Berlín na vlastnú päsť

19. nov 2023

Ahojte. Ak ste boli v Berlíne..chcem ísť sama na vlastnú päsť..mám 19 rokov, kamošky nechcú ísť. Ja velí túžim po Berlíne lebo sa učím nemecký jazyk. Chcela som drazdany ale nejako neviem čo je lepšie. Či Berlín alebo Drazdany, ale asi v Berlíne je viac histórie. Mám obmedzený budget. A teda viem sa zmestiť tak Max do 250e za pár dní. Dva tri dni. Chcem ísť flixbusom z ba. Lebo som z tt.
A za 40e som tam celú noc cesta.
Chcela by som si aj nejaký hotelik zabookovat. Ten flixbus ide ale do viacerých staníc v Tom Berlíne a ja nerozumiem sudkreuz,žel st. A bus station centrál Berlín. Neviem odkiaľ je lepšie ísť do centra Berlína a ako sa dostanem do centra Berlína odtiaľ ? Je tam nejaká MHD na platobnú kartu že si kúpim lístok či nie ? Čo sa oplatí navštíviť za dva dni v Berlíne ? Prosím dajte mi vediet. Je to ok ak pôjdem mladá žena sama ? Chcem tak vidieť tu super bránu, berlínsky múr, ruiny, berlínsky dom a ten pamätník pre židov. Dá sa všetko pešo prejsť ?
Kde sa dá lacnejšie nakúpiť v centre alebo lacnejšie najesť ?sú tam aj nejaké turecké restiky ?som zaťažená na turecké jedlo, keďže máme apartmán v Turecku s rodinou. Baví ma cestovať no tak chcem takto. Ďakujem pekne za info. Trošku sa obávam keďže idem sama teraz v decembri aby som sa nestratila a tak dikicko

rebrambora
19. nov 2023

Je krasne cestovat sama, ale nie na miesta ako je Berlin...
Minimalne sa vyhni nocnym hodinam a chod na vysoko frekventovane 'turisticke' miesta, kde su ludia vsetkych farieb.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mane01
19. nov 2023

Drazdany ku krasne mesto, chod tam. Berlin je dost skarede mesto, predsa len bolo cele zbombardovane a tak to tam nie je take pekne ako v Drazdanoch, ktore sice zbombardovali tiez, ale ludia ho nanovo postavili tak ako bolo. Nie nove budovy… ako vacsinou. Drazdany maju fakt atmosferu…

scorpionflower1
19. nov 2023

V Berlíne máš vymakanú MHD. Konkrétne ti neporadím, lebo som tam bola už pred 5 rokmi a, nepamätám si to poriadne, ale bol to najkrajší výlet aký sme s mojím mužom absolvovali. Bohužiaľ, si nepamätám detaily. Je tam tuším U-bahn a S-bahn, dve základné trate MHD, ktorými sa dostaneš kdekoľvek. Kúpili sme si také mestské karty v miestnom informačnom centre a tie sa finančne oplatili, lebo tam boli potom lacnejšie predplatené vstupy. Inak je to dosť drahé mesto. Určite ti odporúčam ísť si pozrieť berlínske múzeá a zapadnúť do nejakej undergroundovej kaviarničky, pozrieť pozostatky berlínskeho múru, pamätník holokaustu... Nainštaluj si aplikáciu Foursquare a tá ťa zorientuje. Každopádne by som išla ešte s niekým, ak by sa dalo.

yanni
19. nov 2023

Ludia nepiste jej take hovadiny. Kludne mozes ist aj do Berlina na vlastnu päst. TO nie je Egypt. Zijem v DE, v Berline ma muz office a cestujem tam bezne vlakom 5 hodin s dvomi malymi detmi. Jasne, netulam sa po nociach (ale to nie ani doma) ale cez den sa ti tam fakt nic nemoze stat. Ak sa nepojdes potulovat po stvrtiach ako Kreuzberg a Neuköln, tak tu nie je o com. Klasicke turisticke atrakcie nie su nebezpecne ani pre mlade dievca cestujuce same. Zavezies sa na hlavnu stanicu a odtial sa uz dostanes vsade Sbahnom, metrom, busom atd. Treba si ale urobit este doma plan. 2-3 dni staci na tie hlavne pamiatky. Neviem ako chodi Flixbus ale dobre je cestovat ta a spät nocou. Usetris jeden den pri prichode a este aj ten posledny. Mas tam potom cely den na "okukavacky".
Ak chces ist do Dresden, tam do das aj "na otocku". To je take male, ze aj jeden den staci, ak samozrejme nechces ist vecer este do opery.

scorpionflower1
19. nov 2023

@yanni A kto jej pise hovadiny? Podla mna je lepsie vzdy cestovat s niekym ako sama, aj ked ides len do Viedne napr. Nikde nepisem, ze ju niekto zozerie. Napr. ze nema ist Kreuzbergu by asi sama nevedela nie? V nasom sprievodcovi bol btw. Kreuzberg odporucany ako zaujmave miesto. My sme tam boli. Ked chce, nech ide kludne aj sama.

yanni
19. nov 2023

@scorpionflower1 Ale no. V jej veku som cestovala LEN sama. Teraz cestujem viac-menej sama. Ok, s dvomi malymi detmi. Kreuzberg vobec nie je zaujimavy, ak samozrejme nechce vidiet hufy Turkov a bordel. POdobne Neuköln. A ano, bola som aj tam a predstav si, SAMA. Mala som tiez tak okolo 20 rokov. Dalo sa, teraz je to tych stvrtiach este horsie. Berlin nie je nebezpecnejsi ako jedno ake velke mesto v Europe. Europa sa da cela precestovat na vlastnu päst a ano, aj sama mlada zena. Treba si urobit plan a nepotulovat sa po nociach.
Ja cestujem rada sama. Nemusim sa nikomu prisposobovat. Urobim si plan ako ja chcem a pozriem si to, co MNA zaujima.

