Uvažujeme o dovolenke autom v Taliansku - Lignano. Čo sa tam oplatí zobrať a čím nezapratávať zbytočne auto? Aké sú tam ceny v obchodoch, reštikách, lunaparkoch prípadne iných atrakcií? Boli sme v Chorvátsku na ostrove a tam bolo neskutočne draho. Aké máte skúsenosti? Ďakujem
Autom ste tam cez noc - deti sa vyspinkajú a ráno parkujete pri pláži....funguje sa tam takto: frčí večerný život - na promenáde kočíková rally s bugynami.... aj do pol noci - bambini zalomené v spánku (po absolvovaní všetkým možných atrakcií) a rodičia sa korzujú .... ráno neskoré vstávanie - ja som chodila do miestneho obchodíku pre čerstvé pečivko - kráľovské raňajky, asi to 9:30 - potom sa ide k bazénu alebo moru... (ale my vačšinou len bazén doobeda - okolo 11:00 spinkať na apartmín alebo oddych do 15:00 - je tam siesta takže nič ani reštiky ani obchody nefungujú - na pláži sú len blázniví češi a slováci 😖 . potom okolo 15:00 pomaly sa zneráme k moru tam sa funcuje do večera a potom cestou domov nejaké jedlo sa kúpi alebo sa ide na pizzu - tú tam predávajú na uliuci v okienkcha - je lacnejšia lebo v pizzerii .... a ide sa na nočný život.... a tak dookola - tam je to normálne. chodíme tam už roky, spočiatku som malému varila polievky zo zeleninky čo som si doniesla z domu ale moc mu nešli... predsalem iná klíma, teplo... takže po super bohatých raňajkách na obed väčšinou iba ovocie a spánok.... večer potom pizza alebo cestovinky..... zober si tam krupicu (to som tam nevidela, koreňovú zeleninku, . My tam v 1. deň vždy kúpime korn flakes a iné pre deti, jogurty, maslo, džem, šunky, syry, salámy.... to čo u nás.....
@lili777 ceny v reštikách moc neviem.... my sme na apartmíne a varíme si sami.... myslím že pizza okolo 7 € v reštike.... ale my kupujeme v okienkach vonku tak je taký veľký trojuholník pizze (ako polovica pizze u nás... za 2 € (ale to ti hovorím ceny bibione - Lignano je 5 km odtiaľ....., my nakúpime v Lidli tam aj polotovary - rôzne miestne plnené cestovinky alebo lasagne a len to tam upečieme a je super večera..... a na večeru na terase ( bo skoro každý apartmín má terasu) si pottom otvoríme ich super šumivé vánko Spumate (tam stoí asi 1 € fľaša) a sysry a obrovské melóny za babku, vyložíš nohy a vegetuješ ......
vezmi potraviny tak na 1-2 dni kým sa zorientuješ ale inak tam všetko kúpiš to čo u nás....
Ja osobne odtiaľ vždy nesiem kopec potravín domov - hlavne ich cestoviny z tvrdej pšenice Barilla - niekedy v akcii tam stojí kilo tolko čo u nás pol kila.... vždy berieme basu Spumante domov a iné veci typicky talianske ktoré sú u náš drahšie.......
boli sme minuly rok (Lignano) a je tam v obchodoch o nieco drahsie ako tu, v restikach tak ako u nas, velka pizza XXL 12-15 eur, my sme tam nasli jeden obchodik, kde predavali grilovane kuriatka, hotove zemiaky, cestoviny a vselico ine a za super ceny, len skoda ze sme ho objavili az pri konci
v kazdej dovolenkovej destinacii su urcite ceny vyssie, ale ved dovolenka je od slova dovolit 😀 😀 😀
@lili777 ahoj, my sme boli v Jesole minuly rok. Ceny su tam cca rovnake ako u nas. Velmi drahe je maso, ale to sme ani nekupovali, zili sme zo zeleniny a ovocia zo zelovocu a morskych plodov, kt. su tam lacne. Ak je tam lidl, tak je to super. Ceny aj sortiment ako u nas. Nieco lacnejsie, nieco drahsie. Pravdaze, v najblizsom okoli plaze bolo drahsie, ale ani to nebolo az take strasne. My tento rok neberieme takmer nic, len jedlo na prve dva-tri dni. Zmrzka tam stala 1,10€, 1,20€ za kopcek, ale hovorime o inom kopceku ako u nas 🙂, skor mi to prislo, ze to maju cenu za "zmrzlinu ako zakusok". Po restauraciach sme nechodili, lebo s nasimi detmi sa neda 🙂, ale take rychle pizzerie, kde mas uz pizzu hotovu a beries si trojuholnik boli pre nas super. Ale co sme pozerali, tak ceny boli primerane. Predtym sme boli v Chorvatsku a tam sa nam zdali byt ceny vyssie.
