Ako to prebieha v hoteli?

24. nov 2024

Ahojte, píšem anonymne lebo mi je trápne. Ide o to že s priateľom ideme prvýkrát do hotela na pár nocí na vianoce. Mohli by ste mi napísať ako to prebieha od nášho príchodu také základné veci myslím ohľadom ubytovania? Pochádzam zo skromných pomerov a nikdy sme s rodinou v žiadnom hoteli neboli, poprosím len pekné komentáre, žiadne posmešné. Ďakujem 🙂 🙂

mamamasama
24. nov 2024

To je zlaté. 😊 Prídete na recepciu. Urobíte check in. Budú chcieť doklady, podpíšete papier, dostanete kľúče, idete na izbu, tam si jedine nastavte na dvere, či chcete mať upratané, alebo nerušiť a užívate pobyt. Predpokladám, že ráno raňajky. To vám oznámia pri check ine. Neviem,či ste all inclusive, polpenzia, večere, ale podľa toho sa stravujete. Na recepcii sa ešte opýtajte ohľadom wellnes, bazénov, masáži, na nejaké podujatia, zľavy. Potom sa pobalíte, odovzdáte kľúče, zaplatíte, podpíšete a idete domov 🙂

elanor
24. nov 2024

prides na recepciu, a tam uz ti vsetko vysvetlia. Spravite check-in, ak nebudes robit dopredu online (niektore hotely/penziony maju, ze si vypises dopredu info, a potom to kratsie trva na recepcii), daju vam kluce alebo cipovu kartu na otvaranie dveri. BUd vam vysvetlia, ak maju len jedno schopisko, jednu budovu, ze pojdete tadeto a tam je vasa izba, ak je to zlozitejsi komplex, je mozne, ze jeden zo zamestnanov pojde s vami, aby vam poukazoval, co kde, kade a ako.
Ked uz budete mat toto hotovo, aj bude vediet kde mate izbu, donesiete si z auta (ak idete autom) kufre, ak ide inou dopravou, tak kufre budete mat sebou cely cas. Vybalite si. MOzte si oddychnut, alebo ist na prechaduku po okoli, ci holetovej kaviarne/baru" restauracie. Ak maju wellness, tak sa poinformujte na recepcii, ci sa objednava dopredu na nejaky cas, niekde maju take, ze wellness je sukromne, na hodinu - dve len pre vas, inde je to volne pristupne pre vsetkych. Pripadne maju nejake sluzby extra platene. Ale to vsetko sa popytate na recepcii, alebo aj na izbach zvyknu mat info, bud papierove, alebo len qr kod a pozriete si na mobile na nete.
A ked budete koncit, pobalite si veci, nalozite do auta, alebo teda kufre sebou, (neviem ako ste natom s dopravou) na recepcii spravite check-out, vacsinou do 10:00, a papa domov.

nikoletta1712
24. nov 2024

Veľmi ti prajem, aby si si to s priateľom užila🫠…Kočky nado mnou to presne popísali…Uži si pobyt…

minimie
24. nov 2024

A občas nie sú kľúče do izby ale kartička. Buď sa spýtajte ako funguje, alebo to skúšajte sami. Lebo tá zvykne potrápiť aj ostrieľaných cestovateľov. Proste ju vsuniete do štrbiny v takej srande na dverách a hneď vytiahnete. Keď svieti zelené svetielko tak sa dvere otvorili. Občas treba viackrát, skúsiť opačnú stranu, rýchlejšie alebo pomalšie a ak náhodou nefunguje tak späť na recepciu, viackrát sa mi stalo že karta sa nejak deaktivovala a v momente ju hneď nanovo naprogramujú. A keď máš kartičku tak ju tiež často treba vsunúť so niečoho podobného v izbe hneď pri dverách, bez toho nejde elektrina. Ak ju nemáš zasunutu tak nejdú ani zástrčky, tak pozor na mobil, bez toho sa nenabije. Ale keď všetko svieti tak toto riešiť nemusíš, alebo keď je obyčajný kľúčik tak tiež nie.

ankare
24. nov 2024

Uži si pobyt v zdraví! 🥰

vkatush
24. nov 2024

Možno otázky, ktoré zväčša povedia pri check-ine alebo ich majú na izbách, prípadne možno si pozerala, keď ste robili rezerváciu . Ak nie, stačí sa opýtať a zapamätať (ja niekedy zabudnem hneď, ako mi to povedia 😂)

