Zomrel prenajímateľ

24. mar 2022

V meste mam prenajaty maly byt, spim tam 2x do tyzdna koli praci. S majitelom mam riadnu zmluvu do konca toho roka, pre najom si vzdy chodil osobne. Vzdy mi podpisal, ze najom si prevzal. Posledne dva mesiace mu pisem, volam a nic. Vcera som sa z FB dozvedela, ze zomrel. Netusim ci mal nejaku rodinu, manzelku a deti urcite nemal. Ako mam postupovat? Prehladala som cely facebook, nenasla som nikoho, kto by aspon podla priezviska mohol byt jeho rodina.

diamond007
24. mar 2022

Skús zistiť u notára v danom meste.

bambulienka25
24. mar 2022

Alebo na magistráte / obecnom úrade

lenkakravcova
24. mar 2022

Ja by som si na tvojom mieste odkladala peniaze a inak nič neriešila ak všetko funguje ako má. Určite prebieha nejaké dedičske konanie, takže sa ti skôr či neskôr niekto ozve, kto to zdedí a kto bude mať záujem o vybratie nájmu od teba.

julka29
24. mar 2022

Neviem ci bývaš vo veľkom meste alebo nie, ale možno by bola možnosť ísť do pohrebníctva ktoré vybavuje pohreb a opýtať sa na nejaký kontakt na blízkych alebo tam nechať svoj aby sa ti ozvali.

iren88
24. mar 2022

možno s ti pozostalí ozvú aj sami. asi ešte nemajú ani po dedickom, takže by som počkala a peniaze si odkladaj, lebo isto si po ne niekto príde

lucka_ke
24. mar 2022

pýtala by som sa domovníka alebo starších susedov, tí všetko vedia

dominidi
24. mar 2022

Pripajam sa k nazoru, ze treba pockat na ukoncene dedicske.. bez toho aj tak peniaze nemozes poslat len tak hocikomu, kto by sa prihlasil.

brembo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. mar 2022

@brembo Tak keby nebol facebook, nedozviem sa ani ze zomrel. Ked neodpovedal, nedvihal mesiac, prvy napad bol pozriet sa na facebook a jeho aktivity. Ako co som mala robit? Hladat ho interpolom? A k jeho rodine sa mam ako dopatrat? Vsak ja chcem len kontakt - cislo, mail, facebook. Kde sa podla teba hladaju kontakty najrychlejsie a najefektivnejsie?

oblecenie99
24. mar 2022

Predpokladám, že si to už čítala, ale pre istotu je tu dobrý link: https://www.akmv.sk/pravna-poradna/konci-sa-smr...

Vieš, kde býval? Podľa posledného bydliska by som hľadala.. nájdi si podľa bydliska príslušný súd (daj do si gúglu vyhľadať "príslušnosť súdov"). Zavolaj tam, vysvetli situáciu, že potrebuješ v dedičskej veci preveriť informácie, lebo si nájomca a máš len vedomosť o tom, že prenajímateľ zomrel. Oni by ti už mali dať kontakt na notára, ktorý prejednáva dedičstvo.

autor
24. mar 2022

@brembo Ty si chytry jak radio. To, ze niekto zomrie, to nevies len tak. V tv markiza neposkytuju zoznam ludi, ktori zomreli v dany den.

autor
24. mar 2022

@oblecenie99 Dakujem, priblizne tak budem postupovat.

h2
24. mar 2022

Ja by som na tvojom mieste nevyhľadávala aktívne majiteľov. Odkladala by som peniaze na nájomné a čakala, kto sa ozve mne. A hľadala iný podnájom, zrejme to časom bude potrebné.

autor
24. mar 2022

@h2 No ja mam zmluvu do konca roka a potom uz nechcem predlzovat. Ja neviem ako dlho trva dedicske a za ako dlho sa mi hodla niekto ozvat. Ja potrebujem niekomu vyplatit najom a povedat mu, ze o dalsie predlzenie nemam zaujem. Viem, ze majitel mal cca 50 rokov - deti a manzelku nemal (to mi sam hovoril). Jeho rodicia neviem ci ziju. Ja ani netusim, kto by mohol tak dedit.

h2
24. mar 2022

Tak nerob nič. Čakaj. Keď sa ti nikto neozve do konca roka, odsťahuj sa. Tie peniaze za nájom si ale nechaj, ak by bolo treba.

h2
24. mar 2022

Ešte môžeš čas od času sledovať katasterportal. Keď sa na vlastníctve bytu objaví plomba, budeš vedieť, že s vlastníctvom sa už niečo deje. Ale myslím, že prípadní dediči sa ozvú skôr.

