Vodovodná prípojka na “našom” pozemku

21. nov 2024

Ahojte
Chceli by sme kúpiť dom s pozemok. Je tu veľký problém v šachte sú dvoje hodiny jedny “naše” druhé susedove. Sú to dvaja bratia jeden predáva dom a druhý čo má tu prípojku je sused. Mali to len ústne dohodnuté a na pozemku nie je žiadne vecne bremeno ani ťarchy. Keď sme sa rozprávali so susedom tak súhlasil že by sa spravilo vecne bremeno lenže s bratom ktorý to predáva nemajú veľmi dobrý vzťah a dnes keď prišlo k stretnutiu ich a realitaka tak sused povedal že s tým nesúhlasí a riešiť to nebude. Bola som v šoku keď mi to realitak volal keďže nám povedal niečo iné a im iné. Budeme kontaktovať určite aj právnika ako by sa to dalo riešiť ale chcem ísť ešte osobne sa skúsiť po dobrom dohodnúť so susedom. Čo robiť ak má pošle do kelu s tým ? Môžme ho len tak odpojiť ? Že by sme ho písomne upozornili že do nejakého dátumu si má spraviť vlastnú prípojku a ak nie že ho odpojime? Je to vôbec takto možné ? Po sudoch sa mi veru nechce doťahovať ale domček sa nám strašne páči len toto je veľmi nepríjemne a celé to stojí na tomto probléme ako ďalej. Máte niekto skúsenosť ? Nevydržím kým sa stretneme s právnikom tak preto píšem aj tu či náhodou niekto nevie poradiť.

anjelicek26
21. nov 2024

Ale ved to je problem hlavne brata, ze ma hodiny na cudzom pozemku, nie? On bude k vam musiet chodit a prosikat, nech mu odcitate vodomer...ci to nechapem dobre? Na co ho chces odpajat? Ked su tam dve zmluvy, prakticky ti to moze byt jedno (pokial plati), ak prestane platit, tak ho odpojis a nech si riesi vlastnu pripojku ako chce...

rozculena
21. nov 2024

ešte ste ani dom nekúpili a už máš na hovno suseda........

autor
21. nov 2024

@anjelicek26 lenže ak dôjde k poruche a bude sa musieť niečo kopať a tak ďalej tak kto to zaplatí? Ja si tam dám na pozemku dlažbu on mi to rozbucha/rozkope a ja budem mat oci pre plac keď mi to nedá do pôvodného stavu? Nám to nevadí zatiaľ že to takto je ale on nechce nič podpísať ohľadne toho

autor
21. nov 2024

A medzi nimi to bolo len ústnej dohode a my to chceme mat ošetrené nejak na papieri

mariska1989
21. nov 2024

Oznámiť mu že do toho a toho dátumu si musí vodu a vodovodnu šachtu urobiť na svojom pozemku že vy nechcete mať cudzie hodiny na svojom pozemku že ak tak neurobí tak požiadate o odpojení tých hodín .

anjelicek26
21. nov 2024

Vsetky skody sposobene vodou - predpokladam nejake prasknute potrubie - na tvojom pozemku a majetku (ktorym sa stane aj pripojka) predsa zastresuje tvoja poistka... neviem v akej variante problemu by ti tam nieco on chodil rozkopavat (?) ... skor ked ho prinutis si odtial teraz tahat inu pripojku, ano to dojde kopat...

zalka
21. nov 2024

@mariska1989 nie je vlastníkom hodín, neodpoja ich. Ak ich poškodí, tak sused môže žiadať náhradu škody nie je to také jednoduché.

Autorka a čo ak praskne tvoj prívod vody, vtedy si rozkopeš dvor v pohode ... predpokladám, že tá šachta je niekde krajom. Nie je to ideálne riešenie. Ale nedonútiš si myslím nijako aby si spravil vlastnú šachtu. @draik

draik
21. nov 2024

Zase je tu kopa múdrostí, čo majú málo spoločného s realitou. Správny názor je, že takmer s istotou ho nedonútite a už vôbec neodporúčam fyzicky odpájať a robiť podobné úskoky. Je veľmi nepravdepodobné, aby prípojka bola urobená bez súhlasu vlastníka pozemku, teda je legálna. Ak navyše už uplynulo 10 rokov, tak právo zodpovedajúce vecnému bremenu vydržal, aj keby nebola zmluva.

januska12323
21. nov 2024

Nekúpila by som to nech by bol dom hocijaký skvelý.

autor
21. nov 2024

@draik tu prípojku majú tak 40 rokov a bolo to na ústnej dohode keď sa ešte bavili

rozculena
22. nov 2024

zarábaš si na celoživotné problémy

olimuc
22. nov 2024

Zatial ste pozemok nekupili … tak ho ani nekupujte, tam nebudu len hodiny ale mozno aj ine o com este ani nevies

tundra
22. nov 2024

Za normalnych okolnosti,ide k hodinam pracovnik raz za rok opisat stav.Preco ti to vadi...Mame taky isty stav,Rodicia spravili sachtu,kde su hodiny,ked sa to robilo,sused prisiel,nech ju spravia väcsiu,ze niekedy sa pripoji.On sa nepripojil,ja som kupil pozemok vedla a rodicia mi kusok pozemku darovali.Teraz je ich sachta na mojom pozemku a ja som tiez z nej napojeny.Vôbec, to nikoho neobmedzuje.Fakt,nemas dôvod to riesit..
Teda, ja by som to neriesil.Nemas problem,vyrobim si problem.

zic
22. nov 2024

@tundra tak dokial vsetko funguje, tak to "nevadi". Ale ak sa nieco pokazi, tak to uz vadit bude, lebo im budu cudzi ludia behat po pozemku. Aj predavat taky dom bude tazsie ako ked je vsetko vysporiadane...

