Chcem poprosiť o radu skúsené motoristky, či motoristov. Jazdím pravidelne takmer 20 rokov, hocikam do neznáma, do cudziny... ale nemám takmer žiadnu skúsenosť so šoférovaním po zasneženej vozovke v horách.
Túžim vziať svoje deti konečne na chatu aj v zime, ale mám vážny rešpekt pred výstupom do oblasti, kde sa odporúčajú reťaze.
Je náročné naučiť sa s nimi jazdiť, či samotné nasadzovanie? Ako ste zvládli prvé jazdy a zažili ste nejaké neočakávané situácie pri takýchto cestách?
Možno pre niekoho smiešna otázka, ale nikdy som sa ani len neviezla s niekým s reťazami.
Dodám, že jazdím na normálnej dvojkolke.
@andaluzia12
Myslím hore ku vlekom. V lete je to brnkačka, ale ak by malo byť namrznuté, tak tam bez reťazí určite nejdem.
Je mi v podstate jedno ak sa tam 90% času dá jazdiť bez reťazí, pretože počas pobytu môže nasnežiť a namrznúť tak, že sa nebudem schopná vrátiť. Vtedy už bude asi neskoro to riešiť.
Alebo odparkovať dole a prejsť sa hore peso pripadne lanovkou ist hore. Bez reťazi by som v zime nešla keď je súvislá vrstva snehu tak býva aj ľad a veľmi sa tam šmýka
@unseulbut presne tak. Cesta na Malino nie je v zime udržiavaná, v lete je cesta v pohode. Zažila som pár krát, že počas pobytu na chate, poriadne nasnezilo.Raz sme šli s kamošom na aute dole,bez reťazí, celou cestou na 1 resp. 2,bol to horor, smykalo sa. Našťastie sme nemuseli zastaviť, keďže žiadne auto nešlo hore. Inak neviem ako by to dopadlo. Kamarát roky jazdil na kamióne, sam sa potom priznal, že mu tiež riadne lepilo. Odvtedy nikdy viac, radšej pekne lanovkou. Za mňa teda vždy reťaze..
@spanielka44
Áno, doteraz sme výletovali vždy tak, že sme sa tomu nejako takto vyhli. Ale už by som sa to rada naučila, aby sme sa jednak nemuseli neustále obmedzovať v tom, kam sa ešte odvážime a kam už nie a aby som aj vedela reagovať v nečakaných situáciách. Už sa mi v živote 2x stalo, že by sa mi reťaze hodili. Raz to šlo vyriešiť otočkou na mieste, ale ten druhý raz som to proste musela zvládnuť. Bola som v 7.mesiaci a nebola to teda príjemná jazda.
Na malino brdo sa v pohode dostaneš bez reťazi …