Ahojte maminky. Zvažujeme stavbu rodinného domu a mojím snom je zrubovy dom. Nájdu sa tu rodinky ktoré v zrubovom dome bývajú, čo sa vám páči, nepáči, odporučili by ste také byvanie aj ďalej? Cez ktorú firmu ste dom stavali?
@arcticcode
pozor na pojmy, je rozdiel zrubový dom a drevodom...drevodom je skladačka, lacná a rýchlo postavená, originál zrub taký lacný už nieje
@vilma7
@vilma7 aký? Kanadský zrub alebo slovenský (z guľatiny alebo hranolov)? Kanadské sú nádhera, ale aj cena nádherná 😊 ale ak po ňom túžite tak určite ísť do toho, lebo budete vždy rozmýšľať že ste mohli mať úplne iný dom 😊 dnešné technológie sú už úplne iné, bezpečnosť proti požiaru oveľa vyššia a aj kvalita bývania bude úžasná, lebo však drevo, ten pocit vnútri bude na nezaplatenie 😊 len sa treba pripraviť na to, že drevo pracuje stále, takže určite kadejaké zvuky praskania a vysychania dreva budú v pravidelných intervaloch 😊 a ďalšia vec je starostlivosť, určite ho bude treba natierať 😊
My bývame v zrube; zatiaľ samé pozitíva, nemám čo vytknúť. A to teplucko keď je vonku zima a naopak v lete príjemne; to ako dokáže dýchať taký zrub, to sa nedá porovnať s inými domami
.. môj muž postavil 😁
@ja197 Drevodom ani nepokladam za dom. Ja co som pozeral zruby, tak taky jak by mi stacil (6 izbovy dvojposchodovy) za 14000 hruba stavba. Zbytok si porobim ozdaj sam.
@arcticcode to mi pošli firmu, dám si ho postaviť aj hneď 🤣🤣 never moc inzerátom, ktoré vidíš, napísať sa dá hocičo, realita je trošku iná 🤣 my sme kedysi chceli len na murovaný spodok posadiť vrchné poschodie so strechou zrubové a cenu nám vypočítali na 30-40000 € (a to boli steny len meter vysoké a hneď išli štíty strechy) 😊
@vilma7 .. zvnútra sem-tam prach z guľatiny a trámov povysávam + vlhká handrička. Zvnútra nieje ničím napustené, nasurovo, ..zvonku máme natreté načierno (lokálna farba), natierali sme pri stavbe pred zhruba 7 rokmi, a ešte vôbec nevyžaduje údržbu, strechu máme dosť vypustenu, takže vplyv slnka, dažďa, snehu na drevo je minimálny. ..ani v najbližších rokoch určite vyžadovať nebude. 😉
@ja197 Jasne, lebo ja hovorim o hrubej stavbe a ty o stavbe na kluc. Www.zruby.sk tam som pozeral
Ja síce nebývam, ale poznám pár ľudí, čo bývajú neďaleko v zrube, priznám sa, bol to aj môj sen, ale realita je už iná.
Podľa mňa zrubový dom nemá nevýhody, počnúc cenou. A dnes ti ho už natrú nejakou kvapalinou, ktorá zabraňuje horeniu dreva, takže ani skrat, ani kozub, komín a pod. ti nespôsobia požiar. Za 13-15 tacov vieš mať peknú hrubú stavbu, proste do 50 tacov to máš postavené aj s nábytkom a zariadením.