Ahojte maminy, planujeme na dlhu cestu lietadlom (10h) a chcem sa spytat ak ste leteli dlho s detmi 1r ako ste riesili to "dvojhodinove pravidlo" co sa autosedacky tyka? 😅 polovica letu bude v noci, tak som myslela ze si tam aspon pospi, ale ked mi povedali ze dieta moze byt v sedacke max 2 hodiny za den tak som sa zlakla 🙈
Ak chces pouzit do lietadla autosedacku musi byt homologizovana na pouzitie v leteckej preprave.
@muchotrafka298 mame vajicko specialne na lietanie v lietadle 🙂
@thereisabear praveze neviem, znama ma vystrasila ci mu nepokazim chrbticu, ja som to tiez pocula skor o novorodencoch a dychani 😅
@bora0123 su to tri hodiny a nie za den. Po 3h treba vytiahnut von a aspon pol hodinu pochodit a nechat na volno a opat moze do sedačky. Ale pochybujem ze 1r tam tolko obsedi. V lietadle bude kopa zaujímavých veci. Inak by ste mohli skusit poziadat o postieľku , ale to nie vzdy mate na 100% zarucene.isto sa informujte u leteckej spoločnosti ktorou letite
Existujú také rozkladacie "postielky ". Je to taka akoby taška, z ktorej pre malé dieťa (rátam tak do 3 rokov) spravíš na sedadle lezovisko. Skus pogooglit. Minule mi to vyskocilo na FB a som si povedala, že škoda, z3 sme to nemali, keď boli deti malé. Vyzeralo to super.
@bora0123 Moja najmladsia ma sice uz 4 roky ale lietame s detmi prakticky od pocatia a taku hlupost som este nepocula. Jedna sa o 2-3 hodiny v jednom kuse a nie za jeden cely den. Rocne dieta je uz prakticky velke, aj tak ti nebude spat cely let. Ked sa zobudi, nechovas ho, po,chodite, prebalis, pohrate sa atd. V roku sa mi tiez uz deti po dlzke nezmestili do tej lietadlovej zavesnej postielky. Ale vzdy sme objednali, kedze su rozne dlhe. najdlhsie mala Lufthansa. Ak ti vo vajci vobec zaspi, nechaj ho spat ako dlho bude chciet.
@martinka13 to je pre tak male dieta nebezpecne. Musis ho priputat. Ak zaspi vo vajci/sedacke, tak je chranene sedackou a ta priputana k sedadlu lietadla. Takto nemusis s dietatom prakticky dalej vobec manipulovat.
Obcasnym letom dietatu chrbticu neznicis. Keby si ho bezne tak doma nechavala spavat, tak ta moznost je.
@yanni ja som si praveze pozerala vanicku k tomuto konkretnemu letu a je uz teraz malicka 🥲 ale som rada teda ze ho staci vybrat a pochodit si, jasne ze som ho neplanovala tam mat celu dobu ale tak na slofika a nocny spanok hlavne 😅 a potom samozrejme kvoli turbulenciam, to by som sa bala keby ho mam na kolenach ze sa mi obije o sedadlu vpredu 😅
Myslela som ze tie postielky sa daju pouzit aj s pasom ci? Ale su extremne drahe... 🫣
@bora0123 o ziadnom takom pravidle neviem. leteli sme 7hodin s 13 mesacnou. jedla, chodila, jedla, spala, chodila, spala, jedla, hrala sa.
Letela som s ročným do Európy a nazad a žiadnu sedačku sme v lietadle nemali. Pravdupovediac, za 20 rokov čo lietam som ešte dieťa v sedačke v lietadle nevidela, všetci dávajú autosedačky do podpalubia… Lietam hlavne v rámci Severnej Ameriky, nik to tu nerieši 🤔
@bora0123 myslim, ze nic take neexistuje, co by malo certifikat na pouzitie v lietadle. Uz aj s tymi sedackami je problem. Este vajcia ako tak poznaju, ale pokracovacie sedacky je hroza. So mnou sa isiel jeden "dzusnalievac" hadat, ze to nemozme pouzit. A to ma airline na vlastnej webke presny zoznam, ktore sedacky sa mozeu pouzit, plus sme to hlasili. A inak, dufam, ze si dietatu tiez kupila letenku s vlastnym sedadlom.
