Airbnb - poplatky

bl
4. jún 2022

Ahojte, je tu prosím niekto kto ponúka svoj apartmán prostredníctvo Airbnb. Nie sú mi jasné poplatky a zdaňovanie. Prípadne porovnanie Airbnb a Booking. Ďakujem za pomoc.

krisbar
4. jún 2022

Poplatky si beru oni z kazdej platby. Napr. Mas cenu 100e za izbu, ale na ucet ti pride 97.80e. Zdanovanie neviem povedat, kedze je to novinka, ale predpokladam, ze dostanes rozpis za rok a to das do danoveho priznania.

melanta
5. jún 2022

Poplatky máme 3%, v bookingu by sme nemali menej ako 10% podľa mňa. Klient zaplatí na účet airbnb, oni si nechajú tie 3% a zvyšok nám pošlú ja účet. Zdaňovanie je ako každý iný príjem na Slovensku. Čiže raz ročne účtovníčka urobí daňové a zaplatí sa daň z príjmu, ak teda vyjde nejaká daň k plateniu.

bl
autor
5. jún 2022

@melanta my ponukame apartmány na Cypre a v Bulharsku a napr. v Bulharsku z ceny ubytovania 665€ si Airbnb uplatnila poplatok 135€ čo robí 16,8%, na Cypre 14,3%

krisbar
5. jún 2022

@bl tak asi to maju v kazdej krajine ine. Ved treba pozriet ich VOP.

melanta
5. jún 2022

@bl my máme byty v Liptovskom Mikuláši a apartmán v Bešeňovej, mui hovorí teraz že berú si 5%, booking chcel 15%. Ale podľa mňa záleží od lokality a od nehnuteľnosti. 16% je podľa mňa veľa.

krisbar
5. jún 2022

@melanta cojaviem, zase ked ti to najde zakaznikov...lepsie ako si robit stranku, socialne siete a promovat to.

melanta
5. jún 2022

@krisbar to je jasné, len je ozaj dosť veľký rozdiel 5% a 15%.

lukas5885
10. apr 2023

@melanta prosim ta, mate kvoli airbnb zivnost? Je potrebna ak neponukas ranajky?

krisbar
10. apr 2023

@lukas5885 my nemame. Ale po novom je pottebne to davat do danoveho priznania.

lukas5885
14. apr 2023

@krisbar samozrejme, som povinny podat danove priznanie a poslat statu 19% dan
Brat to riesil ci je mozne prevadzkovat airbnb bez zivnosti a rucil mi ze ak neponukam ranajky a upratovanie tak mi zivnost netreba

krisbar
14. apr 2023

netreba, ved to by tisice ludi po celom svete museli mat. my ponukame aj ranajky a nemame zivnost.

lukas5885
18. apr 2023

@krisbar este mi napadlo opytat sa ci nemate skusenost s ponukanim zazitkov na airbnb... ak by som nejaky zazitok ponukal ci by to nebolo uz povazovane ako dalsia sluzba podobne ako ponuka ranajok a teda nutnost mat zivnost, dakujem za odpoved a myslienky v nich 🙂

melanta
19. apr 2023

@lukas5885 @krisbar nepotrebuješ živnosť, ak ponúkaš iba prenájom. Ale potrebuješ živnosť, ak poskytuješ aj doplnkové služby a tou už raňajky sú. V takom prípade potrebuješ živnosť na konkrétnu doplnkovú činnosť. Riešila som to s viacerými daňovanými poradcami a právnikmi.

krisbar
19. apr 2023

@melanta zaujimave, toto sme vobec neriesili a ranajky ponukame, resp polopenziu. Ale mame momentalne asi 1 navstevu rocne, cize nas to zatial netrapilo.

@lukas5885 asi si treba prestudovat obchodne podmienky a ako pise
@melanta kontaktovat danovy urad a ine prislusne urady.
My z toho nezijeme, robime to len na spetrenie zivota cize nas to doteraz netrapilo.

melanta
19. apr 2023

@krisbar neriešili ste to, pretože ste sa neinformovali u žiadneho právnika ani daňového poradcu. Ak poskytujete niekomu raňajky a platí za to, tak je úplne jedno, či je to každý týždeň alebo raz za rok. Pokuty sú rovnaké či to robíš pravidelne alebo občas. A to nemyslím nijak v zlom. Ľudia na to bežne nemyslia a najväčší problém je ten, že čo sa týka obchodných podmienok, ktoré spomínaš, tam sa nič nedočítaš. Airbnb je platforma, ktorá má nejaké podmienky čo sa registrácie týka. Ale Aribnb nerieši zákonné potreby v jednotlivých krajinách a u nás zatiaľ nevznikla žiadna vyhláška, ktorá by poskytovanie skužieb cez tento formát riešila. Preto je potrebné hľadať v iných zákonoch a oblastiach (daň z príjmu, dph, živnostenský zákon, občiansky a obchodný zákonník).

krisbar
19. apr 2023

@melanta dakujem za informaciu.
Budeme riesit ked bude zaujem. Momentalne k nam nikto nechodi.
Inak - my to nemame ako extra k cene. Mame tam len uvedene, ze poskytujeme aj polopenziu, kedze sme na mieste kde nie je moznost ineho stravovania a ubytovanie je u nas v dome, v hostovskej izbe. Nie je to ako extra polozka k ubytovaniu. Tak neviem ci aj v takom pripade sa to rata.

majka_1111
7. jún 2023

@melanta dobrý deň, vidím že máte informácie k prenájmu cez Airbnb. Vedela by som sa niečo opýtať?

lukas5885
4. júl 2023

Ahojte, este sa chcem opytat tych co aktivnejsie hostia ludi cez airbnb ci riesili nahlasovanie prenajmu v danej obci pre nasledne platenie miestnych dani za kazdu osobu/noc. Dakujem 🙂

pjenek
16. okt 2024

Ahojte, chcem sa opýtať, ak ponúkate self check-in, kde máte umiestnenú schránku na kľúče, ak sa jedna o byt. Ďakujem.

krisbar
26. okt 2024

@lukas5885 my nie. Ale mame veľmi málo hostí.