Aký je postup pri operácii na dovolenke a neschopnosťou odletu v termíne?

27. aug 2024

Ahojte, sme pri mori. Náhodou som na internete natrafila na článok, že niektorí turisti museli počas dovolenky absolvovať operáciu a nestihli svoj spiatočný let. Mám otázku, čo sa vtedy deje? Partner s deťmi môžu tiež odmietnuť odletiet? Musia si najst sami ubytovanie? Snáď nezostane slabý človek po operácii sám v cudzine. Samozrejme za predpokladu ze majú cestovné poistenie. Ďakujem

anjelicek26
27. aug 2024

Ja som toto pozerala a u nas v klauzulach v poistnej zmluve bolo len v situacii, kedy sa jedna o vztah rodic-dieta, ktore samozrejme cestovat/ostat nemoze same... takze zvysok rodiny by "musel" odletiet, alebo ostat na vlastne naklady.

apolka77
27. aug 2024

To všetko záleží aké majú poistenie a čo všetko kryje ..preto si treba vždy dobre prečítať poistné podmienky , plnenie. Ak máš otázky spýtať sa priamo v poisťovni. A vždy sa dať poistiť v overenej spoločnosti ..lebo nie je výnimka keď sa niečo stane sa nedovolas a dávajú ruky preč .

autor
27. aug 2024

@anjelicek26 áno, tiež si myslím, že by si zvyšok rodiny musel nájsť ubytovanie a kúpiť letenky na vlastné náklady. Ale je to blbé. Sibzober, že ťa po operácii slepaka alebo žlčníka prepustia a staraj sa sama o seba. Ci by mi našli ubytovanie a kúpili novú letenku? Len tak sa nad tým zamýšľam.

anjelicek26
27. aug 2024

Nie vsetko na tvoje naklady a potom vyuctovat s poistovnou pri prilete. Preto je treba mat dobru financnu rezervu, ked idete do zahranicia, clovek fakt nikdy nevie, kde ostane visiet. Ja som na dovolenke teraz schytala len obycajnu anginu, papierovacky nemam ani mesiac po doriesene, samozrejme, ze platit som platila sama...

autor
27. aug 2024

@apolka77 my sme poisteni v Alianz.

apolka77
27. aug 2024

A pravdaže ak treba hľadať ubytko, iný let pre ostatných členov rodiny to všetko si hľadáš sama..aj platis. Nikto to za teba nebude robiť. Ak je vysoké plnenie môžu ti potom časť nákladov preplatiť ale vždy závisí na konkrétnej zmluve a poisťovni. Je to veľký stres ochorieť vážnejšie v cudzine..

luliu
27. aug 2024

Partner s deťmi by museli odletieť alebo si všetko platiť sami. Snad si nemyslíš, že ty budeš v nemocnici a poisťovňa im bude platiť ďalšiu dovolenku .....

autor
27. aug 2024

@anjelicek26 no pekne, to by som si z nemocnice hľadala ubytovanie a kupovala letenky? Našťastie máme dostatok financií. Tal by tu jeden z nás rodičov sám nezostal.

autor
27. aug 2024

@apolka77 no to je vážne stres

autor
27. aug 2024

@luliu tak ak si bola niekedy na operácii, bola si rada, že prejdeš na záchod. Neviem si predstaviť postarať sa sama o seba plus v pooperačnych bolestiach zháňať ubytko

anjelicek26
27. aug 2024

Ale odleteli by domov, deti k starkym, muz by to otocil este raz za tebou. Aspon tak by sme to spravili my... do nemocnice deti nepustaju, na hoteli samych ich nechat tiez nemoze, nebude ti vediet pomoct, len deti dozerat. Ale tak snad je to len taka hypoteticka uvaha.

autor
27. aug 2024

@anjelicek26 Jasné, len hypoteticka, chvalabohu. Chcela som počuť názory od skúsených cestovateliek. Ďakujem za vysvetlenie.

