ahojte, rada by som vas poziadala o rady. Celkom ma zaujalo ist autom do Grecka, napr. na Korfu. Mate nejake skusenosti s cestou, ubytkom? Kazda dobra rada dobra. Chodime uz vela rokov do Chorvatska, tak to chce troska zmenu. Dakujem pekne za prispevky.
@momka no tej cesty sa aj ja troska obavam. Ale sme zvyknuti jazdit vela, tak snad to nejako prezijeme. Nasla som celkom dobre ubytko na Chalkidiki, tak uvidime. Pozerala som aj po Korfu, ale uz je to dost vypredane. Citam stale nejake clanky o tej ceste, ze kadial je najlepsie ist. Vacsinou jazdia cez Madarsko, Srbsko a Macedonsko. Ake mate skusenosti s touto trasou? Dakujem pekne za odpoved
tu je celkom dobre citanie www.recko-autem.cz
@alenpolak
@alenpolak my sme boli minuly rok na Chalkidiki Sarti, je to nase oblubene letovisko, boli sme tam viackrat, no prvy krat sme sa odhodlali autom 🙂 ubytko zozenies uplne v pohode aj naslepo 😉
cesta uuuuplne v pohode - my sme sli v aute styria (traja boli vodici), ale napokon to potiahli len dvaja chlapi - cesta tam trvala 19hodin, lebo sme stali pred Budapestou hodinu a pol v zapche a potom asi tristvrte hodinu este na hraniciach Macedonsko/Grecko, cesta spat vsat trvala len cca 16hodin, nebolo ziadne zdrzanie cestou 🙂 pauzu sme si davali asi kazde 3-4 hodky na takych 15 minut..
Madarsko sa plati dialnicna znamka hned na hraniciach a je to len taky zdrap papiera na konkretnu SPZ, treba mat ten papier pri sebe (cenu si presne nepamatam, mari sa mi nieco okolo 17e zeby mesacna?)
Srbsko sa plati myto, to nas dokopy na jeden smer vyslo asi 20e (vacsina cesty je dialnica, platit sa da v eurach)
Macedonsko ma myto, ale smiesne lacne, par drobnych (tam ale poriadne dialnica ani nie je, no cesty su dobre - je to krasna krajina navyse s BRUTALNE LACNYM BENZINOM! - snad menej ako 1euro/liter, nepamatam presne, urcite natankujte co najviac aj cestou tam aj spat v Macedonsku, platit sa da na pumpach normalne v eurach)
Grecko dialnica detto zadarmo
do Sarti to bolo z BA okolo 1650km, ale ako hovorim, uplne v pohode - vyrazili sme v piatok okolo 16tej z BA a v sobotu na obed sme boli v Grecku 🙂 netreba sa tej cesty vobec bat 😉 konkretne na Chalkidiki jazdi vela Slovakov aj Cechov autom, sama nasa SPZ to tam je 😅
@usacek79 super, velmi pekne dakujem za vycerpavajucu odpoved. Uz sa velmi tesime, troska zmena po tolkych rokoch v Chorvatsku. Cenovo to tam s potravinami vyzera ako? Nech nevezieme zbytocne naklad potravin, Na hraniciach nerobia ziadne problemy, ked sa vozia potraviny? Lebo Chorvatsko nas asi nikdy nekontrolovalo, vzdy sme presli bez cakania. Naplanovala som cestu na nedelu, tak snad budu kludnejsie cesty. A naspat zase pocestujeme v piatok navecer domov.
Ubytko som uz zarezervovala, neviem ako to tam je, tak pre istotu. Po tolkych hodinach cesty by sa nam urcite nechcelo este zhanat ubytovanie. Som rada, ze tam ide dost Slovakov, aspon sa zoznamime. Mame 16rocnu dceru, tak snad si tam najde nejaku spolocnost 🙂 Este raz dakujem a prajem pekny den
@alenpolak Podľa mňa je cesta do Grécka celkom v pohode, my sme tiež zvyknutí cestovať dlhé trasy, čo som spomínala cestu, že bola o dušu, to bolo do tej Pargy, to sme museli prejsť z východnej časti Grécka do západnej no a to bolo cca 500 km - horské cesty, samé ostré zákruty, serpentíny, dokonca boli miesta, kde bola najvyššia povolená rýchlosť 10 km/h !!!, dopravná značka - zákruta v tvare písmena omega - to som zatiaľ nikde nevidela...proste des, no ale oplatilo sa, lebo Parga je nádherná.
@usacek79 ti super popísala cestu, my keď sme sa vracali z Thassosu, tak sme čakali cca 4-5 hodín na srbských hraniciach, vtedy sa vracali moslimskí Turci pracujúci v Nemecku späť do Nemecka bolo to v posledný augustový víkend. 😒
Ja som tiež včera večer rezervovala ubytko, najprv som pokukovala po Bulharsku, ale nakoniec som skončila tiež pri Grécku na Chalkidikách, ešte sme tam neboli, konkrétne letovisko Nikiti - Spathies. No ale zas som vybrala návrat na posledný augustový víkend, resp. to prechádza do septembra, lebo 1.9. je nedeľa, tak hádam už nebude také zdržanie na hraniciach ako cestou domov z Thassosu. Inak s potravinami na hraniciach nerobia žiadne problémy. 😉 A kde si rezervovala ubytko? Na Korfu?
