Zvyšovanie nájmu

helus888
7. feb 2022

Zdravím chcem sa opýtať môže si majiteľ každým rokom zvyšovať nájomné z dôvodu toho že sa zvyšovali energie bez toho aby som videla ročné zúčtovanie?

diamond007
7. feb 2022

@helus888 áno, majiteľ si sám určuje cena nájomného. Vám by to mal férovo dopredu oznámiť a ak nie ste s tým stotožnení, môžte ukončiť nájomnú zmluvu

ivuska027
7. feb 2022

No podla toho ako mate postavenu zmluvu. Mate v nej bod, ze pripadne prepratky vám vratia a nedoplatky doplatite?

ckocka
7. feb 2022

Može si zvyšovať nájomné iba ak s tým súhlasíš, prípadne ak je v zmluve uvedené pravidelné ročné zvyšovanie. Ak s tým nesúhlasíš, zvýšiť nemože, ale je možné že ti potom dá výpoveď.

helus888
autor
7. feb 2022

@ivuska027 mne nejde o doplatky a nedoplatky ale o to že si zvyšuje nájomné bez toho aby som videla ročné zúčtovanie.

ivuska027
7. feb 2022

@helus888 tak po pravde, čo ty s tým máš, aké má majiteľ bytu ročné vyúčtovanie, ak to nemáte zahrnuté v zmluve. Ty más zmluvne dané, koľko máš platiť. Aké náklady s tým má majiteľ bytu Teba trápiť nemusia, ak si plníš zmluvné povinnosti. Hovorím, neviem ako máte postavenú zmluvu. Je to obojstranný úkon, takže musia súhlasiť obe strany so zvyšovaním.

lubka73
7. feb 2022

@helus888 rocne zuctovanie sa nerobi teraz /az koncom maja, cize ti nema co ukazat , zvysuju sa energie asi mu prisiel novy predpis na zaklade zvysovania ,alebo si chce navysit on preddavky

lubbi1
7. feb 2022

akoze, kedze je to majitel v principe si moze robit co chce a je pravda, kedze idu energie hore ze sa tie najmy budu zvysovat.

desore
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
7. feb 2022

Ja prenajimam a najomnikom vzdy dam k nahliadnutiu vyuctovanie. Pri zvysovani cien energii a pod. mam dve moznosti - 1) bud to zohladnim a zvysim najomne (najomnici to pocitia minimalne, lebo platia iba o par eur mesacne viac, alebo 2) pockam na vyuctovanie, kde v tom vyuctovani bude nedoplatok, ktory uhradia potom naraz. Zmluvu mam postavenu tak, ze nedoplatky platia najomnici, preplatky vraciam (vacsinou maju preplatky). V zmluve mam rozpisane, aka suma z najomneho ide na energie a poplatky spojene s uzivanim bytu (voda, kurenie, smeti...).

lucks6
7. feb 2022

@simsalabim hmmm asi to robis uz dlho, lebo vsetko mas ako tak vidim poriadne premyslene a tak isto aj osetrene

helus888
autor
7. feb 2022

@simsalabim No lenže my to máme tak že v byte platíme za limitované energie. Co si precerpam navyše to si aj zaplatím a to každý mesiac. Takže boli mesiace keď sme nedoplacali nič Ale potom zas boli mesiace keď sme zaplatili 10 , 15 ,20 e za precerpane energie. A potom si zase aj zvyšuje nájomné každý rok .

helus888
autor
7. feb 2022

@viestta lenže ja mám limitované energie. Takže za preceepanie energie buď platím alebo neplatim každý mesiac. Tým pádom ja nebudem mať žiadny nedoplatok

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
7. feb 2022

@helus888 no mas dve moznosti - akceptovat cenu alebo si najst nieco ine. Ine vychodisko nie je. Ja ti rozumiem, ze zvysovanie najomneho vnimas citlivo, nie je to prijemne pre nikoho. Mozno zvysenim najomneho vykryva zvysene ceny tych "limitovanych energii", alebo sa zvysovanim najomneho aj snazi vykryt znizenie svojich prijmov..kto vie. A ako vlastne take limitovane energie funguju? On chodi kontrolovat spotrebu?

