Vlhkosť v dome

mirkaknm
11. aug 2024

Dobry den.
Chcela by som sa poradit, mozno tu bude nimeto s podobnym problemom.
Byvame v dome, no nemame v kuchyni digestor. Varenie robi velku vlhkost a ma to vplyv na plesne.
Da sa to prosim nejako dobudovat do kuchynskej linky, tak aby ta vlhkost bola odvadzana z domu von?
Dakujem

veselo_neveselo
11. aug 2024

@mirkaknm Vsetko sa da, ale:
Ako mate riesene vetranie? Stary dom, novy? Lebo (tipujem) digestor ta od plesni nezachrani, ak mate v dome vlhko. Zasadou je, ze treba poriadne vetrat, zamerat sa na tepelne mosty a rosne body.
Zbehbi si na modru strechu a tam zacni citat.

egonsk
11. aug 2024

@mirkaknm dobry digestor nad sporak s vyvodom vzduchu von a vlhkost mas poriesenu raz-dva. V lete je aj prirodzene vyssia vlhkost, takze otvorena vetracka, pripadne okno nie vzdy staci na odvetranie. My aktualne zavarame denne a v kuchyni je aj vlhko aj neskutocne horko, ale digestor tiez este nemame namontovany, no mam to v plane do konca roku uskutocnit, aby ten buduci uz to bolo fajn.
Tam, kde nemozes vyvrtat dieru pre odvetranie do bocneho muru, alebo cez strechu, tak existuju upravy okna/vetracky s takym modulom pre napojenie.

manzanillaa
11. aug 2024

@mirkaknm nám pomohol odvlhčovač vzduchu,ale taky ten väčší,čo za noc vytiahne aj 2litre vody... mali sme ešte vlhko-stavebná vlhkosť plus som sušila prádlo vnutri-naucena z bytovky, chyba.... teraz už je lepšie,ale čo nervov,maľovania a vyhadzovania plesnivych veci to stalo🙈

martul
11. aug 2024

@mirkaknm no keď nevieme akú máš kuchynskú linku a na ktorej strane domu tak to je ťažko radiť.

svetlonos
11. aug 2024

@mirkaknm
okrem dobudovanie si kúpte odvodňovacie, pomáha tiez.

marcellka32
11. aug 2024

@manzanillaa ktorý odvlhčovač ste kúpili?

mirkaknm
autor
12. aug 2024

@egonsk Ahoj, zaujala ma tato info na bocny modul okna a vetracky, nikdy som o tom nepocula, co to jd prosim ta?

mirkaknm
autor
12. aug 2024

@martul Ako to myslis ze aku mame kuchynsku linku a na ktorej strane domu? Kuchyna je na prizemi, hned pri kuchyni je velke okno s dverami ako vychod vonku.
Cez leto problem nie je, stale mam vsetky okna otvorene, ale v zime cela ta para z varenia a vypari, to je citit na 2.poschodie a v zime teda nemam vsetky okna pootvarane a tiez nemozem behat a vetrat kazdu hodinu.

mirkaknm
autor
12. aug 2024

@veselo_neveselo Novostavba.Prizemie a 1.poschodie, kuchyna spojena s obyvackou a hned schody hore, vsetko je otvoreny priestor. Takze tie pary idu vsade.

mirkaknm
autor
12. aug 2024

@svetlonos Odvodnovacie co prosim?

egonsk
12. aug 2024

@mirkaknm tu mas rozne riesenia odvetrania. Jedno je cez samostatny otvor na fasade, dalsie je ked je to vlozene do okna a posledne je priklad, ktory sa pouziva casto v cudzine, ale aj u nas ho bez problemov vedia sprqvit (resp. upravit pripadne okno) pre pouzitie napr. s ventilatorom vstavanym, na ktory mozes napojit ruru digestora aj.

svetlonos
12. aug 2024

@mirkaknm
je to taky malý prístroj, ktorý keď zapneš, pohlcuje pachy aj vlhkosť. Tiez ho občas v kuchyni zapnem, keď smažíme niečo. Pošlem ti foto

egonsk
12. aug 2024

@svetlonos si jej mal napisat elektricky odvlhcovac ;) ... pripadne odvlhcovac s cistickou vzduchu. Je to sice velmi ucinne, ale neviem ci dostatocne aj pri aktivnom vareni, teda dokial to neni taka ta velka dvojchlapova krava, co sa pouziva na odvlhcovanie velkych miestnosti po malovani a omietani 😉 Ja mam maly odvlhcovac a dokaze aj 2 litre za den nacucat v spalni v prechodnom obdobi. Len keby to menej elektriny zralo 😪

svetlonos
12. aug 2024

@egonsk
😂 áno jasne tak sa to vola, nespomenula som si. Mame taky malý, používam pri smazeni cibule, renovácia, mäsa na guláš. Vtedy to zapnem a ten smrad to pekne stiahne. Ale teda máme aj normálny digestor.

manzanillaa
12. aug 2024

@marcellka32 asi od delonghi

mirkaknm
autor
13. aug 2024

@egonsk Prosim ta, vies aj kto toto robi?

egonsk
13. aug 2024

@mirkaknm zial aktualne netusim, kedysi moj nebohy sused dodaval take do bungalovov, pizerri a restik roznych. Mal by to vsak dokazat spravit na zakazku kazdy slusnejsi vyrobca plast. okien. Skus oslovit nejake firmy v okoli.

malinovka333
14. aug 2024

@mirkaknm to ako varis ze mas taku vlhkost. Ja nemam digestor a vlhkost nemame. To by mi museli ist vsetky 4horaky aspon 3hodiny. Varim skoro kazdy den. Tu treba kupit elektricky odvlhcovac.