Kúpila som byt v stave, ktorý si vyžaduje rekonštrukciu, bývať sa tam dá, ale uvažujem, že ho chcem prenajímať. A teraz je moja otázka dali by ste peniaze do novej rekonštrukcie, aby sa nájomca cítil príjemne, alebo nechali radšej povodnejsi stav?
Aké máte skúsenosti s nájomníkmi chcem vedieť, čo sa týka ničenia vyhotovenia bytu, parkety, skrine...
Čo by ste skôr brali? Povodnejsi zachovalý stav nižší nájom, alebo vyšší štandard a aj vyšší nájom? Rozdiel v cene nájmu uvažujem možno 100e mesačne.
Neviem, co myslis stav, ktory vyzaduje rekonstrukciu. Ak sa tam v pohode da byvat, par veci by som urobila. Byt by som vymalovala, mozno vymenila okna, ak treba, dala lacnu linku. Inak asi nic.
tak čo počúvam z okolia, niektorí majú dosť zničené tie byty. Neviem či by som zrekonštruovaný byt dala do prenájmu. Pôvodný stav je aký? Cˇo všetko to obnáša? Ako dlho ho chceš nechať v prenájme?
@kvetinka75 chcem meniť iba parkety, vstavané skrine tam dať, teraz nie su. Linku by som nemenila, ale už keď budem parkety, tak musím aj linku. Takže len toto. Kúpeľňa je ok.
@kvetinka75 ako dlho ešte neviem. Možno rok, dva.
autorka - a v akom stave sú parkety, je nutné ich meniť? Skrine treba, nech si majú kam dať veci. Toto nie je až tak veľa na prerábanie.
Možno by som ešte pozrela nejaké skrine z druhej ruky.
Na taku kratku dobu ho prenajmi v stave v akom je, urob len najnevyhnutnejsiu udrzbu.
Keď len na takú krátku dobu chces prenajímať, tak v pôvodnom stave.
autorka - môžu ti zničiť aj tie skrine, podlahy a keď sa tam budeš chcieť o 2 roky nasťahovať, môže ti to vadiť. Budeš zase meniť podlahu? Potom si môžeš podľa seba všetko vymeniť a máš to nové. Niekedy fakt nevieš na koho natrafíš.
lebo aspon budes mat po prerabke vsetko nove, neposkodene
Keď plánuješ prenajímať len rok dva, a tie parkety nevyžadujú okamžitú výmenu tak by som nechala byt v stave akom je a pýtala menšie nájomné. A potom by som za investovala do prerabky
Urcite by som nemenila parkety a nedavala vstavane skrine. Ja byt prenajimam, mam tam aj vstavane skrine.... su uz osuchane, najomnici si napriek zakazu na dvere nalepili napr. zrkadlo, dovrtali nejake otvory, aby tam mohol drzat ICH kosik a podobne. Taketo upravy si nechaj na cas, ked tam budes chciet byvat ty.
Potom si prerobite podľa svojich predstáv, po roku dvoch budete zase maľovať, keď tam budete chcieť bývať, tak v novom, nie rok dva používanom. Aspoň ja by som tak uvažovala. Ale tvoje, tak urob ako myslíš.
A presne, my sme v podnájme, máme všetko nové, vstavané skrine bez políc, najprv nám zakázal vŕtať diery na poličky, potom si uvedomil, že skrine nepraktické. V detskej izbe je vstavaná skriňa, nevosla posteľ, tak ju rozkladali a dávali na inú stranu, dávali nové stierky, zakázali nám si tu navrtat vešiak na kabáty, garníže. Nakoniec sme podpisovali papier, že dáme byť do pôvodného stavu a všetky zásahy máme uvedené v zmluve. Ale je to na 💩 keď je tu všetko nové a máme malé deti 😃
Predtým sme mali podnájom v pôvodnom stave, jediné okná a kúpeľňa s wc boli urobené. Tam sme si dali všetko podľa svojich predstáv. Aj sme si vymalovali, aj tapety dali, skriňu kde sme chceli.
My mame nehnutelnosti, ktore prenajimame dlhodobo, takze sme po kupe robili prerabku, nech mame desat rokov pokoj. Ale ak chces prenajimat kratkodobo, tak tam nerob nic a prerobis si, ked tam pojdes byvat.