scorpionflower1
19. nov 2023

@yanni Okej, ja som zila polroka sama v Prahe, chodila som tam aj po nociach sama, lebo som robila do noci, tak isto aj moje kamošky, čo tam žili. A ? Napísala som, že môže ísť sama, ale je lepšie, keď ide s niekým. Končím túto bizarnú tému, lebo mi nedáva zmysel a úplne sa odklonila od témy. Toto nie je téma o tom, či je výhodné cestovať sama. Ona aj tak nemá koho vziať.

autor
19. nov 2023

Nemam.koho vziať ...a nocou nepôjdem...ale tma bude keďže je o 17tej úplná tma všade teraz. Takže neviem. A kde mám ísť na akú bus stanicu sa mám doviezť ? Prosím vás ?
Sudkreutz alebo bus Central station ? Kde to je rýchlejšie ?vsadesa chodi metrom ? iBa ?nič iné nejde do centra k bráne a k pamiatkam ? Metro je asi bezpečné nie. Počas dňa myslím že nič nehrozí. A práve kreutzberg som chcela navštíviť lebo mám rada Turecku atmosféru 🙂

autor
19. nov 2023

Plánujem ísť z ba v noci aj naspäť a mám dva dni super a

K dobru a jedna noc v hoteli stačí..drazdany viem že sa dajú za deň..ale skôr ten Berlín ma láka..múr..a tie domy tam a tak nasať takú Nemecku atmosféru možno taký právu berlínsku

kulumulu123
19. nov 2023

Osobne by som na tvojom mieste pockala tych par mesiacov kym budu dni tricha dlhsie, nasetrila lepsi budget a isla tak. To ti pisem ako niekto kto na vlastnu past precestoval aziu a afriku sama lebo mi to takto najlepsie vyhovuje. Ubytko skus cez booking alebo airbnb je tam toho veeeeeeeelllaaaaaa

autor
19. nov 2023

@kulumulu123 len keď chcem ísť teraz pred vianocami ešte v tomto roku '(aj keď viem že je o 4 tma

ahhola
19. nov 2023

Zrovna som tiež zabažila po Berlíne, s cestovku Dáka, ale Berlín neponúkali, tak som kúpila vianočnú Prahu😅a trochu sa bojím, ci to v tom B. už nieje viac Afrika, ako DE🌪️

calin
19. nov 2023

Tiež si myslím, že je to viac než odvaha ist sama ( nikdy totiž nevieš ). A teraz to bude aj všade plne kvoli vianočným trhom. Mne sa najviac paci Lübeck aj keď to až také veľké mesto nie je.

vevesh
19. nov 2023

Tiez som sama precestovala pol europy- moje rady: zozen si hotel blizko stanice metra (do 100m). Cestovat u+s- bahnom sa da bezpecne aj v neskorych hodinach, otazka je, naco ti to bude. Kupit si trojdnovy listok, aby si mala verejnu dopravu zadarmo (niekde je aj city pass- treba si nastudovat, ci sa ti oplati). Naplanuj si vopred muzea, atrakcie a co. a bud tam, dokym ich nezatvoria. Potom nejaka restika (alebo mekac) a sup na hotel. Vsetko v neskorsich hodinach nech je v okoli zastavok metra. Nastuduj si este, kde sa v dany cas konaju protesty (aby sa ti cesty neskrizili). Posluchat instinkt a vela zabavy😉😉😉

vevesh
19. nov 2023

@mane01 v berline boli hitlerovske mega "palace" pred 2sv. - tie mali po nanovo postavit?🫣🫣 Berlin ma svoj sarm, takisto ako ine miesta v nemecku -historicky berlin ani nikdy hlavne mesto nebol, stal sa nim az po zjednoteni, takze ocakavat od berlina historiu drazdan, ktorych zaklady sa tahaju do 13storocia je trochu mimo...

scorpionflower1
19. nov 2023

@mane01 Práve to je na Berlíne to krásne, ako dokázali Nemci spojiť dávnu históriu s modernizmom v architektúre. Vôbec to nie je škaredé mesto.

kulumulu123
19. nov 2023

Tak ked chces tak chod co ti na to povedat?? Ked bude dlhsie svetlo stihnes toho pobehat viac ako potme sa motat po meste ktore nepoznas... Prajem vela zdaru a drzim palce

liusa82
19. nov 2023

@autor a nebolo by dobré napriklad napisať do fb skupiny slováci a česi v Berline a tam by ti už poradili.Ak by tam aj nejaká slovenka alebo češka bývala mohla by ti robiť aj sprievodkyňu po Berline pobehať s tebou aby si tam sama nebola.Ak by bol niekto ochotný.Alebo aj viac báb sa takto dohodnuť.Určite sa tam niekto nájde

mane01
20. nov 2023

@vevesh v ktorej vete som spominala, ze Berlin by mali nanovo postavit? Opisala som svoj dojem z oboch miest a ked si niekto vybera, ci Drazdany alebo Berlin, a ani v jednom z nich zatial nebol, tak odporucam Drazdany…

mane01
20. nov 2023

@scorpionflower1 tak suhlasim, ze vsetko, aj dojem z toho ktoreho mesta je vecou vkusu