Vybúranie nenosnej steny

kikusikkk
30. jan 2023

Ahojte, nemáte niekto nedávne skúsenosti s vybúraním/zrušením nenosnej steny v byte? Ide o tehlovú stenu s hrúbkou cca 15cm. Najradšej by sme to dali robiť firme, ak by to nebolo príliš finančne náročné. Neviete poradiť, koľko to asi môže stáť? Poprípade ak také niečo robil niekto svojpomocne, aké nástroje sú najlepšie? Ako to urobiť aby to bolo tip top? Kde začať atď. Ďakujem

nelca0510
30. jan 2023

@kikusikkk treba to hlavne ohlásiť a pozrieť sa,aké sú tvoje povinnosti pri stavebných úpravách

luliu
30. jan 2023

Ak je to byt v bytovom dome, potrebuješ vyjadrenie statika a súhlas nadpolovičnej väčšiny ostatných vlastníkov

viestta
30. jan 2023

a pri najlepsom ohlasku na SU, ale kedze ide o zmenu dispozicie mozu chciet aj stavebne povolenie so vsetkymi nalezitostami.

paradajkova
30. jan 2023

@kikusikkk my sme burali minuly rok, tehlovu, nenosnu. Statik stal 150 eur, ohlaska par eur, firme sme zaplatili cca tisic eur, z toho odvoz suti, poplatok skladke a firme za odvoz odpadu bol okolo 350. Overte ci mate zberny dvor co stavebny material vezme zadarmo, tam viete dost usetrit, alebo ci budete firme platit, aby sa stavebneho odpadu zbavila. Firma si moze nauctovat aj cas straveny s odovozom odpadu aj kilometrovne.

Plus este si premyslite, ako budete riesit v pripade, ze buranie vasej priecky sposobi skodu niektoremu zo susedov - moze popukat stena susedom nad alebo pod vami. Overte si ci to kryje vasa poistka, alebo poistka firmy ktorej to budete davat, alebo ci to zaplatite z vlastneho vrecka. Mam znameho co sa mu to stalo a platil potom opravu steny zo svojho.

paradajkova
30. jan 2023

@kikusikkk a u nas to nakoniec vyrezavali nejakou specialnou pilou, lebo ked to vysekavali tiez dobehol sused, ze mu nejaka mala puklinka tam vyskocila. Tak chlapi prestali a dosli na druhy den s tou pilou a celu priecku rozrezali asi na 3-4 bloky a tie potom vybrali.