Ahojte. Chystáme sa do Demänovskej doliny. Neviete aká je tam situácia s medvedmi a tak isto i v Liptovskom Jáne?
toto je umelo vytvorena tema kvoli zvyseniu klikani na prispevok ?
alebio sa niekto vratil na Slovensko po 10 rokov vyhnanstva a bez internetu ?
Ano, je to dlhodoby problem na celom Liptove a pod Tatrami. Ak budete priamo v Jasnej, tak v pohode, ale v lesoch okolo na turistickych chodnikoch uz je riziko. Zalezi, kde sa budete pohybovat.
Kde v Liptovskom Jáne? V dedine? Kde v Demänovskej? V Jasnej alebo hore na Poľane? To je rozdiel, žijeme tu stále rovnako, ale do odľahlých hôr a kopcov sa bojíme, teda aspoň ja 🙂
My mame v demanovej chalupu a medveďa tam videli raz asi pred tromi rokmi, je otázne či to je pravda, pretože ho videl miestny notorik…..ale pravda je, že dcéra si bola v lete zabehať okolo dediny a na chodníku bolo čerstvé medvedie…., ešte sa z neho parilo….a to bolo cez deň….takze už to moc neplatí, že pozor si treba dávať len od večera do rana….asi treba dávať pozor, ja mám veľký rešpekt.
Cez vikend som bikovala kusok za mestom po asfaltke z Popradu do Lopusnej, chodim tadial roky. Na ceste same medvedie lajna, po piatom som prestala ratat.. Autorka, po tej asfaltke v Demanovskej sa bat nemusis.
@leona45 my sme boli na chate v Liptovskom Jane pokial sme isli na nakup tak ostatny sa isli prejst okolo chaty a hned volali ze kusok od chaty bolo cerstve medvedie ...... hned bolo po dovolenke.Celu dovolenku sme boli v strese .
@egonsk tak moja polovicka je lesnik "vystudovany" a odjakziva robi v lese hurhaj,az mne to usi trha... :DD cize ot podla mna ako kto sa ticho sprava v lesoch.. popravde, radsej torchu srnku vyplasit, ako sa necakane zrazit s medvedom, ktory nas necaka..
a v rozpravkach si tiez ludia ked isli lesom spievaju, piskaju.. :DD
@simca06022011 len, ked budeme vsetci vrieskat a cinkat z kazdej strany, nebude vediet, kam utekat 🐻🤣 ja som uz stredne Slovensko, aj Tatry uplne vzdala, kaslem na to, kym to hore neporiesia, nech si tam chodia sami.
Idem radsej do AT, alebo CZ a som v tichucku, lebo na to tam chodim, chcem klud, oohodu, dobre sluzby a nie stres.
@mk1111111111 tiez tak dobre.. stale je tam prilis vela ludi v tych lesoch :D
@simca06022011 lesy su aj pre ludi, ak su normalni, a slusni, nie je problem, ak sa Ti zda vela ludi v lese, tak si tam aj Ty, neviem, preco si myslis, ze Ty ano a druhy je uz vela
@mk1111111111 ja som to nemyslela v zlom 😂 ale teda ja v tom takmer lese bývam, takže mne je ťažké tade neist.... A teda napr do tatier práve kvôli tomu zástupu ľudí čo idú pomaly v "hadiku" na túru nechodím, keď to nie je nutné.
Niekoľko rokov brázdim Jansku, Demänovská, Žiarsku, Iľanovsku dolinu, či okolité lesné cesty na bicykli a medveďa som doteraz nestretla. Nehovorím že niesu, avšak internety aj televízia dramatizujú…
@andaluzia12 napis to rodine a znamym zosnuleho z Bohunic....som presvedceny,ze aj on sa stretol s medvedom prvy x,zial aj posledny...
@andaluzia12 tak to bud rada, raz to ale pride. Ja uz 2x, raz na bicykli, raz peso. Lajka a stopy neratam..
@tundra zas nerob drámu. Viem že tu sú, viem ze ich je veľa.. ale aby som mala strach prísť rekreovať do Demanovskej doliny kvôli medveďom je trochu cez čiaru. V Egypte raz za rok zabije žralok turistu, tiež tam nepôjdeš lebo sú tam žraloky??