@sisaka my pouzivame a vzdy sme pouzivali. Je to bezpecnejsie. Ano, vela ludia do 2 rokov nepouziva, lebo by museli pre dieta kupit extra letenku so sedadlom a po druhych narodeninach sa uz na to aj tak vybodnu. Ono mat sedacku je velka vyhoda hlavne na dlhe lety. Deti sa lepsie vyspia, sedia leosi, nesuchaju sa a ked su priputane (podobne ako v aute) "neskacu v celom lietadle ludom po hlavach". Zazila som uz vselico. Ja moje posadim do sedacky a "cusia". Poznajku to od malickeho mala a neprotestuju.
@yanni ano vybojovala som si u muza letenku navyse kvoli tej sedacke 😂 predsalen je to let cez pol sveta a viem ze lietadla su extremne bezpecne ale clovek nikdy nevie ci sa to lietadlo viac nezatrasie alebo nebude mat horsie pristatie a hned je tragedia na svete...
Existuje certifikovane este CARES - da sa to objednat z amazonu, je to taky doplnujuci pas co len strcis do vrecka a ides, nad tym tiez uvazujeme, ale myslim ze vo vajicku je to setrnejsie na tu chrbticu lebo sedadla v lietadle sa asi moc sklopit nedaju, to by vyslovene posediacky spal, to vajicko je aspon mierne v lahu 😅 a tiez v cielovej destinacii aby sme nemuseli autosedacky vybavovat...
@sisaka nie je to bezne ani v europe. vobec. my lietame celkom dost a este som sa s tym nestretla. a teda, kazde dieta je ine, moje dieta by v cudzom prostredi inak ako na mne nezaspalo, cize mne by to bolo na 2 veci.
@sisaka nie, nikde na svete to nie je bezne. Ako vravim, do 2 rokov su ludia skupi zaplatit extra za sedadlo a potom uz v tom väcsina nevidi vyznam. A praveze USA a Kanada vyraba super sedacky s "use for aircraft". Dokonca reboarderi. Keby to bolo bezne, tak sa nemusim stale hadat,este na checkine, ze ten sitz ide so mnou do kabiny. A potom este aj v lietadle, ked sa "saftschubser" na teba vyruti, ze to treba nechat pred kabinou. Grrr
@sisaka ani moj muz to este nevidel a ten lieta casto 😂
Ale aj tak mi svedomie nedovolilo ho len tak supnut na koleno 😅 ja som letela len raz, za slobodna, asi 15h let a teda mali sme taku turbulenciu ze som neudrzala ani slzy, nie to este dieta na rukach drzat 😂 mozno som mala len smolu ale teda muz ma neukecal ist bez sedacky 😅
@matkahelka moje, ked boli este male, tez zaspali na mne a potom som ich supla do kabinovej postielky/vajca/sedacky. Teraz uz zaspia v pohode aj v sedacke (7 a 4 roky)
@bora0123 to dieta budes mat na sebe priputane. ono by nepadlo len tak. a ked budu echt turbulencie, tak to dieta ti bude plakat, bat sa, aj tak ho vyberies a vezmes na ruky.
@yanni tak starsie ano, to bez debaty. ja pisem o batolati.
@bora0123 Moj muz lieta prakticky ako skoncil vysku (co uz je ca. 25 rokov) prakticky kazdy mesiac min 2 lety. Skor viac ako menej. A pokym sme nemali deti, tak to tiez akoze nevidel. Ako sme zacali lietat s babätkami, zrazu to vidi. Nie casto, ale obcas. Teraz uz obcas aj on zacne diskutovat, ked treba. Inak sused, 30 rokov bol pilot pri Lufthanse (len medzikontinentalne dlhe lety-Europu neleital) tiez vravel, ze sa to vidi malo ale on to vidi rad. Vraj su deti pokojnejsie.
@bora0123 aj takéto niečo existuje, je to akoby kufrík https://naehfrosch.de/jetkids-bedbox/ aj stokke ma niečo podobné, volá sa to že bedbox
@matkahelka co pisem, ked boli male. Tak 4 rocne s asi nezmesti do vajca ci lietadlovej postielky. Ano, uspala som 6 tyzdnoveho novorodenca na sebe a potom sup do vajca.
@matkahelka ano nepadlo by na zem ale je priputane len na spodnej casti, hlava mu moze kedykolvek narazit o sedadlo vpredu, keby bolo uz daco extremne (naraz pri pristavani, ze to aj dospeleho hegne celeho vpred) tak ho dospelak zapuci vlastnou vahou....preto su napriklad nosice zakazane pri pristavani/vzlete/turbulencii
@bora0123 kto ti to povedal? Neplatí to iba pre novorodencov a menšie deti?