Výsledky rozboru vody zo studne

lenuska333
8. aug 2021

Dobrý deň vyzná sa niekto v týchto výsledkoch viem ze tam je mangán a amoniak zviseny to mi povedali ale nič viac je to veľmi zle viete poradiť čo robiť aby bola pitná poprípade ci by sa mohla používať na varenie keby sa pre varila ta voda obecnú vodu nemáme Ďakujem

palisko
8. aug 2021

Ako dlho je tá studňa v prevádzke? Aká je hlboká? Je vŕtaná alebo kopaná? Nachádza sa v okolí družstvo, chov, nejaký priemysel, staré bane apod? Sestra odoberala tieto vzorky a pracovala vo firme na kontrolu hygieny, tak sa jej spýtam čo sa s tým dá urobiť. Ale musím jej dať aspoň nejaké základné informácie o studni. Do studne na zabezpečenie mikrobiologickej bezpečnosti sa dá aplikovať dezinfekcia pre studne.

lenuska333
autor
8. aug 2021

@palisko viete čo mi sme ten dom kúpili lenže tu asi 5 rokov nikto nebýva my sme ju vyčistili ale asi sme mali z rozborom počkat na pozemku je žumpa zo zkruzi ale asi takých 10 metrov od studne hneď vedľa studne je chliev ale to tiež uz dlhšie neuzivane tak neviem mame ešte jednu studňu v dom nevieme ci skúsiť túto ale tiež je vedľa budovy kde chovali zvieratá iank nič také na dvore alebo v blízkosti nemáme akurát ešte máme potok blízko domu studne sú kopane akurát jedna je z kameňov hlboká asi 5 6 metrov a ta v dome je zo zkruzi a hlbokejsia možno 8 metrov keď nie viac

palisko
8. aug 2021

Tá žumpa je problém, zo skruží nie je vodotesná, možno preto má tá voda takú mikrobiologickú aktivitu. Sú tam priesaky do tej studne. Skúste ešte tú v dome. Ale bude to asi problém. Najskôr budete musieť vyriešiť odvod odpadovej vody, riešiť vodotesnú žumpu.

kormino
8. aug 2021

Pracovala som dlhé roky vo vodohospodárskom laboratoriu,ale takto zvýšený mangán som ešte nevidela.Norma je 0,05 mg/l.Pre verejné zásobovanie pitnou vodou sme studňu s obsahom 0,06 mg/l už odstavili.Mikrobiologiu nemáte vobec zlú,tá sa dá dezinfikovať.Na amoniak je norma 0,5 mg/l .Vaša voda je nevyhovujúca aj na varenie skrz ten mangán.