@momka no hladali sme najskor na Korfu, ale nejako sa nam nic nepozdavalo. Ked to bolo cenovo dostupne, tak daleko od mora a dost do kopca. Tak som potom citala o Chalkidiki a celkom ma zaujali recenzie. Nasla som pekne ubytko hned pri mori v Toroni. Take rodinne studia, velmi prijemne v peknej zahrade. Dufam, ze to aj tak naozaj bude, ako to je na fotkach. Mame radsej take sukromie, nie moc preplnene plaze. Ked sa chceme zabavit alebo mat trochu rusnejsi vecer, tak si niekam do blizkeho mestecka zajdeme autom. Aj v Chorvatsku sme tak chodili. Plaze su na Chalkidiki krasne aj ciste. My sa radi potapame, tak aby nieco bolo aj vidiet. V Bulharsku sa nam vobec nepacilo, boli sme raz na Zlatych pieskoch a stacilo raz. Spinave more, same riasy a meduzy. Vsade tulave psy, no nic moc pre nas. Grecko bude urcite lepsie. Uz sa velmi tesime 🙂
@alenpolak fuuha, to idete v nedelu tam a hned v piatok domov? Ci az dalsi piatok? 🙂 na tych par dni by sa to neoplatilo, my sme boli 14noci, parada 🙂 potraviny netreba brat snad ziadne, ceny velmi podobne, ako u nas 😉 a su tam na hlavnej ceste aj nedaleko Toroni take obchody typu Lidl, fakt dobre ceny na velky nakup 🙂 rozdiel mozno 10-15%max. podla typu potravin, najma mliecne vyrobky su o nieco drahsie, ako u nas. Ale na hraniciach som kontrolu batoziny nezazila za 20rokov cestovania do Grecka nikdy, len madari boli kedysi doleziti, inak vsade inde pohoda 🙂
@usacek79 nejdeme hned v ten piatok domov 🙂 to by sa naozaj neoplatilo. Ideme na 12 dni. Viac sa kvoli praci bohuzial neda ☹ Raz sme boli tri tyzdne v Chorvatsku, ale to som bola nezamestnana. Manzel ma zo zakona tri tyzdne dovolenky, tak tomu je hej. Do Chorvatska sme tiez boli zvyknuty tahat toho vela a nakoniec sme to doviezli polovicu domov. Uz som sa poucila. Tiez sme sa vyrovnali skoro ich cenam. Pozerala som, ze tam je Lidl, aj letaky ze ceny ako u nas. Tak aspon nepojdeme tak nabaleni 😉
@alenpolak Tak sme včera večer obe neplánovane vybrali Chalkidiki. 😉 Dokonca celkom blízko, Nikiti od Toroni som pozerala, že je vzdialené 40 km. 🙂 Rezervovala som cez booking.com, hoci manželovi sa moc nepáčili apartmány zvonka, ale rezervácia sa dá zrušiť do 4 dní pred nástupom, nepýtali žiadnu zálohu, tak uvidíme. Ale zas aprtmán mal veľa dobrých recenzií, najmä na blízke pláže, že vraj nie sú preplnené a veľmi pekné a blízko k apartmánom. Inak na fotkách sa mi veľmi páčila aj pláž Kalamitsi a tiež nevyzerala byť preľudnená, aj my preferujeme radšej súkromie na pláži, nepotrebujeme žiadne reštaurácie, tobogány atď...
@momka no super, tiez som cez to rezervovala, manzelovi k narodeninam. Kolega to vyuziva vsade a zatial bol len spokojny. Tak sa mozno aj uvidime, ani o tom nebudeme vediet 🙂 my tam chceme troska pojazdit, aby sme si to tam do buducna pozreli, kde sa este pojdeme pozriet. My ideme od 22.7 - 2.8. Tak prajem krasnu dovolenku 🙂
@lenkka81 ahoj, hej uz sme sa vratili aj ked neradi ☹ Bolo tam velmi pekne. Toroni je take kludne miesto na dovolenku. Ak mate male deti, tak ako stvorene. Bolo tam velmi vela mladych rodin. Nasej mladej to velmi nevyhovovalo, ale pacilo sa jej. Ked sme chceli trosku ruchu, tak sme si vecer zasli autom do Neos Marmaras, co je asi 20 km.
