Vysoké Tatry s 5-ročným dieťaťom - autista

sfet
8. aug 2024

Zdravím.
Názov je jasný, aké túry odporúčate v Tatrách pre 5 ročného chlapca, s vývojovou dysfáziou a ľahkou formou autizmu+ ADHD.
Budeme ubytovaní v Starej Lesnej, sú nejaké túry aj priamo odtiaľ? Aj ked je jasné, že cestovaniu do Starého Smokovca a Lomnice sa nevyhneme.
Zatiaľ mám v pláne Popradské pleso zo Štrbského Plesa, možno Skalnaté pleso cez Hrebienok, Zámkovského a Skalnatú chatu a lanovka dolu, vodopád Skok zo Štrbského Plesa, možno Solisko, lanovka na chatu pod Soliskom a pešo dolu.
Neviem, či zvládne to Skalnaté pleso, i keď trénovaný je, hyperaktívny, na turistiku chodíme pravidelne, trénuje na rotopede, skáče na trampolíne, chodí plávať.
Autista je len ľahký, zmeny zvláda v pohode, cestujeme s ním bežne, nedávno bol v Chorvátsku a dal to bravúrne, aj ked 2 dni po príchode jeden den skoro celý prespal, únava, ale další den zase fungoval v plnej paráde.
Tak len také tipy, rady, čo Vás napadne, že by sa hodilo.

viestta
8. aug 2024

Ja by som odporucala na Solisko vyslapat peso a dole lanovkou. Zostup je vzdy horsi ako vystup

sfet
autor
8. aug 2024

@viestta Nechcem ho práve velmi unaviť len k tej chate, aby ešte vládal a mal chuť na Solisko. Spať pojdeme Furkotskou dolinou, ako sa napája cesta z Bystrého sedla na Štrbske Pleso. Nie je to tak strmé klesanie a ide sa v dobrom teréne po lese, i keď cím viac skál a ťažší terén, tým lepšie.

sfet
autor
8. aug 2024

Ale na Skalnaté pleso som sa napokon rozhodla íst hore pešo a lanovkou dole, pretože sú tam úseky, že dávat veľmi veľký pozor a to je cestou dole problém. Cestou hore si dá povedať.

viestta
8. aug 2024

@sfet Zo Skalnateho sa da zist aj cez Malu svistovku do Lomnice. Je t celkom prijemna cesta aj ked dlhsia, len jeden usek je cez morenu
https://www.vysoketatry.com/chodniky/vt21/vt21....

sfet
autor
8. aug 2024

@viestta ďakujem za tip, tuším som túto trasu už raz išla, ale to už riadne dávno, že som aj zabudla.

viestta
8. aug 2024

@sfet aj ja som ju sla davno, musela som ju pohladat ale je to taka prijemna cesta, nie ako ta popod lanovku