Dobry den, Chcem sa spytat, ako riesit buchajuce stupacky v byte. Z bytoveho druzstva mi bolo povedane ze vraj nejaky sused zamuroval stupacky a preto buchaju, ked sa roztahuju. Viem ze raz som videl nejaky zakon, ze sused nemoze vykonavat zmeny v byte, ktorymi by rusil, alebo zneprijemnoval byvanie inym ludom v panelaku. Je take nieco? Da sa o to opriet? Alebo ako dalej postupovat na koho sa obratit ?
@viestta tak dokaz nemam, len zaujimave ze som sa pytal vsetkych susedov, a vsetci povedali ze im to bucha, a nikto nema zaujem to riesit. Ked boli na kontroku z bytoveho druzstva 2ja neotvorili vobec, 2 ja povedali ze ich nepustia dnu. Este som cital aj nieco ze mozem ziadat prispevok na znizenie kvality byvania ale to tiez neviem ako sa robi, alebo s kym to riesit.
Stupacky su myslim vlastnictvom spolocenstva, neviem ako je to osetrene, ale musi k nim mat "spravca" pristup tak by ich tam mali pustit nejakym sposobom. TO nech si vyriesia oni, ja by osm sa asi dookola stazovala a ziadala napravu, kludne aj susedia by ste nejaku spolocnu ziadost/peticiu mali napisat. Spolocne veci sa prerokovavaju na schodzach, cize aj tam sa to da.
Neveim si predstavit ako zamurovali stupacky, ze buchaju.. asi som este nevidela vsetko 🙂)
@simca06022011 ak zaliali stupacky znemoznili ich dilataciu a kedze kazdy material, aj kovove rury sa vplyvm tepla zmrstuju a roztahuju tak znemoznit im dilatacne pohyby sposobuje buchanie
@viestta tak ja napr. viem, ze my sme mali zaliate stupacky na kazdom poschodi, nevideli sme hore dole, ked sme sa pozreli, nikde... a nebuchalo, ale tak ano.. ak yb to nemal kazdy, hybali by sa tie rury. Otazne je, ze ked budu tie stupacky menit, ako im to vyrubu :DD ja som mala ine nervicky, ked prisli a celu stenu za zachodom mi zburali, obklad neobklad :D
@simca06022011 zaliate mohli byt, to mame aj my, ale je tam vlozka, ktora umoznuje dilataciu
@simca06022011 ved praveze susedia to nechcu riesit, vcera bola schodza z bytoveho druzstva, vsetci ktorym bucha stupacka sa vyjadrili ze nechcu to riesit a hlasovali za to ne sa stupacky menit nebudu, dom sprav este dal inu moznost, ze by sme skusili aspon vyregulovat este raz sustavu, aj tu zamietli. Spristupnit byt nechcu.
no nadhera...
Ak mas dokazy, tak mozes sa domahat svojich prav sudne. Ak mas len domnienky, tak najprv musis dokazat svoju pravdu aby sud mohol rozhodnut v tvoj prospech.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1993-182