Život v zrubovom dome

vilma7
9. okt 2019

Ahojte maminky. Zvažujeme stavbu rodinného domu a mojím snom je zrubovy dom. Nájdu sa tu rodinky ktoré v zrubovom dome bývajú, čo sa vám páči, nepáči, odporučili by ste také byvanie aj ďalej? Cez ktorú firmu ste dom stavali?

arcticcode
9. okt 2019

Ja síce nebývam, ale poznám pár ľudí, čo bývajú neďaleko v zrube, priznám sa, bol to aj môj sen, ale realita je už iná.
Podľa mňa zrubový dom nemá nevýhody, počnúc cenou. A dnes ti ho už natrú nejakou kvapalinou, ktorá zabraňuje horeniu dreva, takže ani skrat, ani kozub, komín a pod. ti nespôsobia požiar. Za 13-15 tacov vieš mať peknú hrubú stavbu, proste do 50 tacov to máš postavené aj s nábytkom a zariadením.

ja197
9. okt 2019

@arcticcode
pozor na pojmy, je rozdiel zrubový dom a drevodom...drevodom je skladačka, lacná a rýchlo postavená, originál zrub taký lacný už nieje
@vilma7

vilma7
autor
9. okt 2019

@ja197 ano, zrubovy ratame od 100 tis vyššie a modlime sa aby sme sa do 150 zmestili.

ukulela
9. okt 2019

@vilma7 velmi zalezi na lokalite - ale citam, ze vy ste vo Svajci - tak tak to bude pekne. V nasich satelitoch by bol zrub ako past na oko. Aj ked cena, - no, rataj vyssiu hranicu skor - aj to mozno LTT (pokial to teda nechcete vsetko robit svojpomocne)

ja197
9. okt 2019

@vilma7 aký? Kanadský zrub alebo slovenský (z guľatiny alebo hranolov)? Kanadské sú nádhera, ale aj cena nádherná 😊 ale ak po ňom túžite tak určite ísť do toho, lebo budete vždy rozmýšľať že ste mohli mať úplne iný dom 😊 dnešné technológie sú už úplne iné, bezpečnosť proti požiaru oveľa vyššia a aj kvalita bývania bude úžasná, lebo však drevo, ten pocit vnútri bude na nezaplatenie 😊 len sa treba pripraviť na to, že drevo pracuje stále, takže určite kadejaké zvuky praskania a vysychania dreva budú v pravidelných intervaloch 😊 a ďalšia vec je starostlivosť, určite ho bude treba natierať 😊

janula223
9. okt 2019

my mame,zatial chodime ako na chatu,ale planujeme sa tam nastahovat na starobu,ak sa dozijeme🤔

ja197
9. okt 2019

@janula223 waaaau, to je sen 😍😍😍 nádherný dom, nádherné prostredie 😍😍 predpokladám že tam máte galériu však? Nejakú fotečku zvnútra aby sme sa pokochali? 😊

janula223
9. okt 2019

@ja197 mala byt,ale sme zrusili

vilma7
autor
9. okt 2019

@ukulela stavať ho chceme na Slovensku, obec Moštenica, skôr chatová oblasť takže tam nebude až tak vytŕčať.

vilma7
autor
9. okt 2019

@ja197 slovenska guľatina dufam ze kvoli prehnanej cene sa nebudeme musieť vzdať nášho sna.

vilma7
autor
9. okt 2019

@janula223 nadherny, kde ho máte? Prenajimate alebo len na vlastné účely?

lumka333
9. okt 2019

My bývame v zrube; zatiaľ samé pozitíva, nemám čo vytknúť. A to teplucko keď je vonku zima a naopak v lete príjemne; to ako dokáže dýchať taký zrub, to sa nedá porovnať s inými domami

vilma7
autor
9. okt 2019

@lumka333 a cez ktorú firmu ste stavali? Alebo kúpili už hotový domček?

hiuna18
9. okt 2019

@vilma7 my tiež bývame v zrube, postavili nám len hrubú stavbu zvyšok sme si robili svojpomocne. Ja už v murovanom dome ani dýchať neviem poriadne 😂 úplne iný vzduch. Nevýhody žiadne nepociťujem, býva sa nám perfektne.

lumka333
9. okt 2019

.. môj muž postavil 😁

h2
9. okt 2019

@janula223 Tak toto je môj sen! 😍😍😍

natassa2
9. okt 2019

@janula223 vau tak to je riadna pecka, to by som hned brala co si!

lumka333
9. okt 2019

@hiuna18 ja takisto, ..keď idem k niekomu na návštevu tak volám von na kávu, lebo v murovanom sa mi ani dýchať neda poriadne a hneď mi je zima na nohy 😂😉

vilma7
autor
9. okt 2019

@lumka333 tvoj muž? To ako fakt? A nám nechce postaviť???

lusyc
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vilma7
autor
9. okt 2019

@janula223 prosím ťa, možno pre teba smiešna otázka, ale ako utieraš , alebo sa odstranuje prach z guľatiny?

vilma7
autor
9. okt 2019

@janula223 koľko vás prosím ta vyšiel?

janula223
9. okt 2019

@vilma7 jednoducho,vlhkou handrou,to drevo je uplne hladke a vysiel nas do cca 150 000 €,vela veci svojpomocne

vilma7
autor
9. okt 2019

@lumka333
@hiuna18 ako často je potrebné ho zvonku ošetrovať, natierať? Každých 5 rokov alebo je to individuálne?

asia83
9. okt 2019

@vilma7 Môj muž vám odkazuje, že ak chcete celý život natierať drevo, tak si ho postavte. Nepraktický dom.

hiuna18
9. okt 2019

@vilma7 tak my bývame tri roky, ale najbližších aspoň 10 sa s tým nechystáme nič robiť 😉

arcticcode
9. okt 2019

@ja197 Drevodom ani nepokladam za dom. Ja co som pozeral zruby, tak taky jak by mi stacil (6 izbovy dvojposchodovy) za 14000 hruba stavba. Zbytok si porobim ozdaj sam.

ja197
9. okt 2019

@arcticcode to mi pošli firmu, dám si ho postaviť aj hneď 🤣🤣 never moc inzerátom, ktoré vidíš, napísať sa dá hocičo, realita je trošku iná 🤣 my sme kedysi chceli len na murovaný spodok posadiť vrchné poschodie so strechou zrubové a cenu nám vypočítali na 30-40000 € (a to boli steny len meter vysoké a hneď išli štíty strechy) 😊

lumka333
10. okt 2019

@vilma7 .. zvnútra sem-tam prach z guľatiny a trámov povysávam + vlhká handrička. Zvnútra nieje ničím napustené, nasurovo, ..zvonku máme natreté načierno (lokálna farba), natierali sme pri stavbe pred zhruba 7 rokmi, a ešte vôbec nevyžaduje údržbu, strechu máme dosť vypustenu, takže vplyv slnka, dažďa, snehu na drevo je minimálny. ..ani v najbližších rokoch určite vyžadovať nebude. 😉

arcticcode
10. okt 2019

@ja197 Jasne, lebo ja hovorim o hrubej stavbe a ty o stavbe na kluc. Www.zruby.sk tam som pozeral