- kedy sú raňajky, kedy sú večere (a ako formou). Neviem, či máte v cene a či aj obed máte v tom, zistiť , ak nevieš. A tak tiež ak sú nejaké alergie, intolerancie, vopred o tom informovať. A ak by ste chceli Room service (teda jedlo na izbu), tak či to poskytujú a v akom čase
- či parkovanie na hotelovom parkovisku je v cene alebo koľko sa platí na deň
- z baru na izbe, čo si zoberieš, to si zaplatíš (a tie ceny sú niekedy pfuuu)
- od kedy do kedy je wellness, či je súkromný (teda sa objednáš na čas) alebo je prístupný stále a či tam majú uteráky alebo si máte zobrať z izby (zväčša sú na wellnesse samostatné, ale zažila som už aj také, že len na izbu dávajú)
- ak majú ponuku a chceš masáže, kedy je masér a do kedy sa treba objednať (niektoré majú, že v niektorí deň masér nie je alebo že sa musíš objednať 24 hodín dopredu)
- aké je číslo na recepciu, ak by si niečo potrebovala
- či nemajú nejakú mapku alebo brožúrku, kam môžeš ísť na okolí, resp čo sa oplatí vidieť alebo či sa nekoná akurát v okolí nejaká udalosť (nás párkrát takto nasmerovali na súkromné koncerty)
- spýtať sa na check out, do ktorej je možný a koľko sa platí za hodinu naviac (niekedy je do 10tej, ale nám často vyhovuje do 11tej, tak si priplácame)
- spýtať sa na heslo na wifi (zväčša je na nejakom viditeľnom mieste na pultiku pri recepcii)
- ak ste fajčiari, kde sa môže fajčiť

Viac mi nenapadá.
Užite si to 😍

mojemenonikto
24. nov 2024

To je milé. 😊 Držím palce, aby ste si to užili. Nemusíš mať z ničoho obavy, na recepcii vám všetko vysvetlia, treba sa pýtať. Väčšinu ti tu už povedali, tu je zopár rád navyše:
- v hoteli dostaneš od izby buď kartičku, alebo niektoré majú ešte kľúč. Ak máš kartičku, môže sa používať aj na výťah, alebo aj na poschodí na vstup do chodby. Uvidíš, či sú tam čítačky kariet, alebo nie. Kartička sa zvykne vkladať hneď za dverami do izby do takého plastového držiaku, inak ti v izbe nemusí fungovať elektrina.
- kartička sa na recepcii nenecháva, keď ideš do mesta a tak. Odovzdáš ju až pri odchode. Čo sa týka kľúča, niektoré hotely vyžadujú aby si ho nechávala na recepcii. Ak stratíš kartičku, nie je to až také drahé ako keď stratíš kľúč.
- zisti si, dokedy je check-out, t.j. dokedy treba posledný deň izbu opustiť. Ak si v tom meste vlakom, alebo autobusom a ten ti ide oveľa neskôr, väčšina hotelov ti umožní ešte nechať si u nich zdarma batožinu na pár hodín po opustení izby
- ak si zavesíš na dvere ceduľu "nerušiť", tak ti izbu nebudú upratovať
- ak chceš aby ti vymenili uterák , tak ho nechaj v kúpeľni na zemi. Ak ho zavesíš na vešiak, vo väčšine hotelov sa uteráky nemenia
- mnoho hotelov má v cene wellnes a bazén, tak si nezabudnite plavky 😉
- ak si potrebuješ zavolať taxík na stanicu, tak ti recepcia pomôže
- na izbe budeš mať minibar. Môžeš si odtiaľ zobrať čo chceš, priprav sa však, že za to zaplatíš oveľa viac ako v obchode. Budú sa ťa pýtať pri odchode, či si niečo mala
- v hoteli máš väčšinou len šampón, a alebo telový šampón. V niektorých lepších hoteloch je ešte aj mydlo, ale nie je to pravidlo
- na väčšine dobrých hotelov si vieš kúpiť nejakú vodu a sušienky, či chipsy aj na recepcii. ale nie je to pravidlo
- over si, či je voda z vodovodu pitná. ja si na hotel nosím kupovanú vodu vo fľaškách
- niektoré hotely ponúkajú tzv. "welcome drink", môže to byť fľaša vody, alebo aj šampanské v závislosti od toho do akého nóbl hotela idete. Tento drink je v cene.
- nenechávaj si na izbe viditeľne nič cenné. Ak je to možné, použi trezor, väčšina hotelov ho má na izbe. Niekde je za príplatok. Dnes sa už našťastie až tak v hoteloch nekradne, ale zbytočne nedráždi.
- na Slovensku sa sprepitné chyžným nezvykne nechávať. Ak idete do zahraničia, tak im môžeš nechať nejaké drobné na posteli. Izba je potom oveľa lepšie uprataná.
Tak ešte raz, užite si to. A hlavne nebuď v strese 😉

oblecenie99
24. nov 2024

Príjemný pobyt, užite si to 😊

16zolik16
25. nov 2024

Príjemný pobyt 🙂 užite si to naplno

marcellka32
25. nov 2024

Ja len, že slečna nemusí vedieť čo znamená : check-in, check-out, All inclusive, wellness,....to sú cudzie slová ;)

laurita285
25. nov 2024

@marcellka32 Presne, na slovensku po slovensky :D :D treba presedlať na slová trhovanie, prihlásenie sa na pobyt, odhlásenie sa z pobytu, zožer kôľko môžeš, internetový obchod a podobne.