Na tak kratku dobu by som nerobila velke investicie, krajsie a fukcne bývanie vies spravit aj za lacnejsie. Kto tam bude byvat bude to proste "drať" , plus je rozdiel ci tam bude rodina s detmi alebo niekto sam s kludnym zivotom, ci nejaky bordelar a špinďúr, alebo chorobne upratovacia maniačka 😁
Ja osobne nemam skusenost, ale nad nami sused prenajima a ma to v povodnom stave ale ze v hnusnom povodnom stave a jemu tam byvat lepsia rodina do toho chlieva nepôjde, zato mame susedov ,ktori ziju špinavym sposobom života , ak by to mal porobene, verim, ze by sa nasiel niekto normalny, ale viem, nie je to zaruka, ludia su rôzni, ale v tvojom pripade by som to max zveľadila
Na rok-dva urcite nemen parkety. My sme dvaja v najomnom druzstevnom byte (zahranicie) rok a pol a parkety by sme uz potrebovali vymenit... V kuchyni sa nam zduli na jednom mieste a rozchadzaju sa (naozaj neviem ako, kedze vzdy vsetko hned utierame, mame na to handru pri linke), doskrabane su (to tiez netusime z coho, je len par skrabancov, pri ktorych vieme identifikovat pricinu) a tak. Nam to nevadi, vieme, ze ked sa bytu zbavime, tak budeme tu podlahu menit, ale ako sukromneho majitela, ktory tam nezije, by ma asi porazilo (nas majitel je druzstvo, ich to netrapi). Rovnako v mojom byte, ktory mam v SR, kym som tam nebyvala, vela veci by ma potom skrelo, ze je znicenych. Ale tym, ze som tam byvala 4 roky, tak viem, ze sa obcas hrana z nabytku nalomi aj odtrhne, obcas niekde vznikne skrabanec, zaryjes nechtom do steny, alebo sa nieco neda tak dobre vycistit (napr. v mojom byte mi pod bateriu na vani kvapka vyzrazana voda zo studeneho kohutika a ked sa to denne neciti, robia sa tam cierne flaky medzi vanou a kachlickami).
Najomcom ponukni ako je a daj im volnost. Ulavi sa im , aj Tebe. Hlavne nech je to vsetko ciste a funkcne... Ale ak im tam das nejake funkcne ulozne priestory, asi sa len potesia, aj ked necakaj, ze budu tip top aj po prenajme...
ja obdivujem, ked niekto prenajima luxusne byty roky a potom po skonceni prenajmu moze renovovat, lebo vieme, aki su ludia - co nie je ich, na to nedbaju a niektori ani na to svoje... ja by som prenajala v stave v akom je, vsak vyrataj si navratnost s tym, ze je dost pravdepodobne, ze ti tam aj pooskieraju, ponicia, skratka nebudu sa o to starat ako o svoje.
nad nami su podnajomnici v komplet prerobenom byte a ked pocujem ako dupu obuti po tej laminatovej podlahe, trieskaju vsetkym, rypu stolickami do podlahy, tak dakujem pekne...
ak je v takom prijateľnom stave ako píšeš, nerobila by som prerábku. Napr. môj bývalý kolega s rodinou (2 deti) boli v komplet krásne prerobenom byte v podnájme, keď sme boli na návšteve u nich len sme kukali🙄 deti trieskali o skrine, podlahu, lopta o stenu, odrážadlom po byte... Rodičia im absolútne nič nepovedali, neupozornili ich. Chudáci majitelia...
Vymen len to co je v zlom a poskodenom stave...mozno by som vymalovala to nie je velka investicia ak je treba malovat
Par mesiacov dozadu sme si prenajali byt v BA, boli sme pozriet viacere a rozhodujuci bol okrem ineho stav bytu. Nakoniec sme si vybrali pekny, vynoveny, vymalovany, komplet zariadeny, vybaveny. Neviem si predstavit, ze by som isla byvat do niecoho nepekneho, kde by som musela cokolvek riesit, kupovat, dozariadovat. Zas ale u seba viem, ze vedome nic neposkodime, nahodou nieco mozme, no s tym sa v cene proste pocita.