V Toroni je tiez vela tych taverien, su tam asi tri markety a par stankov. Vsade treba hotovost, nikde sa nedalo platit kartou. A najblizsi bankomat je v Neos Marmaras. Co sa tyka plaze, tak uplne super, ciste, teple more. Krasny piesok, taky hrubsi, ze sme ho nemali vsade. Nam sa velmi pacilo a troska sme pojazdili este pobrezie skoro po Sarti na opacnu stranu poloostrova. Fakt sme boli spokojny a o rok ideme pozriet zase niekam do Grecka.
@alenpolak ahoj dakujem za informaciu...my sme boli v sarti cca pred 4rokmi, cez toroni sme orechádzali, bolo to tam pekné tak viac menej viem do coho by som isla,a vsak zaujíama ma ci ste si ubytko hladali na mieste a ci ste si zajednávali popredu a ako sa asi pohybuju ceny za noc a izbu....vdaka lenka
@lenkka81 poslala som do IP. Zabudla som tie ceny. Tak my sme boli na 11 noci a platili sme az na mieste 660€. Takze na noc to vyslo 60€. Co si myslim, ze je v poho. V Chorvatsku je za tie peniaze troska lepsie ubytko, ale nam to stacilo. Sme skromni 🙂 Aj kuchynky su tuto horsie vybavene. Ale o tom som citala nez sme isli, tak som sa patricne vybavila. Napr. struhadlo, doska na krajanie, otvarac na konzervy, rychlovarna konvica sa zide. Su tam len dvojplatnicky a hrozne dlho trva nez zovrie voda.
Ešte taký dotaz, či boli v mori veľké vlny, ja ich nemusím, no a čo pozerám fotky, tak je more všade kľudné, asi tým, že nie je otvorené. 🙂
@momka dakujem pekne, ja prajem stastnu cestu. Bola dost dlha. Tam nam to trvalo nejakych 18 hodin a naspat 16 hodin. Cestou tam bola asi zle nastavena navigacia a hodilo nas to cez centrum Thessalonik, v plnej dopravnej spicke. Tak tam sme sa vyse hodiny vymotavali. Naspat sme si dali na to pozor 🙂
Ale inak cesty kludne, dialnicne priechody tiez v pohode. Az na greckom prechode troska chaos, ale my sme sa dobre zaradili, tak sme dlho necakali. Najhorsie to bolo cez Srbsko, to bolo neskutocne dlhe a cast dialnice pri konci Srbska neni dokoncena. Tade sa islo 60tkou.
Co sa tyka tych vln, tak sa dalo. Rano bolo more ako zrkadlo, kludne a navecer uz boli vlnky. My sme mali otvorene more a v pohode.
V Nikiti sme boli zastaveny v Lidli na spiatocnej ceste. Este sme si dokupili FETA syr, ktoreho sa nevieme dojest 🙂 Inak to bol jediny obchod, kde sa dalo platit kartou. Inak chceli vsade hotovost.
Ahojte 🙂 ,tento rok koncom maja zaciatok juna sa chystam spoznavat krasy antickeho Grecka autom a hladam rovnakeho nadsenca na toto dobrodruzstvo spoznavat historiu tejto krajiny ako som ja.Ak o niekom viete napiste.Ahojte.
Chystate sa niekto tento rok autom do Grecka?
ake su tam ceny ubytovaní prosim Vás je to zrejme drahšie ako v Bulharsku čo?
Približne v polovici augusta 2014 plánujem cestu autom do Grécka, niekam do Nei Pori, alebo na Paráliu. V Parálii je OC Lidl, ceny približne ako u nás, v pohode dovolenka, v podstate to tam poznám. Išiel by som z Nitry, alebo z Prešova, trasa Maďarsko-Srbsko-Macedónsko-Grécko. Keďže idem s deťmi, cestu chcem absolvovať cez deň, pozrieť Srbsko a najmä Macedónsko. Ak sa niekto chcete pridať, môžete sa ozvať. stanislav.stefanko@gmail.com, alebo telefonicky 0905 890629.
ako sa tam dá dorozumieť.
Ahojte... začiatkom septembra sa chystáme s kamarátmi autom do Grécka.Do Grécka chodíme pravidelne konkretne do Asprovalty ,no autom sme sa odhodlali tento rok ísť prvý krát.Čítal som už všetky predošle články ,ktoré ste tu pridali.Keby sa niekto chcel pridať tak budeme len radi 🙂 píšte na mail rodick256@gmail.com ... sme z Košíc
@hanuscakova ahoj, my sa chystáme začiatkom augusta z Ke, miesto sme si ešte nevybrali 🙂
@alenpolak my sme boli v Grécku autom 2x, raz na severozápade Grécka - mesto Parga na pobreží Iónskeho mora, oproti ostrovom Korfu, Paxos, Antipaxos. Od nás to bolo cca 1500 km, cesta o dušu, ale sme neľutovali, lebo tam bolo nádherne. A druhýkrát sme boli autom na strove Thassos, tiež super dovolenka, na obe máme krásne spomienky. 🙂 V tom čase, keď sme plánovali dovolenku, tak sme rozmýšľali aj nad Korfu, ale Thassos sa nám viac pozdával. 😉