lakebabe
27. aug 2024

Záleží akú máš poistku, ale štandardne to preplatia len tebe a spätne väčšinou. Preto obdivujem ľudí, ze idú na dovolenku z posledných peňazí, uz som aj zažila, že mladý pár nevedel, že bude treba platiť víza po prílete a skrabali tam drobné. To mí príde maximálne nezodpovedne, nikdy nevies co sa stane. Ono to niekedy aj dosť dlho trvá, kým ti preplatia liečebné náklady.

autor
27. aug 2024

@lakebabe Bez finančnej rezervy.by som nešla na dovolenku.

lakebabe
27. aug 2024

A by si sa čudovala koľko je takých a idú aj s deťmi. Aj minule tu bola nejaká debata o tom a jedna sa osopila, že sú radi, že na tu dovolenku nasporili , že to by nešli nikdy nikde.tiez tam mali nejaký zdravotný problém

januska12323
27. aug 2024

Mne dáva logiku len platba za pacienta, čiže ostatní pôjdu domov alebo si riešia po vlastnej osi. No a pacientovi preplatia podľa toho čo je v zmluve.

zuzanaete
27. aug 2024

Pozrela som nasu poslednu poistku tak narychlo a tam je napr., ze ak hospitalizacia trva dlhsie ako 10 dni, tak 1 rodinnemu prislusnikovi zaplatia cestu a aj ubytovanie od toho 11teho dna, aby vycestoval za pacientom. A je bezne, ze pokial ide uz o vyssie sumy, co za operaciu by bolo, tak uz poistovna riesi priamo s nemocnicou. Len mensie veci si clovek plati sam a potom necha preplatit.

autor
27. aug 2024

@zuzanaete rozumiem ale keď ta prepustia z nemocnice potrebuješ niekde hlavu skloniť do odletu lietadla domov a samozrejme keď rodina odleti si tam ubolena sama..

autor
27. aug 2024

@zuzanaete ešte som chcela napísať, že ubytovanie a novú letenku si kupuješ sama. Tak je dobré mať so sebou dostatočnú finančnú hotovosť

zuzanaete
27. aug 2024

Chapem tvojim otazkam/obavam. Realnu skusenost nastastie nemam. A ano, treba mat rezervu, lebo jeden nikdy nevie.

vevesh
27. aug 2024

Ako bolo vyssie napisane, zalezi aj od poistenia. U nas preplatia aj clenov rodiny, ze mozu odletiet neskor, aj pobyt-zalezi fakt od ochoroenia a okolnosti. A takisto zalezi od zahranicia a zmluv s nemocnicami- niekde to ide z vlastneho vrecka a neskorsie preplatenie a niekde to ide na blanko sek alebo na fakturu. My sme riesili osetrenie v ramci eu a islo to vsetko na klasicku eu karticku poistenca. Extra som platila len pobyt rodica (lebo ma tam nemocnica nechcela🤷‍♀️🤷‍♀️), ale inak nic -ani osetrenie u obvodneho, ani krvny rozbor, ani pobyt v nemocnici. A prebookovanie letenky ci zmena terminu listka bola zadarmo. A mimo eu som ochorela v krajine, kde lekari dojdu k tebe domov (aj s infuziami, injekciami a komplet vybavenim) a nemusis ist ty do nemocnice a do odletu dalekoooo.....

autor
27. aug 2024

@vevesh ďakujem za info a aké máte poistenie, keď umožňujú celej rodine zostať,?

tramtada31
27. aug 2024

1, máte dobrú poisťovňu
2, prečítaj si poistné podmienky, pravdepodobne tam máš rozpísané, že čo platia sprevádzajúcej osobe, koľko dni vám preplatia hotel, pripadne v akej výške atd.
3, kolegyňa bola chora na služobnej ceste a vtedy sme to hľadali, že by jej zaplatili aj ubytovanie navyse a letenku, pripadne uhradili vlak (bolo riziko v jej prípade letieť domov so zápalom stredného ucha)
4, v takýchto prípadoch volas asistenčné služby a oni tá ponaviguju, aj tak nemozes konat mimo ich pokynov (napr. Ist na pohotovost do sukromnej nemocnice, ale musis ist do statnej atd.) Velakrat človek ani nevie, na čo všetko má nárok. Ja som napr v PZP mala, že má došiel chalan zadarmo nakablovat, keď mi odisla baterka.
5, treba si vyberat destinácie, kde je zdravotnictvo na urovni