Presne ako ti baby vyššie píšu. Veľké prerábky nerob, len nech je to také slušne bývanie, lebo ak je to že pôvodný pôvodný stav, tak ťažko prenajmes normálnym ľudom podľa mňa. My prenajímame byt, kde sme pred tým žili, prerobený bol, nevedeli sme že budeme prenajímať tak jasne že sme si kupovali kvalitne veci. Nájomníčky sme vybrali slušne, čakala som že byt bude tip top a ked som prišla pozrieť, chcelo sa mi plakať aký bordel. Zničené síce nebolo, alebo som aspoň nevidela, ale ten bordel….takže rataj s tým že sa ti o to starať nebudú tak zbytočne nevrazaj do toho
Za prerobeny mozes pytat viac ale VELMI dobre by som potom vyberala najomnikov, aby to tam neznicili a chodila tam na pravidelne kontroly. Ja mam zlu skusenost so psom v byte a s fajciarmi - aj napriek tomu, ze slubovali hory-doly, ze nebudu v byte fajcit a budu chodit na balkon, tak fajcili v byte, pes neustale stekal a susedia mi vyvolavali.... Taktiez matka s dietatom v byte - totaaalne zniceny byt. Ale to su iba moje skusenosti. Verim, ze najdes v pohode ludi, ktori ti to tam neznicia (ked su fajn najomnici, tak je to radost prenajimat). 🙂
@baklik presne tak.... u mojich rodičov, noc pred štátnicami. Chcela som sa len vyspať, nič viac, nič menej. O pol 1 v noci, susedia nad nami, dieťa na odrážadle (tom hrubom plastovom, žlto čiernom) Do mňa 200 woltov. Čakala som pol hoďku. Vravím si idem hore. Moja mama:nechoď tam, nerob problémy... haló, je jedna hodina ráno. Na drzovku som zazvonila. Sused otvára s úškľabkom na tvári. Hovorím mu: Prosím vás, mohli by ste sa stíšiť, viete ako to je počuť? Sused: prisprostý arogantný úsmev s odpoveďou ' Suseda vy asi nemáte rada deti! Ja:Prosím? Ja tu nebudem s vami diskutovať či mám rada deti... (mám rada deti, detský svet, pracovala som s nimi...) je jedna hodina po polnoci, tak by som vás poprosila aby ste tu skľudnili hormón... Otočila som sa na päte. Do 5 minút by si v bytovke muchy počula, hrobové ticho. Paradoxom je, že na ihrisku by si ich s odrážadlom nevidela. Ako sorry, nevadí mi ak deti plačú, teploty, koliky, zuby, keď si bľabocú, spievajú, tancujú...To patrí k životu v bytovke. Susedom pod nami keď poobede spal syn, ani vysávač som nezapla, čakala som 🤔 Na záver? V najvyššej úcte k rodičovstvu, mne samej by vadilo, ak by dieťa toto predvádzalo v mojom vlastnom príbytku. Ale to som ja a musela som si zvyknúť, že čo ja pokladám za štandard okolo iných ani nešlo 😉
Určite nerob žiadnu veľkú prerabku teraz a veľmi starostlivo vyberaj nájomníkov. My máme 2 študentov, ktorí sú celé dni buď v škole alebo na brigáde a tí nezničia nic. Podmienka bola tiež nefajčiari a žiadne zvieratá a žiadne párty.
Byt sme im odovzdali zariadený, v peknom stave, menili sme zničené veci po nás a samozrejme matrace. Boli sme tam raz, vyzerá rovnako🙂. Aj by sa na nich niekto sťažoval z bloku, beriem to vážne a vedia to.
@jamimo to iste podnajomnici nad nami s deckom na ihrisku by si ich futbal ani hokej hrat nevidela, ale v byte dlhe hodiny a pritom buchot ze az. A pritom priamo pred domom velke ihriska 🤦♀️🤷♀️
Syn hrava vonku futbal takmer kazdy den, tito furt len doma hrali, aj ked vonku ukazkove pocasie.
Nastastie po 2 rokoch su uz fuc...
Slovami klasika - komu neni vzhuru dano, v apatece nekoupi 😉
je rozdiel povodny stav a povodny stav. co znamena presne povodny stav? ja mam skusenosti s najomnikmi dobre. nejake male znicenia..priklad: panty na skriniach, skrabanec na parkete nebereme tragicky, je to proste sucast byvania.