hedviga2
22. nov 2024

@anjelicek26 nezastrešujeeeee

tundra
22. nov 2024

@zic sachta je pred domom v predzahradke,v nasom pripade.Co by sa malo pokazit?Potrubie je z PVC,nehrdzavie...Sachta,musi byt pristupna, pre vodarov na odpis vodomera.
Vsetko je to uhol pohladu, ako sa na to pozries.
Po vodomer, je to v rezii vodarni,od vodomeru v rezii majitela.

ahhola
22. nov 2024

Bez nacrtu situacie si len tazko predstavit, o co ide. Sused sa nemoze napojit z ulice? Vyhladovo, teraz to nie je priorita, roky to nikomu nevadilo... Skus fb Staviame svojpomocne, ani nemusis pisat, staci hodit do lupy. Dom este nemas a uz nas hrozu, ze ti tam sused vstupi...

autor
22. nov 2024

Šachtu mame u nás na pozemku pár metrov od domu a potrubie ide cez cely naš pozemok až ku nemu. Keby to je rodina mi to nevadí ale pre nás absotulne cudzí človek. Môže si spraviť prípojku u seba a pripojiť sa ale to on nechce a nechce ani zriadiť vecne bremeno ani žiadnu dohodu že keď sa niečo stane s jeho potrubím tak my mu dáme možnosť si to ísť spraviť ale nech nám to dá na svoje náklady do pôvodného stavu.

autor
22. nov 2024

@ahhola lenže tam roky nikto nebýval a boli bratia my sme cudzí ľudia a mali by sme to rady nejak vysporiadané lebo náhoda je blbec ja to kúpim a další deň mu to akurát praskne

salome123
22. nov 2024

Riešili sme presne to isté. Dali sme susedovi čas nech si to prerobí.... Už neviem čo sme mu napísali, asi že mu zastavíme vodu, lebo tam mal aj nejaký ventil. Začal na Tom robiť okamžite 🙂

autor
22. nov 2024

@salome123 to by sme chceli aj my tak len mi to pride moc jednoduché riešenie tak som zvedavá čo povie právnik na to lebo by sa mi ťahať po sudoch nechcelo. My sme s ním aj hovorili že nech na podpise papier že mu dávame rok alebo teda zriadime vecne bremeno najprv súhlasil a vcera realitakovi a rodine povedal že nič nepodpíše čo som bola šoku

zalka
22. nov 2024

Draik je právnik a odpovedal ti, preto som ho oslovila.

tundra
22. nov 2024

@autorka a ked budes mat papier,potom uz nepraskne potrubie?Nova šachta, nestoji v dnesnej dobe 5€,preto to nepodpisal.

lenkakravcova
22. nov 2024

Ja neviem, ale neriešila by som to.
Keď to praskne, tak buď si zaplatí opravu, alebo bude bez vody. 😄 Akože to už vás problém nebude. Vy mu umožníte prístup k oprave a to je tak všetko.
Určite by som nezrušila kúpu domu, ak by bol inak dobrý, kvôli takejto hlúposti.
A popravde ja by som mu asi ani nedovolila zapisovať vecné bremeno (to len zníži hodnotu vášho pozemku). Proste ústna dohoda. Keď bude chcieť si to opraviť, nech ide. Keď nie, nech si nájde vodu inde.

anjelicek26
22. nov 2024

Ako realne on si ma platiť novu pripojku z ulice, lebo susedov dom sa predava (a mal súhlasím aby tahal povodnu pripojku tade).. ma zaplatit tisice za nový vykop a rozkopat celý svoj dvor,lebo ty robíš v hlave hypoteticke scenáre o prasknutom potrubi a už teraz robíš pred novým susedom exota...

anjelicek26
22. nov 2024

@hedviga2 naša poistka ano,závisí,ako si to nastavis...

mariska1989
22. nov 2024

@zalka však neodoaja ich ona odpojili by ho Dana spoločnosť ktorej tam ide voda . Pokiaľ si nový majiteľ neželá aby boli cudzie hodiny na jej pozemku tak to nebude problém . Keď robíš el. či vodu , kanalizáciu tak máš mať aj tie šachty na svojom pozemku takže keď už to kúpia tak mu dajú čas aby si to urobil ako to má byť keď nie požiadam o odstránenie hodín spoločnosť . Samozrejme jemu by to trebalo aj listov dať ale normal cez poštu ako doporučený list

tundra
22. nov 2024

@mariska1989 neviem ci mas pravdu.Rodicia maju pred domom el.stlp.Poziadali sme o prelozenie.Ked by si zaplatili prekladku,tak to zrealizuju.Nie je zapisany, ako tarcha na liste vlastnictva.Pravnik vam tu napisal stanovisko a dako to nechcete akceptovat...

mariska1989
22. nov 2024

@tundra el .stĺp je niečo úplne iné ako voda to sa zas nedá porovnávať .

zalka
22. nov 2024

@mariska1989 kamarátka rieši podobne, vodovodu prípojku ma u suseda. Ma tam hodinu.
Potom na vlastnom pozemku ma svoju šachtu, tam ma vodomer a nemá tam vodu a ani len ten vodomer jej vodárne nechcu zobrať.
Samozrejme v obci sa mení vodovod tak to ide aj ona doriešiť aby mala prípojku a vodomer u seba nie u suseda.... Ale ona to chce. Keby nechcela vôbec nič nemusí robiť, lebo sused ju nedonuti. A ak by sused poškodil jej vodomer jej prípojku tak by on mal problém...
A sused tiež by sa i na hlavu mohol postaviť ten vodomer by mu z pozemku neostranili lebo není vlastník.
Ty si to predstavuješ ako hurvinek valku.