cickamon
7. feb 2022

no bohuzial, nielen energie ale aj cena nehnutelnosti za posledne roky rapidne stupla, takze ak sa pred piatimi rokmi prenajimal byt v ktorom sme byvali s manzelom za 170 eur, najomnici po nas uz mali zmluvu na 220 a teraz som ho videla v ponuke za 400 😀 ked sa majitelovi neoplati prenajimat, tak jednoducho byt moze predat, a ked mate zmluvu stale na rok, tak sa nedivim ze po roku ide s cenou hore, preco by on dostaval 175 eur, ked sused prenajima rovnaky byt za 400-500? vies keby si ty vlastnila nehnutelnost ktorej cena je 60 000 a nehnutelnost ktorej cena je 150 000 asi by si ich neprenajimala za rovnaku sumu ze? a presne taketo rapidne bolo zvysovanie ceny nehnutelnosti za posledne roky... kym sa pred piatimi rokmi byty predavali v Presove za 60 -70 000 teraz je to dvoj-trojnasobok v meste kam sme sa prestahovali detto. Ked nechces platit zvysenu sumu tak si najdi ine lacnejsie byvanie, najlepsie je ale vzdy investovat do svojho, hypoteky su stale lacne skus to zvazit, mozno to taky rozdiel v cene najmu a hypoteke nebude...

helus888
autor
7. feb 2022

@simsalabim No funguje to tak že mu každý mesiac fotim vodomery aj všetko zašlem na mail a on vyrata cenu energii precerpanych za mesiac . Mne ide hlavne o to že teda vždy povie že nájom si zvýši koli tomu že ceny za energie idú hore. To chápem. Len som chcela vedieť či tým pádom by mi teda nemal dať nahliadnuť vyúčtovanie.

helus888
autor
7. feb 2022

@cickamon všetko chápem nechodila som na osobitnu školu. Opakujem sa znova len ma zaujíma či mám nárok vidieť, doklad o tom prečo mi ten nájom zvyšuje

certica22
7. feb 2022

My máme zmluvu tak jedna časť je nájomné ktoré ide majiteľovi a druhá časť inkaso ktoré sme si urcili my koľko chceme platiť...teraz chodil výpis a majiteľ mi to aj ukazoval že zvýšili energie vzhľadom na to že išli ceny hore o cca 20€ takže o toľko budeme platiť viacej ..do teraz sme platili bytovemu cca 140 zvýšili na 159 ..nemal problém mi to ukázať ale bývali sme v takom byte kde mi majiteľ nevedel ani povedať že vraj nevie koľko platí inkaso 🤣

nuci616
7. feb 2022

Aha, chápem ako to myslíš, a je vlastne logické že ťa to zaujíma, lebo pokiaľ nevidíš ročné zúčtovanie ako mu môžeš veriť že vás neklame a neoberá o peniaze. S ním ste sa o tom neskúšali rozprávať a dohodnúť, že by bolo fér, keby to vidíte, keďže v tom byte bývate?

cickamon
7. feb 2022

@helus888 ak ti zvysuje platit energie tak mozes si vypytat doklad, ak najom tak aky doklad chces? taky neexistuje, vyska najmu je len a len majitelova volba. nikde nema dane za kolko ma prenajimat, moze prenajimat aj zadarmo aj za 5000 mesacne 😀 ide len o obchod, na kolko si on svoj byt oceni a ci sa najde niekto ochotny mu to platit.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
333kati
7. feb 2022

@helus888 áno, raz ročne môže zvýšiť nájom pokiaľ sa ceny energií dvíhajú..

simsalabim
7. feb 2022

@helus888 mne sa zda slusne a spravne, aby vam to vyuctovanie ukazal. Ja vsetko preskenujem a posielam najomnikom na mail. Toto by som od neho na vasom mieste ziadala.

juliavolna
7. feb 2022

@ckocka akože nesúhlasí ? Ak je byt raz niekoho a zvýšia sa energie za ktoré nemoze majiteľ tak akože čo ? Má ich platiť majiteľ ?

luna379
7. feb 2022

@helus888 on nemusí mat žiaden doklad pre Boha, zvyšuje ti nájomné lebo vidí ako idu ceny bytov hore, chce zarobiť a ako chabú výhovorku používa že sa zvýšili energie. Ja sa mu vôbec nedivim, pri trendoch ako stúpajú ceny bytov a nájmov by som tiež uzatvárala iba na rok zmluvu a vždy zvýšila najom. Je to zárobková cinnost ako každá druha prečo by niekto mal robiť charitu cudziemu človeku?

ckocka
7. feb 2022

@juliavolna Nájomná zmluva je dvojstranná dohoda.
Ak sú energie prepísané na nájomcu, tak sa samozrejme nejedná o zvýšenie nájmu a nájomca ich musí hradiť.