Máme veľký problém. Kúpili sme byt, kľúče sme dostali 1.12., pred vianocami sme sa presťahovali, boli sviatky, takže sme boli aj odcestovani. Je tu mini kúpeľňa, kde sa zmestí len umývadlo, sprchový kút a práčka zvrchu plnená. Pôvodní majitelia mali práčku na chodbe pred kúpeľňou, spredu plnenu, keď šli prať, ukazovali mi ju, že si ju trochu posunu k dverám, natiahnu hadicu do sprchy a tam ide voda... Neriešila som to, pán nebol nejako zručný, myslela som si, že nevie hadicu zapojiť z práčky na odpad, preto tak peru. Ale ja som tu prala asi 4-5x a včera som si všimla dole v rohu na stene, na ktorej je teda zapojený odpad z práčky, že sú tam mokré fľaky. Mám podozrenie, že je možno prasknutá rúra vnútri v stene. Ináč si neviem tie flaky vysvetliť. Ani neviem či tam boli hneď od prvého môjho prania, ale isto tam neboli, keď sme sa nasťahovali.
1. Prosím vás, dá sa nejako zistiť, nejaká firma alebo kto, že je prasknutá rúra v stene?
2. Môžem to riešiť nejako právne a žiadať v prípade, že bude treba burať a rekonstruovat kúpeľňu, náhradu od povodných majiteľov? Teraz mi došlo, či neprali oni tak preto, že vedeli o tejto závade. Prečo ináč by prali tak nepraktický a posúvali práčku a ťahali hadicu do sprchy...Ale ako to dokázať? Som z toho na prášky, budem to sledovať po ďalších praniach, ale všetky peniaze som dala do kúpy a zariadenia, nemám to ani z čoho financovať...
Ďakujem za každú radu
No na súde by si asi nepochodila hneď, dokazovanie ze je to týmto a umlčať to, je na dlhú trať.
Zavolaj si vodara, možno je upchaty odpad z práčky, ak je to byť starší, a kúpeľňa pôvodná zachovala, tak je možné že to bolo preto ze to nepoužíval, nechcelo sa mu to riešiť. Moze to byť všeličo, v rohu moze byt zrovna kĺb.....do odpadovej rury
@pieksamaki no veď práve že to môže byť hocičo a teraz ako to riešiť? Aj praktický aj finančne. To nie je že pokazí sa mi batéria, vidím, vymením... Toto je niečo vnútri a bohvie čo...
Tak to treba vysekat a pozrieť, práveže je dobre ze si na to prišla, aby si dlhodobo nemala stenu vlhkú. My sme mali podobný problém...a keďže sme nevysekavali, napojili s.e od stúpacirk iny prívod potrubia ( plastove) pod kuchynskou linkou....bolo to pre nás najrýchlejšie riešenie. Lebo xohnat vodara ktorý by mal čas na tak malý projekt sme nevedeli....
Kontaktuj majiteľa.....a odkomunikuj to s nim....ak o tom vedel, bolo by asi korektne riešenie naklady /2...
@pieksamaki no pochybujem že budú súhlasiť s príspevkom na rekonštrukciu. Ináč tiež mi pani ukazovala jeden večer, čo ako funguje, rúra, práčka...na druhý deň sme už len spísali preberací protokol, šli za správcom a potom sa ešte vrátili po ich cestovné tašky do bytu a vraví mi, že včera bolo všetko ok a dnes tečie záchod... No to som tiež im neverila, ale našťastie tam bolo treba len vymeniť tesnenie... Tak preto si myslím, že aj o tomto tušili a preto prali tak zvláštne. Načo by logicky mal niekto práčku na chodbe a nie v kúpeľni, keď sa tam zmestila. Ináč práčku mi nechali, ale ja som ju darovala a kúpila si teda užšiu do kúpeľne...ak by som prišla ako oni, tak by som to nezistila. Možno má Tom stavali.
Ale to už je teraz Asi jedno, asi s tým nič moc nespravím...len ako to teraz opraviť...viem že asi len vysekat, no ďakujem pekne koľko to môže stať...