@andaluzia12 fuuu, ak je smrt cloveka pre Teba len na vetu " nerob dramu" tak neviem, ci by si sa takto zachovala, ak by islo o Tvojho otca, pripadne Tvoje dieta, ci ineho clena rodiny
@andaluzia12 nerobim dramu,napadnutie medvedom nebolo, prve a urcite, ani posledne.
Stret s medvedom, netreba podcenovat...
Vzdy,budu dva tabory...Toho cloveka som osobne nepoznal,ale pocas pohrebu, nebolo v obci,kde zaparkovat.Nie nebol som tam,nezijem na Slovensku,ale sused chodil s nim do skoly a volali sme spolu.
Miesto zasluzeneho dôchodku,je uz tam...
Kazdy veci zlahcuje,pokial ho to osobne nezasiahne.Je velmi smutne,ze necinnostou kompetentnych,sa menia osudy ludi...
@leona45 nemyslím, že sa teraz treba báť ísť do lesa. Pravdepodobnosť stretu s medveďom je malá, pri správnom správaní sa a vyhýbaniu sa húštinám je ešte menšia a to že nás napadne je ešte menšia. Ale nie je nulová. Dlhé roky bol ten napadnutý poľovník čo prežil ale s následkami jediná obeť napadnutia macom. Teraz je toho viac. Práve včera bola v rádiu večer debata medzi poľovníkmi a ochranári. Poľovníci tvrdia že ich je 3000 a ochranári soochybňujú ich metódu počítania. Poľovníci zas tú ochranársku metódu z univerzity Komenského. Pravda bude asi uprostred. Ďalšia téma na polarizáciu spoločnosti. Fiko voliči majú názor Fikov a demokrati majú názor ochranárov. Pred rokmi som sa rozprával s členom spolku VLK a ten mi vysvetľoval, že medveď nie je nebezpečný a ten poľovník vtedy dávno ho vyprovokoval. Som demokrat a vo veľa veciach s ochranármi súhlasím. Ale medveďov je už veľa. Nie preto že došlo znovu k napadnutiu, ale preto, že keď poľovníci hoci aj blbou metódou napočítajú 3000 medveďov a pred rokmi sa nesťažovali, tak asi sa niečo zmenilo. A tvrdohlavo stáť za tým, že nestrieľať len preto, že nechcem ustupovať v názore ďalej polarizuje spoločnosť. Pokým neustúpi každá strana a nebude sa snažiť pochopiť argumenty druhej strany, napätie bude ďalej len narastať. Takže môj názor je, že treba dočasne začať strieľaď chudákov mackov, ale s odbornikmi vo vybraných lokalitách vybrané jedince adresne a paralelne robiť aj iné preventívne opatrenia. Koše, kukuričné polia, vnadiská, spočítať ich správnou metôdou … atď. Europska únia do toho nebude a nemá čo kecať. V Nemecku keď vidia medveďa, hneď sa strieľa. Tam je to ale taká rarita, lesy sú malé, hustota zaľudnenia veľká. Slovensko bolo po Japonsku druhou najzalesnenejšou krajinou na svete. Neviem či to stále platí lebo výrubov je stále viac.
@mk1111111111 @tundra my tu žijeme, v oblasti kde žujú aj medvede, nezlahcujem to, je to tragédia, je potreba medvede regulovať. Ale uvedomte si jedno, obyvatelia Liptova a tatranských obci sa nemôžu zavrieť doma, už nikde nechodiť a čakať na smrť vo svojom dome/byte. Vy to prezentujete tak, akoby každý pobyt človeka vonku či v lese znamenal istú smrť zavinenu medveďom …
@leona45 akurát sme na Liptove na víkend, pochodili sme tu pár lokalít už a veru, samotní domáci nám hovoria, že len nie do lesa skrz medvede. Tak asi to majú odsledované lepšie ako my zo západného Slovenska, neviem no. Vraveli, že nechodia teraz do lesov.
Je vyhlaseny nudzovy stav -https://myliptov.sme.sk/c/23394458/pre-medvede-... ale kolko je v doline medvedov, to ti asi nikto presne nepovie. Treba byt opatrni a hlvne v lese robit hluk, aby ta medved pocul a odisiel