autor
24. mar 2022

@h2 A naviac, ked nam zomrela starka, dedicske bolo tusim snad az o tristvrte roka. Ja tu mam zaujem byt do konca roka, potom idem do zahranicia. Ked sa to dovtedy nestihne, tak neviem. Ja nechcem mat po rokoch problemy koli tomu, ze som nestihla vyplatit niekomu najom.

autor
24. mar 2022

@h2 Tam som sa uz pozerala, ziadna plomba tam zatial neni. Budem to sledovat.

h2
24. mar 2022

Áno, mne keď zomrel otec, tiež sme mali dedičské až po vyše pol roku. To je individuálne.
Myslím, že ak sa stihneš odsťahovať skôr, nikto ti problémy robiť nebude. Ak prenajímateľ nemal ženu, ani deti, dediť budú vzdialenejší príbuzní, tí budú radi, že dostanú byt. Nemyslím si, že by ťa naháňali niekde v zahraničí kvôli dlžnému nájomnému.

julka29
24. mar 2022

Ak nemal deti a ženu tak dedia súrodenci a rodičia ak žijú. Nečudovala by som sa, že byt budú chcieť hneď predať hlavne ak bude dedičov viac a budú chcieť vyplatenie svojej časti.

oblecenie99
24. mar 2022

Ako som ti už vyššie písala, notára vieš zistiť cez príslušný súd, ten zas zistíš podľa miesta posledného bydliska zomrelého. Potom by som už všetko riešila s notárom, ktorý dedičstvo prejednáva. Ak máš zmluvu na dobu určitú, tá by mala zaniknúť uplynutím času, uvedenej v zmluve. Pozor, predmet nájmu už po tomto čase nesmieš užívať, má byť vyprataný, aby sa náhodou nájomný vzťah neobnovil a sa v Ňom už nepokračovalo - toto tiež rieš s notárom. Nájomné do toho času by som riešila vo forme solučnej úschovy - tiež u dotknutého notára, takto to máš kryté (nevýhoda je, že musíš hradiť náklady na túto úschovu).

autor
24. mar 2022

@oblecenie99 Jeho trvale bydlisko poznam. Takze obratim sa na sud a ten by mi mal dat kontakt na notara, ktory to riesi? A na prislusny sud staci zavolat? Ci sa tam musim trepat osobne? Takze ked budem najom posielat tomu notarovi, po pripadnom dedicskom konani to uz on vsetko s dedicmi doriesi? Viem, ze dedicske trva aj rok. A ja fakt potrebujem odist prec. A za neplatenie najmu este mozem skoncit v exekucii. To by ma asi porazilo.

ha_space
24. mar 2022

@oblecenie99 Niesom si istá, či jej meno notára povedia telefonicky len tak a ešte naviac, ak neni potencionálny dedič. Možno bude musieť súd požiadať písomne.

Autorka neviem čo poradiť. Škoda, že nepoznáš nikoho, kto by mohol dediť. Odkladaj si peniaze a čakaj, či sa ti niekto ozve. Vzhľadom k tomu, že niesi žiadna príbuzná, neviem či ti len tak niekto povie meno notára.

autor
24. mar 2022

@ha_space No tak to je teda vazne super.

oblecenie99
24. mar 2022

@ha_space Ja by som to skúsila, aj keď nie je príbuzná, ale je zainteresovaná a ťažko zistí iným spôsobom, kto je notár v tejto veci. Mala uzavretý právny vzťah s poručiteľom, dokonca teoreticky by mohla mať voči nemu aj pohľadávku - veritelia si svoje pohľadávky tiež prihlasujú do dedičstva.. Keď jej nedajú konkrétne info, môžu ju nasmerovať a ona môže podať žiadosť na súd písomne. Iným spôsobom toto info nezíska. AK nedajú informáciu osobne alebo telefonicky, treba o ňu požiadať písomne. To nie je problém.

oblecenie99
24. mar 2022

Autorka, ešte na doplnenie, áno, keby si hradila nájomné notárovi do solučnej úschovy, on by už zabezpečil následné vyplatenie dedičovi po právoplatnom skončení dedičského konania. Len musíš zistiť notára. Toho zistíš jedine takým spôsobom, ako som ti radila vyššie. Osobne, telefonicky alebo písomnou žiadosťou.

autor
24. mar 2022

@oblecenie99 Na sude to nikto neberie. Skusim zajtra. Aaach, no bolo mi toto treba ...