@pieksamaki vy ste mali aké problém s privodom vody, nie? Za touto stenou je vlastne schodisko...
Nepises, kolko rokov ma byt a kedy bola posledna rekonstrukcia. Podla foto to vyzera tak, ze tie voda a odpad su potiahnute v primurovke za prackou. Treba zavolat instalatera, nech sa na to pozrie. Bude asi treba vyburat tu primurovku a tie potrubia vymenit. Uprimne, ja by som rovno zrekontruovala celu kupelku podla seba. Ak je prilis mala, hladala by som s instalaterom riesenie, ako umiestnit pracku inam - na chodbu ci do kuchyne a tomu prisposobit nove rozvody vody a odpad.
@kp7333 byt je kolaudovany v roku 1975 tuším. Rekonštrukcia kúpeľne je staršia. Izby sú novšie. Áno, je to v stene za prackou, tam je prívod vody do práčky aj odvod vody. Áno, to by bolo ideálne zrekonštruovať kúpeľňu, akurát nie sú na to fakt teraz peniaze. Teraz rozmýšľam, že možno v kuchyni by bol priestor na práčku vedľa umývadlá... Akurát že ako sa potom napojiť na odpad a odtok? Odtok sa sa možno k umyvadlovemu odtoku, ale prívod vody v kuchyni je tiež v stene... Teda pod umývadlom nevidím žiadne hadice...
V chodbe j net nechcem lebo by musela byť hneď pri vchodových dverách, čiže hneď ako otvoris dvere, videla by si práčku...
My sme mali pracku v kuchyni ked sme mali malu kupelnu v byte. Odtok išiel do sifonu z umyvadla. Kupili sme slim pračku.
@aurinia a prívod ste mali ako napojený? Musím to lepšie pozrieť či sú tam hadice pod umývadlom, ale zdá sa mi že nie... Odtok do sifonu by sa dal, to sa dá kúpiť taký sifón, že aj z práčky nápojim tu odtokovu hadicu priamo naň?
@aurinia ešte toto by bolo riešenie, aby sme nemuseli búrať kúpeľňu. Tým pádom by bola aj kúpeľňa oraktickejsia... Časom ju chcem zrekonštruovať, ale to je fakt ďaleká budúcnosť, keďže ceny sú horibilné...
Aj my mame odtok do umyvadla, to je taky sifon, ze je na nom taky koniec na napojenie hadice.
Inak, raz som si tiez vsimla, ze je vlhka stena po prani a sledovala som co sa teda deje po zapnuti pracky a uplne taky tenucy filmik vody nam siel poza privod kohutik s privodom vody, tak tesne ako je to na stene primontovane - vtedy instalater vymenil na tom kohutiku ten prackovy ventil a odvtedy je zase vsetko ok. Cize niekedy aj len vymena tesneni ci ventilu pomoze, nemusi sa hned burat.
Nekaz si radosť z nového bývania. Per ako ti poradili. Trochu prišetri a potom si zavolaj nejakého šikovného vodára nevh ti poradí. Každý nový byt v súčasnosti má skryte vady. Som z fachu, viem ako rýchlo sa stavia. Pizéri robia vodu, predavači elektriku. Prerábali sme doma aj my trojiz byt a teda vedela by som spísat vtipný román s robotníkmi. Ver, že každý s niečím bojujeme.
@jumama no tu práveže od kohútika nejde nič, to sledujem stále. A toto som si všimla až včera večer... Skoro som skolabovala... A prívod vody máte ako riešený do práčky?
@hedviga2 ako myslíš, že nám prať ako mi poradili? Nechať to zatiaľ tak? Idem to sledovať a uvidím či to bude stále alebo sa ten tlak zväčší...veru je to tak, že dnes aj keď si zavoláš firmu, odborníka,tak sa tiež nevyzná a odflakne prácu... A ešte vôbec nejakého zohnať... Ja som volala ohľadom toalety, vymeniť záchod, lebo som myslela že to bude tréma meniť a termín najskôr o mesiac... Našťastie ocino mi to nejako prikrutil a už netečie... Títo je moj druhý byt a viem že aj na Tom prvom sa časom odkrývali chyby, veď to sa na každom bývaní všetko o potrebuje a kazí časom...no ale teda nechce sa mi po troch týždňoch bývania búrať kúpeľňu a hlavne ani nemám za čo. Keby som mala tam vymením celý sprchác za murovaný alebo tam dám vaňu ak by sa zmestila...ale žiaľ,všetko šlo do kúpy bytu a zariadenia...
