Ahojte. Chcela by som vas poprosit o skusenosti co sa tyka ziveho vianocneho stromceka-myslim kupovaneho (odrezany skor ako ked mate moznost cerstvo odrezat) ze kedy ho zdobite a kolko vam vydrzi? My sme mali cele roky umely a teraz byvame v novom tak sme kupili zivy no nemam s nim skusenost. Dakujem vopred 🙂 Lucia
Nechajte ho zatiaľ ešte vonku a bolo by fajn keby ste ho mohli dať do nejakého medzi stupňa medzi zimou a teplom doma, aby sa trochu aklimatizoval, potom tak rýchlo neopadá ihličie
@luciferko162 my uz mame! 8rok ten isty, len nam rastie viac do sirky ako do vysky 🙂 mame od vcera do 28.12 cca kedy ideme prec a stromcek pojde spat na terasu
@pribinak Super. My sa tiez chystame tiez teraz v nedelu len som mala pochybnosti ci nam do sviatkov neopada..
@ujaju Ano, mame ho v garazi tam je dost chladno. Bojim sa, ze v izbe hned oprsi.
@babi81 On v crepniku isto vydrzi dlhsie ako odrezany v stojane. V podstate stale ked ho mate potom vonku. Pekne, ze je taky odolny za 8 rokov 🙂
@luciferko162 co mate? obycajny smerecok nevydrzi dlho. strieborny vydrzi dlhsie, tie kaukazske jedne vydrzia tiez paradne dlho. su stojany take, kde sa da naliat voda, aj to pomoze.
@luciferko162 otec mame rezany a vydrzi krasny 2tyzdne potom zacne pomaly opadavat
Cim dlhsie nechat vonku
Potom vnutri vydrzi tak 2 tyzdne...mali sme aj misku s vodou ale slabota...prave som myslela ze kupime v kvetinaci ale vsetky su akesi male...a neviem ci to vydrzi dlhsie.
Esre stale sme nekupili.neviem sa rozhodnut🤔
@luciferko162 mám v stojane, kde sa dolieva voda. Vyhadzujem koncom januára. Niekedy v polke februára 😀
@ukulela Kupili sme kaukazsku jedlu a stojan kde je taka misticka na vodu tak dufam, ze vydrzi. Dakujem za skusenost ;)
@osky No aj ja dufam, ze spon 2 tyzdne vydrzi.
@maria1989 A aky stromcek mavate? Smrek ci jedlicku?
My už máme stromček ale je u svokrovcov na balkone a zásadne ozdobu jeme až 23.12.vtedy ho prinesieme dovnútra a vydrží aj do polky januára
@luciferko162 buď borovicu alebo jedličku
@luciferko162 smrek nie, to nekupuj, ten velmi skoro opadne, nema rad nejake zmeny teploty, skor to jedlicka prezije 🙂
@luciferko162 nedavajte ju k radiatoru hlavne. (ak mate podlahovku, smola). nam ale tie kaukazaky vydrzali vzdy minimalne 2 tyzdne. ona troska ovedne, tie vetvy ovisnu, ale neprsi tak, ako smercky. a vyhoda je, ze tak nepicha a ma peknu farbu. ja som este premyslala, ci sa neoplati do tej vody dat nejake hnojivo, no nic som nakoniec nikdy nevymyslela. teraz mame v crepniku, tak uvidime. (ale nie je to kaukazska, ale pichlavy smrecok, dnes som zdobila, jaj, moje ruky ..) tak pekne sviatky prajem 🙂
no ja som to tento rok paradne pokazila.. zivy stromcek mame 2x v zivote a minuly rok sme ho sice kupovali v novembri, ale dali do vnutra az 23.12. a vydrzal super do 6.1.. tento rok mi preskocilo a doniesol nam ho mikulas 😣 no samozrejme uz opadava, hoci ho polievame, vlazime, vo vode ma aj vyzivu specialnu.. no moja chyba, buduci rok uz tu chybu nespravim.. inak je to najkrajsi stromcek aky sme kedy mali.. jedlicka, husta a krasna.. tak posluzi este ako drevo do krbu, ako aj ten minulorocny..
@luciferko162 ak budes polievat vydrziiii 😍
@ukulela Dakujem za radu. Mame radiator pri nom, ale vypneme ho a podlahovku asi vypneme nechame radiatory (okrem toho pri stromceku). Takze v stredu zdobime do sviatkov musi prezit ako v talej forme ;)
@ukulela ano to sa mi paci, ze vobec nepicha a aj na vzhlad je velmi pekna.
@jana_eyre Tak to ma mrzi. Ja som chcela tiez zdobit na Mikulasa, ale vravim zivy stromcek sme este nemali iba ako deti tak to budem musiet vydrzat. Ja by som ho zdobila uz najradsej prvy december :D Preto som zalozila temu, lebo vsetci znami, ze tesne pred sviatkami a nejak mi to nedalo ; )
Vonku ho máme týždeň, už sa stalo že aj 1.12. sme ho mali vonku, najlepšie je nechať ho von - dvor/balkon... Nič sa mu nestane🙂 24.12. doobeda zdobime a do troch kráľov vydrží. Sibírska jedľa nám doma uschla a nepadla z nej ani ihlicka. 2 metrový strom som jednou rukou vyložila na dvor a bola tam tak kým sa sneh neroztopil na jar 😂 to bolo také zaujímavé. . inak už okolo Silvestra pomaly začnú padať ihličky. Treba mu vetrať, a vraj teplou vodou sa má polievat
Nám minuly rok vydržal v obývačke mesiac. Do stojana sme mu nalievali vodu 😊 nedopadlo z neho ani jedno ihličie... vyhodili sme ho len preto že bol pomaly koniec januára 😂
my zdobime v zasade 23.12. najskor a vyhadzujem tak po 15.1.. Raz som ho mala do hromnic, vyzeral ze je uplne ok, ihlicie vobec neopadalo, ale ked sme ho uz isli odzdobit a vyniest tak jednym razom opadlo vsetko ihlicie :D
Keď kúpime živý stromček, tak ho máme do 22 vonku, ak je vonku sneh, tak ho zabodneme do snehu, alebo ho dáme do vedra s vodou. Potom ho prenesieme dnu do izby, kde dáme kúrenie na slabśie a potom ho na štedrý deň presunieme do obývaćky. poćas Vianoc kúrime trochu menej- máme podlahovku. Máme ho v rohu pri okne a dverách, tak sem tam ho ovanie aj chladný vzduch. Inak cez sviatky sem ta zakúrime aj v krbe. Dávame ho do stojanu s vodou, neorezávame mu spodnu koru. Stromček mám vydrží pekný do troch kráľov potom už začina chradnúť- mení farbu. Moc neopadávava, kým do neho nebuchneš.
Živý stromček vydrží max 2 týždne, potom škaredo opadáva.... žiaľ...
Uz mam kúpený, zatial je vo vedre na balkóne, vydrzi dlho, vyhodíme ho tak v druhej polovici januára
Zdobiť budeme mizno v nedelu