Ahojte, je tu prosím niekto kto sa do niečoho takéhoto vyzná? Mám malý obchodík, dnes prišiel majiteľ budovy, že nám od budúceho mesiaca zvyšuje nájomné na dvojnásobok ceny, pretože mu zvýšili ceny plynu.
V zmluve mám že môže sa nájomné upraviť o hodnotu inflácie, ale toto teda nie je hodnota inflácie. Som tu od januára, plyn používam ja osobne len na vykurovanie, a ani to nepoužívam lebo je tu teplo, takže nepotrebujem zapínať kúrenie.
Mám vôbec možnosť niečo s tým urobiť, okrem toho že proste si budem hľadať iné priestory? To je dosť ťažké, keďže žiadne voľné nie sú :(
@3009 Ach :(
@a_adamcova Ak máš platnú zmluvu a máš v nej jasne napísané, že ti može zvýšiť nájom iba o hodnotu inflácie, tak mu povedz, že nech ti preukáže aká je hodnota inflácie. Si si istá, že to tak je v zmluve uvedené? Pozri sa do zmluvy za čo vlastne platíš nájom, čo je v nájme zahrnuté. Energie sú súčasťou nájmu, alebo sa platia zvlášť? Ano zvýšila sa cena plynu, ale my sme to mali na faktúre z plynárni, ale nájom ako taký sa nemenil. Ak máš súčasťou nájmu aj zálohové platby za plyn, tak sa mohol zmeniť cená nájmu, aj my sme mali opoti minulému roku skoro dvojnásobnú faktúru.
@tenkratpodruhe začni sa vyjadrovať slušnejšie, lebo vhodne použiť nadávku je ok na vystihnutie situácie/emócií (aj ja používam) ale vulgárne niekoho osloviť nie je ok.... a všimla som si v posledných 3 dňoch, že to robíš často. prestaň. príspevok som nahlásila.
@zuzanka.zuzu ty si nejaká jemná ako kvetinka.
@a_adamcova áno, ceny y u mu stúpli do kozmických výšok, pretože nepatrí do kategórie regulovaných cien. Takže ak zvýšil, tak to bude oprávnená požiadavka. To isté elektrina pre iných odberateľov ako domacnisti poskočila viac ako dost
@a_adamcova Jedna vec je samotný nájom a druhá energie. Keď jemu reálne zdvihli cenu energií, nemôžeš žiadať, že ich bude platiť za teba. Pri samotnom nájme môžeš operovať infláciou.
Ani v zime nepotrebuješ kúriť? Všetka česť!
@tenkratpodruhe Aký si ty hrdina! A slovník burana.
No. V zmluve byva uvedena cast za najom a cast za energie. Ak sa zvysia energie, je jasne ze nájomca ich zvysi, platí totiz vyssie preddavky atd. Tak si dobre precitaj tu zmluvu, porozmýšľaj, pripadne si vypytaj aj doklad o zvýšených platbach a rozhodni sa. Vsade pojde toto hore. Neviem, myslíš ze prenajímateľ bude znasat vyssie platby a platit to zo svojho? My co sme mali šťastie mame zazmluvnene ceny este v objektoch starsie, ale napr u nas konci na zaciatku buduceho roka zmluva a ceny pojdu hore.
Cize mozno si mozes zistiit ceny inde..
@mistymay33 V nájomnej zmluve mám napísané že nájom je spolu s energiami. Nie je zvlášť suma energií rozpísaná
@a_adamcova Tak to máte zle napísanú zmluvu. V zmluve to musí byť oddelené.
@simca06022011 to je všetko v poriadku že sa ceny zvýšili. Platím najom 300€ teraz, v najomnej zmluve je napísané že nájom je vrátane energií, nemám ich zvlášť rozpísané.
Ak sa zvýšila cena plynu, ok ale plyn predsa netvorí 100% časť nájmu. Mne predsa ani nejde o to že ide zvyšovať nájom, ale ide o to že o koľko? Alebo podľa teba je to úplne v poriadku? Zvýšiť celý nájom o 100%? Aj keď plyn tvorí len určitú časť z neho?
@abbey1 nekurila som túto zimu, fakt je tam strašne teplo :-/
Ale o to nejde, proste ok aj nech mi zarata to kúrenie, vôbec mi nejde o to, ale o to že plyn netvorí 100% časť nájmu.
@abbey1 a čo s tým viem urobiť?
@tenkratpodruhe Ver mi, že on má dosť prachov aj na 10 suduv, a nejakého súdu sa on nezľakne.
@tenkratpodruhe nie :-/
@a_adamcova Ako máte v zmluve poriešené vyúčtovania preplatkov a nedoplatkov za energie?
V prvom rade si nemala takú zmluvu podpísať.
Teraz, ak chceš naďalej v tom priestore zostať, skúsila by som sa s ním normálne dohodnúť. Nech ti ukáže, aké má preddavkové platby za energie. Teraz ste sa ako vyrovnali p vyúčtovaní plynu a elektriny?
@tenkratpodruhe tak sa tak vyjadruj niekde v krčme, a nie na MK, pravidlá su jasné, prečítaj si kódex správania ak náhodou nevieš kde sa nachádzaš. a keď sa nevies slusne vyjadrovať, tak tu nemáš čo hľadať 😉
@tenkratpodruhe používanie vulgarizmov nemá nič so slobodou slova. Je to neakceptovateľný prejav hulvátstva a nevychovanosti.
Ak ťa nahlásili, urobili dobre. Jednoducho tu také výrazy nepoužívaj.
@a_adamcova tak mas aj zmluvu zle urobenu, pytaj si od neho teda podklady o kolko sa tie energie zvysuju, ked chce najom takto zvysit...
@a_adamcova Ak to nemáš zvlášť, tak je to ťažke oddeliť, ano plyn sa zvýšil dvojnásobne, aj elektrina, všetko išlo hore, tak je normálne, že aj tebe zvýšili najom. Ak sa ti to zdá vela, skus hladať iný nájom. Bohužial,nemáš dobre urobenú zmluvu, ak sa ti nepáčia zmluvné podmienky, možeš odstupiť od zmluvy.
@tenkratpodruhe ach musis byť veľmi nestastny a zakomplexovaný človek 🙈 tak si min 3000 euro nato, aby si si tu pomasirovala ego a dokazala,ze zmyslom tvojho života je sloboda v nadavani na modrom konikovi🙈🤷🏻♀️ gratulujem 🥳 viac sa už ponížiť ani nemôžeš 😉
@tenkratpodruhe prosím ťa, mozeš si riešiť svoje frustrácie niekde inde?
@a_adamcova buď sa prispôsobíš, alebo hľadaj nové priestory. Nič iné.