Podľa kúpeľne vidiet, že je to už starší byt. Tam vždy niečo vyskočí. S tym sa dalo rátať. Asi nebudeš utekať vždy za starým majiteľom. Okrem toho, to sa môže stať aj v novom byte, nič s tým nenarobís.
@lukbe áno, ti už som pochopila...len rozmýšľam ako to idem riešiť...
No len volať odborníkov. Každý raz za čas niečo riešime.
Postupuj takto: nepustaj uz v kupelni pracku, ak odpadova voda z nej tecie do muriva (ked tak hadica z pracky do vane/kuta). S otcom popozerajte v kychyni pod drezom, ako je rieseny privod studenej vody (do drezu). Utcite sa to da prerobit tak, aby tam bol vyvod (privod vody) aj pre pracku. Odpad z pracky sa poriesi tak ako hovoris - vymenou drezoveho sifonu za taky, ktory ma "odbocku" pre odpadnu hadicu z pracky, resp.medzikusom pred sifonom.
Prerobi ti to kazdy zdatnejsi vodar aj sikovny majster, ktory preraba kupelne (a byty) komplet. Najdes mozno aj na bazarovych weboch (instalacne prace voda, kurenie..., prerabky kupelni, bytov...)
Aj tak by bolo lepsie, keby si v pidi-kupelni mohla pracku nemat (uvolnit priestor). Niektorym ludom dokonca pracka v kuchyni vyhovuje viac.
Vacsinou byva v zmluve dolozka o skrytych vadach, lehota mesiac, ci dva ci pol roka...ak to tam nemas, tak ta sudne tahanice vyjdu na vela, hoci by si bola v prave, vyhrala, splacali by ti to asi pomaly...
Obehni susedov nad vami aj pod vami, ci maju mokro v tom konkretnom mieste. Skus ozaj dlhsie neprat aby to uschlo a potom to sleduj? Alebo rovno zavolaj vodara, ale ten bude musiet burat
@kitycat tomu sa chcem vyhnúť s zistiť či to je fakt tým že keď periem... Musím to odsledovať. Možno sa stane zázrak a bola to včera náhoda 🤔
@kitycat pochybujem že niečo také je v zmluve...len že sú si nie vedomi zavad atak
@maranco ďakujem. Viem že našim tiež tak skúmali nejakým prístrojom akurát že keď to rozburali tak chyba bola aj tak na inom mieste
@madeincssr ďakujem za rady
@maranco
@madeincssr prosím vás, ak sa vyznáte vy alebo niekto iný... Tak pozrela som v kuchyni prívod vody do batérie je v stene, pod umývadlom v tej skrinke nie sú žiadne hadice... Takže z tadiaľ sa voda nedá dať do práčky? Bez vŕtania? Či existuje nejaká finta napr batéria s nejakým extra výborom?
Vyvodom
Mozno by bolo riesenie,vložit do pôvodnej odpadovej trubky, tensiu plastovu.My sme menili privod vody a el. a vodu vykopali len bodovo a do stareho potrubia vlozili nove plastove potrubie.
Usetrilo sa kopu prachov za vykopove prace.
Samozrejme trubka musi mat dostatocny priemer.
A este raz som pouzil tensiu hadicu,ked rodicom praskla trubka na studni a cerpadlo tahalo vzduch,tak tiez to pomohlo.My, ked sme kupili dom,v kupnej zmluve bola klauzula,ze sme boli oboznameni zo stavom nehnutelnosti a v podstate to znamenalo,ze akekolvek vady a reklamacie su vylucene.Drzim palce.
A teda najlepšia by bola aj osobná skúsenosť, či niekto niečo vysúdil v prípade takto zistenej závady... Na nete som našla len omáčky, aké ako je to v praxi?