janka54321
28. aug 2024

Všetko je o tom, čo máte v poistke dohodnute ...ja mám bohužiaľ vlastnú skúsenosť ...išlo o prevoz na SK, ale nie letecky ...o všetko sa postará poisťovňa bez ohľadu nato, či tam ešte mas alebo nemáš rodinu ..a taktiež, ak by sa manžel vtedy vrátil zamnou, tak by mal hradenu cestu a dokonca aj ubytovanie

nikha2809
28. aug 2024

Ja som mala v poistení aj preplatenie letu ambulantným lietadlom domov.Samozrejme keby sa to stane mne alebo mužovi tak sami, ak niektorému dieťaťu, mohol by s ním ostať iba jeden, aby to preplatili

leatha
28. aug 2024

ahoj tak ja som si to vopred nehladala ale stala sa nam taka vec ze v azii sme sa nakazili horuckou dengue....a teda manzelov stav si vyzadival mesacnu hospitalizaciu pocas celeho casu som ja s dcerkou bola s nim v nemocke...pytali sa nas ci chceme hotel ale odmietli sme takze naklady hradili tam...rovnako uhradili sukromny ambulantny let do inej krajiny a tam sme boli dalsich 10 dni - mne s dcerkou platili hotel cely cas muzovi nemocku, poslali za nami dvoch lekarov ktori nas sprevadzali domov komercnym letom uz. Samozrejme nam letenky prepadli. Zaplatili nam nove, muz siel s lekarmi prvou triedou ja s dcerkou ekonomy, dokonca este aj taxik domov nas cakal...neviem ci sme boli nejaka velmi specificka situacia uprimne takto do detailov sme si poistenie nikdy nepozerali ale som velmi rada ze sa o nas takto postarali...poistenie sme mali cestovne basic bez priplatkov, urcite treba pozerat aj maximalnu vysku preplatenia liecebnych makladov. Takze tolko cerstva skusenost z tohto roku a mozno trosku iny pohlad lebo mna sa teda poustivna stale pytala ci ja s dcerkou sme v poriadku nic nepotrebujeme atd.

janka830
28. aug 2024

Myslím že záleží od poisťovne a druhí poistky .

My sme mali len jednu skúsenosť keď sme poistenie využili .
Dcéra v Turecku mala žalúdočné ťažkosti - skončila v nemocnici . Hneď ako ju na hoteli kontroloval hotelový lekár - pýtal ako prvé info o poistke . Ja som kontaktovala poisťovňu a informovala . Následne kontaktoval nemocnicu , previezli nás do nemocnice . Tam tiež najskôr poistku riešili a priamo oni komunikovali s poisťovňou. Mne ju dali k telefónu iba na potvrdenie okolností .
Dcéra v nemocnici strávila 2 dni, prvý deň som s ňou bola ja - ale musela som sa vymeniť s mužom ( najmladšiu dcérku som kojila ) . Prevoz aj všetko vybavila nemocnica . Nehradili sme priamo nič , nikomu . Všetko išlo cez poistku . Nikto od nás nič nechcel .

tramtada31
28. aug 2024

@leatha waaau, super sa postarali. Ktorá poisťovňa to prosím bola?

l3yla
28. aug 2024

@leatha Toto zaujíma aj mňa. Možem prosím poprosiť, kľudne aj do IP, poisťovňu? Zrovna Ázia ma čaká budúci rok. Prajem všetko dobré a už len príjemnejšie cesty.🙂

lulu0123
28. aug 2024

Aj brat ked skoncili v nemocnici v Turecku cela rodina neplatili nic, priamo to platila poistovna.