marcellka32
25. nov 2024

@laurita285 ale no, keďže v hoteli nebola, nemusí poznať tie slová, nemyslíš?

zuzinka888
25. nov 2024

Ja len dodam ze v lepsich hoteloch najdes vsetko ohladom ranajok vecere welnesu ci chodu hotela, upratovania odhlasenia z ubytovania v brozurke- takmer vzdy je na stoliku pri tv. Pekny bobyt praje. A ak nieco nebudes vediet- pytaj sa na recepcii- casto vedia dat tip na prechadzku ci vylet ci odporucia kde sa najest ci podnik na zabavu....

laurita285
25. nov 2024

@marcellka32 hej, ktovie či vôbec pozná internet. ktovie či vôbec chodila do školy, možno ju vytiahli zo zákopu.
Zas netreba robiť z ľudí totálnych hlupákov :D

marcellka32
25. nov 2024

@laurita285 nikde nepíšem, že nepozná internet a hlupáka z nej nerobím....ale čisto hotelierske anglické výrazy nemusí poznať, stačí čítať s porozumením;)

11brano11
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
Včera o 11:50

@laurita285 Ty si ale nepríjemná! Hneď v prvom komentári je použitý výraz "urobíte chceck in". Osoba, ktorá nikdy v hoteli nebola, asi nebude vedieť, čo konkrétne si má pod tým predstaviť.

laurita285
Včera o 12:00

@h2 Nie, ja len nerobím z ľudí hlupákov. Osoba nemusela byť nikdy v hoteli, stačilo aby bola v škole.

h2
Včera o 12:03

@laurita285 V ktorej škole sa učí, čo znamená "urobíte chceck in"? (Nemyslím teraz na preklad so slovenčiny, ale na to, čo si má konkrétne autorka pod tým predstaviť, že sa bude diať.)

laurita285
Včera o 12:06

@h2 Na angličtine to bola normálne maturitná téma pre hlupákov B1 tuším sa volala Dovolenka alebo nejak tak a tam sa učili presne tieto slová-vety ktoré využijú v hoteli, ako to tam prebieha, vety ktoré využijú na letisku a ako to tam prebieha :D

Nehovoriac o tom, že nemusíš vedieť čo znamená urobíme check in. Nemusíš ani vedieť čo znamená xy vecí a na mieste sa to dozvieš/pomôžu/poradia ti s tým. Netreba z človeka robiť hlupáka, že je taký pripečený že chudáčik určite sa nezvládne ubytovať v hoteli 🙂

h2
Včera o 12:10

@laurita285 Sama autorka sa na to pýta, chcela odpovede, čo ju čaká, ako to prebieha. Ľudia jej tu odpovedali na základe jej žiadosti, nikto tu sám od seba nešiel z nej robiť hlupáka. Či ako si si to predstavovala ty? Odpoveď "prídeš do hotela a ubytuješ sa"?

laurita285
Včera o 12:16

@h2 hej bohate stačí že prídeš do hotela ktorý ste si vybrali, preložíš doklad totožnosti a ostatné ti povedia na recepcií.

h2
Včera o 12:19

@laurita285 Mne to hovoriť nemusíš.

laurita285
Včera o 12:21

@h2 šak si sa pýtala :(

bobaas
Včera o 13:45

Hlavne sa nehanbite na úplne čokoľvek opýtať na recepcii, na to sú tam a ver mi, zvyknutí sú na vsetko. Ja už skúsenosti mám, furt ich tam otravujem. Aj zubné kefky tam vyberám, lebo ako matka roka zbalím sebe, ale deťom nie. Užite si to.

marcellka32
Včera o 14:24

@laurita285 ale veď ona nemusela maturovať z anglického jazyka...
Nikto z nej nerobil hlupáka, písala som, že nemusí ovládať vyššie spomenuté anglicke hotelierske výrazy, to je celé

jana_eyre_2
Včera o 14:29

A ja že jeeej, aké milé odpovede.. potom bum koniec diskusie je čo? Doťahovanie 🥱🤪

luliu
Včera o 14:30

@laurita285 jediný kto tu robí hlupáka z niekoho si ty a to zo seba 🙄

tiezjedna
Včera o 17:01

@jana_eyre_2 žeee... už druhá diskusia, v ktorej sa to zvrtne úplne blbým smerom len preto, že niekto má nutkavú potrebu riešiť niečo, čo vôbec nie je predmetom diskusie😎

@autorka užite si s priateľom pobyt🌹 Všetko dôležité tu už padlo a verím, že s "cudzími" slovami si hravo poradíte👍