Voda spod fasády

toncsika
9. feb 2023

Ahojte vedeli by ste mi poradiť čo to môže sposobovat? Jedna sa o porfix zo zateplenim 10cm. Je to kondenz medzi tehlou a zateplenim? Prasknute potrubie? Mokre flaky sa vyskituju z každej strany domu. Z pod zateplenia sú aj cencule. Strecha je sucha. Bývame v novostavbe od septembra, ale teraz sa to prejavilo keď udreli veľké mrazy. Stretli ste sa už stým?

dori2
9. feb 2023

@toncsika ufff my byvame v novom od augusta a toez sme zateoleni a ako vy ani my nemame dorobeny ten spodok ale toto sa nam nerobi…a to mame beutal mrazy (orava). cinkla by som tomu kto vam zateploval nech sa k tomu vyjadri

toncsika
autor
9. feb 2023

@dori2 dnes tu bol stavitel ale nevedel sa vyjadrit k danemu problemu. My nemame tiez dorobeny spodok. Vy mate podlahove kurenie ci radiatori. Nasi susedia majú taky isty dom respektive od jedneho stavitela mame domy a stavitel vravel ze sa im nerobi kondenz lebo maju podlahove kurenie.

dori2
9. feb 2023

@toncsika mame podlahove kurenie. zaroven ale mame trocha atypicky dom- je v polozapustenom terene cize spodok vpredu je v podstate scasti pod zemou a vradu nie. my teda byvame len na jednom podlazi- tom hornom a dolu vobec nekurime…

andreatytler
9. feb 2023

@toncsika Daj otazku na Modru strechu. Tam su lepsie sance ze niekto bude vediet.

rol76
9. feb 2023

@toncsika Aké hrubé sú tam steny?25cm,30 cm?Lebo porfix sa používa len na interiéri.A ked to zalepily tam v mokrom počasí,tie ťehly(porfix)sa nasiakly z vodou,a to sa v živoťe už to tam medzi stenou nevysuší.Som vodár,ale videl som už všetko,ale s porfixom zaťeplovať som ešťe nepočul,a ani nevidel.Pítal som sa kolegu,kto má s tým väčšie skúsenosťi,on sa len krúťil s hlavou,a ťiež ešťe nevidel zaťeplovať dom z vonka s porfixom.

aalt
9. feb 2023

Toto nebude kondenz. Tecie tam nejaka trubka. Ak sa tam fakt nekuri (preco? ked mrzne, tak by sa malo aspon temperovat), tak kludne mohlo nieco na kraji zamrznut. Zateplenie drzi teplo, ale nekuri. Ak tam nie je zdroj tepla, tak to samozrejme zamrzne aj zateplene.

rol76
9. feb 2023

@aalt Keby to bola vodovodná rúra,tak by to bolo vidieť aj vnútri v byťe.Jedinne,ked majú vyvedený ventil na polievaňie,a tá by mohla prasknúť pod fasádou,ale ona píše že to má vo viacerých miestách.

aalt
9. feb 2023

Pozeram, ze som zle cital s tym kurenim ... ale na kondenz to proste podla mna nevyzera. Kurenie ma tlak? Neklesa? Z vnutra je to suche?

dori2
9. feb 2023

@rol76 pise ze dom je z porfixu a zateplenie je 10cm… porfix mysli ako murivo

rol76
9. feb 2023

@dori2 A potom čo tam má,polystirén?

dori2
9. feb 2023

@rol76 ved samozrejme. murivo porfix a zateplenie polystyren predpokladam…

lenvam
9. feb 2023

Stavala ti firma? Aj zatepľovala? Najlepšie konzultovať s realizátorom. Podľa môjho muža chýba zakladacia lišta. Tvárnice sú odizolované nopovou fóliou?A ani styrodur nemáte na cokli

toncsika
autor
9. feb 2023

@rol76 aj ja si myslim ze by sa dalo vidiet z vnutra. Ale vnutri je všetko suché. Tým sa trochu upokojujem ze nic nie je prasknute.

toncsika
autor
9. feb 2023

@aalt kurenie ma staly tlak. Neklesa vôbec

toncsika
autor
9. feb 2023

@dori2 presne tak

toncsika
autor
9. feb 2023

@lenvam stavala firma dom, aj zateplovala. Jedna sa o dom na kľúč. Nopovku a ani styrodur tam nemáme. Zo spodu zateplenia to nemáme ukoncene. Je tam iba sietka. Po celom obvode domu je medzera na pol prstu a na niektorych miestach je medzera medzi murivom a polystyrenom na pol dlane.

katica06
9. feb 2023

@toncsika mali sme podobné len hnedé cencule, praskla rúra čo odvádza odpadovú vodu

toncsika
autor
9. feb 2023

@rol76 steny su 30cm. Murivo je porfix a zateplenie polystyren.

maxxim
9. feb 2023

@toncsika systém kurenia s tím nemá nič spolocne. Ci podlahovka, radiator, ... je to pravdepodobne problém zlého zakoncenia stresnej parozabrannej folie.
Teda, ak fólia, ktorá je určená pre odtok nazražanej vody spod krytiny nieje prelozená tak ako ma byť tak potom robi presne toto, ze steká po obvodovú stenu.
Problem je hlavne v tom, ze vam budu vlhnút mury, tvora sa plesne....
Riesenie je, no ak mate aj podhlady/ odstresie vo fasáde,tak to bude väčší zassh.