v nosici velmi pacilo, aj v nom zaspinkal.

teresa21
24. okt 2013

Aj keď to je už staršia diskusia odporúčam prečítať:
http://www.zdiar.eu/sk/aktivity/turistika/javor...

nitram009
17. feb 2016

Tu ziarsku dolinu mozem odporucit. Do ustia doliny vedie cesta kde je parkovisko. Potom zacina TANAP tak sa tam uz neda ist autom ale je tam stale asfaltova cesta az na Ziarsku chatu. My sme mali stastie a pozicali sme si bicykle v penzione na konci Ziaru (www.penzionfrank.sk).