Dobrý deň,dá sa na tom niečo ušetriť,keď manžel v bytovke každé ráno cca o 6:00 vypne kúrenie (na wc na hlavnom prívode) a zapína sa až poobede cca o 17:00? Merače máme na každom radiátore. Koľko zhruba percent sa dá takto ušetriť?
Neušetrí nič.Mozno ešte prerobí.Nakolko najviac energie sa spotrebuje pri ,,rozkurovani" studených miestnosti.
@andreakotesova
Je to práve kôli susedom,ktorý mali pocit,že doplácajú na nás,že mi veľa kúrime,keď oni majú vypnuté radiátory a majú aj tak doma 21 stupňov.
Neviem ci nieco usetri, ale isto by som kvoli susedom nevypinala kurenie.
keď mali susedia vypnuté radiátory,ako mohli doplácať na vás?
Podiel základnej zložky tepla na vykurovanie vo všetkých bytových domoch je najmenej 30 % z celkových nákladov na množstvo dodaného tepla, pričom vyhláškou odporúčané rozdelenie je 60 % základná zložka, teda tá časť, ktorá sa počíta podľa podlahovej plochy bytu, a 40 % spotrebná zložka, teda tá časť, ktorá sa počíta podľa nameranej spotreby. Takže ak z tých 40 % ušetríte dajme tomu 10 % (čo je podľa mňa reálne len ak by ste mali nový super zaizolovaný dom), tých ušetrených 10 % sa premietne do ceny tak, že celková cena sa zníži o 4 %, čo je 10 % zo 40 %. Môžete spraviť pokus, ak máte v byte dve izby, v jednej môžete vypínať a v druhej nie. A zapíšete si, ako rastie ktoré počítadlo. Po pár dňoch si ich porovnajte a spočítajte percentuálny rozdiel a potom si vypočítajte, koľko % to je zo spotrebnej zložky (tá je asi 40 %). Tým sa dá určiť aproximácia, ale raz som to skúšal v Nemecku, kde ten zákon existuje už dávno a neušetril som skoro nič... takže to nerobím.
@bystrozraky už platí nový zákon ohľadne základnej zložky
https://www.vsd.sk/vsd.sknovy-sposob-rozpocitav...
nedá sa nič ušetriť,kedysi sme mali vyčíslené kúrenie konkrétne na každú izbu a v spálni sa absolútne nekúrilo,uspora bola 20 eur
@rozculena Ano, ten zakon som tam odcitoval v praxi. Dam ti tu vycuc z toho clanku co si tu poslala: "Podľa našich predbežných výpočtov táto zmena spôsobí, že pravdepodobne 65 až 70 percent nákladov na vykurovanie sa po novom vypočíta podľa plochy bytov (to je základná zložka) a zostávajúcich 30 až 35 percent podľa pomerových meračov za odobrané telo (to je spotrebná zložka)."
@rozculena
No tým že ten podiel sa rozrátal medzi všetkých a mi sme mali kúrenie celý rok na 3-ke a oni šetrili a tým pádom platili aj nám teplo 😂(aspoň oni to tak tvrdili).
A tu ani nejde o šetrenie,skôr ich nejako donútiť aby si aj oni zakúrily,lebo skôr oni kradli teplo od nás.
akože ako kradli?:D chodili s vedrami k Vám a cielene Vám ho vynášali von?:D:D:D my sme 5 rokov v byte nemali ani raz zapnuté kúrenie lebo aj bez neho sme tam mali 24 stupňov, takže podľa tohto sme mali kúriť a vetrať? len aby sme kúrili?:D
veď keď máte aj vy teplo, tak nechajte ísť radiátor napr. len v obývačke na 3 a zvyšok sa zvezie.
Je zbytočné sa o niečo pokúšať, treba si to nastaviť tak, aby ste sa cítili pohodlne a hotovo.
Pokiaľ ich chcete vytrestať, presťahujte sa inam a tento pôvodný byt nechajte prázdny s vypnutými radiátormi. Že blbosť? Iste.
Ako chces donútiť susedov kúriť?🤪
@hefo
Áno odteraz to budeme tak robiť,keď celé sviatky budeme mimo domu,tak bude kúrenie vypnuté a možno ešte aj ventilačka otvorená 😀 👍
@janka_266
Aj to dokážeš nejako vysvetliť,ako sa dá mať cez zimu doma(alebo hocikde inde) 24 stupňov bez toho aby sa kúrilo?
netuším, možno byty okolo nás kúrili viac akoby bolo treba, zateplenie činžiaku, tiež v spoločných priestoroch šli radiátory na plno, aj keď neviem na čo. a to sme boli na 1. poschodí nad vstupom, takže pod spálňou nebol žiaden byt ani.
No a teraz si skuste uvedomit,ze vytapate aj susedov nad vami..susedia pod nami mali tiez takto vypnut hlavny privod tepla,a my sme mohli kurit kolko sme chceli,a furt sme mali zimu,kedze od nich ziadne teplo
Kamarátka býva na 11 poschodí nekuria a chodia v kraťasoch majú veľmi teplo
Aj tak zaplatí za teplo susedom. Je v platnosti nová vyhláška.