podľa toho kam chceš ísť - tento rok 8 -miesty apartmán cca 650 € (my platíme len polovicu) v komplexe s vlastnými bazénmi (aj detským) asi 800 m od mora - my radšej ideme ďalej od mora len aby tam bol bazén, a dialnica ... no to veru neviem ale nymslím si, že to bude viac ako 15 € dokopy, .... celá dovolenka aj s jedlom a trakciami by mala byť do 700 € pre celú rodinku
@lili777 my sme tam boli tento rok od 26.5. do 2.6., byvali sme rovno na plazi, aj bazen tam bol, sice napusteny az od 1.6., ale nevadi, buduci rok budeme vediet. Bol to apartmanovy dom Punta del'Est, hned vedla hotela s rovnakym menom. Trojuholnik pizze stal priblizne 2,50, zmrzlina tusim 1,20, dialnicna znamka v Taliansku, do Lignana stala 9,90, 10dnova v Rakusku tusim 8 Euro. Ceny podobne nasim. Je dobre asi si vziat vodu na pitie, lebo vodovodna nam nechutila, Zoo stalo 24 euro pre nas dvoch, za maleho sme neplatili, lebo este nemal 3 roky, od agentury sme dostali Lignano card, to je taka knizka s kuponmi, v nej boli zlavy do zoo, guliverlandie, restik, pizzerii a tak. Od agentury sme dostali aj zlavu na kazdeho euro a pri pokladni v Guliverlandii sme zistili, ze zmenili vstup, ze zadarmo maju len vstup pred deti do 2 rokov, ale nejak sme to uhrali a neplatili za maleho. Zoo sa nam pacila, Guliverlandia je asi zaujimavejsia pre vacsie deti, myslela som si, ze to bude vacsie. Maju tam aj Junior park, tam sme nejak ani nestihli ist, lebo maly sa chcel stale kupat. 😉 Animatori maju program, na plazi su aj nejake ihriska, ale my sme skor stavali hrady a kupali sa.
baby neviet kedy su v taliansku v lignane sabiadoro kolotoce.byvaju vedla guliver landie am
@lili777 ahoj
co sa potravin tyka, my nosime so sebou mrazene maso, salam, syr, sunku - toto je tam drahe. A este tmavy chlieb - taky oni nepecu, maju tam drahe balene z Nemecka, alebo tie ich smiesne blede...tiez drahe. Ostatne veci sa tam daju kupit - ako pisali uz kocky predomnou - za cca take ceny, ako u nas - mlieko krabica okolo 50-60 centov, muka kilo cca 60 centov, liter oleja cca 1,5 EUR... Zelenina a ovocie podla sezony - nieco je drahe, nieco sa da - na pocudovanie talianske marhule tam mali pred dvoma tyzdnami za 4-5 EUR za kilo, kym tu uz boli okolo 2 eur...
este ma napadlo - kozmetika je tam za take ceny ako tu alebo aj lacnejsie, tak ked sa mi nezmesti do auta, tak tam kupim mydlo na ruky a sprchac 🙂
a v porovnani s chorvatskom su tam lacne vsetky tie plazove veci - nafucky, bazeniky, kybliky..... to si pamatam ze ked sme kupovali v Chorvatsku nafucku, stala asi 5x tolko ako taka ista v SR, v Taliansku to vyjde mozno aj lacnejsie ako u nas
@lili777 no.... Presne si nepamatam, ale tych 600-700€ na tyzden za vsetko to mohlo byt. A to sme nijako nesetrili. Deti mali 1r a 2,5r. Ale isli sme s kamaratom, tak sme platili dve tretiny. Tento rok byvame sami, cize platime vsetko. Ubytko nas vyjde 630€, plus max 100€ na jedlo. My sme nesli cez nasu cestovku, MM kontaktoval taliansku kancelariu priamo v jesole. Ubytko sme mali priamo na plazi a k tomu sme mali aj plaz s lehatkami a slnecnikom. Len, my chodievame prvy septembrovy tyzden, zatial je to detom jedno, do skoly nechodia a vtedy byva este stale pekne, ale uz nie je tak horuco.
@lili777 ma sme boli keď mal malý 17 mesiacov a super - v lunaparkoch atrakcie aj pre najmenšie detičky - super pomalé dráhy s postavičkami a iné.... sadneš s ním do vozíka a ide sa..... náš malý bol nadšený....... nechcem ťa strašiť, ale my sme objednávali pred 2 mesiacmi aledva-ledva sme niečo splašili.... bude to ťažké niečo zohnať......
Ako pise @katka121, da sa kupit vsetko 😉 Dokonca v jednom obchode mali tmavy razny chleba, a to cerstvy!!!
Jedine, co je o dost drahsie, su plienky, tak tie som brala. Lebo minuly rok mi posledny den(!) dosli plienky a potom som kupovala poriadne drahe, neakciove Pampersky v prvom supermarkete ☹ Toho roku som nesledovala, lebo som mala dost so sebou.
Mlieko ale stoji okolo 1€, mozno v tom Lidli je lacnejsie, neviem.
Zoo v Lignane je super, je velmi pekne spravene, deti do 3 rokov zadarmo. Lunapark ma aj veci pre male deticky, co idu pomaly, ale teda iba malo.
My sme sli na blind do Bibione a mali sme super apartman, plaz plna asi iba na 25%, boli sme minuly tyzden. V tyzdi okolo 15.8. je ale v Taliansku koniec sveta, to su na dovolenke vsetci Taliani, to je vsetko preplnene a predrazene.
@lili777 skus sa popytat aj tu 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/poznate-do...
je tam len o trošinka drahšie ako u nás - myslím v obchodoch, niečo ja aj lacnejšie - v Lignane je "Lidl a iné obchody - v Lidli tam nájdeš približne to čo u nás je tam super vyžitie pre deti, Lunapark - asi 1 € jazda so zľavnenkami, ktoré Ti dá tvoja agentúra čo ťa bude ubytovávať, inak jazda 2 €, je tam Gomoshi park, nafukovacie skákacie hrady - asi 10 druhov a iné atrakcie - tam je vstup 7 € ale platia iba deti - dospalí zadara a tam sa môžu deti vyblázniť aj niekoľko hodín....
Na Liganane a Bibione sa mi páči, že sa nemusím obzerať či deťom môžem dopriať zmrzku alebo pizzu ....